Kvinde med flot tykt hår
Gode råd

Tykt hår - Sådan får du tykkere hår

af Lotte Lindgren Jun 22, 2020

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 2. februar 2024.

Tykt hår – Gode råd til sundt, stærkt og fyldigt hår

Hvordan får man tykkere hår?

Drømmer du om langt, sundt, stærkt og tykt hår? Det forstår vi godt og faktisk kan du med ganske enkle og simple metoder gøre dit hår meget sundere og fyldigere. For at nævne et par fokuspunkter er der kost, hårplejerutiner og accessories – men meget mere om det senere. Du er landet det helt rigtige sted, for i dette blogindlæg giver vi dig en KÆMPE guide til hvordan du får tykkere og sundere hår. Men først skal vi lære lidt omkring hvordan et hårstrå er bygget op.

Indholdsfortegnelse:

 

Hvordan er hårstrået bygget op?

Hårstrå er primært bygget op af cirka 80% keratin (Protein), 10-15% vand og de resterende 5 til 10% består af pigmenter og mineraler. Det såkaldte kulttkellag omslutter hårstrået og fungerer som det ydre lag, hvor den indre del kaldes hårbarken. Et hårstrås tykkelse varierer mellem alt fra 18 mikrometer til 180 mikrometer.

Hårets vækstfase er den vigtigste fase i forhold til at få et sundt og tykt hår.

Illustration af et hårstrås vækstcyklus, hvor det kommer igennem den anagene, katagene og telogene fase.

Hvor hurtigt for man tykkere hår?

Hårvækst varierer fra person til person, da det ofte afhænger af genetik. I gennemsnit vokser et normalt hår mellem 10-14 cm årligt, og derfor kan det godt være en lidt længere proces at få tykkere og mere fyldigt hår. Det hele kommer an på hvordan dit hårs vækstfase (den anagene fase) fungerer. Det er denne fase man skal optimerer mest muligt for, at håret har den nødvendige og ønskede styrke og længde. Ved at følge rådene i dette blogindlæg, vil du ret hurtigt kunne begynde at se resultater. Rådene har fokus på både den ydre og indre pleje af dit hår, som giver en god effekt på håret.

En ting du skal være opmærksom på når du begynder at følge nogle af disse råd er, at du ikke fra den ene til den anden dag skal forvente at kunne mærke eller se forskel. Det vil tage noget tid før at både sundere kost og den rigtige hårpleje vil have effekt.

Du er derfor nødt til at væbne dig med tålmodighed, når du f.eks. kaster dig ud i en kostændring for dit hårs skyld. Du skal derfor regne med, at der i hvert fald går tre uger og typisk også over en måned, inden du begynder at se de første resultater.

For at håret kan blive tykt og stærkt er det vigtigt at håret får de rigtige nærringsstoffer

Få tykkere hår med den rette kost

Det, du spiser, kan have stor betydning for, hvor sundt og tykt dit hår er. Derfor kan du ved at have fokus på nogle bestemte fødevare optimere tid hårs sundhed og tykkelse. På denne måde får man altså nogle bestemte vitaminer og mineraler, der kan spille en rolle i forhold til vedligeholdelsen af et normalt hår. Du kan også supplere med et kosttilskud, der f.eks. indeholder biotin og zink, som begge er med til at vedligeholde et normalt hår. Læs mere om dette i blogindlæget Vitaminer og mineraler der spiller en rolle i forhold til dit hår.

Mange af os tænker kun over, hvad vi spiser, i forhold til hvilken indflydelse det har på vores vægt og vores taljemål. Det er de færreste, der tænker over, at det, vi putter i munden, rent faktisk påvirker hele vores krop – heriblandt også vores hår. Har man f.eks. problemer med tyndt hår kan en af årsagerne meget vel være forkert korst, så kroppen ikke får nok af de næringsstoffer den har brug for til at vedligeholde et normalt hår. Så før du begynder med kosttilskud, kan du overveje om en kostomlægning måske kan være nok.

Overvej et kosttilskud til håret

Selvom du har en sund og varieret kost kan det stadig være svært at vide om man får nok vitaminer og mineraler – og især dem der kan spille en rolle ift. håret. Derfor kan man overveje et kosttilskud der er sammensat af forskellige vitaminer og mineraler der kan påvirke håret. Vi anbefaler vores hårvitaminer, som bl.a. indeholder biotin og zink, som begge bidrager til at vedligeholde et normalt hår. Hårvitaminer findes i en række forskellige udgaver. Vores er vingummibamser med en lækker jordbærsmag. Så slipper man for de normale smagsløse vitaminpiller – især smart hvis man hader at sluge piller!

Kan jeg få for mange vitaminer?

Hvis du i forvejen spiser sundt og varieret er det helt naturligt at du overvejer lidt ekstra om du overhovedet har brug for et kosttilskud. I Mange tilfælde er svaret nej, men hvis man f.eks. gerne vil have mere fokus på sit hår, kan man godt tage et vitamin som biotin. Det skyldes at når kroppen har optaget tilstrækkeligt, så udskiller den resten. Dermed ikke sagt at man bare skal tage en masse kosttilskud – man bør altid overholde den anbefalede daglige dosis der ofte står bag på bøtten.

Kosttilskud til håret

Få tykt hår med hårmasker og hårolie

Med hårmasker og hårolie kan du på en naturlig måde tilføre mere fugt til dit hår. Det er helt afgørende for, at dit hår er sundt, så det ikke så nemt knækker. Det er et vigtigt skridt på vejen, når du gerne vil have tykt hår. Så læs videre, og find ud af, hvordan hårmasker og hårolie kan give dig et tykkere hår.

Når du gerne vil have tykt hår, er der en række aspekter i forbindelse med det, som det er vigtigt, at du tænker over. Det er både din kost, hvordan du sætter dit hår, og hvordan du behandler det. Hvis du sørger for at tilføre masser af fugt til dit hår med hårmasker og hårolie, kommer det nemlig til at have en stor betydning for, hvor tykt dit hår er.

Derudover er det også vigtigt, at du sørger for at stimulere din hovedbund. Det er jo der, hvor håret vokser ud. Den har derfor også stor betydning for, hvordan dit hår kommer til at være. Med hovedbundsmassage kan du påvirke hovedbunden, så den får tilført mere blod. Det giver mere ilt og næring til håret, der dermed vil blive sundere, stærkere og tykkere.

Hårmasker giver håret mere fugt

For at kunne blive ved med at være stærkt er det vigtigt, at dit hår har nok fugt. Har det ikke det, vil det nemmere knække, hvilket kan være med til at få det til at se tyndt ud. En af de måder, hvorpå du kan tilføre mere fugt til dit hår er ved at bruge en hårmaske en gang eller to om ugen.

Der findes forskellige former for hårmasker, så du bør vælge den, der passer til dit hår. Hvis du har fint hår eller hår, der er blevet skadet af kemikalier, har du brug for én type hårmaske, mens du har brug for en anden, hvis du har krøller eller har tykkere hår.

Hårolie giver et dagligt tilskud af fugt

En hårmaske bør du kun bruge på ugentlig basis. For at give dit hår et ekstra boost af fugt på daglig basis kan du komme hårolie i det. Det gør du ved at sprøjte den i eller gnide den ind i den nederste del af dit hår. Det er den mest slidte del og derfor den, der har brug for mest pleje.

Du bør altid vælge en naturlig hårolie. Du kan for eksempel få hårolie, der er fremstillet på arganolie og kokosolie. En naturlig olie vil netop tilføre den fugt til håret, som det har brug for. Olier med silikone gør håret mere glansfuldt, men vil ikke tilføre det fugt.

Har du tør hovedbund, kan du også bruge olien til hovedbunden. Det bør du dog ikke gøre på en daglig basis. I stedet kan du gøre det en gang om ugen som erstatning for en hårmaske. Når du smører olien ind i hovedbunden, bør du sørge for at massere den grundigt imens.

Hårmaske og hårolie er gode til at bevare fugten i håret

Hovedbundsmassage kan give dig tykt hår

Vil du gerne have tykkere hår, er det vigtigt, at du sørger for at pleje din hovedbund. Det kan du blandt andet gøre med en hovedbundsmassage. På den måde øger du blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket betyder, at der bliver tilført mere ilt og flere næringsstoffer med blodet. Det er med til at holde håret sundere, hvilket er en vigtig faktor for, at din samlede hårpragt kan blive tykkere.

Du kan bruge dine fingre til at massere din hovedbund med. Det er oplagt at gøre i forbindelse med, at du er i bad. Når du smører shampoo ud i håret, kan du sørge for at tage godt fat på hovedbunden, så den bliver masseret godt igennem.

Du kan også købe en særlig hårbørste til at massere din hovedbund med. Der findes hårbørster med pigge, der både er gode til at rede dit hår ud, og som kan massere din hovedbund. På den måde giver du dig selv en lille hovedbundsmassage, hver gang du reder dit hår.

Vores favoritter

Vask dit hår på den rigtige måde

Udover at du måske skal ændre på din rutine i forhold til, hvor ofte du vasker hår, bør du også se på, om du bruger den rette shampoo til det. Hvis du ikke har den rette shampoo, kan effekten af din hårvask meget hurtigt fortage sig – det kan gøre, at du hurtigt gerne vil vaske det igen.

Du bør altid gå efter shampoo og balsam, der er fri for sulfater og silikone, da begge dele er med til at udtørre dit hår. I stedet bør du gå efter en shampoo med så mange naturlige ingredienser som muligt. Det kan for eksempel være ekstrakt fra blåbær, mango og aloe vera, der alle virker rensende og beskyttende på dit hår og din hovedbund.

Brug den rette shampoo til din hårvask

Udover at du måske skal ændre på din rutine i forhold til, hvor ofte du vasker hår, bør du også se på, om du bruger den rette shampoo til det. Hvis du ikke har den rette shampoo, kan effekten af din hårvask meget hurtigt fortage sig – det kan gøre, at du hurtigt gerne vil vaske det igen.

Du bør altid gå efter shampoo og balsam, der er fri for sulfater og silikone, da begge dele er med til at udtørre dit hår. I stedet bør du gå efter en shampoo med så mange naturlige ingredienser som muligt. Det kan for eksempel være ekstrakt fra blåbær, mango og aloe vera, der alle virker rensende og beskyttende på dit hår og din hovedbund.

Beskyt dit hår mod solen om sommeren

For at få et tykt hår er det vigtigt, at det ikke knækker så let. Hvis dit hår er meget tørt, er det netop det, det vil gøre. Noget af det, der virkelig er med til at tørre håret ud, er, hvis du opholder dig meget i solen. Om sommeren bør du derfor se på, hvordan du kan beskytte det bedst muligt.

Først og fremmest kan du selvfølgelig dække det til. Det kan være med en hat eller et tørklæde. Derudover kan du også bruge hårolie til det. Der findes nemlig nogle hårolier, der har en særlig UV-beskyttende effekt. Det er derfor altid en god ide, at du tjekker det, når du skal købe hårolie om sommeren.

Ved at beskytte dit hår og give det alt det, som det har brug for, kan du altså selv gøre meget for, at du får et sundt og tykt hår.

Før og efter ved brug af Hårvitaminer

Julies resultat efter 3 måneders forbrug af hårvitaminer
Her er resultat hos Nanna efter 3 måneders forbrug af hårvitaminer

Til billedet til venstre ser vi forandring hos Julie, som har brugt Hårvitaminer i 3 måneder. Til højre ser vi også 3 måneders forbrug hos Nanna. Resultater varier fra person til person.

Pas på med varme stylingapparater

Hvis du gerne vil have tykkere hår, er det først og fremmest vigtigt, at du tænker over din brug af varme styling apparater som glattejern og krøllejern. Varmen slider nemlig meget på håret, så det hurtigere knækker. Det kommer derfor til at se tyndere ud.

Det bedste er derfor, at du ikke bruger styling apparater til daglig. I stedet kan du bruge dem, når du sætter håret op, inden du skal ud. Kan du ikke undvære dine styling apparater, bør du gå efter nogle, der kan bruges på en lav eller middel varme. De slider ikke lige så meget på håret.

Når du tørrer dit hår, bør du så vidt muligt også lade det lufttørre. Hvis du bruger en føntørrer til at tørre det hver dag, slider det også meget på håret. Har du ikke tid til, at dit hår lufttørrer, kan du forsigtigt tørre det med et håndklæde.

Sæt ikke dit hår for stramt op

Du tænker sikkert ikke over det, når du sætter dit hår op til daglig, men din frisure har faktisk stor betydning for, hvor tykt dit hår kommer til at være. Hvis du sætter dit hår stramt op hver dag, er det nemlig også med til at slide på håret. Det gør, at det nemmere knækker, så hele din hårpragt kommer til at virke tyndere.

I hverdagen er det derfor klart det bedste for dig, at du har løst hår eller i hvert fald har sat håret op i en løs frisure. På den måde skåner du det mest muligt.

Du bør også tænke over, hvilke genstande du bruger til at sætte dit hår op med. Bruger du elastikker og metalspænder, vil de nemlig også hive i håret, hvilket gør, at det nemmere knækker.

Gode frisurer til dig, der vil have tykt hår

Hvis du har tyndt hår nu, er du måske tilbøjelig til at sætte det op meget af tiden, så andre ikke vil lægge mærke til det. Men som du kunne læse ovenfor, er det ikke sundt for dit hår, at det er sat så meget op. Det kan netop være med til at gøre, at det bliver ved med at være tyndt. Men hvordan skal du så få dit tynde hår til at se ordentligt ud uden at sætte det op?

Det er en god ide, at du får det klippet i en frisure, som passer til tyndt hår, og som får det til at se tykkere ud. En page er en oplagt frisure. En asymmetrisk page, hvor håret er længere i den ene side end i den anden, kan være med til at give liv til dit hår. Det samme kan en krøllet page. Hvis du naturligt har krøller eller fald i håret, kan frisøren fremhæve det med den måde, vedkommende klipper dit hår på.

Har du ikke lyst til at gå til frisøren, er noget så simpelt som at skifte, hvor din skilning er, også med til at ændre, hvordan dit hår bliver opfattet. Hvis du normalt har midterskilning, kan det nærmest komme til at fremhæve, hvor tyndt dit hår er. Hvis du derimod får sideskilning, kan det få dit hår til at virke lidt tykkere.

Hvordan får jeg tykkere hår ved at få det klippet regelmæssigt?

Måske virker det skræmmende for dig at skulle gå til frisøren, når du drømmer om at få et tykt langt hår. Når du vil have tykkere hår, er det dog faktisk netop vigtigt, at du sørger for at gøre det. Når du går til frisøren cirka hver tredje måned, får du klippet de spaltede og trætte spidser af.

Hvis du går længe med spaltede spidser, vil de nemlig kun spalte håret endnu længere op. Når du så endelig kommer til frisøren, vil du derfor skulle have klippet endnu mere af håret af. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt for dig, når du gerne vil have et tykt, langt hår.

Heldigvis er der jo rigtig meget, som du selv kan begynde at gøre allerede nu i forhold til at få et tykkere hår. Det er derfor bare om at få skiftet din hårbørste og styling apparater ud og at lære at sætte dit hår på nye måder.

Klipning af håret kan være gavnligt for at få tykkere hår

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰