Kvinde med spaltede spidser
Gode råd

Spaltede spidser - Sådan forebygger du tørt og spaltet hår

af Lotte Lindgren Oct 29, 2022

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 15. maj 2024.

Indholdfortegnelse

Vi kan vist alle skrive under på at vi før eller siden har kæmpet med spaltede spidser. Heldigvis er det et ganske almindeligt problem, selvom det kan være irriterende. Der kan flere forskellige årsager til at du får spaltede spidser, hvilket også gør der er flere forskellige måder at behandle det på. Det er heldigvis relativt simpelt at behandle så snart du ved hvorfor det sker. I dette blogindlæg tager vi dig gennem alt om spaltede spidser, hvorfor du får spaltede spidser og hvordan du kan komme dem til livs, så dit hår kan vokse normalt.

 

Hvad er spaltede spidser?

Nå men hvad er spaltede spidser egentlig? Helt konkret er det når hårstråets spidser naturligt er blevet spaltede på grund af en eller anden form for beskadigelse. Enderne på hårstrået er således også den ældste del af håret og også ofte den del af håret der har været udsat for mest. Dog kan spaltning af hårstrå ske alle steder på håret og ikke kun i spidserne. Der findes 3 almindelige former for spaltning af dine hårstrå.

Hvordan ser spaltede spidser ud?

Spaltede spidser kan have mange forskellige forme som vi lige prøver at gennemgå her. Ellers er her en illustration på hvordan et spaltet hårstrå kan se ud:

Normal gaffel formet spaltning

Denne form for spaltning er den mest normale, hvor enderne af hårstrået er spaltede, så det har form som en gaffel. Denne form er mest almindelig og udgøre samtidig den tidlige fase af et spaltet hår. Hvis du opdager denne type af spaltning af dit hår, kan det derfor være en god ide at sætte ind nu, så kan du nå at redde dit hår mest muligt.

Forgrenet spaltning af hårstrået

Hvis dine hårstrå ser ud som kronen på et træ med en masse forgreninger, er det en indikation på at den ene side af dit hårstrå er mere beskadiget end den anden side. Denne form for spaltning betyder også ofte at de hår er ret beskadiget og har brug for en stor mængde kærlighed for at få det godt igen.

Knuder på hårstrået

Nogle gange kan håret også slå knuder. Det gør f.eks at det har en markant større risiko for at knække når du børster det. Det kan ofte være folk med krøllet eller meget filtret hår der kan opleve dette.

Hvorfor får jeg spaltede spidser?

Nu hvor vi kender lidt til de forskellige former for spaltning af håret, skal vi se lidt nærmere på hvorfor du får spaltede spidser. Der er mange forskellige årsager, men helt grundlæggende opstår spaltede spidser fordi dit hår er beskadiget i en eller anden grad. Vi tager dig gennem nogle af de mest almindelige årsager til spaltede spidser her.

Du vasker hår for ofte

Vasker du hår hver dag? Elsker du bare den dejlige rene fornemmelse når du har været i bad? Det gør dit hår muligvis ikke. Hvis du vasker dit hår for ofte kan det nemlig være en årsagerne til at du får spaltede spidser.

Når du vasker håret med produkter der indeholder sulfat mister håret sine naturlige olier, hvilket er meget skidt. Sulfat er et rensestof som sagtens kan undværes. Ofte er det alt for hårdt ved håret, men det giver den der øjeblikkelige ‘rene’ fornemmelse og får shampooen til at skumme meget. Det kan selvfølgelig være fint i passende mængder, men hvis det sker for ofte vil dit hår blive tørt og kruset, da hovedbunden ikke kan producerer nok naturlige olier til dit hår. Den manglende fugt i håret kan derfor fører til tørt hår, som har større risiko for at knække eller spalte.

Vasker håret for ofte, kan være en grund til spaltede spidser

Afblegning eller kemiske behandlinger af håret

Afblegning eller kemiske behandlinger af dit hår er med til at udtørre dit hår, hvilket kan gøre at dit hår bliver skadet og har lettere ved at spalte eller knække. Det kan specielt gå galt hvis det gøres forkert eller hvis du gør det for ofte. Kemiske behandlinger er hårdt for dit hår og skal gøres med meget overvejelse og planlægning før det bliver godt. Vil du gerne vide mere indenfor dette emne, så skal du tjekke vores blogindlæg omkring afblegning af hår ud her.

Ingen regelmæssig klipning

Er du en af dem det går en skræk igennem når du bare lige skal studses ved frisøren og lige pludselig er der røget 5 cm? Hvis du vil undgå spaltede spidser skal du overvinde din frygt og regelmæssigt få klippet dine spidser. Her kan det være en god ide at sætte din frisør ind i dine planer for dit hår, så de 100% ved hvad formålet med besøget er. Vi anbefaler at få spidser regelmæssigt klippet hver 3-4. måned. Det kan ofte være nok med et par millimeter eller blot 1-2 centimeter.

Der er ihvertfald ingen tvivl om at dit hår vil takke dig for det, da håret bliver stærkere af at få klippet noget af det ødelagte hår af. Derudover er du selv med til at styre længden på dit hår. Hvis hår f.eks. er meget skadet og spaltet kan det knække ukontrolleret og det er en træls opdagelse pludselig at få.

Regelmæssig klipninger kan være med til at mindske spaltede spidser

Varme og direkte sol

Vejret er ofte også en af synderne til spaltede spidser. Det kan give god mening at kigge en ekstra gang på vejrudsigten. Hvis der er meget sol kan det være en ide at sørge for at mindske hårets eksponering til solen eller bruge UV beskyttelse til håret. Solens UV stråler er med til at udtørre håret og gør at det har nemmere ved at knække eller spalte.

Du bruger for meget varmestyling

Er glatte eller krøllejernet din bedste ven? Så se lige om du ikke skal til at finde en ny ven. Overdreven brug af varmestyling med høj varme kan have en negativ effekt på dit hårs generelle sundhed. Det gælder især hvis du ikke benytter dig af varmebeskyttelse til dit hår. Det kan ofte resulterer i et tørt og skadet hår som øger risikoen markant for både spaltede spidser, men også at dit hår knækker.

Varmestyling kan give spaltede spidser

De forkerte hårprodukter

Spaltede spidser kan også forekomme hvis du bruger de forkerte hårplejeprodukter. Har du tørt hår og bruger en helt forkert shampoo og balsam kan du faktisk ende med at skade dit hår mere end du gavner det. Derfor er det meget vigtig at finde hårplejeprodukter som matcher ens hårtype for at undgå spaltede spidser.

Et lille tip er at undgå sulfat holdige shampoo’er, da de ofte kan være med til udtørre håret og hovedbunden.

Klorholdigt vand eller saltvand

Klorvand og saltvand er ikke dit hår bedste ven. Det slider på håret og kræver den rigtige pleje for at undgå at få spaltede spidser eller tørt hår generelt..

Hvorfor er det vigtigt at undgå spaltet hår?

Spaltede spidser er er hårets måde at signalere til dig på at det mistrives og har brug for hjælp. Det er derfor meget vigtig at lytte til dit hårs signaler før problemet vokser sig større. Ofte er spaltede spidser et tegn på at håret mangler pleje og fugt for at komme tilbage til en normal tilstand. Heldigvis findes der en række behandlinger til spaltet og tørt hår, som vi giver dig lige om lidt!

Hvilke hårtyper får nemmest spaltede spidser?

Spaltede spidser, også kendt som spaltede hårender, forekommer oftest i hårtyper, der er udsat for visse påvirkninger eller har bestemte egenskaber. Her er de mest almindelige hårtyper og omstændigheder, hvor spaltede spidser ofte opstår:

  • Tørt hår: Hår, der naturligt er tørt eller udsættes for udtørrende faktorer som hyppig brug af varmeapparater (hårtørrer, glattejern osv.), kemiske behandlinger (farvning, permanent osv.), og miljømæssige påvirkninger (sol, vind, kold luft) er mere tilbøjelige til at udvikle spaltede spidser.
  • Langt hår: Jo længere håret er, desto ældre og mere slidt er det, særligt mod enderne. Dette gør langt hår mere sårbart over for spaltning.
  • Krøllet eller bølget hår: Denne hårtype har en tendens til at være tørrere end glat hår, fordi de naturlige olier fra hovedbunden har sværere ved at rejse ned langs hårskaftet på grund af hårets struktur. Dette gør krøllet og bølget hår mere modtageligt for spaltede spidser.
  • Kemisk behandlet hår: Hår, der regelmæssigt bliver farvet, afbleget, eller permanentet, bliver ofte svækket og udsat for skader, hvilket fører til spaltede spidser.
  • Fint hår: Finere hårstrå er mindre robuste og kan nemmere knække og splitte end tykkere hårstrå.

For at forebygge spaltede spidser, er det vigtigt at pleje håret ordentligt, bruge passende produkter til hårpleje, undgå overforbrug af varmeapparater og kemiske behandlinger, og sørge for regelmæssig klipning af spidserne.

Er det muligt at reparerer spaltede spidser?

Nej desværre. Når håret først er spaltet er der ingen vej tilbage end at klippe de spaltede spidser af. Der findes ikke rigtig nogen mirakelkur til at fikse spaltede spidser, det bedste du kan gøre er at forebygge det. En god forebyggelse af spaltede spidser er at fokuserer på at tilføre håret en masse fugt og pleje

Vores bedste råd til dig med spaltede spidser

Nu skal vi endelig til det spændende: hvad du kan gøre for at mindske spaltede spidser. Vi har samlet alle vores bedste råd her. Der er både anbefalinger til produkter, men også tips til din hårplejerutine som kan gøre udslaget i kampen mod spaltede spidser. Læs med her!

Få ny shampoo og balsam

Blandt årsagerne var der at man brugte de forkerte hårplejeprodukter til sit hår. Det kan derfor være meget godt at se sig om efter lige netop dette. Hvis du tit oplever spaltede spidser, tørt hår eller elektrisk hår kan du med fordel finde shampoo og balsam som indeholder en masse fugt og pleje. Det kan samtidig også være en ide at finde nogle shampoo og balsam der fri for sulfater, så du undgår at udtørre dit hår. Med dette har du taget et rigtig godt første skridt i mod at mindske dine spaltede spidser.

Prøv en protein hårkur

Proteinkure til håret er virkelig gode til at reparerer dit hår. Hvis du får en proteinkur til håret ved en frisør kan det dog hurtigt ende med at blive en dyr fornøjelse. Heldigvis er der mange gode produkter på markedet som udgøre et super godt alternativ til hvis du vil gøre det derhjemme. Vi kan varmt anbefale vores Grow and Glow hårmaske, som indeholder hydrolyseret hvedeprotein, keratin og en masse andre fantastiske ingredienser som plejer dit hår maksimalt.  

Pas på dit hår når det er vådt

Vi kan næsten ikke sige det nok gange, men du skal virkelig passe på dit hår når det er vådt især hvis du har tendens til tørt og spaltet hår. Når håret er vådt er det endnu mere skrøbeligt, hvor du hurtigt kan komme til at skade håret. Pas derfor på med at redde dit hår for meget når det vådt og sikre dig at det bliver tørret på en skånsom måde. Vi kan anbefale vores mikrofiber håndklæde til håret, som har en effektiv sugeevne.

Sørg for at dit hår er tørt før du bruger varmestyling

Har du planer om at style dit hår, så er meget vigtigt du sørger for at dit hår er tørt, også gerne rent. Hvis der er fugt eller f.eks balsam tilbage i håret risikerer du nemlig at brænde håret af. Det gælder ligeledes med diverse serummer eller spray til håret, de skal helst i efter du har brugt varmestyling. MEN, hvis det er varmebeskyttende produkter skal du selvfølgelig altid anvende det før du bruger varmestyling. Specielt varmebeskyttende produkter er meget vigtig når det kommer til varmestyling.

Bliv klippet regelmæssigt

Vi har allerede gennemgået det lidt længere oppe, men en regelmæssig klipning kan være guld værd for dit hår, især hvis du døjer med spaltede spidser. Start med at sætte din frisør godt ind i hvad formålet er, så er du sikker på at få et godt resultat. Vi anbefaler at få klippet cirka 1-2 centimeter af cirka hver 3. måned. Du kan med fordel bede din frisør om at bruge klippeteknikken “dusting”, så det ikke går så meget udover dine længder.

Sørg for at dine spidser får rigeligt med fugt

Når du døjer med spaltede spidser, er det ofte hårets signal om at det er tørt og mangler fugt. Derfor er det vigtigt at tilfører dit hår og især dine spidser en masse fugt. Du kan med fordel anvende en hårmaske cirka 1 gang i ugen, hvor håret virkelig får en masse pleje og fugt. Det er vigtigt at anvende balsam efter hårmasken, da balsammen er med til at lukke hårstrået igen og derved binde fugten i håret. Du kan også supplere med en hårolie for at tilfører håret fugt efter behov. Vi kan varmt anbefale vores Anti Frizz hår elixir som er en fantastisk hårolie der giver masser af fugt og næring.

Overvej at skifte pudebetræk

Har du nogensinde tænkt over at dit pudebetræk faktisk kan have en stor indflydelse på dit hår? Noget så simpelt kan faktisk være ret så effektivt. Når du sover på et traditionelt bomuldspudebetræk er fibrene ikke specielt glatte og det kan derfor slide på dit hår. Omvendt har et bambus pudebetræk glatte fibre, ligesom silke, som gør at håret ikke har den samme friktion mod pudebetrækket og derved bliver skånet. Du vil opleve en stor forskel allerede efter første nat.

Drik rigeligt med vand

Vi har snakket utrolig meget ydre pleje af håret, men nogle gange er den indre pleje ligeså vigtig. En nemt tip er at drikke nok vand, det kan nemlig også give udslag ved dit hår.

Bambus Hovedpudebetræk

Bambus Hovedpudebetræk

Bambus Bonnet

Bambus Bonnet

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰