Kvinde med tyndt hår
Gode råd

Tyndt hår hos kvinder - Vores bedste råd til fyldigt hår

af Lotte Lindgren Jul 11, 2022

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 9. april 2024.

Indholdfortegnelse

Træt af tyndt hår?

Er dit hår evig tyndt? Du har prøvet alle mulige løsninger, men intet fungerer for dig. Heldigvis er du landet det rette sted. Her gennemgår vi alt hvad du skal vide om tyndt hår hos kvinder.

Hvorfor er mit hår tyndt?

Der kan være mange årsager til hvorfor ens hår bliver tyndt. Der er også former for tyndt hår, hvis du har haft tyndt hår hele livet eller hvis du lige pludselig oplever at håret er blevet meget tyndere. Det kan ofte være det første skridt mod at finde ud af hvor dit hår er tyndt.

Udover at genetikken spiller en utrolig stor rolle, er den anden primære årsag uhensigtsmæssig hårpleje. Det vil sige, at man f.eks. bruger de forkerte produkter eller slider for meget på håret overdrevent over en længere periode. Det kan også skyldes en usund livsstil, stress eller hormonelle forstyrrelser, som graviditet, pubertet og overgangsalder. Hvis du er ude i et decideret hårtab kan der var andre ting du også skal holde dig for øje, du kan læse vores blogindlæg om hårtab hos kvinder her. 

Årsager til tyndt hår hos kvinder

Der kan således være mange årsager til tyndt hår hos kvinder, ofte kan det også være kombinationer af forskellige årsager der gør udslaget. Vi har prøvet at samle nogle af de vigtigste årsager til at kvinders hår bliver tyndere.

Genetik og hormonel foranderinger

Hvis én eller begge af dine forældre har meget tyndt hår er der også sandsynlighed for at du er eller bliver tyndhåret. Det skyldes at din genetik, altså arvelige anlæg, har stor betydning for hvilken hårtype du har. Derfor kan det godt lyde som om at det er helt håbløst at gøre noget ved, hvis det er genetisk bestemt. Men bare rolig, der findes en helt masse ting du kan gøre for at mindske tyndt hår, hvilket vil blive uddybet under Gode tips til et sundere og mere voluminøst hår.

I løbet af ens liv vil kroppen gennemgå en række faser som kan skabe hormonelle forstyrrelser, hvilket kan forårsage tyndt hår, f.eks. graviditet, pubertet og overgangsalder. Som udgangspunkt er det desværre ikke noget man kan undgå. Det er et spørgsmål om kroppens velvære og balance, og derfor kan det være en rigtig god ide som forebyggelse at sikre at kroppen er i vitamin- og mineral balance. Vi anbefaler vores hårvitaminer, som er et kosttilskud der bl.a. indeholder biotin, som bidrager til at vedligeholde et normalt hår.

Usund hårplejerutine

Tyndt hår hos kvinder har også tit noget at gøre med vores hårplejerutiner. Vi køber os fattige i produkter, men har måske ikke helt styr på om de er sunde og gode for håret. Vi har samlet vores bedste anbefalinger af produkter der kan behandle tyndt hår under de bedste produkter til tyndt hår.

En anden fejl vi kan være slemme til at gøre, er at style vores hår med varmeapparater eller skadelige frisurer. Bruger man føntørrer, glatte- eller krøllejern hver eller hver anden dag bør man overveje om man kan mindske det. Varmen udtørrer håret så det lettere knækker. Hvis man har tyndt hår kan det derfor være ekstra dårligt at style håret med varmeapparater, da håret højst sandsynlig vil blive mere tyndt, jo mere man udsætter det for varme. Så hvis du vil undgå at få meget tyndt hår, så pas på med glattejernet!

Du skal især passe på med ikke at overstyle dit hår for ofte. Nogle gange kan de simple frisure/styles være de bedste, der findes et væld af frisure som er skånsomme for håret. Prøv også at finde stylingmetoder hvor du undgår at bruge varme, det kan f.eks være via heatless curlers hvis du ønsker bølger i dit hår.

Usunde hårplejerutiner

Problemer eller infektion i hovedbunden

En årsager som også ofte er fremtræden er problemer med hovedbunden, som også kan vise sig i større og mindre grad. Det kan være alt fra tør hovedbund til decideret skæl eller infektion i hovedbunden. For at producerer de mest optimale hårstrå kræver det en hovedbund i balance. Det er derfor vigtigt at hvis du har tyndt hår og hovedbundsproblemer at du først og fremmest får styr på din hovedbund. Hvis du ønsker at læse mere om tør hovedbund har vi skrevet et blogindlæg om det lige her.

Usund livsstil og stress

Spiser du sundt og varieret? Dyrker du den anbefalede mængde motion? Har du mental ro? Det er nok ikke os alle sammen der kan svare ja til alle tre spørgsmål og det er også helt okay. Men har du tyndt hår bør du overveje om du kan optimere én eller flere faktorer der påvirker din livsstil. Det er ikke raketvidenskab at regne ud, at hvis ens krop ikke trives optimalt, så vil der være nogle ting der ikke fungerer bedst muligt, f.eks. dit hår. Det er altså vigtigt at være i balance både fysisk og psykisk, da begge kan have negativ effekt på dit hår, hvis de er i ubalance.

Usund livsstil kan være en årsag til tyndt hår

Graviditet

Når en kvinde er gravid, gennemgår hendes krop et enormt antal ændringer, hvoraf en af dem kan være tyndt hår. Dette kan skyldes en række faktorer, der er specifikke for graviditet, herunder øgede niveauer af hormoner som østrogen og progesteron, der kan forstyrre den normale vækstcyklus for hårsækkene. Under graviditeten kan nogle kvinder opleve en tilstand kaldet telogen effluvium, hvor flere hår er i hvilefasen end normalt ofte indtræder dette ved 12-16 uge. Når flere af dine hår går i dvale fasen betyder det også at de vil falde af ligeså snart de har afsluttet denne fase. Derfor oplever rigtig mange kvinder hårtab efter graviditet.

Overgangsalderen

Overgangsalderen er en naturlig proces i livet, som kvinder oplever, typisk mellem 45-55 år. I løbet af denne periode gennemgår deres krop mange forandringer forårsaget af et fald i østrogenproduktionen, hvilket påvirker hele kroppen - også deres hår. Manglen på østrogen får hårsækkene til at skrumpe, hvilket resulterer i færre og kortere hår, der vokser. Det er derfor, at kvinder kan opleve tyndt hår i overgangsalderen.


Hårtab som følge af overgangsalderen kan begynde et sted mellem to og fire år før overgangsalderen begynder og kan fortsætte i op til fire år efter, at den er afsluttet. Det starter generelt med udtynding ved kronen eller tindingerne. På grund af hormonelle ændringer i overgangsalderen kan der desuden ske mere hårtab end normalt, hvilket fører til yderligere udtynding af hårstråene.

Tyndt hår hos mænd

Hårtab og tyndt hår vil ramme de fleste mænd før eller siden, da det er en naturlig proces. Man vil som mand ofte kunne spejle sig i sin fars hårpragt og se hvilken hårtæthed man kan se frem til. Hvornår håret begynder at blive tyndere og hvor det sætter sig vil variere fra person til person. Det er meget almindeligt at hårgrænsen begynder at trække sig tilbage så man får høje tindinger eller at det tynder mere og mere ud på toppen af issen. Derfor er det at barbere sig skaldet eller klippe håret helt kort ofte løsningen for mange tyndhårede mænd.

Tyndt hår hos mænd

Hvad du gøre mod tyndt hår som mand

Tyndt hår hos mænd kan næsten aldrig undgås medmindre man er villig til at få lavet en hårtransplantation. Ellers finders der desværre kun ting du kan gøre for at udsætte hårtabet. Det kan blandt andet være meget effektivt at massere hovedbunden for at øge blodtilførslen. Her kan man f.eks. bruge en Deep Scalp Brush, som er utrolig behagelig og kan anvendes i både vådt og tørt hår. Derudover er den særdeles velegnet til at rense hovedbunden for sved, bakterier og skæl når du er i bad. Der findes også en række vækstfremmende produkter, f.eks. Grow and Glow Shampoo til tyndt hår. Derudover findes der også vores hårvitaminer, som bl.a. indeholder biotin, der bidrager til at vedligeholde et normalt hår.

Det skal du gøre, hvis du har tyndt hår som kvinde

Det kan være en jungle at finde rundt i hvordan man bedst muligt kommer sit tynde hår til livs. Vi har samlet nogle af vores bedste råd her:

Etabler en god og sund hårplejerutine

Start med at undersøge hvilke produkter der er særlig velegnet til tyndt hår og som ikke indeholder skadelige kemikalier. Vi kan anbefale vores Grow & Glow Serie, som er vækstfremmende og fri for sulfat og silikone. Der er altså tale om fokus på den ydre hårpleje og derfor bør også du overveje produkter såsom hårmaske, hårolie eller serum.

Undgå varmeapparater

Hvis du hver eller hver anden dag styler dit hår med enten glatte- eller krøllejern bør du minimere dit forbrug. Hvis du skal style dit hår med et varmeapparat, så husk altid varmebeskyttelse! Overvej eventuel alternative frisurer der er velegnede til tyndt hår, f.eks. kan du flette dit hår, så det får naturlige bølger uden at blive skadet - du kan få inspiration her.

Pas på dit hår når det er vådt

Har du tyndt hår skal du passe ekstra meget på det når det er vådt, da det er der håret er mest følsomt. Du bør f.eks. kun vaske dit hår 2-3 gange i ugen, lade det lufttørre eller bruge et microfiber håndklæde til håret (find det her), børste håret med en skånsom hårbørste (vi anbefaler Curved Paddle Brush) og så anvende en form for serum eller leave-in balsam, der øger hårets elasticitet når det redes (se f.eks. Repair & Shine Hårserum).

Pas på dit hår når det er vådt

Få en frisure der fremhæver volumen

Ens frisure er meget afgørende for om ens hår fremtræder tyndt eller ej. Selvom man måske skulle tro at langt hår vil få ens hår til at synes mere tykt fordi der derved er mere af det, er forkert! I stedet bør man få klippet page, hvilket vil indramme ansigtet og lette håret så det bedre kan holde på volumen. Hvis man har tyndt hår kan det være svært at få det til at holde på volumen, hvis det bliver længere end til skuldrene. Vi har samlet en masse gode frisure til tyndt hår her.

Beskyt håret mod årstiderne

Det kan være hårdt mod håret når årstiderne skifter. Derfor er det vigtigt at man tilpasser sin hårpleje til den årstid man befinder sig i. Det er f.eks. vigtigt at håret får optimal pleje og næring i løbet af de kolde vintermåneder og en masse fugt og beskyttelse i løbet af sommerens udtørrende varme. Du kan sammenligne det med din hud – den har brug for forskellige produkter til forskellige årstider.

Læs mere

Kunne du tænke dig at læse mere omkring hvordan du får tykkere hår, så kan du læse et af vores andre blogindlæg om hvordan du får tykkere hår her.

Bedste produkter til tyndt hår

Vi ønsker at hjælpe kvinder og mænd der er kede af deres tynde hår, for hver dag skal føles som en god hårdag! Derfor har vi udviklet en række produkter der er vækstfremmende og hjælper mod tyndt hår. Serien hedder Grow & Glow og består af en shampoo, balsam, serum og hårmaske. Produkternes ingredienser har vist op til 89% reduktion af hårtab og 52% stigning i hårtæthed efter 150 dages brug. Ønsker du at læse mere om ingreidensen Capilia Longa og dens resultater, så læs her.

Grow & Glow Shampoo

Den bedste shampoo til tyndt hår er Grow & Glow Shampoo! Ikke nok med at den øger din hårvækst og hårtæthed, så giver den også håret øjeblikkelig volumen. Derudover giver den også hovedbunden en mild exfoliering, så hovedbunden er frisk og i balance. Du kan læse mere om Grow & Glow Shampooen og hvordan den bruges her.

Grow & Glow Balsam

Man må endelig aldrig glemme at bruge balsam når man har vasket håret! Balsam lukker håret og giver det pleje og fugt. Vores Grow & Glow Balsam er derudover også vækstfremmende og har derfor flere egenskaber. Når man har tyndt hår kan det være et problem at bruge balsam da det kan fedte og tynge håret. Men som resten af serien vil denne balsam hverken fedte eller tynge dit hår! I stedet vil den efterlade håret blødt, glansfuldt og med øjeblikkelig volumen. Du kan læse mere om balsammen her.

Grow & Glow Serum

Som et ekstra boost til din hårvækst kan du anvende Grow & Glow Serum. Den indeholder de samme vækstfremmende ingredienser som resten af serien og sprayes let og hurtigt i hovedbunden, hvorefter den masseres let ind. Her kan man altså mere målrette behandlingen til de steder man ønsker effekt, f.eks. hvis man har tyndt hår i ens skilning eller høje tindinger. Du kan læse mere om serummet her.

Grow & Glow Hårmaske

Seriens sidst tilkommende produkt er Grow & Glow Hair Mask. Da seriens shampoo, balsam og serums primære formål ikke er at give pleje og fugt, har vi udviklet denne hårmaske, der kan netop dette og samtidig være vækstfremmende. Brug den gerne 1-2 gange i ugen alt efter hvor tit du vasker hår. Du kan læse meget mere om dens fantastiske egenskaber her.

Hårvitaminer

Udover den ydre pleje af håret må vi ikke glemme den indre. Har man tyndt hår og gerne vil sikre at kroppen har forudsætninger til at producere et normalt hår, kan det være en gode ide at være opmærksom på om man få nok vitaminer og mineraler gennem sin kost. Vores Hårvitaminer er et kosttilskud der bl.a. indeholder biotin, som bidrager til at vedligeholde et normalt hår. De har en lækker jordbærsmag, så man glemmer dem sjældent. Du kan læse mere om vores hårvitaminer her.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰