Kvinde giver sig til hovedbundsmassage
Gode råd

Styrk dit hår med hovedbundsmassage

af Lotte Lindgren Aug 30, 2022

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 9. april 2024.

Indholdfortegnelse

Få sundt hår med hovedbundsmassage

Hvem elsker ikke en lækker hovedbundsmassage? Det er fantastisk både for dig, men så sandeligt også for dit hår! Hvis du nogensinde har prøvet at få en dybdegående hovedbundsmassage, så ved du der næsten ikke findes bedre! 

Hvorfor er hovedbundsmassage godt?

Men hvorfor er det at hovedbundsmassage er så godt? Hovedbundsmassage er med til at kroppen udskiller hormonet oxytocin, som også bliver kaldt “kærlighedshormonet”. Dette hormon giver en følelse af lykke og velvære. Det er et slags belønningssystem i kroppen ligesom dopamin, som gør at man opnår en tilstand af velvære(kilde).
Det er dog ikke kun ekstra energi og glæde du får ud af massagen. Hovedbundsmassage er også med til at reducere spændinger i kroppen og virker afstressende.

Afslapning og stressreduktion

En hovedbundsmassage kan være meget afslappende og beroligende. Det kan hjælpe med at reducere stressniveauet og fremme følelsen af velvære. Hovedbundsmassage er godt til stressreduktion af flere årsager, og der er videnskabelig forskning, der understøtter dette:

Stressreducerende hormoner: Hovedbundsmassage kan stimulere frigivelsen af ​​visse hormoner, herunder serotonin og endorfiner, der er forbundet med følelsen af ​​afslapning og velvære. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet "International Journal of Neuroscience" kan massage generelt hjælpe med at reducere niveauerne af stresshormonet kortisol i kroppen, hvilket fører til en følelse af ro og afslapning.

Øget blodcirkulation: Massagen øger blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket kan bidrage til at reducere spændinger og frigøre muskelspændinger. Dette kan hjælpe med at lindre hovedpine og migræne, der ofte er forbundet med stress.

Mindfulness-effekter: Hovedbundsmassage kan også fungere som en form for mindfulness-praksis, hvor fokus er rettet mod øjeblikkelig sansning og tilstedeværelse. Ved at være opmærksom på de fysiske fornemmelser under massagen kan det hjælpe med at afbøde stress og bekymringer.

Sænkning af blodtrykket: En undersøgelse udført af Touch Research Institute ved University of Miami School of Medicine viste, at regelmæssig massage, herunder hovedbundsmassage, kan være effektiv til at sænke både systolisk og diastolisk blodtryk hos personer med hypertension.

Hvad gør hovedbundsmassage for håret?

Ikke nok med at kroppen generelt elsker en hovedbundsmassage, så er dit hår også helt vild med det! Når man masserer hovedbunden stimulerer man også blodtilførslen til hårsækkene. Det sender vigtig ilt og nærringsstoffer i omløb, som derved hjælper til at styrke dit hår og hårvækst.

Hovedbundsmassage har flere fordele for både håret og hovedbunden:

  • Øget blodcirkulation: Massagen hjælper med at stimulere blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket kan føre til bedre forsyning af næringsstoffer og ilt til hårrødderne. Dette kan bidrage til at fremme sund hårvækst og styrke håret fra roden.
  • Fjernelse af døde hudceller og ophobet snavs: Massagen hjælper med at løsne og fjerne døde hudceller, overskydende olie og ophobet snavs fra hovedbunden. Dette kan forhindre tilstopning af hårfolliklerne og reducere risikoen for skæl og andre hovedbundssygdomme.
  • Fugtighedsgivende virkning: Ved at massere hovedbunden kan du også stimulere produktionen af naturlige olier, som hjælper med at fugte både hovedbunden og håret. Dette kan bidrage til at forhindre tørhed og skæl.
Samlet set kan regelmæssig hovedbundsmassage være en enkel, men effektiv måde at pleje både dit hår og din hovedbund på, samtidig med at det giver dig mulighed for at slappe af og nyde øjeblikket.

Vi kan anbefale at gøre brug af en Deep Scalp Brush, som med sine silikone pigge giver en dejlig blød massage, samtidig med at den meget effektivt renser hovedbunden. Den kan bruges både i vådt og tørt hår.

Sådan kommer du igang med hovedbundsmassage

Det vigtigste for at komme igang med hovedbundsmassage er at tilpasse den til dine behov. Det behøves ikke tage mere end et par minutter. Det kan også foregå hvornår du har lyst, f.eks inden du skal i bad, hvis du har hårkur i eller hvis du bare slapper af i sofaen.

Sådan gør du

Her er vores guide til at få en god hovedbundsmassage.

  1. Red håret godt igennem. På den måde sikre du at fingrene eller en hovedbundsbørste kan glide bedre gennem håret. Det er vigtigt at bruge en god skånsom børste eller bredtandet kam. Vi kan anbefale Curved Paddle Brush, som med sin kombination af nylonpigge og vildsvinehår reder håret nænsomt, samtidig med at den fordeler hårets naturlige olier i hårets længder.
  2. Du kan med fordel anvende en lille smule hårolie for at få hænderne eller børsten til at glide bedre. Ellers er det vigtigt at starte blidt ud.
  3. Nu kommer den egentlig massage, her er der flere måder at gøre det på. Her er det vigtigt at finde den metode som føles bedst for dig. Vi har samlet 2 metoder her:
Kvinde der giver sig selv en hovedbundsmassage

Cirkulære bevægelser

Den nemmeste metode er de cirkulære bevægelser. Helt basalt handler dette om at massere hovedbunden i cirkler. Hvis det foregår med fingrene er det en god ide at bruge alle fingre for at ramme det største område. Det er vigtigt at starte med små fine bevægelser og have et let pres ned på hovedbunden. Herfra kan du arbejde dig fra panden og op igennem hele hovedet ned mod nakken. Dog skal du passe på at dine negle ikke kradser i hovedbunden, da dette kan skabe irritation.

Zig-Zag bevægelser

Denne metode kræver lidt mere af dig. Du starter med at sætte fingrene på hver sin side af hovedet. Herefter lader du dem glide op og ned af hovedet, hvor dine fingre flettes når de mødes på toppen. Du kan med fordel også kombinerer de 2 metoder, hvor du med zig-zag bevægelse også får nogle roterende bevægelser ind.
Din hovedbundsmassage kan med fordel sluttes af med en mere område specifik massage af nakken.

Hvis du har brugt olie i forbindelse med din hovedbundsmassage er det vigtigt at du vasker det ud igen med en shampoo. Her kan du med fordel anvende shampooen to gange for at sikre den mest optimale rensning af håret. Herefter skal du anvende en balsam for at lukke hårstrået. Når du skyller ud må det gerne være koldt vand, så hårstråene lukker sig.

Videnskabelige evidens for hovedbundsmassages virkning på håret

Der er begrænset videnskabelig evidens for direkte sammenhæng mellem hovedbundsmassage og øget hårvækst. Mens hovedbundsmassage kan have visse fordele for håret og hovedbunden, såsom forbedret blodcirkulation og fjernelse af døde hudceller, er der ikke nok robuste kliniske undersøgelser, der specifikt har undersøgt dens virkning på hårvækst.

Nogle undersøgelser har dog antydet, at massage generelt kan have en positiv effekt på hårvækst gennem indirekte mekanismer. For eksempel viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet "Journal of Physical Therapy Science", at massage kan forbedre blodcirkulationen i hovedbunden og dermed potentielt fremme hårvækst. En anden undersøgelse i "International Journal of Neuroscience" antyder, at massage kan stimulere frigivelsen af ​​væksthormoner og forbedre næringsstoftransporten til hårsækkene.

Selvom disse undersøgelser antyder mulige forbindelser mellem massage og hårvækst, er der stadig behov for mere forskning for at bekræfte disse resultater og forstå de specifikke mekanismer bag eventuelle fordele. Det er også vigtigt at bemærke, at andre faktorer som genetik, hormonelle niveauer og livsstil også spiller en stor rolle i hårvækst og hårets generelle tilstand.

Derfor kan det ikke garanteres, at hovedbundsmassage alene vil føre til øget hårvækst, men det kan stadig være en del af en helhedsorienteret tilgang til pleje af hovedbunden og håret.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰