Kvinde med flot langt hår
Gode råd

Langt hår - Sådan får du dit hår til at vokse hurtigere

af Lotte Lindgren Dec 03, 2019

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 2. februar 2024.

Sådan får du langt hår - Gode råd til at få langt hår

Drømmer du om at få langt, smukt og sundt hår? Hvis ja, kan du heldigvis selv gøre nogle enkle ting for at booste dit hårs evne til at gro normalt. Det kan du blandt andet ved at spare på hårstylingen, ændre enkelte hårplejerutiner, samt spise varieret. Du bør sørge for at holde håret sundt, så det ikke knækker.

Mange kvinder – også nogle mænd – drømmer om at få langt, tykt og sundt hår. Men det er langt fra alle, der kan gro et hår af den karakter fra naturens side. Heldigvis har vi her samlet en række råd og tips med ting du selv kan gøre, for at få langt, smukt og sundt hår hurtigst muligt.

For at opnå et langt hår er det først og fremmest vigtigt, at du sørger for at optimere dit hårs styrke, så du forhindrer at det knækker. Derfor kan det ofte være en god ide at holde øje med hvor glansfuldt dit hår er, da det afspejler hårets sundhed og om det er tørt.

Din hårpleje har også en stor betydning for dit hår. For eksempel bør du lægge mærke til, hvor ofte du går i bad, hvornår du reder dit hår, hvilke hårprodukter du bruger, og om du tørrer det med føntørrer. Ved at kombinere både den indre og ydre pleje af dit hår sikrer du dig at dit hår de optimale betingelser for at vokse dig et normalt hår.

Følg med og læs mere om hvordan du gror et normalt og sundt hår!

Indholdfortegnelse:

Hvor lang tid tager det at få langt hår?

Hvor hurtigt vokser håret?

Dit hår vokser typisk 10-14 cm om året. Det svarer til at dit hår i gennemsnit vokser 1-2 cm om måneden og cirka 0,3-0,4 mm om dagen. Hvor lang tid det tager for dig at få langt hår, kommer selvfølgelig helt an på, hvor langt dit hår er på nuværende tidspunkt. Har du helt kort hår, kan du derfor godt regne med, at det bliver en længere proces at få langt hår.

Hårets livscyklus - Sådan vokser dit hår

Hårets liv foregår i tre faser: en vækstfase, en overgangsfase og en hvilefase. Det er i vækstfasen, også kaldet den anagene fase, at dit hår vokser. Fasen varer mellem 2-8 år og der er cirka 90% af dit hår på hovedet, som på et hvert given tidspunkt er i vækst. Det er derfor denne fase, der er afgørende for, hvor langt dit hår kan blive. Hvis du ønsker et sundt og langt hår skal du forlænge den anagene fase så lang tid som muligt. Derfor er det vigtigt at dit hår får tilført den optimale næring både indefra og udefra, så du optimerer denne vækstfase.

Den næste fase kaldes overgangsfasen eller den katagene fase. Her stopper håret med at gro, hårsækkene bliver inaktive og håret begynder derfor at degenerere. Håret løsner sig fra hovedbunden og mister blodtilførslen og derved også tilførslen af vigtige nærringsstoffer. Den katagene fase varer cirka 4-6 uger. Den sidste fase er afstødelsesfasen eller den telogene fase, som er en fase på cirka 2 til 4 måneder, hvor håret går i hvile før det afstødes fra kroppen. Det er blandt andet disse hår du fælder og f.eks. samler med hårbørsten.

Her ser du en illustration af hårets vækstcyklus og hvilke faser det går igennem.

Håret vækstfase: Dit hår går igennem 3 faser, først den anagene fase, så den katagene og til sidst den telogene fase.

Step guide: Hvordan får jeg langt hår hurtigt?

Når du vil have langt hår, handler det derfor først og fremmest om, at du er tålmodig. At gå fra kort til langt hår kan hurtigt komme til at tage to til tre år, inden dit hår bliver rigtig langt. Det afhænger dog helt af, hvad dit udgangspunkt er. Nøglen til at få håret til vokse hurtigt er derfor tålmodighed og vedvarende god hårpleje.

Du kan heldigvis gøre meget selv, for at hjælpe dit hår på vej. Det er først og fremmest vigtigt, at du sørger for at spise ordentligt. Der er nemlig en række vitaminer, som der er vigtige for dit hår, så det kan vokse normalt. Derudover kan du ændre på din hårpleje, så dit hår får de bedste vækstbetingelser.

1. Sådan får du langt hår hurtigt: Indre og ydre hårpleje

Man kan have en nok så god ydre hårpleje med dyr shampoo, balsam og hårkur, men hvis den indre hårpleje er ikke-eksisterende kan det være lige meget. Derfor er det sundt at du samtidig med at passe på dit hår med gode produkter, også spiser sund og varieret. På den måde får kroppen nemlig højst sandsynligt de vitaminer og mineraler den har brug for til at producere et normalt hår. Er man i tvivl kan man supplere med et kosttilskud. Vi anbefaler Hårvitaminer, som bl.a. indeholder biotin og zink der begge bidrager til at vedligeholde et normalt hår.

Kosttilskud til håret

"Deres er fantastiske og helt klart de bedste hår vitaminer jeg har prøvet. De har reddet mit hår fra at gå total slidt, ødelagt, tyndt fe hår og slet ikke vokset til at blive det mest sundeste hår som jeg aldrig har oplevet før.
Jeg kan helt klart anbefale at alle som lider af hår problemer til at prøvederes hårvitaminer😍"

- Mille Sørensen

2. Sådan får du langt hår hurtigt: Pas godt på dit hår, når du gerne vil have langt hår

Når du gerne vil have langt hår, handler det ikke kun om, at det skal vokse ud af hovedet på dig hurtigere. Det handler også om, hvordan du behandler dit hår. Hvis du ikke behandler det ordentligt, risikerer du nemlig, at det knækker af – og det er jo også med til at sætte en stopper for, at det bliver langt og smukt. Undgå derfor meget gerne stramme frisurer, som kan ødelægge hårets struktur. Vi har samlet en masse skånsomme frisure i dette blogindlæg her. 

3. Sådan får du langt hår hurtigt: Hårplejen er vigtig - Vask håret cirka hver 3. dag.

Først og fremmest er det vigtigt, at du sørger for at vaske håret på den rigtige måde. Du bør ikke vaske det oftere end hver tredje dag og helst i så koldt vand, som du kan holde ud. Varmt vand og hyppige bade er nemlig med til at gøre håret tørt og kruset, så det nemmere knækker. Vær også særligt opmærksom på, hvilken shampoo eller balsam du bruger, det kan også have en afgørende betydning i forhold til dine hårstrås beskyttelse. Du bør som hovedregel undgå shampooer og balsammer med farlige kemikalier, ftalater og især de udtørrende SLS/SLES sulfater. Du kunne også overveje at bruge en hårmaske som er fugtgivende og indeholder gode olier, såsom argan olier eller inchi inca olie, for at sikre den optimale pleje af håret.

Når du har været i bad, skal du også passe på med, hvordan du tørrer det. Tør det kun let med håndklædet, hvorefter du kan redde det let igennem med en detangle brush. Derefter bør du kramme det med håndklædet igen. Det sikrer at du ikke ødelægger dit hårs naturlige struktur. Du kan også overveje at bruge en microfiber hårturban, som er skånsom mod håret.

Du bør kun bruge en føntørre til at tørre det ved særlige lejligheder. Fårtørreren er nemlig også med til at tørre håret ud og gøre det kruset, så det nemmere knækker.

4. Sådan får du langt hår hurtigt: Hovedbundsmassage - Blodcirkulation er vigtig for hurtigere hårvækst

Giv dig selv en hovedbundsmassage for at få gang i blodcirkulationen til din hårrødder. Det er meget essentielt for, at få alle nærringsstoffer rundt til håret og derved skabe de bedst mulige hårstrå. Her kan en god ide være at bruge en Deep Scalp børste, som giver dig en lækker hovedbundsmassage, imens den sætter gang i blodcirkulationen. Derudover er den også med til at fordele hårets naturlige olier og rense hovedbunden, så håret får de bedste vækstbetingelser.

To gode produkter til håret

5. Sådan får du langt hår hurtigt: Pas på med hårbørste og hårprodukter

Du skal også passe på med at bruge din børste, når dit hår er vådt. I våd tilstand er håret nemlig mere elastisk, skrøbeligt og knækker derfor nemmere. Brug en Detangle hårbørste til at redde dit hår når det vådt. Det er også med til at gøre, at du har svært ved at få langt hår.

Hårprodukter som geler og hårspray indeholder alle kemikalier, der ofte ikke er sunde for dit hår. Det betyder dels, at håret ikke er lige så stærkt, dels betyder de, at du oftere skal vaske dit hår – og det er jo som bekendt ikke sundt. Du skal derfor være meget opmærksom på kun at bruge hårprodukter som skåner håret og har plejende egenskaber. Kig blandt andet efter om din shampoo er sulfat og silikone fri, da disse indholdsstoffer kan udtørre dine hårstrå. Her vil vi anbefale vores grow and glow shampoo som er uden SLS/SLES sulfater og silikone, du kan finde shampooen her.

6. Sådan får du langt hår hurtigt: Undgå høj varme og styling produkter

Du bør kun bruge hår styling produkter, hvis det er absolut nødvendigt. Hver gang du glatter, krøller, bruger hårspray, mousse og andre hår styling produkter er det med til at slide på dit hår, som gør at det nemmere knækker. Det er især varmeapparater der kan være skadelige for håret, da det er med til at udtørre håret og slide på hårets struktur. Hvis du skal glatte håret eller bruge et andet varmeapparat, kan det være en god ide at bruge en hårolie som er varmebeskyttende. På denne måde sikre du dig at dit hår bliver slidt mindst muligt.

Du bør også undgå extensions for en hver pris. Det er en hurtig måde at få langt hår på, men dine hårrødder vil blive total ødealgt af det. Det vil gøre det meget sværere for dit hår at gro på sigt.

Selvom der er massere ting, som du selv kan gøre for at få længere hår, er det først og fremmest vigtigt, at du sørger for at styrke dit hår med de rette hårvitaminer. Det er klart det vigtigste, samt her du vil opleve den største effekt i forhold til at få et langt, sundt hår. 

Undgå høj varme og styling produkter hvis dit hår skal vokse hurtigere

7. Sådan får du langt hår hurtigt: Bliv klippet regelmæssigt

Selvom det kan være lidt selvmodsigende, kan det faktisk gavne dit hår, at du bliver klippet regelmæssigt. Ved at blive klippet regelmæssigt, forebygeer du nemlig spaltede spidser. Det er ofte ved at forebygge spaltede spidser, at du faktisk kan vinde mest i forhold til at gro et langt hår. Hvis de spaltede spidser får frit spil, kan de vokse sig større og ødelægge mere af håret så det helt knækker. Det vil i så fald kræve, at du får klippet flere centimeter af ved næste klipning. Hvis du gerne vil have gode råd til spaltede spidser, så læs vores blogindlæg om spaltede spidser lige her.

8. Sådan får du langt hår hurtigt: Giv håret masser af fugt

Fugt er ekstremt vigtigt for håret, hvis du ønsker, at det skal vokse sig længere. Med tilstrækkelig fugt kan håret bevare en sund struktur og forblive stærkt, hvilket forhindrer brud og hjælper det med at nå længere hårlængder. Fugt hjælper også med væksten af nye hårceller, så dit hår kan fortsætte med at vokse stærkere og længere.

Rødderne af hvert hårstrå indeholder talgkirtler, som naturligt producerer en olie kaldet talg. Denne olie er med til at holde hovedbunden fugtet og næret, hvilket igen gør det muligt for hårsækkene i hovedbunden at forblive sunde, hvilket fremmer hårvækst. Hvis hovedbunden bliver for tør eller mangler fugt, bliver hårsækkene svagere og ude af stand til at opretholde en sund vækst. Derfor er regelmæssig brug af produkter med fugtgivende ingredienser som f.eks. naturlige olier (olivenolie, kokosolie osv.) samt fugtgivende behandlinger afgørende for at holde din hovedbund hydreret og næret, hvis du ønsker et længere hår.
Prøv desuden at beskytte dit hår mod miljømæssige aggressorer som f.eks. UV-stråler ved at bære hat eller tørklæde, når du er udendørs, og/eller ved at bruge et leave-in produkt med SPF-beskyttelse, når du styler dit hår udendørs på solrige dage.

Generelt spiller fugt en vigtig rolle for at opnå langt hår, da det hjælper med at opretholde et sundt miljø for optimal vækst i hovedbunden og samtidig beskytter de enkelte hårstrå mod brud på grund af hårde eksterne faktorer eller uhensigtsmæssige plejerutiner.

Hvorfor vokser mit hår ikke?

Hår stopper med at vokse af en række årsager. For det første er den normale menneskelige hårvækstcyklus opdelt i tre forskellige faser: anagen, catagen og telogen. I anagenfasen deler cellerne i hårets rod sig hurtigt og får det til at vokse. Katagenfasen er en overgangsperiode, hvor hårets vækst aftager, inden det går over i telogenfasen. I denne fase hviler folliklen, og der produceres ikke nye hår. Hvor lang tid en person tilbringer i hver fase varierer fra individ til individ; men hvis en af disse faser forsinkes eller forkortes på grund af f.eks sygdom, stress eller andet kan det påvirke hårets normale vækst.

For det andet spiller genetik en vigtig rolle i forhold til, hvor hurtigt ens hår vokser, og det kan gå i arv gennem begge forældres gener. Personer med genetiske sygdomme som alopecia areata kan opleve udtynding eller skaldethed på grund af deres genetik. Dette kan føre til permanent hårtab eller minimal genvækst af håret.

Endelig kan livsstilsfaktorer som kost, stress og søvnmangel alle bidrage til kroppens funktion til at opretholde et normalt hår eller endog skaldethed over tid. Dårlig ernæring og overdreven brug af stylingprodukter kan skade hovedbundens naturlige olier og svække hårsækkene, hvilket resulterer i langsommere hårvækst eller tyndere hårstrå. Ligeledes er høje stressniveauer blevet forbundet med ændringer i hormoner, som kan forårsage midlertidige ændringer i dit hår. For lidt søvn er også en faktor, som kan påvirke din krops evne til at producere sunde proteiner, herunder dem, der er nødvendige for at opretholde et normalt hår.

Sådan får du langt hår: Kig efter disse ingredienser


Ønsker du dig et langt og lækkert hår, kan det være en fordel at læse lidt op på hvilke ingredienser som kunne være en fordel at anvende i din hårpleje rutine. Specielt til dig som føler at hårvæksten er gået i stå, oplever hårtab eller kan mærke håret er blevet tyndere, anbefaler vi at kigge efter ingreidensen Capilia Longa. Den har igennem studier påvist en reduktion på op til 89% efter 150 dage, samtidig med at det øger hårtætheden med op til 52%.
En anden ingrediens er Amaranthus Caudatus Seed Extract som har påvist at øge diameteren på håret med op 11,3%.

Derudover vil jeg generelt anbefale at kigge efter ingredienser som er plejende og fugtgivende som f.eks sheasmør og aloe vera. Ofte er grunden til at dit hår ikke vil vokse sig langt fordi hårstråene når at knække. Det kan skyldes mange forskellige årsager, men ved god og sund hårpleje med masser af fugt, er du godt på vej til at få et langt hår.

Ofte stillede spørgsmål om langt hår

Hvorfor vokser hår hurtigere om sommeren?

Om sommeren er hårvæksten mere aktiv end på andre årstider på grund af længere perioder med dagslys og varmere temperaturer. Hårvækstprocessen starter med anagenfasen, som er den aktive vækstfase. Da solens stråler giver mere varme og fugtighed i sommermånederne, producerer hovedbunden mere naturlig olie, som giver næring til hårsækkene. Dette fører til hurtigere hårvækst, som kan dække op til 1,3 cm om måneden om sommeren sammenlignet med blot 0,8 cm i vintermånederne. Derudover kan andre eksterne faktorer som f.eks. kosten også påvirke et normalt hår. Alt i alt menes det, at varmere temperaturer og længere dage stimulerer en højere grad af naturlig olieproduktion i hovedbunden samt bedre ernæringsindtag, hvilket begge er ansvarlige for hurtigere hårvækst i sommermånederne.

Hvor meget gror håret på 3 måneder?

Generelt vokser alle hår cirka 1-2 centimeter om måneden, hvilket svarer til 3-6 centimeter på 3 måneder. Dette resultat kan dog varirer meget fra person til person. F.eks hvis du har tørt og slidt hår kan det være at dit hår slet ikke vokser, da hårstråene når at knække inden de vokser yderligere. Hvis du har en god hårpleje kan du dog sagtens vokse dit hår en masse centimeter på 3 måneder.

Hvor meget vokser håret på 14 dage?

Hårvæksten kan variere fra person til person, men i gennemsnit vokser håret ca. 1,25 cm om måneden. Dette betyder, at håret i gennemsnit vil vokse ca. 0,44 cm på 14 dage. Det er vigtigt at bemærke, at andre faktorer, såsom genetik, sundhedstilstand og hårplejerutiner, også kan påvirke hårvæksten.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰