Kvinde bruger hårkur til tørt hår
Gode råd

Guide: Hårkur til tørt hår – find den bedste kur mod kruset, tørt og trist hår

af Lotte Lindgren May 17, 2022

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 16. juni 2024.

Indholdfortegnelse

Sådan finder du den bedste hårkur til tørt hår

Er dit hår tørt og kruset? Har du spaltede spidser eller irriterende krusninger? Knækker håret konstant, selvom du gerne vil have lange lokker? Så er det tid til at forkæle dit hår med en plejende hårkur.
Her på siden bliver du klogere på hårkur til tørt hår, så du kan få fingrene i den helt rette af slagsen. Vi guider dig igennem forskellige ingredienser, så du får mest muligt ud af din hårkur.

Hvorfor skal jeg bruge en hårkur til tørt hår?

Dit hår bliver udsat for alverdens ting og sager i løbet af dagen, som både slider og udtørrer. Styling med varmeapparater, for eksempel hårtørrere og glattejern, er hårdt for håret. Det samme gælder bilos, saltvand, kulde og sol. Så snart du bevæger dig udenfor din dør, slider det på håret.

Nedslående, we know. Men heldigvis er der en masse, du kan gøre for at passe godt på dit garn, så det holder sig sundt og glansfuldt. Og det er netop her, at en hårkur til tørt og kruset hår kommer ind i billedet.

Det er naturligvis fornuftigt at pleje dit hår med en god shampoo og balsam i dit everyday life, men det er ikke nok. Du bør også bruge en hårkur til ødelagt hår en gang eller to om ugen, hvis du vil holde dit hår sundt. Den plejer håret i dybden og modvirker blandt andet frizz og spaltede spidser.

En hårkur til ødelagt hår sørger både for at reparere eksisterende skader og forebygge nye. Om dit hår har brug for lidt ekstra kærlighed, eller du blot vil sikre dig, at det forbliver sundt, vil du altid få glæde af en god hårkur til tørt hår.

Hvad er en hårkur?

En hårkur – eller hair mask – er i familie med en balsam. Ligesom en balsam plejer og nærer en hårkur hårstråene, så håret holder sig sundt. Grundlæggende er forskellen, at en hårkur til tørt hår trænger dybere ind i håret, end en balsam gør. Hårkuren giver næring i dybden, imens en balsam arbejder mere overfladisk.

En balsam er god at bruge til hverdag, hvor det skal gå hurtigt, men den behandler altså ikke håret så effektivt, som en hårkur gør. Derfor er det smart en gang imellem at give dig tid til at pleje håret med en nærende hårkur til tørt og kruset hår, hvis du vil have sundt og glansfuldt hår.

Balsam får håret til at føles sundt og blødt ved at forsegle de enkelte hårstrå. Dette afhjælper desuden spaltede spidser. Netop fordi balsam forsegler håret – hvilket en hårkur ikke gør – er det vigtigt, at du bruger din hårkur imellem shampoo og balsam. Du skal altså først vaske håret med din shampoo, herefter bruge hårkuren og til sidst slutte af med den forseglende balsam. Og dét fører os videre til næste punkt på dagsordenen.

Hårkur til tørt hår

Sådan får du mest ud af din hårkur til ødelagt hår

En hårkur skal som regel sidde i håret i 10 minutter eller mere for at kunne trænge ind i hårstråene. For at få den fulde effekt er det vigtigt, at du ikke skyller hårkuren ud, før tiden er gået. Til gengæld kan du i langt de fleste tilfælde roligt lade din hårkur sidde i håret i længere tid – for eksempel natten over, hvis det giver mening for dig.

Vi er selvfølgelig med på, at det kan være svært at finde tid til ekstra pleje, men dit hår vil elske det. Derfor har vi et lille råd til dig: Sørg for at tænke hårkuren ind i din skønhedsrutine på en måde, som optimerer dit tidsforbrug. Lad for eksempel din hårkur til ødelagt hår virke, imens du barberer dine ben, påfører din ansigtsmaske, børster dine tænder eller anvender en body scrub. Eller lad kuren sidde i håret hen over natten.

Hvis din hårkur indgår som en integreret del af din rutine, er det meget nemmere at få den brugt jævnligt, og det vil dit hår sætte pris på. Selvom det naturligvis er bedre at bruge din hårkur en gang om måneden end ikke at bruge den, er det mest optimale, at du bruger din hårkur til tørt hår en til to gange om ugen. På den måde får du mest muligt ud af din hårkur, så den ikke blot reparerer overfladiske skader, men faktisk styrker håret og virker forebyggende. Følg dog altid anvisningerne på produktet, så du er sikker på at få maksimal glæde af det.

Hvilken hårkur skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige hårkure. Det kan derfor være svært at finde rundt i mulighederne. Lidt længere nede kigger vi nærmere på ingredienser og deres egenskaber, så du er helt sikker på at få valgt den rigtige hårkur. Du kan imidlertid blot læse på de forskellige produkter, hvilke specifikke egenskaber de har. For eksempel finder du hårkure til krøllet hår eller fint hår, ligesom du finder udgaver til kruset hår.

På hårkurerne her på siden er egenskaberne beskrevet neden under produktet. Det betyder, at det er let for dig at finde det rette match.

Er du stadig ikke helt sikker på, hvad du har brug for? Så kan vi trøste dig med, at stort set alle kan få glæde af en hårkur til tørt hår. Medmindre du er heldig, vil din hårpragt sætte pris på lidt ekstra love, og her er en hårkur til tørt hår et godt bud. Med det på plads er det blevet tid til at kigge på lidt forskellige ingredienser.

To fantastiske hårmasker

Olier i din hårkur til tørt hår

Hvis du leder efter en hårkur til tørt hår, skal du kigge efter hårkure, der indeholder olie. Det kan eksempelvis være olivenolie, arganolie, kokosolie, inca inchi-olie og avocadoolie. Også smør, for eksempel sheasmør og kakaosmør, er guf for hår, der er trist og træt.

Kokosolie trænger dybere ind i hårstråene end andre former for olie og fedt. Derfor er netop denne olie ideel i en hårkur til tørt hår. Samtidig har kokosolie nogle særlige egenskaber, der afhjælper hovedbundsproblemer som skæl. Du kan læse mere om kokosolie til håret her

Vil du beskytte håret mod varme og UV-stråler, er en hårkur med arganolie et godt valg. Denne olie er desuden rig på antioxidanter og E-vitamin, der giver glans og fugt til håret. Det samme gælder olivenolie, som blødgør håret. Olivenolie fungerer godt til alle hårtyper, men olien er især et godt valg, hvis du har krøller. Den giver nemlig øget elasticitet, så du får masser af bounce og undgår krus. Læs mere om olivenolie til håret her.

Avocadoolie fremmer hårvæksten, ligesom olien styrker håret og modvirker, at håret knækker. Vil du gerne have længere, fyldigere hår, er en hårkur med avocadoolie værd at gå efter. Inca inchi-olie er ligeledes et godt valg, hvis du vil styrke håret og sørge for, at det bevarer sin fugt. Olien er rig på fedtsyrer såsom omega-3, ligesom den indeholder masser af nærende E-vitamin.

Generelt er naturlige olier effektive. Hvis du leder efter en hårkur til ødelagt hår eller tørt hår, er olie ikke til at komme udenom. Som du kan læse, har de mange olier forskellige egenskaber, men fælles for dem alle er, at de giver fugt og virker blødgørende og styrkende. Så længe der er en form for olie i din hårkur, er du godt på vej til at få gladere og smukkere hår.

olier i hårkur

Aloe vera – en vidunder ingrediens

Aloe vera er en vaskeægte vidunder ingrediens, når det kommer til både hud- og hårpleje. Derfor skal den selvfølgelig også med i denne guide om hårkur til tørt hår.

Der er nærmest ikke det problem, aloe vera ikke kan løse – eller i hvert fald mindske. Det gælder, hvis dit hår spalter, knækker eller kruser, du har hovedbundsproblemer, eller dit hår mangler glans. Det skyldes, at aloe vera er rig på både enzymer, mineraler, vitaminer og aminosyrer. Kort sagt alt, hvad du og dit hår har brug for.

Antioxidanterne i aloe vera bekæmper frie radikaler og hjælper med at beskytte håret mod UV-stråler. Samtidig bidrager vidunder ingrediensen til at opretholde den rette pH-værdi i hovedbunden.

Leder du efter en hårkur til tørt og kruset hår, kan du roligt vælge et produkt med aloe vera i. Dermed får du en hårkur, der både plejer og styrker håret, og som efterlader det blødt og glansfuldt.

Det er vigtigt at undgå silkone i din hårkure, det forhindre ingredienser i at trænge ordentlig ind i dit hår ❌

Protein genopretter og styrker

Den bedste hårkur til ødelagt hår, der virkelig har brug for noget kærlighed, indeholder mikro proteiner. Fordi håret består af proteiner, har det brug for proteiner, hvis det er blevet skadet og skal genopbygges. En protein hårkur er derfor et godt valg for dig, der har kemisk behandlet hår, eller som regelmæssigt styler dit hår med varmeapparater.

Er dit hår meget tørt og skadet, kan du anvende en protein hårkur til at give det et kærligt skub i den rigtige retning. Når dit hår er blevet sundt og stærkt igen, kan du skifte til en fugtgivende hårkur, der opretholder hårets sundhed.

Protein hårkure er geniale til at genopbygge håret, men overforbrug kan skade håret på længere sigt. Håret kan ganske enkelt tage skade af for mange proteiner. Derfor er tommelfingerreglen, at der skal gå en uge imellem, at du bruger din protein hårkur. Er du gået all in på at genopbygge meget skadet og tørt hår, kan du bruge den en gang om ugen i nogle måneder, men langsomt trappe ned, så du til sidst kun bruger den en enkelt gang om måneden. Resten af tiden bruger du en nærende fugtkur, så du kan holde lokkerne sunde og friske.

Er du på udkig efter den bedste hårkur til ødelagt hår, må du ikke lade dig skræmme af, at protein hårkure kræver lidt mere omtanke. Undgå blot at bruge din protein hårkur flere gange om ugen, og lad den ikke sidde i håret for længe. Følg anvisningerne på produktet, så er du good to go. Og så er det ellers blot at supplere med en fugtgivende hårkur til tørt hår.

Undgå altid silikone i din hårkur

En del hårkure indeholder silikone, men silikone er faktisk ikke godt for håret. Silikone lægger sig nemlig som en hinde om hårstråene og forhindrer andre ingredienser i at trænge ordentligt ind i håret. Hvis du anvender en hårkur med silikone, vil du sandsynligvis opleve, at dit hår bagefter føles blødere og ser mere glansfuldt ud, men det er et quick fix og ikke en langtidsholdbar løsning.

Vil du have hår, der forbliver glansfuldt, blødt, sundt og stærkt, skal det have masser af pleje og næring – og du skal have lidt tålmodighed. En hårkur til ødelagt hår hjælper, hver eneste gang du bruger den, men er dit hår meget tørt eller skadet, skal du ikke forvente, at det ændrer sig fra den ene dag til den anden. Det kræver en kontinuerlig indsats at styrke og fugte håret, så giv det tid.

Forkæl dit hår med en lækker hårkur til tørt hår

Uanset om dit hår er fint, tykt, krøllet eller glat, kan du få glæde af en fugtgivende hårkur. Den holder dit hår både smukt og flot. Søger du en hårkur til ødelagt hår, kan du med fordel vælge en med mikro proteiner, der genopbygger hårstråene. Er du på jagt efter du en hårkur til tørt og kruset hår, kan du for eksempel vælge en med olivenolie eller inca inchi-olie. Den er også et godt valg, hvis du har krøller.

Brug din hårkur som en naturlig del af din rutine, og sørg for at anvende den med jævne mellemrum. Du skal typisk bruge din hårkur et par gange om ugen, men følg altid anvisningerne på det konkrete produkt for at opnå de bedste resultater. Supplér også gerne med andre former for hårpleje, der giver dit hår lige præcis det, som det har brug for – uanset om det er fugt, fedt, olie eller noget helt fjerde.

Tilbehør til hårkur

Ofte stillede spørgsmål omkring hårkure

Hvad er en protein hårkur?

En protein hårkur indeholder mikro proteiner. Kuren er effektiv til skadet hår, da mikro proteinerne genopbygger hårstråene og får dem tilbage til deres normale tilstand. Brug for eksempel en protein hårkur, hvis du ofte styler dit hår med varmeapparater, eller hvis dit hår er kemisk behandlet.

Hvad er den bedste hårkur til tørt hår?

Den bedste hårkur til tørt hår indeholder masser af næring, blandt andet olie og/eller fedtstof. En god hårkur til tørt hår bevarer også fugten og forhindrer udtørring. På den måde virker den også forebyggende, så dit hår forbliver sundt og glansfuldt.

Er olie godt for håret?

Ja, olie er stort set altid godt for håret. Det kan tynge håret, hvis du kommer ren olie i håret, men indgår olien i en hårkur, fugter, nærer og plejer den. Kig for eksempel efter produkter med olivenolie, arganolie, avocadoolie, inca inchi-olie eller kokosolie.

Hvor længe skal en hårkur sidde i håret?

En hårkur skal typisk sidde i håret i mindst 10 minutter. Mange hårkure kan dog snildt bruges i længere tid – for eksempel hen over natten. Følg dog altid anvisningerne på dit produkt, så du får de mest optimale resultater.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰

Tags: