Hårtab efter graviditet
Gode råd

Hårtab efter graviditet - Sådan reducerer du dit hårtab efter fødslen

af Lotte Lindgren Dec 03, 2019

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 9. april 2024.

Indholdfortegnelse

Hårtab efter graviditet - Guide til at stoppe ammehåret

Så meget hår taber du efter graviditeten

Hårtab efter graviditet, også kaldet "ammehår", er helt normalt og rammer mange kvinder. Hårtabet kan finde sted under graviditeten og de første måneder efter fødslen. Er din hårbørste fuld af hår når du reder det? Fortvivl ikke! Vi har lavet denne guide, der kan hjælpe dig med at få sundt og stærkt hår efter din graviditet.

Mange nybagte mødre oplever nemlig et voldsomt hårtab enten under eller efter graviditeten. Det plejer hos de fleste kvinder at indtræffe omkring cirka 3 måneder efter endt graviditet. Hvor du normalt taber 50-100 hår om dagen, kan du komme op på at tabe 400 hårstrå om dagen. Det vil derfor ikke være unormalt, at din børste hurtigt fyldes af hår, og at du skal tømme afløbet på badeværelset oftere.

Derfor taber du håret efter graviditet

Årsagen til at du taber håret er fordi dit hårs vækstfase bliver forstyrret af de hormonelle ændringer der sker i din krop under graviditeten. Under graviditeten stiger niveauet af østrogen og progesteron betydeligt. Dette fører til en stigning af et enzym kaldet 5-alpha reduktase, som omdanner testosteron til dihydrotestosteron (DHT). DHT påvirker vækstcyklussen for en kvindes hår, hvilket gør at flere hår går ind i hvilefasen, hvilket kan resulterer i midlertidig udtynding. Samtidig kan dit stress niveau for kroppen være langt højere end normalt, hvilket gør at vækstfasen bliver forkortet eller ikke lige så optimal, som under normale omstændigheder.

Derfor vil du måske opleve, at dit hår hverken er lige så stærkt eller langt som før din graviditet. Dette skyldes blandt andet at dine hårsække hurtigere skifter over til hvilefasen, som er den fase hvor håret går i bero og ikke bliver længere. Dette sker ofte mellem uge 12 til 16, her overgår en større del af dine hårstrå til hvilkefasen. Herefter starter næste fase, afstødelsesfasen, hvor kroppen afstøder håret og lader det falde af. Det er derfor mange kvinder ofte oplever at tabe mere hår efter graviditet.

Så længe taber du hår efter fødslen

Nogle mener at hårtabet skyldes, at de har valgt at amme deres baby. Dette er dog ikke tilfældet. Hårtabet skyldes alene ændringen af hormoner fra før fødslen til efter fødslen. Her er det især hormonet østrogen, der får håret til at forlænge sin vækstfase. Efter graviditeten vender hormonerne tilbage til deres normale værdier, derfor vil cirka 60% af de hårstrå der var i vækstfase gå i dvale. Det er helt normalt og kan vare i op til et år, før dit hår er 100% normalt igen. Dog er det normalt at hårtabet typisk kun varer 2-6 måneder. Derudover kan nogle kvinder lide af en tilstand kendt som telogen effluvium, hvor mere end den normale mængde hår går ind i hvilefasen på én gang og derfor falder ud måneder senere. Heldigvis er der flere tiltag, du kan tage for at få dit hår hurtigt tilbage.

Sådan ser hårets vækstcyklus ud

Ammehår er ikke permanent

Når dit hår begynder at falde af i store totter, er det naturligt, at du begynder at blive lidt urolig. For hvad nu hvis dit smukke hår aldrig vokser ud igen? Du kan dog være ganske rolig - det er helt normalt. Omkring 90% af alle nybagte mødre oplever forøget hårtab tre til otte måneder efter deres fødsel. Heldigvis får langt de fleste deres hår tilbage.

I sjældne tilfælde kan en graviditet dog være med til at udløse permanent hårtab. I dette tilfælde, er det en genetisk brist, der har været lagret i din krop, og som er udløst af hormonerne under din graviditet.

Hvis du oplever, at hårtabet ikke begynder at formindskes efter ca. seks måneder efter din fødsel, anbefaler vi, at du kontakter din læge for en eventuel konsultation.

Du kan læse vores guide til hårtab hos kvinder lige her, hvor du kan finde generelle råd.

Før og efter ved brug af Hårvitaminer

Nannas resultater efter 3 måneders forbrug af hårvitaminer

Sådan mindsker du dit hårtab efter graviditet

Få en frisurer, der passer til dit hår

Når din hestehale begynder at blive tynd og slatten, kan det være en god ide, at du får en ny frisure i stedet for at holde fast i den gamle. Når du har den samme frisure som under graviditeten, vil du hele tiden blive mindet om, hvor tykt og glansfuldt dit hår var før. Måske har du svært ved at føle dig lige så smuk som før og du vil hele tiden ærge dig over dit nu tyndere hår. Derfor kan det være en super god ide at tage til frisør og lade dem trylle, som de nu gør bedst. En frisør kender, hvilke frisurer der passer til diverse hårtyper og vil oftest kunne skabe en frisure hvor tyndhårede eller selv skaldede pletter i hovedbunden dækkes, eller ihvertfald ikke er nær så synlige. Dette vil hjælpe dig til at holde af dit nye jeg, så du også selv kan være selvsikker og synes at du ser godt ud igen.
 

Undgå styling ved hårtab

Undgå eller reducer så vidt muligt dit forbrug af glatte- eller krøllejern, føntørrer, hårspray og andre styling produkter til håret. Glatte- og krøllejernet belaster nemlig håret yderliere ved at trække i det og udtørrer det med varmebehandlinger. Generelt er hår styling produkter med til at slide på dit hårs struktur og det gør derfor strukturen endnu mere skrøbelig end den er i forvejen. Undgå for alt i verden også styling produkter eller for dens sags skyld også hårpleje produkter med skadelige kemikalier.

Et andet godt råd kan være, at undgå hårelastikker med metal i samlingen. Metallet er hårdt og knækker nemlig håret, især hvis håret i forvejen er skrøbeligt og derfor vil det forværre dit hårtab.

Hvis du oplever hårtab efter graviditet skal du undgå stylingredskaber

Kosttilskud til håret

Udover en ny frisure, er der også mange andre tiltag du kan tage, for at undgå et hårtab efter graviditeten. Først og fremmest skal du sørge for, at din krop får de vitaminer og mineraler, den har brug for. Zink og biotin spiller bl.a. begge en rolle i forhold til at kroppen kan vedligeholde et normalt hår.

Med en lille baby under armen og nok minimalt med søvn, kan det hurtigt blive en vanskelig opgave at få de vitaminer og mineraler håret har brug for gennem sin kost. Derfor har vi udviklet Hair Vitamins, som bl.a. både indeholder zink og biotin, der vedligeholder et normalt hår.

Danske hårvitaminer

Spis en varieret kost

I den ideelle verden kan man sikre at man får de rette vitaminer og mineraler gennem en sund og varierende kost, så man ikke behøver tage kosttilskud. Med en lille ny baby er det dog ofte en utopi, at du har tid og overskud til at gå op i din egen kost. Der er fuldt fokus på babyen – og ikke lige så meget på dig selv i en periode.
Har du overskud til at holde styr på, hvilke madvarer der kan hjælpe dig til at få de vitaminer og mineraler der styrker dit hår, er det selvfølgelig vigtigt, at du gør det. Det kan også være, at din kæreste kan hjælpe dig med det.

Kosten er særligt vigtig for at få et stabilt hormonelt niveau. Dette sikrer at håret der er er gået i hvilefasen nemmere kan komme ind i dens normale vækstfase og begynde at gro igen. Selv meget små udsving i din vitamin- og mineralbalance kan give udslag.

Undgå stress

Det kan virke som lidt af en joke at sige til en nybagt mor, at hun skal undgå stress. For du har jo netop bragt et lille nyt menneske ind i verden, og det kan være utroligt stressende. Først og fremmest får du højst sandsyneligt ikke sovet optimalt om natten. Derudover oplever størstedelen af nybagte mødre mange tanker og bekymringer om denne nye tilværelse som forældre til et lille nyt barn.

Du bør dog så vidt muligt prøve at undgå at blive stresset. Stress kan være med til at forværre dit hårtab efter graviditet og set med de briller, er det selvfølgelig vigtigt, at du arbejder på at mindske det. Derudover er det også særdeles vigtigt, at du forsøger ikke at være stresset, så du kan få en god barsel og nyde denne specielle tid sammen med dit barn.

Først og fremmest er det vigtigt, at du prøver på at få sovet. Det kan være, at du er nødt til at indhente noget søvn om dagen, så du får sovet nok timer i døgnet. Så må madlavning og rengøring vente, til din kæreste kommer hjem. Man siger ofte, at når barnet sover, så skal moderen også så vidt prøve at sove eller slappe af.

Søvn er især vigtig for at undgå stress

Shampoo og hårkur kan forebygge hårtab

Nogle særlige typer shampoo og hårkure skulle også have en gavnlig effekt i forhold til at forebygge hårtab. Derfor er det en god ide, at du prøver at holde øje med dem, næste gang du skal have en ny shampoo. Det er især en rigtig god ide at undgå shampoo, balsam og eventuelt hårkurer som indeholder SLS/SLES sulfat. Dette er med til at udtørre dit hår og gøre dine hårstrå endnu mere skrøbelige.

Det vil helt klar have bedst effekt, hvis du sørger for at både den indre og ydre hårpleje sidder lige i skabet. Dermed at du i hvertfald gjort alt og skabt de bedste forudsætninger for at få sundt og stærkt hår igen efter din graviditet.

Ofte stillede spørgsmål ved hårtab efter gravidtet

Hvornår stopper hårtab efter graviditet?

Som regel plejer man sige det tager mellem 2-6 måneder fra fødslen, til at hårtabet stopper. Det kan dog varierer meget fra person til person især i forhold til hvor meget stress og hormonel påvirkning kroppen har oplevet under og efter graviditeten. Ofte er hårtabet på sit højeste omkring 3 måneder efter fødslen, da det passer med hårstråenes livsscyklus.

Hvorfor fælder man når man ammer?

Når man ammer, er det normalt, at en mor kan opleve et vist hårtab. Dette skyldes et hormon kaldet prolaktin, som frigives under amning og forårsager midlertidig udtynding af håret. Hårsækkene kan blive hvilende, og produktionen af nye hår kan standses i en periode. Denne tilstand, kendt som telogen effluvium, er kun midlertidig og bør forsvinde af sig selv, når amningen ophører. Yderligere medvirkende faktorer kan være vitaminmangel eller stressfaktorer, der følger med de krav, der følger med pasning af et spædbarn.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰