Kvinde med fedtet hår
Gode råd

Fedtet hår - Sådan slipper du af med fedtet hår og hovedbund

af Lotte Lindgren Apr 18, 2021

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 9. april 2024.

Indholdfortegnelse

Undgå fedtet hår og hovedbund

Døjer du med fedtet hovedbund? Hænger dit hår ofte fladt og tungt på dit hoved? Fedtet hår kan være et sandt mareridt, og det kan have negative konsekvenser for din selvtillid. Heldigvis er der måder at undgå mareridtet. Læs med her, hvordan!

Synes du også, at dit hår ser fedtet ud, selvom du vasker det ofte? Og føler du ofte, at din frisure ser flad og klasket ud? Så er du ikke alene. Masser af danskere døjer med fedtet hår, men det kan stadig være enormt frustrerende.

Vil du gerne have en flot og fedtfri frisure? Så er du endt det rigtige sted! Markedet for hårprodukter er enormt, og de lover alle sammen guld og grønne skove. Desværre er det ikke alle produkter og teknikker, der er lige gode – og nogle kan endda forværre problemerne. Så læs med her, og find ud af, hvad du kan gøre, for at få glansen tilbage til din hårpragt!

  Hvad vil det sige at have fedtet hår?

  Når du har fedtet hår, ser dine lokker ofte klaskede, flade og mørke ud. Det bliver sværere at lave en pæn frisure. Og du synes måske, at dit hår ser uvasket og beskidt ud.

  Da fedtet som regel kommer fra hovedbunden, starter det ved hårrødderne. Det betyder, at det er toppen af dit hoved, der bliver fedtet først, og så bevæger det sig ned ad hårstråene.

  Er der sammenhæng mellem fedtet hår og kløende hovedbund?

  De fleste forbinder kløe og irritation med en tør hovedbund, men det omvendte kan også være tilfældet. Hvis din hovedbund er fedtet, kan det nemlig resultere i produktion af skæl. Og fedtet skæl i hovedbunden kan klø ekstremt meget.

  Derfor skal du ikke med det samme tro, at du har en tør hovedbund, bare fordi det klør. Det kan nemlig lige så let være omvendt. Tjek derfor din hovedbund, inden du vælger, om du skal lede efter løsninger til tørt eller fedtet hår.

  Hvorfor får du fedtet hår?

  Der kan være flere forskellige årsager til, at din hårpragt bliver fedtet. Og nogle gange sker det pga. en kombination af flere ting. Herunder kan du læse om de mest almindelige grunde til, at håret klasker sammen og bliver kedeligt at se på. Og så kan du jo se, om du kan genkende nogle af dem fra din egen hverdag.  

  Du vasker dit hår for ofte

  Har du også prøvet at tage en grundig tur under bruseren, men stadig får fedtet hår efter dag et? Du tror måske, at håret bliver træls, fordi du ikke er grundig nok i badet, men det er faktisk lige omvendt. Du kan nemlig sagtens få fedtet hår efter vask, hvis du vasker det for ofte.

  Din hårbund er fyldt med naturlige olier. Det er det, der holder din hårpragt sund og glansfuld. Men en overproduktion af disse olier kan gøre, at din frisure ser indfedtet ud. Derfor kan det hjælpe at vaske håret for at fjerne olierne.

  MEN! Hvis du vasker håret for ofte, fjerner du for mange af de naturlige olier. Derfor begynder kroppen at producerer større og større mængder for at kompensere, og det resulterer i mere fedtet hår. Det bliver dermed en ond cirkel, hvor du vasker og vasker, og hvor kroppen producerer mere og mere olie.

  Du har fint og glat hår

  Din hårtype spiller naturligvis en stor rolle for, hvordan din frisure tager sig ud. Og den spiller også en rolle for, hvor hurtigt det bliver klasket efter en vask. Hvis dit hår er glat og fint, glider fedtet nemlig let fra hovedbunden og ned ad hårstråene. Der er nemlig ikke nogen krøller eller ru tekstur til at stoppe det.

  Du bruger de forkerte hårprodukter

  Det er desværre ikke alle plejeprodukter, der er lige gode, hvis du døjer med en fedtet hårbund. Nogle ingredienser kan nemlig medvirke til at gøre dit hår mere olieret og fugtigt. Og det er det modsatte af, hvad du gerne vil have!

  Derfor har vi udviklet Grow and Glow-serien. Her får du en shampoo, en balsam og et hårserum med naturlige ingredienser, som holder din hårpragt sund og flot. Og de kan også hjælpe dig med at undgå en olieret og sammenklasket frisure!

  Vores Grow and Glow-serie indeholder ingredienser, der styrker hårets mikroflora, så du får en balanceret hovedbund. Og det holder styr på de naturlige olier i hårbunden, så der hverken er for meget eller for lidt.

  Din livsstil og kost spiller også en rolle

  Håret gror indefra og ud – og derfor spiller din livsstil også en stor rolle for problemer med frisuren og hovedbunden! Hvis du lever af fastfood og måske også får for lidt søvn, vil du hurtigt kunne mærke det på din hårpragt. Kroppen har nemlig brug for de rigtige næringsstoffer for at gøre håret sundt og flot.

  Vil du gerne sikre at din krop kan producere et normalt hår, så kan du spise hårvitaminer. De indeholder f.eks. biotin, som bl.a. bidrager til at vedlige et normalt hår. Derudover smager de lækkert af jordbær, så man glemmer dem sjældent.

  Hormonelle ændringer

  Hormoner kan være årsagen til dit fedtede hår. Dine talgkirtler kan blive overaktive og producere en for stor mængde talg som følge af hormonelle ændringer i din krop. Når hormonelle ubalancer opstår, oplever mange personer bl.a. bumser i hovedbunden.

  Det er typisk for unge at have en masse hormoner, der går amok, men når det drejer sig om voksne, er der ofte visse årsager til, at kroppens hormoner fungerer uhensigtsmæssigt.

  Vær opmærksom på disse ting, som kan være hormonforstyrrende:

  • Stress i længere tid.
  • Depression og lignende psykiske sygdomme.
  • Menstruation.
  • Medicin.
  • Fugtigt arbejdsmiljø eller hjemmemiljø.

  Produkter til fedtet hår

  (fri for sulfat og silkone)

  Hvordan kommer du af med fedtet hovedbund og hår?

  Der findes masser af produkter og gode råd på nettet om, hvad du skal gøre, hvis din frisure er i udu. Og det kan være svært at gennemskue, hvilke råd du skal følge. Derfor har vi samlet nogle af de bedste tips til, hvordan du undgår fedtet hår. Prøv dig frem for at finde ud af, hvad der virker for dig.

  8 gode råd til at undgå fedtet hår

  1. Vask ikke håret oftere end 2-3 gange om ugen

  Et af de mest stillede spørgsmål om hårvask er, hvor ofte skal man vaske hår? Skal du vaske det hver dag? Hver anden dag? Aldrig? Og der er ikke ét rigtigt svar. Det kommer nemlig an på din hårtype og din livsstil, men for de fleste er 2-3 gange optimalt.

  Hvis du vasker det oftere, fjerner du de naturlige olier i hovedbunden. Det kan skade din hårvækst og resultere i en overproduktion af olier i hårbunden. Vasker du tværtimod for sjældent, vil sved og snavs også give en fedtet hårbund. Det er altså en balance.

  Træner du ofte? Så føles 2-3 hårvaske om ugen måske som sjældent. Her kan du med fordel overveje at bruge en tørshampoo eller vaske hår uden shampoo. På den måde kan du strække tiden mellem hårvaske lidt længere.

  2. Vælg en god shampoo til fedtet hår

  Som nævnt tidligere er de rigtige hårprodukter alfa og omega for hårets sundhed. Derfor er det vigtigt, at du vælger den bedste shampoo mod fedtet hår. Og her er det en god idé at kigge efter næringsrige ingredienser som f.eks.:

  • Aloe vera
  • Rosmarin
  • Kamille
  • Brændenælde

  Derfor bruger vi også aloe vera i vores Grow and Glow Shampoo mod fedtet hår. Den tilføjer nemlig den nødvendige fugt til hårrødderne, uden at du får en olieret og fedtet hovedbund. Og det resulterer i glansfulde lokker, en flot frisure og øget hårvækst.  

  3. Brug kun balsam på dine spidser

  Bruger du også balsam i hele håret? Så begår du en kæmpe fejl – specielt hvis du døjer med fedtet hår. Balsam fungerer nemlig som en fugtighedscreme til håret. Det tilføjer fugt og næring, men hvis du bruger for meget af det, kan det også gøre huden fedtet.

  Derfor bør du kun bruge din balsam på hårspidserne, hvis du problemer med fedtede lokker og en klasket frisure. Ellers kan balsammen nemlig være med til at tynget din hårpragt nedad frem for at tilføje volumen og glans.

  Derudover kan du med fordel investere i en balsam, der virker mod fedtet hud. Og der er vores Grow and Glow balsam et godt valg. Ud over at give fugt, næring og glans kan den nemlig hjælpe med at balancere din hårbunds mikroflora. Og på den måde undgår du en over- eller underproduktion af kroppens naturlige olier.

  4. Undgå så vidt muligt hårtørreren

  Hvis du har travlt, er hårtørreren et enormt praktisk redskab. Den tørrer frisuren, den tilføjer volumen og kan gøre det lettere at style. Desværre er der også nogle ulemper ved hårtørreren. Og en af disse er, at den kan øge risikoen for en fedtet frisure.

  Hårtørreren kan nemlig være med til at udtørre håret. Og som nævnt tidligere kan manglen på fugt og olie give en mere fedtet hårbund. Derfor bør du kun bruge hårtørreren, når det er absolut nødvendigt og ellers lade dine lokker lufttørre.

  Synes du at lufttørring tager for lang tid? Så kan du have stor glæde af at investere i et mikrofiber håndklæde. Det absorberer ikke bare mere vand end et almindeligt håndklæde, men er også mere skånsomt. Hos os kan du købe smarte mikrofiber håndklæder i flere flotte farver. Og så er det endda syet, så det er let at tage på og bliver siddende på hovedet. Også når du render rundt i huset, tager tøj på og lægger make-up!

  5. Vask dit hår to gange under bruseren

  Det er de færreste af os, der husker det i en travl hverdag, men du bør faktisk vaske håret to gange. Første hårvask fjerner skidt, snavs og stylingprodukter fra din hårbund. Ved anden hårvask går produkterne ind og plejer din hovedbund, så den får den rigtige fugt og næring.

  Her er det også en god idé at bruge end hovedbundsmassagebørste. Den hjælper ikke bare med at fordele hårprodukterne, men øger også blodtilstrømningen og fjerner skæl. Og så føles det super rart og behageligt at glide den gennem hovedbunden!

  6. Undgå meget varmt vand når du renser håret i bruseren

  De fleste ved, at varmt vand kan skade huden, men vidste du, at det også kan skade dit hår? Hvis du har fedtet hår, kan meget varmt vand i brusebadet gøre problemet værre.

  En bedre løsning er at skrue ned for varmen, når du vasker dit hår. Dette vil hjælpe med at beskytte din hovedbund og dit hår mod de skadelige virkninger af varmt vand.

  7. Fedtet hår & eddike: Prøv at bruge æblecidereddike i håret

  Det lyder måske underligt at putte eddike i håret, men det er et gammel husmodertrick, der nogle gange kan virke. Æblecidereddike kan nemlig rense håret for produktrester og fedt og hjælpe med at genskabe hårbundens naturlige pH-balance.

  Det foregår i fire lette trin:

  1. Tilsæt 250 ml vand og 2 spsk. æblecidereddike til en sprayflaske – ryst det godt igennem.
  2. Spray væsken i håret efter hårvask med shampoo og balsam – fokusér på hovedbunden.
  3. Massér det grundigt ind i din hovedbund – og brug evt. din hovedbundsmassagebørste.
  4. Lad det virke i 1-2 minutter, og skyl det herefter grundigt ud – sørg for at få det hele ud.

  Det er nemt og hurtigt, og det kan faktisk have en overraskende stor og positiv effekt. Og du behøver ikke bekymre dig om lugten – den forsvinder, når din hårpragt er tør igen.

  8. Spis sundt og varieret

  Når det gælder om at holde dit hår og din hovedbund sundt, er det lige så vigtigt, hvad du spiser, som hvad du ikke spiser. En kost med et højt indhold af usunde fedtstoffer og forarbejdede fødevarer kan føre til fedtethed og andre problemer i hovedbunden.

  På den anden side er en sund og varieret kost afgørende for at bevare en normal hovedbund og hår. Der er nogle få specifikke næringsstoffer, som er særligt vigtige for at holde din hovedbund og dit hår normalt. Disse omfatter omega-3-fedtsyrer, zink og biotin.

  Sund og varieret kost er godt for din hovedbund

  Frisørens råd

  Her giver frisør og salonejer Maja Haldborg dig de bedste tips og tricks til fedtet hår. Se hendes instagram her

  Hvad er dine bedste råd til fedtet hår?
  - Helt klart mit bedste råd er pas på med overdreven hårvask. Når du vasker dit hår “affedter” du din hovedbund, altså du fjerner dit naturlige fedtlag. Det tager din krop som et signal til: HOV.. nu skal jeg igang med at producerer mere talg (fedt). Så tænker du.. så for den nu skal det vaskes igen! Og vupti du er nu inde i den onde cirkel. Derfor undgå daglig hårvask. Det optimale er 1-2 gange ugentligt. Husk dog altid at vaske dit hår 2 gange med shampoo. Første gang du vasker fjerner du skidt og snavs og anden gang kan shampooen gå ind og virke til lige netop det du har købt den til.
  Et andet godt og meget vigtig råd er, gå aldrig i seng med vådt hår. Din hovedbund kan ikke komme af med fugten og det kan skabe et meget indelukket miljø i hovedbunden, hvilket også kan føre til svamp og kløe. Et lille tip mere er tænk over hvor ofte du kører fingrerne igennem håret.. har du nogensinde tænkt på det? Det giver god mening at prøve at undgå det så meget som muligt. Alle de ting man rør ved i løbet af en dag, kan faktisk også fedte dit hår til endnu mere. Pas også på med ikke at opbygge et overdreven brug af produkter. Altså overforbrug. Så vil det også ophobe sig i din hovedbund og du vil have svært ved at rense den i bund.
  Hvis ens hår bliver fedtet en dag efter hårvask, hvad kan jeg gøre?
  - Hvis du er en af dem der døjer utrolig meget med fedtet hår OGSÅ lige efter en hårvask, så kan der være flere faktorer der spiller ind. 1. Din hormonelle balance kan have utrolig stor betydning for hud og hår. Måske du døjer med pco(s), stress, graviditet, medicin m.m. Du er ikke alene og det er helt normalt at dit hår måske virker anderledes eller fedter hurtigt. 2. På trods af ovenstående kan du dog gøre dit bedste for at spise en varieret kost & huske almindelige vitaminer/kosttilskud. Se på om du måske kan tilføje nogle vitaminer/kosttilskud i din dagligdag, hvis du ved du har svært ved at spise meget varieret. 3. Se på dit produktvalg. Måske den shampoo du vasker med ikke fungerer for dit hår. Det kan være den bliver for tyngende for dit hår. I forhold til shampoo valg er det vigtigt du går efter en shampoo der: Helst er fri for sulfater & silikone, har en mild formel der ikke irriterer huden, indeholder nærende ingredienser og ikke for tyngende.

  Sådan styler du håret, når du har fedtet hovedbund

  Forestil dig, at du har travlt. Du skal til en vigtig begivenhed, og du skal helst se godt ud. Du kigger dig i spejlet og ser, at dine hårrødder er mørke og fedtede. Du har ikke tid til at tage et brusebad. Hvad gør du?

  Det er enhver kvindes mareridtsscenarie, og du er ikke den eneste, der pludseligt har måttet finde en hat frem. Men der findes faktisk måder, du kan style dit hår for at skjule det olierede look. Og dem kan du læse om her!

  Børst håret grundigt igennem, og brug en tørshampoo

  Hvis dit hår både er filtret og fedtet, bliver det aldrig et godt look. Start derfor altid med at børste stråene godt og grundigt igennem. Og her kan du have gavn af at bruge en god børste som f.eks. vores Detangle Egg Brush. Den er nemlig designet til at få bugt med selv de værste hårknuder – uden at slide på hårstråene.

  Derefter kan du spraye håret med lidt tørshampoo. Det er ikke ideelt at bruge for ofte, men det er godt at have til nødstilfælde. Vælg gerne en variant uden for meget parfume eller silikone, da det kan medvirke til problemet med fedtet hår.

  Gode børster til håret

  Vælg en frisure, der skjuler hårrødderne

  Ikke alle frisurer er lige gode til at dække over en fedtet hårbund. Løstsiddende hår er f.eks. sjældent en god idé, hvis hovedbunden er olieret. Overvej i stedet en af følgende frisurer:

  • Stram, høj hestehale: Børst håret stramt tilbage. Saml det i en høj hestehale med en god elastik. Tilføj gerne lidt olie til spidserne, hvis de ser tørre ud.
  • Fletning med et flot hårbånd: Fletningen er ligesom hestehalen et godt valg, da du samlet håret tilbage og dermed dækker hovedbunden. Afslut looket med et flot, farverigt hårbånd. Det vil fjerne fokus fra håret til hårbåndet.
  • Halvdelen af håret løst, halvdelen i en knold: Tag en tredjedel eller halvdelen af dit hår og sæt det op i en lille knold. Lad resten af lokkerne hænge løst under. Det vil ligesom fletningen og hestehalen dække din hårbund, og så er det et smart og moderne look.
  • Hårspænder og silketørklæder: Det kan hurtigt føles akavet at gå rundt med en hat indendørs, men idéen om at dække håret er god. Brug derfor nogle flotte hårspænder eller et mønstre silketørklæde i stedet. Det har samme effekt, og du kan matche det til resten af dit outfit.

  Nu har du læst om årsager til fedtet hår. Du ved, hvad du kan gøre for at undgå det. Og du har fået nogle tips til, hvordan du kan style det i nødstilfælde. Så forhåbentligt er du helt klar til at klare dine hårproblemer og tage ud i verden med sunde og glansfulde lokker!

  Ofte stillede spørgsmål om fedtet hår

  Kan stress give fedtet hår?

  Ja, stress kan forårsage fedtet hår. Når kroppen er stresset, producerer den mere talg, som er en fedtet, voksagtig substans, der dækker hovedbunden og håret. Denne olie kan ophobe sig i hovedbunden og i hårstråene, hvilket fører til fedtet hår. Personer med et højt stressniveau kan opleve, at deres hår bliver mere og mere fedtet med tiden, da de hormoner, der udløses af angst, øger talgproduktionen og gør det sværere for naturlige olier at blive vasket væk. Andre symptomer relateret til stress såsom dårlig kost, søvnmangel eller dehydrering kan også bidrage til overdreven fedtethed. Når folk er stressede, kan det desuden være, at de ikke passer ordentligt på deres hår, hvilket kan bidrage til olieophobning. Regelmæssig rensning af hovedbunden og brug af produkter, der er beregnet til fedtet hår, kan hjælpe med at reducere virkningerne af overskydende talgproduktion forårsaget af stress.

  Hvilken shampoo skal jeg bruge hvis jeg har fedtet hår?

  Vi har heldigvis skrevet et helt blogindlæg om hvad du skal være opmærksom på ved din shampoo når du har fedtet hår. Læs blogindlægget om shampoo til fedtet hår her.

  Få en en 10% rabatkode tilsendt

  Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰