Kvinde vasker sig med shampoo til tør hovedbund
Gode råd

Hvad er den bedste shampoo til tør og kløende hovedbund? 6 ingredienser du skal kigge efter

af Lotte Lindgren Mar 19, 2022

Fremragende Baseret på 3274 anmeldelser

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 18. oktober 2024.

Indholdfortegnelse

Gå direkte til løsning
Hvad skal du kigge efter, når du vælger en shampoo til tør hovedbund og hår?

To af de største “forbrydelser” du kan gøre i forbindelse med tørt hår er: at du bruger shampoo og balsam, der indeholder bestemte sulfater og silikone. De to ingredienser er ikke kun ude på at skade dit hår, men de har også gode intentioner, fordi de gennem renser dit hår for olie og snavs. Når du leder efter den bedste shampoo til tør hovedbund, bør du derfor undgå produkter med disse ingredienser, da de kan udtørre din hovedbund yderligere. Læs mere om, hvad sulfater og silikone er, og hvordan du kan undgå dem.

Tør hovedbund kan komme til udtryk ved skællende flager fra hovedbunden, som drysser ned på dit tøj eller sætter sig på din hårbørste. Det er særligt, når du ryster eller børster dit hår at skæl for alvor viser sig. I nogle tilfælde er din hovedbund ikke bare tør, den er også irriterende, fordi den kløer.

I denne guide serverer vi seks ingredienser dig. De har alle til hensigt at give dit hår mere fugt og pleje.

Grunden til at flere døjer med en tør hovedbund er først og fremmest forbundet med brugen af hårprodukter med alverdens kemikalier. Det er er usunde kemikaler, som ændrer ved hårrøddernes naturlige balance. Når din hovedbund bliver tør, skyldes det, at der mangler hudfedt i din hovedbund. Og det kommer af, at dine talgkirtler ikke producerer tilstrækkelig mængder naturlig fedt. En shampoo til en tør og kløende hovedbund kan hjælpe med at stimulere talgproduktionen og give den nødvendige fugt for at genoprette balancen.

Vi vil gerne hjælpe dig i den rigtige retning, når det kommer til valg af rene og ægte ingredienser i hårpleje som shampoo, hårmaske osv.

Hvorfor får jeg tør hovedbund?

Tør hovedbund, også kendt som skæl eller seborrheisk dermatitis, er en almindelig tilstand, som får huden i hovedbunden til at blive tør og skællet. Det kan skyldes en række forskellige faktorer, herunder vejrforhold, hormoner, stressniveau, irriterende stoffer i shampoo og balsam, mangel på fugt og endda en overvækst af gær kaldet Malassezia.

Vejrændringer som f.eks. koldt eller tørt klima kan forårsage tørhed i hovedbunden på grund af lav luftfugtighed, som fjerner hudens naturlige olier. Drastiske hormonudsving eller ubalancer kan også forårsage, at hovedbunden bliver tør og skællet. Stress er kendt for at udløse eller forværre mange forskellige typer af hudlidelser, herunder seborrheisk dermatitis.

Desuden kan brugen af skrappe kemisk baserede produkter som shampoo og balsam fratage håret dets essentielle olier, hvilket resulterer i en tør hovedbund. Når der ikke tilføres nok fugt tilbage til håret, forbliver det tørt, hvilket fører til skællignende symptomer. Overforbrug af shampoo og hårprodukter: For megen shampooing eller brug af produkter som geler og stylingcremer kan fjerne naturlige olier fra din hovedbund, så den føles stram og skællet.

Tør hovedbund

Vigtigheden af at bruge shampoo til tør hovedbund

At bruge den bedste shampoo til tør hovedbund kan være en afgørende faktor i at lindre symptomerne og forbedre hovedbundens sundhed. Den bedste shampoo til tør hovedbund kan hjælpe med at genoprette fugtbalancen i hovedbunden, lindre kløe og flager, og reducere rødme og betændelse. Det er vigtigt at vælge en shampoo, der er specielt formuleret til problemet med tør hovedbund og indeholder beroligende og fugtgivende ingredienser.

Derudover kan brugen af den bedste shampoo til tør hovedbund være en forebyggende foranstaltning mod fremtidige hovedbundsproblemer. Ved at anvende en fugtgivende og beroligende shampoo kan du opretholde en sund hovedbund, hvilket fremmer en sund hårvækst og forebygger yderligere irritation.

Mange mennesker oplever en markant forbedring i deres hovedbunds tilstand blot ved at skifte til en mere skånsom shampoo, der indeholder nærende ingredienser, som hjælper med at styrke og pleje hovedbunden.
Ud over at lindre tørhed kan en god shampoo til tør hovedbund også være effektiv mod symptomer på kløe og skæl, som ofte opstår som følge af tørhed.

Sådan vælger du den bedste shampoo til tør hovedbund

Når du skal vælge den bedste shampoo til tør hovedbund, er der nogle vigtige faktorer at overveje. Her er nogle tips til at hjælpe dig med at finde den rigtige shampoo:

  1. Søg efter shampooer, der indeholder naturlige beroligende ingredienser som aloe vera, kamille eller havreekstrakt, da disse kan lindre kløe og berolige hovedbunden.
  2. Undgå shampooer med hårde kemikalier som sulfater og parabener, da disse kan strippe hovedbunden for naturlige olier og forværre tørhedsproblemer.
  3. Vælg en shampoo, der er specielt formuleret til tør hovedbund eller skæl, da disse ofte indeholder aktive ingredienser, der målrettet kan behandle tørhed og lindre symptomerne.
  4. Overvej også din hårtypes og behov, når du vælger en shampoo til tør hovedbund. Hvis du har farvet hår eller en følsom hovedbund, skal du vælge en shampoo, der er egnet til disse specifikke behov.
  5. Læs anmeldelser og bedømmelser fra andre forbrugere for at få en idé om effektiviteten af shampooen og om den passer til dine behov.

Sådan anvender du shampoo til tør hovedbund korrekt

Når du har valgt den rigtige shampoo til tør hovedbund, er det vigtigt at anvende den korrekt for at opnå de bedste resultater. Ved at bruge den bedste shampoo til tør og kløende hovedbund på den rigtige måde kan du sikre, at hovedbunden bliver fugtet optimalt og kløe bliver reduceret. Her er nogle trin til at følge, når du bruger shampoo til tør hovedbund:

  1. Våd dit hår og hovedbund grundigt med varmt vand.
  2. Påfør en passende mængde shampoo på din håndflade og masser den ind i hovedbunden med blide cirkulære bevægelser. Husk at fokusere på de områder, der er mest tørre eller irriterede.
  3. Lad shampooen sidde i et par minutter for at give de aktive ingredienser tid til at virke.
  4. Skyl grundigt med rigeligt varmt vand for at fjerne al shampoo fra håret og hovedbunden. Sørg for, at der ikke efterlades produktrester, da dette kan tilstoppe porerne og forværre tørhed eller kløe.
  5. Gentag om nødvendigt, afhængigt af anvisningerne på shampooen eller din egen oplevelse med produktet.

Det er vigtigt at undgå at bruge for varmt vand, da det kan udtørre hovedbunden. Det anbefales også at undgå at bruge neglene eller grove håndklæder til at skrubbe hovedbunden, da det kan irritere huden yderligere.

Efter at have skyllet shampooen ud, kan du anvende en balsam eller en hårkur specielt designet til tør hovedbund for at yderligere pleje og fugtgive håret og hovedbunden. En god balsam til tør og kløende hovedbund kan hjælpe med at forsegle fugten og holde din hovedbund sund. Det kan også være en god idé at undgå at bruge varme stylingredskaber som hårtørrer, glattejern eller krøllejern, da varmen kan tørre hovedbunden og håret yderligere ud.

Kvinde vasker sit hår

6 ingredienser du skal kigge efter i den bedste shampoo til tør hovedbund

Hvis du vil undgå tørt hår og tør hovedbund eller i øjeblikket kæmper med tørt hår, kan følgende seks ingredienser gøre underværker for dit hår og din hovedbunds sundhed. Når du leder efter den bedste shampoo til tør hovedbund, er det en fordel at vælge produkter, der indeholder disse ingredienser, da de kan hjælpe med at lindre kløe, reducere tørhed og genoprette hovedbundens naturlige balance.

Gurkemeje

Gurkemeje er den første ingrediens, som du skal møde. Udenpå kan Gurkemejen ved første øjekast ligne ingefær, men indeni har den en energisk, orange farve. Gurkemeje er rig på curcumin, som har antiinflammatoriske egenskaber, hvilket gør den ideel til brug i shampoo til tør og kløende hovedbund. Gurkemeje er et vidunder i mad, te, kosttilskud og kosmetiske produkter.

Virkning mod tørt hår 

Føler du, at dit hår er tørt som sandpapir? Gurkemeje er skabt til dig, som gerne vil have frisk og energisk hår. Når gurkemeje bruges i shampoo til tør og kløende hovedbund, kan den hjælpe med at reducere inflammation og irritation, samtidig med at den fremmer en sund hovedbund. Gurkemeje hjælper også dig, som har sarte hårstrå. Sarte hårstrå er kendetegnet ved, at de knækker, når du: vasker det, sætter det og redder det.

Gurkemejens naturlige antiinflammatoriske virkning er særlig nyttig for personer med sensitiv eller kløende hovedbund, da den kan lindre rødme og irritation. Dette gør den til en vigtig ingrediens i shampooer, som er lavet til at bekæmpe tørhed og kløe i hovedbunden.

Aloe vera

Aloe vera er en klar gel, som kommer fra aloe vera planten. Den klare gel kommer fra bladets midte og har længe været anvendt til huden. Aloe vera bliver oftest blandet i cremer og salver, særligt for det kølende element, som den naturlige gel indeholder.  

Aloe vera er fyldt med gode egenskaber. Og hvad er det så for nogle kraftfulde egenskaber, der er tale om? Der er tale om: enzymer, mineraler, aminosyrer og flere typer forskellige vitaminer.

Aloe vera er godt til tør hovedbund

Virkning mod tør hovedbund

Aloe veras egenskaber rimer på fugt, pleje og glans. Aloe vera er komplet, når det kommer til at løse forskellige hårproblemer. Fedtet hår, tørt hår, kruset hår, irritabel og rød hovedbund osv. For at bevare en sund hovedbund, kan aloe vera medvirke, at du fastholder den normale PH-værdi som skal ligge på 4,5-5,5.

Til at behandle en tør hovedbund kan tør hovedbund shampoo og hår serummer med aloe vera være en stor hjælp. Aloe vera både fugter og køler huden i hovedbunden, og kan også sørge for at holde fugten i hovedbunden. Derudover kan aloe vera også lindre kløen og kan reducere inflammation.

Det er indlysende, hvorfor dit hår elsker aloe vera. Når du vælger hårpleje med aloe vera i, byder du velkomment til sundt, glansfuldt og lækkert hår.

Aminosyre

Aminosyrer er kroppens byggesten. De indgår i dannelsen af proteiner. Disse kan være med til at styrke kroppen og vedligeholde celler og knogler. I hårpleje spiller aminosyrer en vigtig rolle, da de styrker håret indefra ved at reparere beskadigede hårfibre og hjælpe med at opretholde hårets struktur. Det er fundamentalt for alle mennesker at få aminosyrer, da det ikke er alle slags aminosyrer, som kroppen naturligt kan producere.

Virkning mod tør hovedbund

Du kan bruge aminosyrer til at behandle en tør hovedbund. Aminosyrer er kendt for deres fugtgivende egenskaber, hvilket gør dem ideelle til at hjælpe med at genoprette en tør og skadet hovedbund. Dit hår bliver styrket og hårstråenes overflade bliver repareret. For hovedbunden kan aminosyrer hjælpe med at genoprette skadet hud og fremme en sund hovedbund, hvilket er særligt vigtigt, når man anvender shampoo til tør hovedbund. Derudover tilfører aminosyrer næringsstoffer til cellerne både i din hud og i hårfolliklen. Dette bidrager til en sundere hovedbund og forbedret hårvækst.

Pyrus malus (æble) frugt ekstrakt

I størstedelen af alle danske hjem finder du æbler i køleskabet eller i frugtskålen. Og det er der en grund til: æbler er sunde for dig. De har en positiv indflydelse på din krop. Om det kommer til vægttab, bedre fordøjelse, sundere tænder, stærkere hår, kan æbler være svaret du skal ty til. Men når det kommer til at pleje dit hår på bedste vis, skal der være æble ekstrakt i produktet.

Pyrus malus er en frugt ekstrakt, som kommer fra æbler. Denne frugt ekstrakt er rig på antioxidanter, som kan beskytte huden og tilfører styrke og udglatning til huden.

Æble ekstrakt kan være godt til tør hovedbund

Virkning mod tør hovedbund

For at behandle en tørret hovedbund kan du kigge efter shampoo med æble frugt ekstrakt. Æblets saft er nemlig både fugtgivende og blødgørende, så den konditionerer (køler) din hovedbund. De naturlige frugtsyrer giver en mild eksfoliering af hårbunden, så døde hudceller bliver fjernet.

Mango Butter

Du finder den i poke bowl, salater, forårsruller, is, tørre snacks, smoothies - og i hårpleje. Mango er en eksotisk og aromatisk frugt, som er hovedingrediens i mange retter. I Indien har frugten fået en royal titel som “frugternes konge”. Det siger noget om mangoens kvalitet og popularitet.

Virkning mod tør hovedbund

Shea butter, cocoa butter og mango butter har alle virksomme egenskaber mod tørt hår. Hårpleje som er beriget med Mango Butter giver dine hårstrå fugt, styrke – og aktiverer nye hårstrå.

Olie fra sachi inchi - Inca inchi olie

Ud af frøet fra Sacha inchi planten, som stammer fra Peru, kommer der nærende inca inchi oil. Olien kan karakteriseres som Gourmet olie, grundet det store indhold af Omega 3. Du finder bl.a. Omega 3 i fiskeolie kapsler eller fisk (laks, makrel, sild og tun) og i hørfrø, græskarkerner valnødder, rapsolie med mere.

Virkning mod tør hovedbund

Hårpleje der er udstyret med Inca Inchi oil reparerer skrøbeligt og tørt hår. Efter kontinuerligt brug vil dit hår være forsynet med massevis af fugt, som lever dit hår op. Og får dit hår til at se blødt og velplejet ud.

 

3 ingredienser du skal undgå i din shampoo

Når du har en tør hovedbund, er det vigtigt at vælge en shampoo, der ikke kun tilfører fugt, men også undgår ingredienser, der kan forværre problemet. Visse ingredienser, der ofte findes i hårplejeprodukter, kan irritere hovedbunden og gøre den endnu mere tør og kløende.

Parabener

Parabener er et konserveringsmiddel, som har været anvendt til kosmetiske og plejende produkter for længere holdbarhed. Parabener er siden blevet klassificeret som hormonforstyrrende stoffer, hvilket betyder, at de kan forstyrre kroppens naturlige hormonbalance.

På grund af deres kemiske egenskaber kan de trænge ind i huden, og dette har ført til bekymringer om deres potentielle negative helbredseffekter. For personer med tør eller følsom hovedbund kan parabener også føre til irritation og forværre eksisterende problemer som tørhed eller kløe. Derfor er det vigtigt at undgå parabener, når du vælger en shampoo til tør hovedbund, for at beskytte både hår og hovedbund mod yderligere irritation.

Sulfater

Sulfater er en form for svovlsyre, der ofte bruges i shampooer for at rense hovedbunden og skabe skum. De hjælper med at fjerne snavs og olie fra håret, men desværre kan de også fjerne de naturlige olier, som er nødvendige for at holde både hår og hovedbund fugtede.

Sulfater kan derfor dehydrere og udtørre både håret og hovedbunden, hvilket ofte fører til irritation og kløe. Dette gør sulfater særligt problematiske for dem, der allerede døjer med en tør hovedbund. For at undgå en irriteret, tør og kløende hovedbund er det derfor bedst at vælge en sulfatfri shampoo, som kan rense dit hår skånsomt uden at fjerne de nødvendige naturlige olier.

Silikone

Silikone er polymer, som er vandafvisende og kemisk holdbar. I shampooer kan silikone skabe en barriere, som forhindrer fugt i at trænge ind i hår og hovedbund. Dette betyder, at selvom håret umiddelbart kan føles glattere og blødere efter brug af en shampoo med silikone, kan det faktisk forværre tørhed i hovedbunden over tid.

Silikone kan også forhindre, at plejende ingredienser som fugtgivende olier og vitaminer når ind til de tørre områder af hovedbunden, hvilket hæmmer deres evne til at reparere og pleje huden. Derfor er det bedst at undgå shampooer med silikone, især hvis du kæmper med en tør og kløende hovedbund, da det kan blokere for den fugt, din hovedbund har brug for.

Den bedste shampoo til tør hovedbund: Prøv Grow and Glow

Hvis du døjer med en tør hovedbund, bør du prøve Grow and Glow. Denne sulfat- og silikonefri shampoo indeholder frugt ekstrakt, som med naturlig frugtsyre giver dig en mild eksfoliering i hårbunden. Grow and Glow er en shampoo mod tør og kløende hovedbund.

Shampooen indeholder aminosyrer, som fugter din hårbund og tilføjer gode næringsstoffer for celler i hårfolliklen. Aloe vera giver din hovedbund pleje og tilføjer fugt til din hovedbund. Det er også den bedste shampoo til tørt hår, da dit hår tilføres fugt fra aloe veraen.

Grow and Glow er også beriget med olivenolie og gurkemeje, hvor gurkemejen gør en stor indsats, når det kommer at styrke dit hår. Stærkt hår stopper dit hår fra at knække undervejs og spalte.

Hårmaske og hår serum mod tør hovedbund: Repair and Shine Hårserum og Intensive Repair and Growth Hårmaske

Inca Inchi oil sparker gang i dit hårs naturlige produktion af olie, samtidigt med at den arbejder med de “skader”, som dit hår har fået. Du finder Inca inchi oil i vores Repair and Shine Hårserum og Intensive Repair and Growth Hårmaske.

Vores hårmaske fra Repair and Care er også forsynet med mango butter. Når dit tørre hår og hovedbund får fornøjelsen af en shampoo mod tør hovedbund, som bl.a. er proppet med mango butter, vil dit hår vise sig fra en ny og bedre side. Du vil opleve, at dit hår stråler.

Gode produkter til tør hovedbund

Trin-for-trin guide til brug af shampoo mod tør hovedbund og hår

For at få det bedste ud af din shampoo til tør hovedbund, skal du sørge for at bruge shampooen korrekt.

  1. Skyl alt produkt ud: Det er altid vigtigt at sørge for: at få skyllet al shampoo mod tør hovedbund ud af håret. Shampoo rester kan sætte sig i hovedbunden og skabe irritation.
  2. Brug lunkent vand i stedet for varmt vand: Dit hår og hovedbund bliver udtørret, når du bader i for varmt vand. Sørg derfor i stedet for at vaske dit hår i lunkent eller koldt vand.
  3. Undgå skælshampoo, medmindre du virkelig har skæl: Vi anbefaler, at du undgår skælshampoo, medmindre du har skæl. Skæl shampoo indeholder oftest formler, som virker udtørrende på hovedbunden. Og dermed anbefaler vi ikke, at du bruger det mod tør hovedbund. Hvis du både døjer med skæl og tør hovedbund, så kan du finde specifikke shampoo mod skæl og tør hovedbund.
Varme bade kan give tør hovedbund

FAQ om shampoo til tør hovedbund

Kan jeg bruge almindelig shampoo til tør hovedbund?

Det anbefales at bruge en shampoo specielt formuleret til tør hovedbund, da den indeholder aktive ingredienser, der kan hjælpe med at lindre tørhed og kløe i hovedbunden. Almindelige shampooer kan indeholde hårde kemikalier og sulfater, der kan forværre tørheden i hovedbunden. Det er bedst at vælge en mild og fugtgivende shampoo, der er specielt designet til tør hovedbund for at opnå de bedste resultater.

Hvordan skal jeg vaske mit hår, hvis jeg har tør hovedbund?

Når du vasker dit hår med en shampoo til tør hovedbund, er det vigtigt at massere din hovedbund forsigtigt med fingerspidserne for at stimulere blodcirkulationen og fjerne produktrester og overskydende olie. Undgå at bruge neglene eller grove håndklæder til at skrubbe hovedbunden, da det kan irritere huden yderligere. Skyl grundigt med rigeligt vand for at fjerne al shampoo og balsam.

Kan jeg bruge en shampoo mod tør hovedbund hver dag?

Ja, du kan bruge shampoo mod tør hovedbund hver dag, så længe det ikke irriterer din hovedbund.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰

Tags: