risvand til håret
Gode råd

Risvand til hår: En nem trin-for-trin guide

af Lotte Lindgren Jun 08, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 9. marts 2024.

Indholdfortegnelse

Ønsker du sundere og mere skinnende hår uden at bruge kemikalier? Så er risvand måske svaret. Risvand til håret kan hjælpe med at forbedre hårkvaliteten og give håret en glansfuld finish. Følg vores trin-for-trin guide til at lave dit eget risvand derhjemme.

Indholdsfortegnelse

Sådan laver du risvand til håret: En trin-for-trin guide

Risvand er en naturlig væske, som kan give håret glans og volumen. For at lave risvand skal du skylle risene i koldt vand og derefter tilsætte varmt vand i en skål. Efter 30 minutter kan du si blandingen og bruge den til hårpleje.

Risvand indeholder inositol, stivelse samt vitaminer og mineraler, som giver håret fugtighed og pleje.

Risvand indeholder inositol, stivelse samt vitaminer og mineraler, som giver håret fugtighed og pleje. Brug risvandskur ved at massere det ind i dit hår efter shampoo. Skyl med koldt vand for bedste resultat. Gentag behandlingen én gang om ugen for optimal effekt på hårets sundhed og udseende.

Hvad er risvand?

Risvand er en naturlig og traditionel metode til hårpleje, der har eksisteret i årtusinder. Historisk set blev risvand brugt af de japanske kvinder for at opretholde sundheden og skønheden i deres lange, sorte hår. Risvand indeholder næringsstoffer som inositol, vitaminer og mineraler, som er er med til at vedligeholde kroppens normale funktioner herunder håret. Forskellen på almindeligt vand og risvand er stivelsen fra risen. Det giver volumen til håret ved at gøre det mere fyldigt.

For at lave risvand skal du starte med u-kogte eller kogte ris. Skyl risen under varmt vand for at fjerne overskydende stivelse indtil det klare væske kommer ud ad risen. Hæld den klare væske (risvanden) igennem en si og opbevar den i en skål til senere brug.

Brugen af ​​risvand kan have forskellige formål såsom fugtgivende tørt hår eller berolige irriteret hovedbund; men uanset hvilken kur man vil anvende kræver det kun lidt tid og tålmodighed!

Hvordan virker risvand på håret?

Risvand kan have en række positive effekter på håret, herunder styrkelse af hårstråene og fjernelse af produktrester i håret. Det skyldes indholdet af inositol i risvandet, som er en type vitamin B8, der er kendt for at bidrage til normalt hår. Derudover kan risvand også være med til at forebygge skæl.

For at opnå de bedste resultater anbefales det at bruge risvand som en del af din normale hårplejerutine 1-2 gange om ugen. Her er trin-for-trin guiden:

  • Kog 1 kop ris i 3 kopper vand
  • Si risen fra og gem væsken
  • Skyl dit hår grundigt med varmt vand og tilsæt derefter væsken fra den kogte ris.
  • Lad det sidde i ca. 20 minutter før du skylle det ud igen.

Tips:

  • Brug en skål eller beholder til opsamling af risvandsblandingen for lettere påføring.
  • For mere volumen kan man lade blandingen sidde længere tid end de anbefalede 20 minutter før man skyller ud.
  • Gentag behandlingen regelmæssigt for optimal effekt.

Husk også altid at følge op med din sædvanlige balsam eller kur efter shampoo-behandlingen for ekstra pleje og fugttilførsel til dit hår. Brug altid balsam som afsluttende for at lukke hårstrået igen og holde på den pleje og fugt det har fået fra risvandet eller din hårmaske

Sådan laver du risvand til håret

Hvordan laver man risvand?

Valg af ristype til brug:

Når du skal lave risvand, er det vigtigt at vælge den rigtige type ris. Den bedste type ris til formålet er jasminris eller sushi-ris, som indeholder højt indhold af inositol og stivelse.

Trin-for-trin guide for at fremstille kogt og udkølet risvand hjemme:

1. Skyl 1 kop tørret jasminris grundigt i varmt vand.

2. Tilsæt 3-4 kopper vand i en skål sammen med risen og lad den trække natten over.

3. Kog risen på lav varme i ca. 20 minutter eller indtil al væsken er absorberet.

4. Si risen fra, så du kun har risvanden tilbage.

5. Lad din risvand køle ned før brug - det kan opbevares i et glas med låg i køleskabet op til en uge.

Opbevaring og holdbarhed:

For at sikre optimal pleje af håret ved hjælp af dette naturlige produkt, anbefales det altid at anvende frisklavet risvand på dit hår hver gang - da de gavnlige vitaminer og mineraler vil falde over tid selv ved korrekt opbevaring (i køleskab).

Sådan bruger du risvand på håret

Påfør risvand på håret ved hjælp af en sprayflaske, dyppemetoden eller direkte hældning over hovedbunden og håret. Lad det sidde i 10-20 minutter, før du skylles med varmt vand. Den anbefalede behandlingstid kan variere efter forskellige hårtyper - krøllet, glat eller tørt hår vil have brug for forskellige eksponeringstider. Tilpas også mængden af væske efter dit hårs behov for fugt og pleje.

Risvand indeholder inositol, vitaminer og mineraler, som er kendt for at vedligeholde hårets normale sundhed og give mere volumen til tyndt hår. Hvis du har tørt hår, kan du prøve at lave en kur ved at blande risvand med lidt stivelse til en pasta konsistens og anvende den på hele håret i 30 minutter før skylning. Husk altid at justere opskriften efter dine individuelle behov!

Tips til brug af risvand på håret

Risvand er en fantastisk måde at give dit hår en naturlig kur på. Når du bruger risvand på dit hår, bør du overveje at skylle det i koldt vand efter behandlingen for at lukke skællaget og bevare fugten. Ellers anbefaler vi altid at bruge en balsam efterfølgende for at lukke hårstrået. 

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰