Kvinde med pude
Gode råd

Bambus eller silkepudebetræk: Den store guide og anbefaling til pudebetræk

af Lotte Lindgren Sep 03, 2022

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 9. april 2024.

Indholdfortegnelse

Beskyt dit hår, når du sover: Vælg det rigtige pudebetræk og skån dit hår

Du ved det måske ikke, men dit valg af hovedpudebetræk er faktisk meget vigtigt. Det er nemlig ikke lige meget, om dit pudebetræk er lavet af bomuld, bambus, satin eller silke. Materialerne er alle forskellige, og derfor påvirker de også din hud og dit hår meget forskelligt. Altså er der klare fordele ved at vælge et pudebetræk i bambus, satin eller silke.
Så ja, det er klogt at udskifte sit bomuldsbetræk. Men hvad skal du så vælge? Er du i tvivl så læs med her og bliv klogere på, hvilke fordele der er ved de forskellige materialer. Til slut giver vi også dig vores personlige anbefalinger og forklarer, hvorfor det netop er favoritten hos os.

Hvorfor er et bomuldspudebetræk ikke godt?

Grunden til at bomuldsbetræk ikke er godt for dig er, at de har en ru overflade. Det skyldes, at disse pudebetræk, som navnet indikerer, er lavet af bomuld – og ofte i en blanding med polyester. Når materialerne er ru, er det med til at gøre, at der opstår friktion mellem dig og din pude. Altså kan det være hele årsagen til, at du vågner med hår, der kruser – netop fordi det bliver slidt, når du vender og drejer dig på puden.

Derudover har bomuld også en evne til at optage fugt. Og det er ikke godt – hverken for din hud eller dit hår. For når du sover, så kan dit pudebetræk suge den naturlige fugt fra hår og hud. Dermed kan dit bomuldsbetræk være med til at udtørre. Hvor træls er det ikke lige?

Alt dette kan du undgå, hvis du f.eks. skifter over til enten et bambus, satin eller silke pudebetræk.

Hvad gør bambus, satin og silke for håret?

Er der virkelige fordele ved at udskifte dit almindelige, bomuldspudebetræk? Ja, det er der! Og vi er næsten helt sikre på, at du aldrig går tilbage, når du først har oplevet fordelene ved enten et bambus, satin eller silkebetræk.

Grunden til at disse materialer er mere skånsomme for dit hår og din hud er, at de har en langt glattere overside. Det gør derfor, at hud og hår kan bevæge sig langt mere ubesværet, når du vender og drejer dig på puden. Om natten vil du ikke skabe nær så meget friktion. Ved at skifte fra et bomuldspudebetræk slider du mindre på dit hår om natten. På den måde undgår du, at du stort og kruset hår. Og det betyder faktisk, at dit hår holder på frisuren længere tid ad gangen – smart, ikke?

Bambus- og silkepudebetræk har også den effekt, at de ikke absorberer huden og håret frugt. Dette er især relevant for folk med enten krøller/struktur eller beskadiget hår. For særligt disse hårtyper mangler ofte frugt og har tendens til at se tørt ud. Et bambus- eller silkepudebetræk kan derfor hjælpe håret med at holde på sin naturlige mængde fugt. Man må ikke forglemme, at fugt er vejen til stærkt og sundt hår.

Det er vigtigt at håret har det godt når du sover

Oplever alle en positiv effekt ved at skifte pudebetræk?

Ja, alle vil kunne opleve den positive effekt ved at udskifte bomuldsbetrækket - uden tvivl! Dog er der også nogen, som klart vil opleve flere fordele ved.

Problemer med allergi

Som allergiker vil du opleve, at du en langt lavere risiko for allergi anfald, når du bruger enten et bambus- eller silkepudebetræk. Det skyldes nemlig, at begge materiale er allergivenlige. Husstøvmider forhindres i at bosætte sig i puderne. Hvis du lider af allergi, så er et bambus- eller silkepudebetræk derfor en god ide.

Problemer med tør hud

Hvis du oplever tør hud, så vil bambus- eller silkebetrækket lige være noget for dig. Begge materiale er nemlig med til at fastholde både huden og hårets hud. Altså vil din hud og dit hår ikke udtørre om natten.

Problemer med sensitiv hud

Er din hud sensitiv, så kan det også være en ide at prøve enten et bambus-, satin- eller silkepudebetræk. Alle tre materialer har nemlig en lækker, glat overfalde, hvilket gør, at der skabes mindre friktion, når du drejer dig på puden. Og det er med til, at din ikke bliver irriteret og rød.

Har du hår med struktur – krøller eller bølger?

Du kender sikkert alt til kruset hår, og ved hvor træls det er. Men du kan undgå denne tilbagevendende kamp ved at bruge enten et bambus-, satin- eller silkepudebetræk. Pudebetrækket har ikke bare betydning for, hvordan for dit morgenhår – det er faktisk også med til at løfte den generelle sundhedstilstand i håret.
Inden for Curly Girl-metoden anbefales det at sove med bambus- eller silkepudebetræk. Du kan læse mere om Curly Girl her

Bambus, satin eller silke: Hvilket stof er bedst?

Nu har du helt sikkert forstået, at der en masse fordele i vente, hvis du skifter til enten et bambus-, satin- og silkepudebetræk. Vi vil nu gå skridtet videre og så fortælle, hvad der er af fordele og ulemper ved hver af de tre materialer.

Bambus, sating eller bomulds pudebetræk, hvad er bedst?

Bambus pudebetræk

Bambus er et bæredygtigt materiale, da man høster den hurtigt voksende plante. Det særlige ved bambusplanten er, at den siges at vokse op til 91 centimeter på en dag – vildt!

Ved brug af bambuspudebetrækket er der følgende fordele:

 • Selve materialet er blødt som smør og utrolig lækkert, og derfor bliver materialet faktisk af og til sammenlignet med f.eks. kashmir. Og på grund af materialet overflade, så kruser og filtrer håret ikke, når du sover.
 • Bambus stjæler ikke din hud og dit hårs fugt samt mindsker udbredelsen af husstøvmider. Bambus er et allergivenligt materiale.
 • Et bambuspudebetræk altid giver en rar og kølende effekt. Materialet gør det muligt at ånde.
 • Du sagtens og nemt kan vaske dit pudebetræk mange gange. Bambus er nemlig et meget slidstærkt materiale, og det tåler af den grund maskinvaks. Selv efter adskillige vaske, så ser dit bambuspudebetræk stadigvæk nyt og lækkert ud.
 • Bambus er et materiale, der både er antibakterielt og svampedræbende. Det betyder desuden også, at puden heller ikke begynder at lugte med tiden.

Bambus er dermed et rigtig godt alternativ til f.eks. silke, da den har lidt den samme luksuriøse følelse. Forskellen er, at bambuspudebetrækket hare ikke en lige så glat overflade. Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting – tværtimod. Faktisk kan det for nogen være en fordel, at pudebetrækket ikke er så glat. På den måde undgår man at glide rundt på puden.

Silke pudebetræk

Det er kompliceret proces at lave silke, da det kommer fra de kokoner, som silkeormene producerer. Faktisk skal der omkring 2.500 silkeorme til for at skabe bare et halvt kilo silke.  

Ved brug af bambuspudebetrækket er der følgende fordele:

 • Silken har som nævnt en utrolig glat overflade. Der bliver derfor ikke skabt friktion, når du drejer dig på puden, og derfor vågner du ikke med kruset hår.
 • Det er jo ingen overraskelse, at silke er særdeles lækkert materiale. Silke har i mange år været en super eftertragtet materiale.
 • Husstøvmider bryder sig ikke om silke, og du kan derfor have din seng helt for dig selv. Derfor er silke et allergivenligt materiale.
 • Silke er, ligesom bambus, også et antibakterielt materiale, hvilket bl.a. er en kæmpe fordel for dem, der f.eks. døjer med anke.

Dog er der også nogle ulemper ved silkepudebetræk:

 • Som nævnt er det en kompliceret proces at lave silke, og af den grund er det forholdsvis dyrt at producere silkepudebetræk – modsat f.eks. bambuspudebetræk.
 • Et silkepudebetræk bør ikke komme i vaskemaskinen. Det anbefales nemlig, at silke skal renses, hvis det skal kunne holde sig pæn. Det kan alt sammen blive en dyr og besværlig omgang, når det samtidigt anbefales, at man bør skifte sengebetræk en gang i om ugen.
 • Silke er et materiale med en tæt vævning, og det gør, at der ikke er en særlig god luftgennemstrømning gennem puden. Det kan resultere i, at puden vil virke varm.
 • Når man høster silke, så slår man samtidigt silkeorme ihjel. Af den grund vil dette pudebetræk derfor ikke henvende sig til f.eks. veganere eller person med interesse for dyrevelfærd.

Satin pudebetræk

Satin er egentlig et materiale, som både ligner og minder om silke. Den væsentligste forskel er bare, at satin modsat silke er et materiale, som er skabt af os mennesker. Det er derfor et kunststof, der er fremstillet af polyester og rayon.

Ved brug af bambuspudebetrækket er der følgende fordele:

 • Da satin som nævnt er et kunststof, så er det ikke nær så dyrt at producere som f.eks. silke.
 • Satin har ligesom bambus og silke også en glat og lækker overflade, hvilket gør, at der ikke skabes friktion, når du drejer dig på puden.

Dog er der også nogle ulemper ved silkepudebetræk:

 • Selvom satin kan minde om bambus og silke, så er satin hverken antibakteriel eller svampedræbende.
 • Satin er desuden ikke allergivenlig.

Hvilket pudebetræk er bedst?

Hvis du spørger os, så er fordelene ved enten et bambus- eller silkepudebetræk langt større end ved et satinpudebetræk. Hvor bambus er en nyere spiller på markedet, har silke været det mest populære og foretrækkende i længere tid. Men en kæmpe forskel på de to materialer er, at produktionen af bambuspudebetræk er langt mere bæredygtig end silkeproduktionen. Og netop dette er også en af grundene til, at bambusmaterialet i dag er blevet så populær. I dag kan du købe en lang række produkter, der er produceret i bambus – du finder alt fra undertøj og strømper, til tøj og sengebetræk.

Vores dom: Derfor skal du vælge bambus ikke silke

Der er ingen tvivl om, at både bambus- og silkepudebetræk går underværker for både hud og hår. Men hvis vi absolut skal vælge en favorit, så er det bambuspudebetrækket.

Du får her 3 grunde til, hvorfor vi anbefaler bambus fremfor silke:

 1. Prisen. Bambus- og silkepudebetræk har rigtig mange af de samme fordele, men prisen er ikke ens. Et bambuspudebetræk er ofte billigere, og det skyldes, at bambus er et hurtigt voksende materiale. Det derfor nemmere og billigere at producere. Med et bambuspudebetræk får du altså silke-fornemmelsen bare til færre penge.
 2. Vedligeholdelse. Et bambuspudebetræk kan modsat et silkepudebetræk komme i vaskemaskinen, når det skal skiftes. Når du vælger bambus fremfor silke, så slipper du for at skulle sende pudebetrækket til rens. Desuden kan du også nemt pletbehandle bambus. Og i det hele taget er bambus bare mere slidstærkt end silke.

3. Åndbart. Bambus har ikke en lige så tæt vævning som silke, og derfor er bambus et mere åndbart materiale. Dit bambuspudebetræk vil dermed have en kølende effekt.

Du finder vores bambuspudebetræk lige her.

Bambus Bonnet

Bambus Bonnet

Bambus Hovedpudebetræk

Bambus Hovedpudebetræk

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰