Ricinusolie til håret
Gode råd

Ricinusolie hår: Opnå længere og stærkere hår

af Lotte Lindgren Jun 20, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 9. marts 2024.

Indholdfortegnelse

Ønsker du længere og stærkere hår? Så bør du overveje at bruge ricinusolie. Ricinusolien har vist sig at være en effektiv behandling til hårvækst, og det er nemt at bruge derhjemme. I denne guide vil vi fortælle dig alt, hvad du behøver at vide om ricinusolie til hårvækst og hvordan du kan anvende den for de bedste resultater. Læs videre for mere information!

Indholdsfortegnelse

Hvad er ricinusolie?

Ricinusolie er en vegetabilsk olie, der udvindes fra frøene af ricinusplanten. Den amerikanske plante har været brugt i århundreder til medicinske og kosmetiske formål på grund af dens antiinflammatoriske egenskaber. 

På grund af dets høje indhold af ricinolsyre er ricinusolie kendt for sine fugtgivende egenskaber, som kan hjælpe med at bekæmpe hårtab og fremme blodgennemstrøming i hovedbunden hvilket vil bidrage til en normal hårvækst. Ricinusolie kan også anvendes som en massageolie for hovedbunden og kan bidrage til at reducere skæl eller tørhed i hovedbunden.

Hvordan udvindes ricinusolie?

Fremstillingsprocessen af ricinusolien indebærer, at frøene fra planten først skal renses og tørres. Derefter kan de males ned til en fin masse og presses for olien. Der findes både koldpresset og varmepresset ricinusolie, hvor forskellen ligger i temperaturen under pressningen.

Koldpresset ricinusolie er mere sundheds- og hudvenlig end varmepresset og har antiinflammatoriske egenskaber.

De forskellige teknikker til at ekstrahere olien inkluderer også kemiske processer eller opløsningsmidler. Det er vigtigt at være opmærksom på produktionsmetoden, da det kan resultere i en mere eller mindre ren olie med forskellige egenskaber.

Koldpresset ricinusolie anses ofte som den mest sundheds-og hudvenlige version på grund af dens høje næringsindhold samt antiinflammatoriske egenskaber. Denne type olie fungerer godt som massageolie for håret eller som fugtgivende behandling mod tør hud.

Varmepresset ricinusolie derimod mistede nogle af sine gavnlige stoffer vedvarmebehandling men anses stadigvæk effektivt mod hårtab og stimulerende for hårvækst takket være sin høje mængde fedtsyrer.

Ricinusfrø bliver til olie

Hvad er fordelene ved ricinusolie til håret?

Ricinusolie har længe været kendt for sin evne til at fremme hårvækst. Det skyldes især oliens høje indhold af ricinolsyre, som er en syre der hjælper med at øge blodgennemstrømningen i hovedbunden og stimulere derved hårsækkene med næring. Denne forbedrede blodcirkulation kan også bidrage til at forbedre hårets sundhed og udseende, da det sikrer en bedre forsyning af næringsstoffer til hårrødderne.

Udover at fremme blodgennemstrømning i hovedbunden kan regelmæssig brug af ricinusolie også forbedre kvaliteten af det eksisterende hår. Olien virker fugtgivende og antiinflammatorisk på både hår og hud, hvilket er med til at give en sundere og mere glansfuld hår. Dette kan være særligt gavnligt for dem, der lider af tørt og skadet hår, da olien kan hjælpe med at genoprette fugtbalancen og forsegle hårets skællag, hvilket resulterer i glattere og mere håndterbart hår.

En anden fordel ved ricinusolie er dens antibakterielle egenskaber, som kan reducere skæl og kløe i hovedbunden. Dette gør olien velegnet til massageolie, da den kan hjælpe med at berolige en irriteret eller betændt hårbund. Ved at reducere bakterier og svamp, der kan forårsage skæl, kan ricinusolie hjælpe med at opretholde en sund hovedbundsmiljø, hvilket igen kan bidrage til sund hårvækst.

Videnskabelig evidens for ricinusolies virkning på håret

Ricinusolie, også kendt som amerikansk olie, har længe været kendt for sine potentiale for at fremme hårvækst og forbedre hårets sundhed. Men hvad siger den videnskabelige evidens om denne påstand? Lad os se nærmere på forskningen bag ricinusolies virkning på håret.

En af de primære årsager til, at ricinusolie anses for at fremme hårvækst, er oliens høje indhold af ricinolsyre. Ricinolsyre er en naturlig omega-9 fedtsyre, som menes at have en stimulerende effekt på hårsækkene ved at øge blodgennemstrømningen i hovedbunden. Dette kan potentielt resultere i en øget hårvækst.

Der er en række undersøgelser som peger i retningen af at det kan have en effekt på håret og hovedbundens sundhed. Men der er ikke noget endegyldigt resultat på disse studier.

Det er vigtigt at bemærke, at disse undersøgelser stadig er begrænsede, og der er behov for mere forskning for at bekræfte og uddybe resultaterne. Derfor bør man være forsigtig med at drage endelige konklusioner baseret på disse studier alene. Det er også vigtigt at huske, at individuelle resultater kan variere, da hårvækst og hårets sundhed afhænger af mange faktorer såsom genetik, livsstil og ernæring.

Sådan bruger du ricinusolie til hårvækst

Ricinusolie er en populær ingrediens til at fremme hårvækst og styrke hårstråene. Du kan anvende ricinusolie som den er, det er dog vigtigt at få fat i en god kvalitetsolie for at sikre det bedste resultat. Du kan med fordel også blande den med andre olier til håret. Massér forsigtigt olien ind i hovedbunden og fordel resten af olien ned gennem længderne af dit hår. Lad olien sidde i mindst 30 minutter, før den skylles grundigt ud med shampoo.

For de bedste resultater bør du bruge ricinusolie til dit hår en gang om ugen. Det kan også være gavnligt at kombinere anvendelsen af ​​ricinusolie med andre naturlige ingredienser såsom aloe vera eller kokosnøddeolie for yderligere næring og pleje af håret. Husk altid at konsultere din frisør eller hudlæge, hvis du oplever problemer med din hårvækst eller har følsom hud i hovedbunden.

Trin for trin-guide til at påføre ricinusolie på håret

Vask dit hår og tør det let med et håndklæde, før du påfører ricinusolie. Sørg for at olien bliver lidt varme, det kan f.eks være ved at gnide den mellem dine hænder.

Påfør olien i små mængder direkte på hovedbunden med en børste eller fingerspidserne. Massér blidt hovedbunden i cirkulære bevægelser i ca. 5 minutter for at stimulere blodcirkulationen og øge absorptionen af olien.

Fordel olien jævnt ud i længderne af dit hår, hvis ønsket, og lad det sidde natten over eller mindst 30 min før du vasker dit hår igen. Gentag denne proces hver uge for bedste resultater.

Husk også altid at teste produktet på et lille område af din hud inden brug for eventuelle allergiske reaktioner.

Sådan laver du din egen hovedbundskur med ricinusolie

At lave en hjemmelavet hovedbundskur med ricinusolie er en nem og effektiv måde at pleje din hovedbund på. Her er en simpel opskrift:

Ingredienser:

2 spiseskefulde ricinusolie

1 spiseskefuld kokosolie eller olivenolie (valgfrit, men kan tilføje ekstra fugt)

5 dråber æterisk rosmarinolie (valgfrit, men kan hjælpe med at stimulere hårvækst og forbedre hovedbundens sundhed)

Instruktioner:

 • Bland ricinusolie og eventuel kokosolie eller olivenolie i en lille skål.
 • Hvis du vælger at tilføje æterisk rosmarinolie, tilsættes det til blandingen.
 • Varm olien let op ved at placere skålen i en skål med varmt vand i et par minutter. Dette vil hjælpe olien med at trænge bedre ind i hovedbunden.
 • Påfør olien jævnt på din tørre hovedbund ved hjælp af dine fingre eller en børste.
 • Brug fingerspidserne til at massere olien ind i hovedbunden i cirkulære bevægelser i ca. 5-10 minutter for at sikre, at olien fordeler sig godt og stimulerer blodcirkulationen.
 • Efter massagen kan du lade olien sidde i yderligere 30 minutter eller endda natten over for ekstra intensiv pleje.
 • Skyl olien ud med varmt vand og en mild shampoo. Du kan muligvis skulle vaske håret to gange for at fjerne al olien.
 • Gentag denne behandling en gang om ugen eller efter behov for at opretholde en sund og hydreret hovedbund.

Påfør ricinusolie i længderne

Hvor ofte skal du bruge ricinusolie til hårvækst?

Brug ricinusolie en gang om ugen for at se resultater. Hvis du bruger olien flere gange om ugen, skal du undgå overdosering, da dette kan resultere i fedtet og tungt hår. Efter anvendelse af oliebehandlingen er det også bedst at undgå varme stylingværktøjer.

For at opsummere:

 • Brug ricinusolie mindst én gang om ugen
 • Undgå overdosering
 • Undlad brugen af ​​varme stylingværktøjer efter behandling

Tips og tricks til at få det bedste resultat med ricinusolie til håret

Tilføj et par dråber rosmarin olie til din ricinusolie behandling for ekstra stimulering af hårvæksten. Rosmarinolie har været kendt for sine stimulerende egenskaber på hårsækkene og kan øge blodgennemstrømningen i hovedbunden, hvilket kan føre til bedre hårvækst. Husk at fortynde olien med ricinusolie inden brug.

Overhold regelmæssig pleje ved hjælp af praktiske behandlinger såsom olier indtil dine mål er opnået. Afhængigt af dit ønske om længde og styrke, skal du muligvis anvende ricinusolie på dit hår flere gange om ugen over en længere periode. Hårpleje handler også om tålmodighed og konsistens.

Forsøg altid at vælge naturlige produkter uden tilsætningsstoffer og kemikalier for at undgå skade på håret. Ricinusolie er allerede et naturligt produkt, men det er vigtigt at sørge for, at de andre ingredienser i dine hårprodukter ikke skader dit hår mere end de reparerer det. Naturlige ingredienser som aloe vera eller arganolie kan også være effektive supplementer til din plejerutine som gøre dit hår glansfuldt i brug sammen med ricinusolie.

Eventuelle bivirkninger ved brug af ricinusolie til håret

Selvom ricinusolie har mange fordele, kan der også være nogle bivirkninger ved at bruge den i håret:

Allergiske reaktioner: Nogle mennesker kan være allergiske over for ricinusolie. Det er vigtigt at udføre en patch test på et lille område af huden, før du bruger olien i håret, for at sikre, at der ikke opstår nogen allergiske reaktioner.

Tung konsistens: Ricinusolie har en tyk og tung konsistens, hvilket kan gøre den svær at vaske ud af håret. Dette kan resultere i fedtet eller tungt hår, hvis olien ikke fjernes korrekt. Her er det vigtigt at få renset hovedbunden godt, det kan blandt andet være med en hovedbundsbørste eller med hovedbundsscrub

Overfugtning: Hvis ricinusolie anvendes i store mængder eller for ofte, kan det føre til overfugtning af håret. Dette kan resultere i hår, der føles fedtet eller olieagtigt, og det kan også gøre håret mere sårbart over for skader.

Tilstoppede porer: Hvis olien ikke vaskes ordentligt ud af hovedbunden, kan det føre til tilstoppede porer og akne på hovedbunden, især for dem med tendens til fedtet hår eller acne.

Det er vigtigt at bruge ricinusolie med forsigtighed og ikke overdrive det for at undgå disse bivirkninger. Hvis du oplever nogen af disse bivirkninger, skal du stoppe med at bruge olien og konsultere en læge eller hudlæge.

Kan ricinusolie bruges til andet?

Ricinusolie er en alsidig olie, der har mange anvendelsesmuligheder udover hårpleje. Her er nogle andre områder, hvor ricinusolie kan bruges:

Hudpleje: Ricinusolie er kendt for sine fugtgivende egenskaber og kan anvendes på huden for at tilføre fugt og næring. Det kan være særligt gavnligt for tørre områder som albuer, knæ og hæle. Olien kan også bruges til at blødgøre og pleje huden på læberne og omkring neglene.

Makeupfjerner: Ricinusolie kan anvendes som en effektiv og naturlig makeupfjerner. På grund af dens tykke konsistens er den særligt god til at fjerne vandfast makeup og mascara, samtidig med at den fugter og plejer huden.

Massageolie: På grund af sine fugtgivende og beroligende egenskaber kan ricinusolie bruges som en fremragende massageolie. Den kan hjælpe med at lindre muskelspændinger og ømhed, samtidig med at den efterlader huden blød og fugtet.

Vækst af øjenbryn og vipper: På grund af ricinusoliens evne til at fremme hårvækst kan den også bruges til at styrke og fremme væksten af øjenbryn og vipper. Påfør olien forsigtigt på øjenbrynene og vipperne hver aften inden sengetid for at opnå de bedste resultater.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰