Kvinde med alopecia areata
Gode råd

Alopecia areata: 7 tips til behandling af pletskaldethed eller pletvis hårtab

af Lotte Lindgren May 25, 2022

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 14. juni 2024.

Indholdfortegnelse

Alopecia Areata og pletskaldethed

Hvis du oplever pludseligt, pletvist hårtab, kan det være en autoimmun sygdom kaldet alopecia areata, der er på spil.

Vidste du…?

 • Ifølge Alopecia Society of England får fire ud af fem personer med alopecia håret tilbage inden for et år efter at have mistet det uden at bruge nogen form for behandling.
 • Alopecia areata er i nogle tilfælde arveligt, og hos 20% af dem, der lider af sygdommen, er der én i familien der også lider af den
 • Alopecia areata rammer mindst 147 millioner mennesker i verden.
 • Der findes ingen kur.

  Hvad er alopecia areata?

  Alopecia areata er en almindelig autoimmun sygdom, der forårsager pludseligt pletvis hårtab. Den nøjagtige årsag til alopecia areata er ukendt, men man mener, at det er en autoimmun reaktion på en virus eller et andet fremmedstof. Alopecia areata påvirker typisk hovedbunden, men kan også forårsage hårtab i skægget, på øjenbryn og øjenvipper. I den mest alvorlige form kan alopecia areata føre til fuldstændig skaldethed, eller total alopeci.

  Dette kan være en hård diagnose for de ramte, da det kan føre til lavt selvværd og endda depression. Der findes ingen kur mod alopecia areata, men der findes behandlinger, som kan hjælpe med at reducere symptomerne, forhindre yderligere hårtab og endda får håret til at vokse igen. Disse behandlinger kan omfatte steroider, der indtages eller påføres topisk, og andre lægemidler, såsom minoxidil.

  I de fleste tilfælde vokser håret ud igen af sig selv indenfor et år eller to, men der er ingen garanti for, at dette vil ske. For nogle mennesker kan alopecia areata være en livslang sygdom, der kræver løbende behandling for at bevare håret.

  Du kan læse meget mere om alopecia areata på sundhed.dk.

  Er der andre typer af alopecia?

  Der findes flere forskellige former for alopeci, som hver har deres egne særpræg. Alopecia areata er en form for hårtab, der kun rammer hovedbunden og viser sig som små, cirkulære skaldede pletter.

  I nogle tilfælde kan disse pletter sprede sig over hele hovedbunden, indtil alt hår er væk, hvilket kaldes total alopeci. En anden form for alopeci, kaldet universel alopeci, resulterer i hårtab på hele kroppen.

  Mens alopecia areata er en ret almindelig tilstand, er total og universel alopeci ekstremt sjældne. I de fleste tilfælde udvikler hårtab sig ikke til hverken total eller universel alopeci. Universel alopeci er relativt sjælden og rammer mindre end 1 % af alle personer med alopecia areata.

  Selv om alopecia areata kan være foruroligende, er det vigtigt at huske, at de fleste tilfælde er milde og ikke forårsager langvarig skade. Med en tidlig diagnose og behandling kan mange mennesker med alopecia areata forvente at få deres hår til at vokse igen. Så hvis du oplever hårtab, skal du ikke gå i panik - gå til din læge for at få en korrekt diagnose og behandlingsplan.

  Androgen alopeci er en anden type for alopecia, og er en arvelig tilstand der mest rammer mænd. Det kan betyde, at nogle mænd vil begynde at få tyndt hår og opleve skaldethed, når de er i starten af tyverne.

  Hvad er årsagen til pletskaldethed, eller alopecia areata?

  Nogle tror at stress kan give stress pletter. Der er ingen beviser for, at stress forårsager alopecia areata, og der er intet, der tyder på, at mad- eller vitaminmangel er skyld heri. Stress synes at være en udløsende faktor for alopecia areata i sjældne tilfælde, men det er også muligt, at denne forbindelse kan være en tilfældighed, da mange af de ramte har lidt eller ingen stress.

  Alopecia areata kan opstå i alle aldre, uanset køn og baggrund, men de fleste tilfælde opstår pludseligt og før 30-års alderen. Det er derfor, at alopecia areata ofte forbindes med børn og teenagere.

  Tegn på alopecia areata

  Der er et par forskellige måder, hvorpå folk kan opleve alopecia areata. Det mest almindelige symptom er pletvis hårtab, der viser sig som glatte, runde, skaldede pletter i hovedbunden. Andre symptomer omfatter:

  • Synligt hårtab inden for kort tid
  • Tynding af håret over tid
  • Tilbagegang i hårgrænsen
  • Komplet skaldethed (alopecia totalis)
  • Tab af al kropsbehåring (alopecia universalis)

  Personer med alopecia areata kan også opleve negleforandringer som f.eks. pitting, riller eller udtynding af neglene. I nogle tilfælde kan personer med alopecia areata også have andre autoimmune tilstande som f.eks. skjoldbruskkirtelsygdomme, vitiligo eller reumatoid arthritis.

  Alopecia areata behandling: 7 tips til behandling af pletskaldethed eller pletvis hårtab

  Vi anbefaler altid at gå til din læge, hvis du har mistanke om at du har alopecia areata. Der er dog nogle ting du kan prøve i mellemtiden, men husk at disse metoder kan godt hjælpe med at få håret til at vokse ud, men de kan ikke stop udbredelsen af nye skaldede pletter.

  1. Forbedre blodcirkulationen i hovedbunden

  God cirkulation er vigtig for hårvækst, fordi den bringer ilt og næringsstoffer til hårsækken. Dette hjælper folliklen med at producere sundt hår. Cirkulation hjælper også med at fjerne toksiner fra folliklen, som kan føre til usundt hår. En af de bedste måder at forbedre blodcirkulationen i hovedbunden på er at få regelmæssig hovedmassage.

  Dette kan gøres med eller uden olie, men vi anbefaler at bruge en let olie som jojoba- eller kokosolie, eller vores Grow and Glow hårserum, for at opnå de bedste resultater. Start med at massere din hovedbund i cirkulære bevægelser i flere minutter. Du kan også tilføje en dråbe eller to æteriske olier til din massageolie for at give den et ekstra boost.

  Du kan også med fordel bruge en hovedbundsbørste i badet, i mens du vasker håret. Den eksfolierer huden, stimulerer blodtilførslen til hovedbunden og hårrødderne og øger dermed hårvæksten.

  En anden god måde at forbedre cirkulationen på er at bruge en tørbørste på din hovedbund, inden du går i bad. Dette vil hjælpe med at stimulere blodgennemstrømningen og fremme sund hårvækst.

  2. Brug en mild shampoo og balsam i badet

  Der er et par grunde til, at det er godt at bruge en mild shampoo og balsam, når man lider af alopecia areata. For det første kan en mild rensning hjælpe med at fjerne overskydende olie eller talg, som kan tilstoppe hårsækkene og forårsage hårtab. For det andet kan brugen af en mild shampoo og balsam hjælpe til at holde hovedbunden sund, hvilket er vigtigt for hårvæksten. Endelig kan du undgå at irritere hovedbunden ved at bruge en mild shampoo og balsam, hvilket også kan føre til hårtab.

  Vores Grow and Glow serie er sulfat- og silikonefri og er udviklet til at stimulerer hårvæksten og mindske hårtab ved brug af skånsomme og naturlige ingredienser.

  Det er vigtigt at undgå silkone i din hårkure, det forhindre ingredienser i at trænge ordentlig ind i dit hår ❌

  3. Forebyg stress

  Som nævnt før, er der ikke en videnskabelig bevist sammenhæng mellem stress og hårtab, men anekdotiske beviser peger i retning af, at det kunne være en faktor. Generelt er det en god idé at reducére stressniveauet så meget som muligt, da overbelastning kan give psykisk og fysisk konsekvenser.

  Der er ikke noget entydigt svar på hvordan du kan forebygge stress, da den bedste måde at gøre det på kan variere fra person til person. Nogle generelle råd om, hvordan du kan forebygge stress, er dog: motionér regelmæssigt, få nok søvn, spis sundt, undgå alkohol og stoffer, tag pauser i perioder med intensivt arbejde eller aktivitet, og lære afslapningsteknikker som f.eks. musik, kunsthåndværk, meditation eller yoga.

  Du kan også forsøge at identificere kilderne til din stress og tage skridt til at undgå dem, hvis det er muligt. Hvis du føler, at du har svært ved at håndtere stress, er det vigtigt at søge professionel hjælp.

  Man kan bruge yoga til at sænke stress niveauet

  4. Beskyt hår og hovedbund fra solen

  Solen kan skade hår og hovedbund på flere måder. For det første kan den ultraviolette stråling (UV-stråling) i sollyset nedbryde hårets proteinstruktur, hvilket gør det svagere og mere tilbøjeligt til at gå i stykker. For det andet kan varmen fra solen udtørre og beskadige hårstrået, hvilket gør det mere modtageligt for brud. Endelig, kan solen få hovedbunden til at blive irriteret og betændt, hvilket kan føre til hårtab.

  Der er flere måder at beskytte dit hår mod skader fra solen på. For det første kan du bære en hat eller et tørklæde for at dække dit hår, når du er udenfor i længere tid. For det andet kan du bruge en balsam eller en leave-in behandling, der indeholder solcreme for at beskytte dit hår. Endelig kan du undgå at bruge varme stylingredskaber som f.eks. krøllejern og føntørrer, som yderligere kan skade solbeskadiget hår.

  5. Spis antiinflammatorisk

  Inflammation spiller en vigtig rolle i mange kroniske sygdomme, herunder hjertesygdomme, kræft og diabetes. En antiinflammatorisk kost kan hjælpe med at reducere inflammation i hele kroppen og kan hjælpe med at forebygge eller behandle tilstande, der kan føre til hårtab.

  Der er mange fødevarer, der har antiinflammatoriske egenskaber. Disse omfatter omega-3-fedtsyrer, farverige frugter og grøntsager, visse urter og krydderier samt probiotika. Hvis du tilføjer disse fødevarer til din kost, kan det hjælpe med at reducere inflammation.

  Omega-3-fedtsyrer er en type flerumættet fedt, der har antiinflammatoriske virkninger.

  Farverige frugter og grøntsager er rige på antioxidanter, som hjælper med at beskytte kroppen mod inflammation.

  Visse urter og krydderier, såsom ingefær, hvidløg, gurkemeje, spidskommen og kanel, har antiinflammatoriske egenskaber.

  Probiotika er levende bakterier, der findes i fermenterede fødevarer og kosttilskud. De hjælper med at opretholde en sund balance af bakterier i tarmen, hvilket kan reducere inflammation.

  Sammenhængen mellem kost og sundhed er veletableret. En usund livsstil kan føre til en række kroniske sygdomme, mens en sund kost kan bidrage til at forebygge eller håndtere disse sygdomme. Dette gælder også for alopecia, en autoimmun sygdom, der forårsager hårtab. Selv om der ikke er nogen garanti for, at det altid vil være en effektiv behandling af alopecia areata at følge en antiinflammatorisk kost, kan det helt sikkert hjælpe med at forbedre dit generelle helbred.

  6. Æteriske olier

  Nogle æteriske olier er antiinflammatoriske og kan hjælpe med at behandle alopecia areata ved at reducere inflammation. Du kan bruge æteriske olier topisk eller inhalere dem (via en oliebrænder), eller også kan du tilsætte olierne i shampoo eller andre produkter.

  7. Pas på det hår du har

  Hvis du er ramt af Alopecia, er det vigtigt at behandle dit resterende hår godt, så du minimerer belastningen på dit hår. Det kan du blandt andet gøre via silikone og sulfatfrie hårprodukter. Dette vil gøre at dine hårstrå ikke på samme måde vil være lukket og gør at dit hår har en bedre optagelse af de næringsstoffer du får fra shampoo, hårkur eller balsam.

  Frederikkes historie med Alopecia

  Frederikke havde været igennem et stress forløb fra hendes arbejde som udløste hendes alopecia. Hun oplevede situationen som følgende: "Mit forløb med Alopecia har været sindsyg hårdt! Det kom meget pludseligt - en dag i maj måned 2023 kunne jeg se en lille skaldet plet på toppen af hovedet. Jeg kan huske at jeg gik lidt i panik. Jeg tog til lægen, og fik da konstateret stress og Alopecia. Pletten blev større, og pludselig en dag i august opdagede jeg endnu en plet i baghovedet, og de voksede sig begge større og større. " 

  Forløbet med alopecia påvirkede hende meget ikke kun fysisk men også følelsesmæssigt. Det gav hak i selvtilliden og hun var ofte nødtil at gå med kasket eller bandana i offentligheden fordi hun var ked af sit hår. 

  Heldigvis fik vi hjulpet Frederikke med hendes hår. Hun brugte i en 4 måneders periode vores Hårvitaminer og Grow and Glow serie og kunne se en stor fremgang i hendes hår. Hun udtaler selv: "Jeg tabte ikke så mange hår længere, og min hovedbund kom hurtigt i balance. Den dag i dag gør det ikke ondt i hovedbunden længere, og mit hår er blevet meget sundere! Det er mere tæt, længere og glansfuldt! De små hår er ikke små længere, men godt 11-12 cm lange! Det blender derfor godt ind med resten af håret, og jeg lægger ikke selv mærke til det længere. Jeg kan og vil til enhver tid anbefale Yuaia’s produkter! De har hjulpet mig med at få mit hår og hovedbund tilbage i balance og givet mig en form for ro. Jeg troede førhen, at jeg måske ville blive helt skaldet, men Yuaia har udført mirakler!" 

  Vi er så glade for at kunne hjælpe Frederikke med hendes Alopecia! Hver dag hjælper vi tusindvis af kvinder med deres hår uanset hvor stort eller småt deres problem er.

  Ofte stillede spørgsmål omkring alopecia

  Hvem rammes af alopecia?

  Alopecia er en autoimmun sygdom, hvilket gør at den oftere rammer folk der er i slægt med mennesker der har autoimmun sygdomme. Dette kan f.eks være diabetes, atopisk eksem eller andet. Alopecia rammer lige ofte mænd som kvinder.

  Hvordan starter alopecia?

  Ofte begynder det med nogle få mønt store pletter i håret, som så herefter vokser sig større og større. Det vil altså sige det starter som pletskaldethed.

  Får jeg mit hår tilbage?

  Mere end halvdelen får spontant sit hår tilbage efter 6 til 12 måneder. Og 80% oplever genvækst af håret.

  Produktanbefalinger til Alopecia

  Hvis du lige nu sidder og tænker hvilke produkter du skal kigge efter, så læs med her. Vi giver vores bedste produktanbefalinger til dig med Alopecia.

  Vitaminer til håret

  Selvom vitaminer til håret ikke er noget mirakel middel, kan det ofte have en god effekt hvis du mangler visse vitaminer og mineraler. Det er ihvertfald altid en god ide at få tjekket i forbindelse med Alopecia. Med vores hårvitaminer fra Yuaia Haircare er du sikret unik sammensat formel, som er blandt de bedste på markedet. Vi har i flere år udviklet på formlen, så du får det bedste produkt. Kosttilskuddet har et højt indhold af Biotin og Zink som er anerkendt for deres effekt til at vedligeholde et normalt hår. Herudover får du en lang række vitaminer og mineraler som har understøttende funktioner f.eks bambusekstrakt som indeholder silica, Vitamin C og en B-vitaminer. De er fri for gluten, laktose, gelatine og sukker og så er de anbefalet af frisører. Du får altid 30 dages tilfredshedsgaranti hos Yuaia Haircare, så du kan prøve dem helt risikofrit. 

  Hårserum mod hårtab

  Et af de mest effektive produkter vi har, er vores Grow and Glow hårserum. Den er formuleret med Capilia Longa og Amaranthus Candstus Seed Extract som har dokumenteret effekt i studier på deres evne til at mindske hårtab og øge hårvæksten. Derudover indeholder serummet også menthol krystaller som er med til at øge blodgennemstrømningen til hovedbunden, samt frugtsyrer som er med til at holde hovedbunden i balance. En stor anbefaling værd!

  Shampoo og balsam

  Hvis du vil fuldende hårpleje rutinen kan du supplere med Grow and Glow shampoo og balsam. De er også formuleret med Capilia Longa og Amaranthus Candstus Seed Extract samtidig med at de indeholder fugtgivende ingredienser som Aloe Vera og Olivenolie. De begge sulfat og silikonefrie, så de er skånsomme for håret og hovedbunden. 

  Grow and Glow Serien

  Grow and Glow Serien

  Hårvitaminer

  Hårvitaminer

  Få en en 10% rabatkode tilsendt

  Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰

  Tags: