Kvinde med flotte krøller efter at bruge curly girl metoden
Gode råd

Sådan kommer du i gang med Curly Girl metoden

af Lotte Lindgren Oct 22, 2021

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 14. juni 2024.

Indholdfortegnelse

Curly Girl metoden: Sådan kommer du i gang

Er du så heldig at have små eller store krøller i dit hår, så er du nok også klar over, at det kræver en god hårrutine og de rigtige metoder, for at få krøllerne til at se præsentable ud. Hvis ikke du i forvejen kender til Curly Girl metoden, så er det helt sikkert en løsning, som du bør lære mere om, så dit krøllede hår får glans - og nyt liv.

Men det kan være svært at komme igang med metoden og finde ud af hvilke produkter der lever op til metodens krav eller ej. Mange blogindlæg og videoer giver nemlig ofte modstridende råd, som gør det til en ren jungle!
Men bare rolig! Vi har sammensat vores bedste guide til dig udfra hvad vores erfaringer er indenfor Curly Girl området. Vi gennemgår trin for trin hvordan du tilpasser din hårpleje til The Curly Girl Method.

Bliv klogere på Curly Girl metoden i dette blogindlæg, og lær mere om, hvordan du får fremhævet det naturlige look i dine krøller.

Hvad er Curly Girl metoden?

Curly Girl er en metodisk tilgang i forhold til hårpleje og styling af naturligt krøllet hår. Metoden inkluderer blandt andet, at du bruger nogle helt særlige produkter, som er godkendt at bruge. Hvis produkter indeholder sulfat eller silikone, er de ikke en del af Curly Girl metoden.

Derudover indebærer Curly Girl metoden også nogle specifikke teknikker, som kan bidrage positivt til flere forskellige punkter i forbindelse med stylingen og vedligeholdelsen af dine naturlige krøller, mindskelse af krus samt forbedre hårets sundhed. Metoden anbefaler eksempelvis, at du begynder at bruge balsam i stedet for shampoo, når du vasker dine krøller.

Curly Girl metoden blev introduceret for første gang tilbage i 2001, hvor hårstylisten og eksperten Lorraine Massey kom på ideen. Siden da har metoden gennemgået nogle forskellige ændringer for at kunne tilpasse sig de forskellige typer af krøller, som findes ude i verden. Curly Girl er derfor med tiden blevet en metode, som du kan benytte, uanset hvilke typer af krøller dit hår har.

Hvordan virker Curly Girl metoden?

Curly Girl metoden er de seneste år blevet ekstremt populær, da den er med til at gøre krøller mere definierede og glansfulde. Metoden sørger for at dine krøller ikke bliver tørre og kruset, som ofte er et stort problem for folk med krøller. Metoden sørger således for at krøllerne har den bedst mulige fugt samtidig med at ingredienser der udtørre hår og hovedbunden ikke benyttes. Det du vil opleve med Curly Girl metoden er derfor flotte definerede krøller med masser af glans, som holder længe uden at blive kruset.

Kvinde med flotte krøller

Curly Girl metoden vs. No poo metoden

Curly Girl og No poo metoden er to metoder, som har flere fællestræk, for at fremhæve og vedligeholde dine krøller. No poo metoden handler blandt om, at du ikke benytter nogen former for shampoo i dit hår. Du fjerner ganske enkelt shampooen fra dine ugentlige hårrutiner. No poo metoden indebærer også, at du bruger No poo balsam, som er balsam uden sulfat. Denne metode kaldes nogle gange ofte også for Co-wash (conditioner only) metoden, fordi du kun vasker håret med conditioner/balsam.

Hvis du oplever, at dit hår bliver fedtet, når du vælger at bruge balsam fremfor shampoo, kan du bruge en low poo shampoo som er en shampoo der ikke indeholder sulfat. Sulfat kan være dit hårs værste fjende, fordi det modarbejder det naturlige fedt, som dit hår producerer. Vores shampoo er uden sulfat og silikone og derfor også en low-poo shampoo.

Både Curly Girl metoden og No poo metoden går ud på, at du skiller dig af med produkter, som ikke gavner dit hårs naturlige produktion af fedtstoffer. Når du fjerner den naturlige produktion af fedtstoffer med sulfatholdige produkter, vil dit hår være nødsaget til at producere ekstra fedtstoffer i din hovedbund - og så vil du hurtigt opleve at dit hår bliver fedtet i hverdagen.

Den helt store forskel på de to metoder er: At Curly Girl metoden har et større fokus på brugen af naturlige ingredienser, som for eksempel avocado, aloe vera og kokosolie - og så er metoden kun relevant for dig, som har naturlige krøller.

5 steps til at komme i gang med Curly Girl metoden

Der er stor forskel på krøllet hår. Derfor er det forskelligt, hvilke dele af Curly Girl metoden, som virker godt for dig. Du skal selv vurdere hvilke steps i metoden, der er givende for dig, samt udplukke de produkter, der passer bedst til dit behov.

Du kan udføre Curly Girl metoden på mange måder. Nedenfor kan du læse om de mest anerkendte og anvendte steps. De fem steps giver dig en god start, hvis du ikke har kastet dig ud i Curly Girl metoden endnu eller hvis du har prøvet metoden, men ønsker at udføre den på en anden måde.

For at komme igang med Curly Girl metoden har du brug for nogle produkter der lever op til metodens krav. Dette er følgende:

1. Rens håret for gamle produktrester

Når du skifter fra en traditionel hårpleje over til Curly Girl metoden, har silikone og andre produktrester opmagasineret sig i dit hår over en længere periode. Derfor skal du sørge for, at dit hår er helt rent og uden nogen produkter, når du starter med Curly Girl metoden.

For at gøre dit hår helt rent skal du vaske dit hår med en low-poo shampoo, altså en shampoo uden sulfat. Dette er med til at skånsomt rense dine krøller uden at suge fugten ud af dem. Du kan med fordel gøre brug af Deep Scalp Brush i 1-2 minutter. Den er fantastisk til at rense hovedbunden og gør det til en leg! Herefter kan du blot skylle håret godt igennem.

Din hårtype spiller naturligvis en stor rolle for, hvordan din frisure tager sig ud. Og den spiller også en rolle for, hvor hurtigt det bliver klasket efter en vask. Hvis dit hår er glat og fint, glider fedtet nemlig let fra hovedbunden og ned ad hårstråene. Der er nemlig ikke nogen krøller eller ru tekstur til at stoppe det.

2. Vask håret med en rensende balsam

Næste step i Curly Girl metoden er at vaske hovedbunden med en silikonefri balsam. Her skal du gå efter en vaske- eller rensebalsam. Brug et par minutter på at massere balsam ned i hovedbunden med fingerspidserne eller med en hovedbundsmassagebørste. Du vælger selv, om du vil lade balsammen sidde igennem næste step, eller om du vil skylle den ud.

For at undgå fedtet hår kan det være en fordel: At vælge en neutral balsam uden indhold af olier og andre hårde ingredienser. Det er vigtigt at balsammen er fri for silikone.

3. Vask håret igen med en fugtgivende balsam

Nu skal du påføre en balsam, der afgiver fugt - og blødgøre dine krøller. Det er igen vigtigt at balsammen er fri for silikone. Du skal påføre en stor håndfuld balsam på din krøller, dette er for at sikre sig at håret er mættet med balsam. Mens balsammen arbejder, kan du vælge at redde håret forsigtigt enten med en bredtandet kam eller med fingrene. Efter at balsammen har fået lov til at virke skyller du den ud af håret.

4. Style dit våde hår med kærlige kram

Mens håret stadig er vådt, skal du påføre produkter til både pleje og styling. Brug gerne scrunch-metoden til påføring, da det fremmer krøllernes form. Når du scruncher dit hår, krammer du det nænsomt i en opadgående retning. På den måde undgår du, at dine krøller bliver separeret fra hinanden. For at fremme krøllerne kan du med fordel bruge en krøllecreme, f.eks Twirl and Curl krøllecreme, som er fantastisk til at definere din krøller. Uanset hvilke produkter du bruger er det vigtigt at du lader produktet glide gennem det våde hår når du styler det. Derefter skal du kramme det med kærlige kram.

5. Lad dit hår tørre i en plop

Når der er påført produkter i dit våde hår, er sidste step at lægge håret i en plop. Det gør du ved at lade det falde ned i en outdated t-shirt eller et mikrofiber håndklæde. Pak efterfølgende håret ind i håndklædet - og placér det ovenpå hovedet.

Fastgør håndklædet til håret og derefter skal det som regel have lov til at tørre i alt mellem 15 til 60 minutter. Et tip kan være at sove med ploppen i, for at håret på den måde har natten over til at tørre i.

Når du tager ploppen ud af dit hår, skal du kramme dit hår for at få de rigtige krøller frem. Efter dette er du nået til vejs ende med Curly Girl metoden.

Denne rutine skal gentages hver gang (med eller uden styling, det er dit valg) håret bliver vådt. På den måde er du sikret den optimale pleje af dine krøller.

Produkter til krøller

Curly Girl metodens vaske råd

For at få den optimale hårvask har vi kort sammenfattet de vaskeråd Lorraine Massey(skaberen af Curly Girl metoden) har:

 • Ingen vask med shampoo (dog kan der anvendes low-poo shampoo, hvis nødvendigt)
 • Ingen børster eller kamme i tørt hår
 • Ingen klipning når håret er vådt
 • Ingen udtyndning eller skæring i håret
 • Ingen føntørring ved høj varme
 • Ingen sulfat eller silikone holdige produkter.

Hvornår virker Curly Girl metoden?

Du skal vente et par uger, før både din hovedbund og hår kommer i balance igen, efter at du har fjernet alle de vanlige produkter fra din hårrutine. Du kan opleve forbedringer allerede efter første gang, hvor du vasker dit hår efter Curly Girl metoden.

Du kan også opleve, at der går et par uger før metoden, begynder at virke for dig. Derfor er det vigtigt, at du er tålmodig og holder ved, hvis metoden ikke giver resultater fra start af.

Det er individuelt, hvilke dele af Curly Girl rutinen, som virker for dig. Du er nødt til at afprøve alle steps og forskellige produkter, for at finde frem til det bedste resultat. Hold fast i metoden eller dele af metoden, men prøv dig frem med produkterne, så du får det bedste resultat.

Curly Girl regler: Alt det, du ikke må gøre

Ved brug af Curly Girl metoden, er det blandt andet vigtigt at du undgår følgende:

 • Sulfater, er rensemidler som kan være hårde mod håret og hovedbunden, de er ofte tilsat i shampoo. Du bør være specielt opmærksomme på disse sulfater, Sodium Laureth Sulfat (SLES) og Sodium Lauryl Sulfat (SLS).
 • Silikone, er polymerer der oftest findes i balsam og styling produkter. Silikone kan være med til at tilstoppe hovedbunden og lukke hårstråene, så de ikke kan optage pleje eller fugt.
 • Mineralolie og voks, her er det vigtigt at du vælger nogle der kan fjernes nemt fra håret, så det ikke ligger i håret for lang tid.
 • For høj varme fra vand, føntørre eller lignende, dette er med til at udtørrer krøllerne.
 • Alkohol, som kan udtørrer og skade håret. Alkoholer der udtørrer hedder ofte “alkohol”, “alkohol denat”, “ethanol” eller “methanol”.

Er du i tvivl om et produkt er Curly Girl Approved? Så kan en smart lille genvej være at bruge hjemmesiden http://www.isitcg.com/
Her kan du indsætte ingredienslister fra produktet og hurtigt få svar på om det er Curly Girl Approved eller ej.

Frisørens råd

Lasse Søby er Danmarks førende indenfor krøller - Certificeret i Curl by Curl Cut™️ med uddannelse, hos Lorraine Massey hende selv i New York. Derudover arbejder han også med andre krølle klippeteknikker som fortages i tørt hår, samt ekspert inden for farvebehandlinger. Se hans instagram her

Hvad/ hvilke produkter er essentielt i en curly girl hårplejerutine?

- Det der er essentielt ved de produkter man vælger til sine krøller er at afstemme dem med sin krøltype og når det er stylet færdigt, så skal det føles naturligt, luftigt og ikke fedtet og produktet. Jeg vil primært, hvis jeg skal generalisere, gå efter rene fugtprodukter og letvægts produkter og så ligge lidt flere produkter i lag, hvor du tager lidt af hver produkt, for at bygge holdet op uden at tynge. 

Hvordan klipper man Curly Girl/krøllet hår?

- Måden man klipper krøllet hår på er i tørt hår, hvor krøllerne er stylet i krøllerne og så med en speciel teknik eller kombineret teknikker, blandt andet Curl by Curl™️ Cut, Rezö Cut eller Deva Cut, som er udviklet metoder til krøllet hår. Jeg selv arbejder primært med Curl by Curl™️ Cut, som jeg er uddannet i, men efter års erfaring kombinere jeg det med nogle af de andre teknikker som jeg er inspireret af. Når man klipper på disse metoder har man kun for øje, hvad der er gavnligt for krøllen og springfaktoren i håret, som er den “fjeder” der viser hvor meget krøllen springer op.

Hvad gør Curly Girl metoden godt, siden den er blevet så populær?

- Det som gør at Curly Girl Metoden, er blevet så populær, både til krøller men også glat hår er hele ideologien omkring at undgå unødige skadelige ingredienser, der udtørre, tilstopper, “laminere” og lukker håret, og være mere skånsom og plejende i alle de ting man gør ved sit hår. Så at undgå, udtørrende alkoholer, silikoner, vokstyper, alle sulfater (alt der skummer, hvis det er den originale metode) men eller udtørrende sulfater (hvis det er en af de moderniseret versioner) Hele metoden handler om; Less is more and be gentle. Så, så få produkter som muligt i ens rutine og så vælg produkter som er gode for dig, dit hår og din hud.

Hyppige spørgsmål om Curly Girl metoden

Kan alle bruge Curly Girl metoden?

Ja, alle kan bruge curly girl metoden. Det er en metode, der er designet til at hjælpe kvinder med krøllet hår med at få det bedste ud af deres naturlige hårtype. Dog kan alle hårtyper anvende Curly Girl (CG) principperne. Hvis du har helt fladt hår, vil du kunne få flotte bølger i dit hår, men hvis dit hår har tendens til at krølle, vil du kunne få flotte velplejet krøller frem uden frizz..

Hvor ofte skal jeg bruge curly girl metoden?

Curly Girl-metoden er en god måde at bevare og pleje krøllet hår på. Det anbefales, at du bruger metoden mindst en gang om ugen for at opnå de bedste resultater. Det er også vigtigt at bruge produkter, der er beregnet til krøllet hår, og at undgå produkter, der indeholder silikone og sulfater eller andre udtørrende ingredienser.

Hvor meget styling skal jeg putte i håret?

Der er flere, der oplever, når de giver sig i kast med Curly Girl metoden, at de skal bruge en større mængde af produkter til styling, end hvad de normalt vil gøre i tørt hår.

Det er muligt, at du kan få en følelse af: At håret spiser de produkter du kommer i. Derfor kan det være svært at vurdere, hvor stor en mængde af produkt, der skal bruges. Det handler om at prøve sig frem. For lidt produkt mindsker effekten og dermed holdbarheden, mens for meget kan gøre dit hår stift.

Er der bivirkninger ved Curly Girl metoden?

Nej der er som sådan ikke bivirkninger ved at bruge curly girl metoden. Dog kan det være svært at finde den rette balance mellem produkter og stylingmetoder, der passer til dit hår. Hvis du bruger for meget produkt, kan det føre til fedtet hår, og hvis du bruger for lidt, kan det føre til tørt og skørt hår. Hår er meget individuelt og derfor vigtigt at du prøver dig frem for at finde den kombination der fungerer bedst for dig og dine krøller.

Hvad hjælper det at sætte håret i en plop?

At sætte håret i en plop vil hjælpe med at give krøllerne et løft. Ploppen vil tage det værste fugt fra håret efter badet, og derefter vil det medvirke til, at krøllerne bedre holder sin form.

Hårprodukter til dig med krøller

Hvilke produkter er Curly Girl godkendt?

Der bliver blandt andet anvendt følgende produkter til Curly Girl metoden:

 • En vaske/rense balsam
 • En plejende og fugtgivende balsam
 • En t-shirt eller et mikrofiber håndklæde, her kan du med fordel anvende vores mikrofiber hårhåndklæde, som har en fantastisk sugeevne samtidig med at dens materiale er bamseblødt.
 • En bredtandet kam, som har god bred tænder der gør det let at redde dine krøller.

Du kan opleve, at du skal bruge færre eller flere produkter. Når du kaster dig ud i Curly Girl metoden, handler det i høj grad om, at du finder ud af, hvilke og hvor mange produkter, der virker for dig og dit hår.

Hvad er forskellen mellem Curly Girl Method og andre metoder til hårpleje?

Curly Girl Method er en hårplejemetode, der er designet specielt til krøllet og bølget hår. Det fokuserer på at undgå produkter, der indeholder sulfater, silikoner og andre skadelige ingredienser, som kan tørre og beskadige håret. I stedet bruger Curly Girl Method naturlige produkter og teknikker til at hydrere og pleje håret, så det bliver sundt og stærkt.

Den største forskel mellem Curly Girl Method og andre metoder til hårpleje er dens fokus på at omfavne og pleje krøller og bølger. Traditionelle hårplejemetoder kan ofte tørre krøllet hår ud og forårsage skader, da de ikke tager hensyn til hårets naturlige bølger og tekstur. Curly Girl Method er dog designet til at fremme hårets naturlige krøller og bølger, hvilket resulterer i sundere, mere definerede og smukke krøller.

Kan jeg bruge Curly Girl Method, hvis jeg farver mit hår?

Ja, du kan godt bruge Curly Girl Method, selvom du farver dit hår. Det er dog vigtigt at vælge farver, der er skånsomme for dit hår og hovedbund, og som ikke indeholder skadelige ingredienser som sulfater og silikoner. Derudover er det en god idé at give dit hår ekstra pleje og fugt, da farvning kan tørre håret ud. Du kan bruge naturlige og fugtgivende ingredienser som kokosolie, aloe vera og honning for at give dit hår den ekstra kærlighed, det har brug for. Husk også at få farvet dit hår hos en professionel, der kan vejlede dig i valg af farve og behandling, der passer bedst til dit hår.

Er protein vigtigt for håret hvis du har krøller og bruger curly girl metoden?

Protein er utroligt vigtigt for håret, uanset om du bruger Curly Girl Method eller ej. Proteinet er byggestenen i håret og hjælper med at styrke håret og bevare dets struktur og elasticitet. Når håret mangler protein, kan det blive svagt, sprødt og modtageligt for skader.

Når det kommer til Curly Girl Method, er protein også en vigtig del af hårplejerutinen. Da krøllet hår har en tendens til at være mere porøst end glat hår, kan det have brug for ekstra protein for at bevare sin styrke og sundhed. Protein hjælper med at fylde hullerne i hårets skællag og reparere eventuelle skader, hvilket resulterer i mere definerede og mindre kruset krøller.

Der er flere måder, hvorpå du kan tilføre protein til dit hår, når du bruger Curly Girl Method. En populær metode er at bruge proteinbaserede hårprodukter som hårkur, conditioner eller leave-in conditioner. Disse produkter indeholder proteiner, der kan trænge ind i håret og give det den nødvendige styrke og fugt.

Produktanbefalinger

Curly Girl metoden kan skabe de flotteste krøller, men det kan også være lidt svært at finde rundt i og finde det helt rette produkter. Vi har lavet en række produktanbefalinger her, som helt sikkert vil gøre din hverdag som Curly Girl nemmere og med flottere krøller selvfølgelig.

En god krøllecreme der er Curly Girl Approved

En af de ting som virkelig kan gøre en forskel for dine krøller, er at finde en god krøllecreme som selvfølgelig skal være Curly Girl Approved. Her har vi et rigtig godt bud til dig: Twirl and Curl Curly Cream. Vi har igennem flere år udviklet på formlen og har skabt en fantastisk krøllecreme som har fokus på at krøllerne skal have et langvarigt hold. Derfor indeholder den Fision AquaShield, som er en kombination af fugtgivende, plejende og nærende ingredienser. Den er også med til at reducerer kruset hår. Ligeledes er den beriget med plejende mandel- og macadamia olie, som efterlader dit hår blødt, sundere og uden krus. Den er selvfølgelig curly girl approved og uden f.eks sulfat, silikone og udtørrende alkohol. Den er helt klart et MUST have i din krøllerutine. 

Saltvandsspray som kan meget mere

En saltvandsspray kan være en god ide for at skabe ekstra hold i krøllerne og samtidig få mere volumen med et lidt beachy look. Det kan også være ret effektiv hvis du f.eks ofte oplever fedtet hår. Jeg kan varmt anbefale vores Twirl and Curl Saltvandsspray, den kan meget mere end at give hold til dine krøller. Den er blandt andet varmebeskyttende op til 230 grader og så er den også UV beskyttende. Det betyder altså dit hår får maksimal beskyttelse og er især god til dig som ofte bruger diffuser til at fremme dine krøller. Den er selvfølgelig Curly Girl approved og en stor favorit på lageret. 

Bredtandet kam

Hvis du har krøllet hår og endnu ikke ejer en bredtandet kam er det en stor fejl. Det er lidt af at must-have i en hver Curly Girl hårrutine. En bredtandet kam er perfekt til at redde krøllet hår igennem uden at rive eller skade det. Samtidig er det også en god måde at fordele forskellige produkter rundt i dit hår. 

Mikrofiber hårturban til at sikre effektiv og hurtig tørring

Vidste du at når håret er vådt, er det mest sårbart? Derfor er det essentielt for håret at blive tørt på den mest skånsomme måde som muligt. Kvinder med krøllet hår kender især til problematikken, da vådt krøllet hår har en tendens til at skabe den vildeste krus nogle gange. Vi anbefaler derfor at bruge et mikrofiber hårhåndklæde, der med sin gode sugeevne, bløde materiale og skånsomme opsætning sikre at dit hår bliver tørt på en skånsom måde. Det har ihvertfald gjort en stor forskel i min hårrutine.

Bambus bonnet - Sov dig til flotte krøller

Mange har ofte hørt om bambus pudebetræk, men få har hørt om en bambus bonnet eller også kaldet sovehætte. Den sørger for at dit hår er samlet hele natten og din fine bambus fibre slider minimalt på håret i modsætning til f.eks et almindelig bomuldshovedpudebetræk. Du vil opleve at dit hår vil være mindre filteret og kruset om morgenen. Produktet er specielt udbredt hos afro amerikaner som ofte beskytter sit hår om natten med en sovehætte. 

 

Bredtandet kam

Bredtandet kam

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰