Shampoo til tør hovedbund? 6 ingredienser du skal kigge efter.

I Gode råd 0 kommentar

Hvad skal du kigge efter, når du vælger en shampoo til tør hovedbund og hår?

To af de største “forbrydelser” du kan gøre i forbindelse med tørt hår er: at du bruger shampoo og balsam, der indeholder bestemte sulfater og silikone. De to ingredienser er ikke kun ude på at skade dit hår, men de har også gode intentioner, fordi de gennem renser dit hår for olie og snavs. Læs mere om, hvad sulfater og silikone er, og hvordan du kan undgå dem.

Tør hovedbund kan komme til udtryk ved skællende flager fra hovedbunden, som drysser ned på dit tøj eller sætter sig på din hårbørste. Det er særligt, når du ryster eller børster dit hår at skæl for alvor viser sig. I nogle tilfælde er din hovedbund ikke bare tør, den er også irriterende, fordi den kløer.

I denne guide serverer vi seks ingredienser dig. De har alle til hensigt at give dit hår mere fugt og pleje.

Grunden til at flere døjer med en tør hovedbund er først og fremmest forbundet med brugen af hårprodukter med alverdens kemikalier. Det er er usunde kemikaler, som ændrer ved hårrøddernes naturlige balance. Når din hovedbund bliver tør, skyldes det, at der mangler hudfedt i din hovedbund. Og det kommer af, at dine talgkirtler ikke producerer tilstrækkelig mængder naturlig fedt.

Vil vi gerne hjælpe dig i den rigtige retning, når det kommer til valg af rene og ægte ingredienser i hårpleje som shampoo, hårmaske osv.

Dorte Kristensen er frisør og tidligere medindehaver af en prisvindende frisørkæde

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

- Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 22/12-2022

Hvorfor får jeg tør hovedbund?

Tør hovedbund, også kendt som skæl eller seborrheisk dermatitis, er en almindelig tilstand, som får huden i hovedbunden til at blive tør og skællet. Det kan skyldes en række forskellige faktorer, herunder vejrforhold, hormoner, stressniveau, irriterende stoffer i shampoo og balsam, mangel på fugt og endda en overvækst af gær kaldet Malassezia.

Vejrændringer som f.eks. koldt eller tørt klima kan forårsage tørhed i hovedbunden på grund af lav luftfugtighed, som fjerner hudens naturlige olier. Drastiske hormonudsving eller ubalancer kan også forårsage, at hovedbunden bliver tør og skællet. Stress er kendt for at udløse eller forværre mange forskellige typer af hudlidelser, herunder seborrheisk dermatitis.

Desuden kan brugen af skrappe kemisk baserede produkter som shampoo og balsam fratage håret dets essentielle olier, hvilket resulterer i en tør hovedbund. Når der ikke tilføres nok fugt tilbage til håret, forbliver det tørt, hvilket fører til skællignende symptomer. Overforbrug af shampoo og hårprodukter: For megen shampooing eller brug af produkter som geler og stylingcremer kan fjerne naturlige olier fra din hovedbund, så den føles stram og skællet.

6 ingredienser du skal kigge efter i shampoo til tør hovedbund

Hvis du vil undgå tørt hår og tør hovedbund eller i øjeblikket kæmper med tørt hår, kan følgende seks ingredienser gøre underværker for dit hår og din hovedbunds sundhed.

Gurkemeje

Gurkemeje er den første ingrediens, som du skal møde. Udenpå kan Gurkemejen ved første øjekast ligne ingefær, men indeni har den en energisk, orange farve. Gurkemeje er et vidunder i mad, te, kosttilskud og kosmetiske produkter.

Virkning mod tørt hår 

Føler du, at dit hår er tørt som sandpapir? Gurkemeje er skabt til dig, som gerne vil have frisk og energisk hår. Gurkemeje hjælper også dig, som har sarte hårstrå. Sarte hårstrå er kendetegnet ved, at de knækker, når du: vasker det, sætter det og redder det.

Aloe vera

Aloe vera er en klar gel, som kommer fra aloe vera planten. Den klare gel kommer fra bladets midte og har længe været anvendt til huden. Aloe vera bliver oftest blandet i cremer og salver, særligt for det kølende element, som den naturlige gel indeholder.  

Aloe vera er fyldt med gode egenskaber. Og hvad er det så for nogle kraftfulde egenskaber, der er tale om? Der er tale om: enzymer, mineraler, aminosyrer og flere typer forskellige vitaminer.

Virkning mod tør hovedbund

Aloe veras egenskaber rimer på fugt, pleje og glans. Aloe vera er komplet, når det kommer til at løse forskellige hårproblemer. Fedtet hår, tørt hår, kruset hår, irritabel og rød hovedbund osv. For at bevare en sund hovedbund, kan aloe vera medvirke, at du fastholder den normale PH-værdi som skal ligge på 4,5-5,5.

Til at behandle en tør hovedbund kan tør hovedbund shampoo og hår serummer med aloe vera være en stor hjælp. Aloe vera både fugter og køler huden i hovedbunden, og kan også sørge for at holde fugten i hovedbunden. Derudover kan aloe vera også lindre kløen og kan reducere inflammation.

Det er indlysende, hvorfor dit hår elsker aloe vera. Når du vælger hårpleje med aloe vera i, byder du velkomment til sundt, glansfuldt og lækkert hår.

Aminosyre

Aminosyrer er kroppens byggesten. De indgår i dannelsen af proteiner. Disse kan være med til at styrke kroppen og vedligeholde celler og knogler. Det er fundamentalt for alle mennesker at få aminosyrer, da det ikke er alle slags aminosyrer, som kroppen naturligt kan producere.

Virkning mod tør hovedbund

Du kan bruge aminosyrer til at behandle en tør hovedbund. Hvis du køber en shampoo med aminosyrer, vil aminosyrerne være fugtgivende for dit hår. Dit hår bliver styrket og hårstråenes overflade bliver repareret. Derudover tilfører aminosyrer næringsstoffer til cellerne både i din hud og i hårfolliklen.

Pyrus malus (æble) frugt ekstrakt

I størstedelen af alle danske hjem finder du æbler i køleskabet eller i frugtskålen. Og det er der en grund til: æbler er sunde for dig. De har en positiv indflydelse på din krop. Om det kommer til vægttab, bedre fordøjelse, sundere tænder, stærkere hår, kan æbler være svaret du skal ty til. Men når det kommer til at pleje dit hår på bedste vis, skal der være æble ekstrakt i produktet.

Pyrus malus er en frugt ekstrakt, som kommer fra æbler. Denne frugt ekstrakt er rig på antioxidanter, som kan beskytte huden og tilfører styrke og udglatning til huden.

Virkning mod tør hovedbund

For at behandle en tørret hovedbund kan du kigge efter shampoo med æble frugt ekstrakt. Æblets saft er nemlig både fugtgivende og blødgørende, så den konditionerer (køler) din hovedbund. De naturlige frugtsyrer giver en mild eksfoliering af hårbunden, så døde hudceller bliver fjernet.

Mango Butter

Du finder den i poke bowl, salater, forårsruller, is, tørre snacks, smoothies - og i hårpleje. Mango er en eksotisk og aromatisk frugt, som er hovedingrediens i mange retter. I Indien har frugten fået en royal titel som “frugternes konge”. Det siger noget om mangoens kvalitet og popularitet.

Virkning mod tør hovedbund

Shea butter, cocoa butter og mango butter har alle virksomme egenskaber mod tørt hår. Hårpleje som er beriget med Mango Butter giver dine hårstrå fugt, styrke – og aktiverer nye hårstrå.

Olie fra sachi inchi - Inca inchi olie

Ud af frøet fra Sacha inchi planten, som stammer fra Peru, kommer der nærende inca inchi oil. Olien kan karakteriseres som Gourmet olie, grundet det store indhold af Omega 3. Du finder bl.a. Omega 3 i fiskeolie kapsler eller fisk (laks, makrel, sild og tun) og i hørfrø, græskarkerner valnødder, rapsolie med mere.

Virkning mod tør hovedbund

Hårpleje der er udstyret med Inca Inchi oil reparerer skrøbeligt og tørt hår. Efter kontinuerligt brug vil dit hår være forsynet med massevis af fugt, som lever dit hår op. Og får dit hår til at se blødt og velplejet ud.

 

3 ingredienser du skal undgå i din shampoo

For at passe bedre på din hovedbund er det vigtigt, at du undgår følgende ingredienser i dine hårprodukter.

Parabener

Parabener er et konserveringsmiddel, som har været anvendt til kosmetiske og plejende produkter for længere holdbarhed. Parabener er siden blevet klassificeret som hormonforstyrrende - og dermed kan de føre til irritation for din hovedbund.

Sulfater

Sulfat er en svovlsyre. Sulfater bliver brugt i shampoo for at rense din hovedbund - og for at få din shampoo til at skumme op. Sulfater kan dehydrere og udtørre dit hår og din hovedbund. Derfor er det bedst at undgå sulfater i din shampoo, da du ellers risikerer en irriteret, tør og kløende hovedbund.

Silikone

Silikone er polymer, som er vandafvisende og kemisk holdbar. Shampoo med silikone kan forhindre fugt. Derudover kan silikone afholde ingredienser, som plejer, fra at trænge ind og føre fugt til tørre områder.

Shampoo mod tør hovedbund: Prøv Grow and Glow

Hvis du døjer med en tør hovedbund, bør du prøve Grow and Glow. Denne sulfat- og silikonefri shampoo indeholder frugt ekstrakt, som med naturlig frugtsyre giver dig en mild eksfoliering i hårbunden. Grow and Glow er en shampoo mod tør og kløende hovedbund.

Shampooen indeholder aminosyrer, som fugter din hårbund og tilføjer gode næringsstoffer for celler i hårfolliklen. Aloe vera giver din hovedbund pleje og tilføjer fugt til din hovedbund. Det er også den bedste shampoo til tørt hår, da dit hår tilføres fugt fra aloe veraen.

Grow and Glow er også beriget med olivenolie og gurkemeje, hvor gurkemejen gør en stor indsats, når det kommer at styrke dit hår. Stærkt hår stopper dit hår fra at knække undervejs og spalte.

Hårmaske og hår serum mod tør hovedbund: Repair and Shine Hårserum og Intensive Repair and Growth Hårmaske

Inca Inchi oil sparker gang i dit hårs naturlige produktion af olie, samtidigt med at den arbejder med de “skader”, som dit hår har fået. Du finder Inca inchi oil i vores Repair and Shine Hårserum og Intensive Repair and Growth Hårmaske.

Vores hårmaske fra Repair and Care er også forsynet med mango butter. Når dit tørre hår og hovedbund får fornøjelsen af en shampoo mod tør hovedbund, som bl.a. er proppet med mango butter, vil dit hår vise sig fra en ny og bedre side. Du vil opleve, at dit hår stråler.

Gode produkter til tør hovedbund

Udsolgt

Udsolgt

Tips til brug af shampoo mod tør hovedbund og hår

For at få den ultimative pleje af dit hår og hovedbund, når du anvender shampoo til tør hovedbund, skal du sørge for at bruge shampooen korrekt.

Skyl alt produkt ud

Det er altid vigtigt at sørge for: at få skyllet al shampoo mod tør hovedbund ud af håret. Shampoo rester kan sætte sig i hovedbunden og skabe irritation.

Brug lunkent vand i stedet for varmt vand

Dit hår og hovedbund bliver udtørret, når du bader i for varmt vand. Sørg derfor i stedet for at vaske dit hår i lunkent eller koldt vand.

Undgå skælshampoo, medmindre du virkelig har skæl

Vi anbefaler, at du undgår skælshampoo, medmindre du har skæl. Skæl shampoo indeholder oftest formler, som virker udtørrende på hovedbunden. Og dermed anbefaler vi ikke, at du bruger det mod tør hovedbund. Hvis du både døjer med skæl og tør hovedbund, så kan du finde specifikke shampoo mod skæl og tør hovedbund.

RELATED ARTICLES