Mand med hårtab
Gode råd

Hårtab mænd: Effektive metoder til at mindske hårtab

af Kasper Lindgren Dec 05, 2021

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 16. juni 2024.

Indholdfortegnelse

Hårtab og skaldethed hos mænd

Hårtab forekommer ikke kun hos kvinder, men skaldethed og hårtab forekommer i høj grad også hos mænd. Men hvorfor taber mænd håret? Det kan der være flere årsager til. Skaldethed, er desværre en naturlig del af livet - og for mange mænd er det svært at slippe udenom. Læs med herunder og bliv klogere på skaldethed og hårtab hos mænd.

Hvad er skaldethed eller androgen alopeci?

Skaldethed er den mest udbredte form for hårtab hos mænd, og det går normalt under betegnelsen androgen alopeci. Det er en tilstand, hvor du langsomt begynder at få tyndere hår, og til sidst ender det ud med, at håret falder helt af. Langt de fleste mænd bliver ramt af androgen alopeci på et eller andet tidspunkt i livet. Men det er forskelligt, hvornår i livet du begynder at opleve skaldethed. Statistikker viser, at op til en tredjedel af alle mænd vil blive udsat for hårtab før de fylder 30 år.

illustration af hvordan androgen alopeci forudsager hårtab hos mænd

Her ses en illustration af hvordan de forskellige stadier af androgen alopeci ser ud hos mænd

Tyndt hår hos mænd

Androgen alopeci er en arvelig tilstand, hvilket kan betyde, at nogle mænd vil begynde at få tyndt hår og opleve skaldethed, når de er i starten af tyverne. En vigende hårgrænse, er den første indikation på tyndt hår, som derefter udløser høje tindinger samt en udtynding af håret. Til sidst kan håret blive så tyndt, at det resulterer i en komplet skaldethed.

Hvornår taber jeg for mange hår?

Står du ofte og tænker, taber jeg for mange hår? Er mit hår ved at blive tyndt? Bare fordi du ser hårstrå falde af behøves du ikke at gå i panik. Det er nemlig normalt at vi taber mellem 50 til 100 hår om dagen, fordi hårstrå gennemgår en vækstcyklus, hvor nogen afsluttes og andre startes.

Men opdager du at du lige pludselig begynder at tabe meget hår eller at de høje tindinger begynder at presse sig på, kan du overveje at kigge ind i hvordan du kan sætte en stopper for hårtabet. Men for at komme ordentlig igang er det vigtigt at du finder ud af hvad årsagen bag hårtabet skyldes. Det kan nemlig ofte komme i mange forskellige former og størrelser.

Hvorfor taber mænd håret?

Du kan allerede nu begynde at indstille dig på, at du før eller siden vil blive ramt af hårtab og skaldethed i mindre eller større grad. Herunder har vi opremset de mest almindelige årsager til, hvorfor du taber håret som mand.

  • Androgen alopeci er uden tvivl den mest hyppige årsag til skaldethed og hårtab mænd. Den arvelige tilstand er skyld i, at 9 ud af 10 mænd taber håret og oplever skaldethed. Da det er en arveligt betinget årsag kan du ikke gøre så meget andet end at prøve at forebygge det.
  • Kosten kan også have en betydning for skaldethed hos mænd. Hvis du som mand ikke får de tilstrækkelige vitaminer, som din krop har brug for, kan det ende med skaldethed.
  • Hvis du føler dig stresset, kan det også resultere i skaldethed og hårtab. Stress skaber en hormonel ubalance, som afbryder hårets naturlige vækstforløb.
  • Hvis du lider af en bestemt sygdom, kan det også resultere i skaldethed eller hårtab. Det kan eksempelvis være en sygdom i hovedbunden såsom alopecia areata, pletskaldethed, eller andre hudsygdomme.  


Læs mere om årsagerne til hårtab og skaldethed blandt mænd.

Høje tindinger hos mænd

Mange mænd døjer også med høje tindinger som følge af fortyndet hår. Høje tindinger opstår, når hårgrænsen langsomt begynder at trække sig tilbage i siderne. Det resulterer i en hårpragt, hvor man er delvis skaldet nogle steder, og det kan føre til, at mange mænd vælger at klippe sig selv helt skaldet, fordi de gerne vil undgå de høje tindinger og det meget tynde hår. Læs mere om høje tindinger her.

Kan mænd får deres hår tilbage?

I nogle tilfælde kan mænd få tabt hår til at vokse igen eller endda stoppe hårtab, hvis årsagen til deres skaldethed eller udtynding behandles tidligt. Det er dog vigtigt at bemærke, at effektiviteten af enhver behandling afhænger af den underliggende årsag til hårtab. Afhængigt af årsagen er der flere behandlinger til rådighed, som mænd kan bruge til at få deres hår tilbage. Derudover kan livsstilsændringer som f.eks. en sundere kost og daglig hovedbundsmassage også hjælpe med at forbedre hårvæksten. I sidste ende afhænger det af de individuelle omstændigheder og præferencer, hvad der virker bedst for den enkelte person og den underliggende årsag til hårtabet.

10 Gode råd til forbyggelse af hårtab hos mænd

1. Skru ned for det varme vand, når du vasker dit hår, da det kan skade hårsækkene og føre til hårtab.

2. Brug en mild shampoo og balsam, og vælg produkter, der er beregnet til at styrke håret og forhindre hårtab. Her kan vi varmt anbefale Grow and Glow Shampoo.

3. Massér hovedbunden med fingrene eller en blød børste, når du vasker dit hår, da det kan stimulere blodcirkulationen og fremme hårvæksten. Den perfekte børste hertil er vores Deep Scalp Brush.

4. Undgå at bruge for meget stylingprodukter, da de kan tilstoppe hårsækkene og forårsage hårtab. Overdreven brug af stylingprodukter som geler, voks og sprays kan skade hovedbunden og føre til hårtab og udtynding af håret med tiden. Hvis du er nødt til at style dit hår, skal du vælge skånsomme produkter, der er fri for skrappe kemikalier. Her er det særligt vigtigt at kigge efter silikone og sulfater.

5. Spis en sund og varieret kost, der indeholder masser af vitaminer og mineraler, specielt biotin da det er med til at opretholde et normalt hår. Spis fødevarer, der er rige på protein, omega-3 fedtsyrer, zink og jern, kan hjælpe med at at opretholde en normal hårvækst. Suppler gerne med masser af frugt og grøntsager i din kost for at opnå en god, sund og varieret kost. Særligt skal du være opmærksom på at få godt med fødevare der indeholder biotin og zink, da disse vitaminer og mineraler er med til opretholde et normalt hår.

En sund kost er vigtigt for at opretholde et normalt hår

6. Undgå at trække i dit hår, når det er vådt, da det kan være mere skrøbeligt og nemmere at gå af. Håret er meget skrøbeligt når det er vådt, så være meget opmærksom på håret der.

7. Prøv at undgå at bruge stramme hårfrisure eller -klips, da de kan skade hårstråene. Generelt minimere brugen af styling især vær påpasselig med varmestyling.

8. Dyrk regelmæssig motion, da det er med til at ilte blodet der kan øge blodcirkulationen og dermed fremme hårvæksten. Motion er utrolig vigtig for den generelle sundhed og trivsel; det har vist sig at sænke stressniveauet, hvilket er med til at reducere risikoen for hårtab eller tyndt hår hos mænd på grund af hormonelle ubalancer forårsaget af stress.  

9. Undgå alkohol og rygning. det er ikke nogle hemmelighed at disse 2 ting generelt ikke er godt for vores helbred, men vidst du at det kan gå udover dit hår og ende med f.eks et hårtab?

Rygning og alkohol kan have en meget negativ indvirkning på hårtab eller tyndt hår hos mænd. Rygning af cigaretter udsætter kroppen for en overflod af kemikalier og toksiner, hvoraf nogle er kendt for at forstyrre stofskiftet og cirkulationen, som begge er afgørende for en sund hovedbund og hårvækst. Når cirkulationen er nedsat på grund af rygning, kan det påvirke evnen til at få nyt hår til at vokse ordentligt, hvilket fører til udtynding eller skaldethed. Desuden kan disse toksiner fra cigaretter svække de eksisterende hårstrå på hovedet, hvilket gør dem mere tilbøjelige til at knække.

Alkoholforbrug har også en direkte sammenhæng med udtynding af hår hos mænd. Alkohol svækker immunforsvaret og forstyrrer proteinsyntesen i kroppen, hvilket begge påvirker hvor mange næringsstoffer der når hovedbunden. Desuden kan storforbrug af alkohol føre til dehydrering, hvilket mindsker de essentielle mineraler, som hovedbunden og hårsækkene har brug for, for at producerer et godt hårstrå.

Alkohol, rygninger og junk food er en af de store årsager til hårtab

10. Hvis du bemærker en pludselig eller vedvarende tab af hår, bør du kontakte en læge for at få en diagnose og råd om behandling. Det kan derved blive meget lettere at behandle eller forbygge det. Hvis du føler du har gjort alt for at prøve at undgå hårtab eller tyndt hår, kan det nogle gange ofte være den bedste ide at tage en snak med lægen.

Sådan behandler du hårtab og skaldethed som mand

Hvis du som mand ønsker gode råd til, hvordan du kan behandle hårtab eller skaldethed, så skal du læse med her. Det er nemlig muligt at forebygge, så du kan reducere graden af mistede hår.

Til at behandle hårtab og skaldethed er det alfa og omega at bruge hårprodukter, der blandt andet er sulfatfri. Læs mere om hvorfor du skal vælge en sulfatfri shampoo. Nedenstående tre produkter er særligt gode at anvende i behandlingen af hårtab hos mænd:

  • Grow and Glow Hårserum er med til at booste din hårvækst, så dit hår kan vokse sig stærkere. Produktet indeholder Capilia Longa, som har påvist op til 89% reduktion af hårtab samt 52% stigning i hårtæthed efter 150 dages brug. Ønsker du at læse mere om ingreidensen Capilia Longa og dens resultater, så læs her.
  • Grow and Glow Shampoo, der er både sulfatfri og silikonefri, hvilket er med til at stimulere hårvæksten og mindske hårtab. Produktet indeholder også Capilia Longa, så håret bliver stærkere og tættere.
  • Grow and Glow Conditioner, der ligesom shampooen også er både sulfatfri og silikonefri. Produktet indeholder også Capilia Longa og trænger ned i hårrødderne, så hårstråene bliver styrket.

 

For at undgå høje tindinger, hårtab eller skaldethed, kan du også gå efter en specifik kost, som indeholder vitaminer der kan spille en rolle i forhold til håret. Du kan også anskaffe dig en hovedpude med bambus betræk, der er skånsom mod både hår ud hos og er den i øvrigt er blød som silke.

Hvis du er meget tynget af hårtab, kan du overveje en hårtransplantation, som holder hele livet, fordi der anvendes levedygtige donor hår, som har en naturlig vækst.

Gode produkter mod hårtab

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰

Tags: