Hovedbund der er fyldt med skæl
Gode råd

Skæl: Sådan undgår du det i hår og hovedbund

af Kasper Lindgren Dec 04, 2021

Fremragende Baseret på 3274 anmeldelser

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 21. oktober 2024.

Indholdfortegnelse

Sådan undgår du at få skæl i håret og hovedbund

Mange mennesker døjer med skæl i hovedbunden og skæl i håret. Det er et alment problem, som på ingen måde er farligt. Men skæl kan være til stor irritation, fordi den får din hovedbund til at klø. Derudover består skæl af små hvide flager, som ødelægger din frisure og drysser ned på dit tøj.

Men hvad er skæl? Og hvorfor får man skæl? Og endnu vigtigere, hvordan forebygger du og bekæmper skæl? Læs vores guide herunder, og bliv klogere på skæl i håret og hovedbunden.

Hvad er skæl i håret?

Skæl i håret betegnes som afskalninger af døde hudceller fra hovedbunden. Når du har skæl eller tør hårbund, sætter det sig som små, hvide, tørre eller fedtede flager i dit hår. Disse flager opstår ofte som følge af en overproduktion af hudceller, hvor cellerne skaller af hurtigere end normalt. 

Skæl i hovedbunden kan samtidig også give kløe, hvilket blot gør din hovedbund endnu mere rød og irriteret. At klø sig kan yderligere skade hovedbunden og forværre skælsymptomerne. I værste tilfælde kan skæl ende ud i skæleksem, og det kan være svært at slippe helt af med, når du først har fået det. Skæl smitter ikke. Derfor skal du ikke være bekymret for, hvorvidt du går rundt og smitter andre.

Illustration af skæl i hovedbunden versus en hovedbund uden skæl

Her ses en illustration af hvordan skæl kan se ud i din hovedbund. 

Hvorfor får du skæl i håret og hovedbunden?

Det er svært at give et entydigt svar på, hvorfor du får skæl eller skæleksem i din hovedbund, da der kan være flere forskellige årsager. Først og fremmest er det helt naturligt for ethvert menneske at afgive hudceller fra kroppen hver dag. Vi afgiver 40.000 hudceller i minuttet, hvor nogle af dem består af døde hudceller, som kan være skæl. 

I din hårbund er gærsvampen “pityrosporum” til stede, hvilket i sig selv er normalt. Men hvis denne gærsvamp er i overvækst, vil det føre til dannelse af skæl i din hovedbund.

Derudover kan faktorer som stress, hormonelle ændringer eller brug af forkerte hårplejeprodukter forværre skæl eller udløse skæleksem. Dette kan resultere i en kløende og irriteret hovedbund, hvor skælflagerne bliver mere synlige. For at mindske skæl og skæleksem kan det være en god idé at vælge skånsomme hårprodukter og holde hovedbunden sund og fugtet.

Hvem kan få skæl i håret?

Enhver kan få skæl i håret og hovedbunden, men det rammer oftere mænd end kvinder. Skæl kan opstå som følge af mange forskellige årsager. Hvis du har mistanke om det er en hudsygdom eller en bakteriel infektion i hovedbunden. Hvis du oplever skæl, bør du kontakte en læge for at få en diagnose og råd om behandling. At tage hånd om problemet tidligt kan hjælpe med at forhindre, at tilstanden forværres eller udvikler sig til skæleksem.

Har du skæl i håret eller tør hovedbund?

Det kan være svært at vurdere, hvorvidt du har tør hovedbund eller skæl i håret. De to typer af hårproblemer må ikke forveksles. Derfor er det essentielt at du kender forskellen, når du skal behandle din hovedbund. 

En tør hovedbund er som regel forbundet med en kløe samt løse hudflager, der drysser ned fra hovedbunden, da de ikke hænger lige så godt fast i din hovedbund som skæl gør. Tør hovedbund kan også skyldes mangel på fugt eller en irritation fra hårprodukter, som kan forværre problemet. 

Hvis du døjer med skæl i håret, vil hudflagerne være mere gullige, og de vil klæbe sig mere fast til din hovedbund. Skæl i håret kan ofte være relateret til overvækst af gærsvampen Malassezia, som naturligt findes i hovedbunden, men kan blive et problem ved overproduktion.

Skæl kan vise sig i mange forskellige størrelser

Fedtet skæl i hovedbunden

For at undgå fedtet hår kan det være en fordel at vælge en neutral balsam uden indhold af olier og andre hårde ingredienser. Ligesom du kan døje med en tør hovedbund, kan du også døje med en fedtet hovedbund. En fedtet hovedbund kan også give anledning til irritation og kløe, og det resulterer i produktionen af fedtet skæl i hovedbunden. Denne type skæl kan være sværere at fjerne end tør skæl, da det er mere klistret og fugtigt. Læs mere om fedtet skæl i hovedbunden.

Skæl eller luseæg?

Du kan nemt komme til at forveksle skæl i håret med luseæg, da de minder om hinanden på grund af den hvide farve. Men det er vigtigt at kende forskel, da luseæg kan udvikle sig til lus, som i høj grad smitter. Du kan tjekke, om du har luseæg eller skæl ved at trække et hår mellem dine fingre. Luseæg klæber sig tæt til hårstråene og er vanskelige at fjerne, da de er limet fast nær hovedbunden. Skæl, derimod, er løst og kan let børstes ud eller falde af sig selv. Desuden sidder skæl ofte tættere på hovedbunden og kan være et tegn på en irriteret eller tør hovedbund. Læs mere om lus i håret her.

Fjern skæl fra håret og hovedbunden med behandling

Hvis du ønsker at bekæmpe skæl i håret og hovedbunden, er der flere ting, som du kan gøre for at behandle skæl. Når du skal behandle skæl er det essentielt at mindske væksten af gærsvampen “pityrosporum”. Denne svamp kan vokse hurtigt i en ubalanceret hovedbund, og det er derfor vigtigt at holde hovedbunden ren og sund. Det kan du blandt andet gøre ved at pleje dit hår grundigt, samt anvende en skælbørste.

Du kan behandle skæl i håret med følgende fire produkter:

  • Grow and Glow Hårserum indeholder frugtsyre, som giver en let exfoliering af hårbunden, og er med til at skabe ligevægt i hudens mikroflora.
  • Grow and Glow Shampoo indeholder frugtsyre, som er fugtgivende og blødgørende. Shampooen er med til at fjerne døde hudceller i hårbunden.
  • Grow and Glow Conditioner indeholder også frugtsyre, som skaber balance i hovedbunden, og afhjælper dermed fedtet hår og hovedbund.
  • Deep Scalp Brush silikone hovedbundsbørste er en rigtig god børste til skæl i håret, som sørger for at rense hovedbunden for døde hudceller og bakterier.

    Produkter mod skæl

    Derudover kan du også overveje at anvende kokosolie mod skæl, da det har en gavnlig effekt, fordi den indeholder en syren, Laurinsyre, som både er bakterie- og svampedræbende. Kokosolie er naturligt fugtgivende og kan hjælpe med at reducere tørhed i hovedbunden, hvilket gør det til et effektivt middel mod både skæl og tør hovedbund. Den modarbejder den Pityrosporum, som leder til skæl i din hovedbund.

    Du skal blot bruge en håndfuld kokosolie, som du blidt kan massere ind i hovedbunden. Ved at lade olien sidde i mindst en time får hovedbunden tid til at absorbere olien, hvilket kan hjælpe med at reducere både skæl og irritation. Derefter kan du skylle kokosolien ud med varmt vand og skælshampoo.

     

    Forebyggelse af skæl i håret og hovedbunden - De 5 bedste råd

    Det er ikke helt umuligt at forebygge skæl i håret og hovedbunden, men for nogle kan det være sværere end andre. Hvis du døjer med almindeligt skæl, er det nemmere at forebygge skæl, mens det kan være meget svært at forebygge skæl, hvis du lider af skæleksem eller psoriasis. Her er vores bedste råd.

    1. For at forebygge skæl, skal du pleje dit hår skånsomt med milde produkter, der ikke indeholder for mange kemiske ingredienser, som eksempelvis sulfater og silikone. Her kan vi varmt anbefale vores Grow and Glow Shampoo og balsam som er begge er uden sulfat og silikone.
    2. Brug ikke for varmt vand, når du vasker dit hår, da det kan tørre hovedbunden ud og forværre skæl i hovedbunden. Lunkent vand er bedre for at bevare hovedbundens naturlige olier.
    3. Brug en børste med bløde børstehår eller en kam med brede tænder til at børste dit hår, så du undgår at skade hovedbunden. Dette kan hjælpe med at fordele hovedbundens naturlige olier og mindske irritation, som kan føre til skæl.
    4. Undgå at bruge for mange stylingprodukter, da de kan tilstoppe hårsækkene og forværre skæl i håret og hovedbunden. Hold hovedbunden fri for opbyggede produkter ved regelmæssigt at vaske håret med skånsomme produkter.
    5. Spis en sund og varieret kost, der indeholder masser af vitaminer og mineraler, da det bidrager med at vedligeholde et normalt hår. Sørg for at få nok af vitaminer som biotin, zink og omega-3-fedtsyrer.

    Ekstra tips:

    • Undgå at bruge hue, kasket eller andre hovedbeklædninger i længere tid, da det skaber en varm og fugtig mikroklima på hovedbunden, hvilket kan forværre skæl.
    • Tør altid dit hår, før du går udenfor eller sætter det op, da vådt hår og hovedbund kan fremme udviklingen af skæl.
    • Undgå at klø dig i hovedbunden, selvom det kan være fristende ved kløe eller irritation. At klø sig kan forværre skæl og skade hovedbunden yderligere.

    Skæleksem (også kaldet seborisk eksem)

    Der er nogle, der er så uheldige at udvikle skæleksem, som også kaldes seboroisk eksem. Dette er en af de mest udbredte eksemer. Skæleksem starter som regel med skæl i hovedbunden, som så senere hen udvikler sig til slem rødme og kløe. I værste tilfælde, kan du risikere at få talgkirtler i både hårbunden, ansigtet og på ryggen. Det kan blandt andet føre til skæl i øjenbryn og ører, samt skæleksem i din hovedbund. Behandlingen af skæleksem kræver ofte medicinske shampooer og salver for at reducere både skæl og inflammation i de berørte områder.

    Skæleksem kan føre til hårtab

    Skæleksem kan være en kronisk lidelse for nogle mennesker, og i værste tilfælde kan skæleksem munde ud i hårtab. Når skæleksem forårsager intens irritation og inflammation i hovedbunden, kan det skade hårsækkene og svække hårrødderne, hvilket kan føre til, at håret falder ud. Skæl og hårtab hænger desværre unægteligt sammen, men det er kun i ekstreme tilfælde, at skæleksem fører til hårtab.

    Hårtab

    Kom skæleksem til livs med behandling

    Skæleksem er en udbredt lidelse, og derfor er der også en skæleksem behandling, du kan prøve af for at komme din skæleksem til livs. Det er dog svært at komme skæleksem til livs, hvis du ikke er vedvarende med din behandling. En effektiv løsning kan være at bruge medicinsk shampoo flere gange om ugen, som reducerer både skæl og inflammation i hovedbunden. Du kan også prøve at bruge kokosolie i håret, da det har svampedræbende egenskaber, som kan hjælpe mod skæleksem. 

    Du kan også spise den rette skæleksem kost. Et skæleksem husråd er derfor at huske at få de rette vitaminer, som kan være med til afhjælpe din skæleksem.

    Ofte stillede spørgsmål om skæl i håret

    Kan man få skæl af stress?

    Ja, stress kan forårsage skæl i håret. Stress kan forårsage en stigning i de hormoner, der styrer olieproduktionen i hovedbunden, hvilket resulterer i en overdrevent fedtet hovedbund. Dette kan føre til vækst af en svamp kaldet Malassezia, som derefter kan forårsage skælsymptomer såsom hvide eller grå flager i hovedbunden, rødme og kløe. Ud over stress er der andre faktorer, der kan bidrage til skæl, såsom tør hud, visse hårprodukter og genetisk disposition. Personer, der lider af sygdomme som psoriasis eller seborrheisk dermatitis, er mere tilbøjelige til at få skæl på grund af overaktiv hudcelleudskillelse. Det er vigtigt at huske på, at selv om stress kan spille en rolle i forværringen af allerede eksisterende tilstande som de ovennævnte, behøver det ikke nødvendigvis at være til stede for at få skæl.

    Kan skæl gå væk fra sig selv?

    Ja, skæl kan gå væk af sig selv. Skæl i håret skyldes typisk en kombination af faktorer som tør hud, de naturlige olier i din hovedbund og svampe, der lever i hovedbunden. Hvis det skyldes en af disse faktorer alene, vil det sandsynligvis gå væk af sig selv, når den underliggende årsag er blevet behandlet. Hvis du f.eks. har tør hud, skal du sørge for at holde dig hydreret og bruge fugtighedscremer, der er specielt udviklet til hovedbunden. Hvis du har en overdreven mængde olie i hovedbunden eller en ubalance i mængden af olie, der produceres, så prøv at bruge en shampoo, der er specielt udviklet til at hjælpe på dette problem. Hvis en infektion på grund af svamp er årsag til skæl, kan det hjælpe at bruge en svampedræbende shampoo til at bekæmpe den. Derudover kan en ændring af din kost eller en øget indtagelse af visse vitaminer også hjælpe med at kontrollere skæl og reducere symptomerne. Under alle omstændigheder vil skæl, selv uden indgreb, normalt forsvinde af sig selv med tiden, så længe den underliggende årsag ikke fortsætter.

    Hvor ofte skal man vaske hår, når man har skæl?

    Hvor ofte du bør vaske dit hår, når du har skæl, afhænger af, hvor alvorlig din tilstand er, samt din hårtype. Generelt anbefales det at vaske håret oftere for at reducere ophobningen af olie og døde hudceller, som forværrer skæl. Hvis du har mild skæl, kan du starte med at vaske dit hår dagligt med en skånsom skælshampoo, indtil skælen er under kontrol. For dem med mere olieholdig hovedbund eller hyppig brug af stylingprodukter kan daglig vask være nødvendigt.

    For personer med følsom hovedbund eller tørt hår kan det være bedst at vaske håret 2-3 gange om ugen og bruge en medicinsk skælshampoo. Vær opmærksom på ikke at vaske for sjældent, da det kan føre til en overproduktion af gærsvampen, der forårsager skæl. Sørg for at lade skælshampooen sidde i hovedbunden i nogle minutter for optimal effekt.

    Det vigtigste er at tilpasse din vaskerutine til dit hårs specifikke behov, da over- eller undervask kan forværre problemet.

    Er skæl smitsom?

    Nej, skæl er ikke smitsomt. Skæl skyldes en overproduktion af talg på hovedbunden, hvilket kan føre til kløe og skæl. Det er en almindelig tilstand, som mange mennesker oplever på et tidspunkt i deres liv. Det kan behandles med forskellige hårprodukter og en god hovedbundshygiejne. Hvis du er bekymret for skæl, kan du altid tale med din læge eller en professionel frisør for at få mere information og rådgivning om, hvordan du bedst kan håndtere det.

    Få en en 10% rabatkode tilsendt

    Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰

    Tags: