Undgå skæl i hår og hovedbund

I Gode råd 0 kommentar

Sådan undgår du at få skæl i håret og hovedbund

Mange mennesker døjer med skæl i hovedbunden og skæl i håret. Det er et alment problem, som på ingen måde er farligt. Men skæl kan være til stor irritation, fordi den får din hovedbund til at klø. Derudover består skæl af små hvide flager, som ødelægger din frisure og drysser ned på dit tøj.

Men hvad er skæl? Og hvorfor får man skæl? Og endnu vigtigere, hvordan forebygger du og bekæmper skæl? Læs vores guide herunder, og bliv klogere på skæl i håret og hovedbunden.

Dorte Kristensen er frisør og tidligere medindehaver af en prisvindende frisørkæde

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

- Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 22/12-2022

Vi kommer igennem:

Hvad er skæl?

Skæl betegnes som afskalninger af døde hudceller fra hårbunden. Når du har skæl eller tør hårbund, sætter det sig som små, hvide, tørre eller fedtede flager i dit hår hår. Skæl i hovedbunden kan samtidig også give kløe, hvilket blot gør din hovedbund endnu mere rød og irriteret. I værste tilfælde kan skæl ende ud i skæleksem, og det kan være svært at slippe helt af med, når du først har fået det. Skæl smitter ikke. Derfor skal du skal ikke være bekymret for, hvorvidt du går rundt og smitter andre.

Illustration af skæl i hovedbunden versus en hovedbund uden skæl

Her ses en illustration af hvordan skæl kan se ud i din hovedbund. 

Hvorfor får du skæl?

Det er svært at give et entydigt svar på, hvorfor du får skæl eller skæleksem i din hovedbund, da der kan være flere forskellige årsager. Først og fremmest er det helt naturligt for ethvert menneske at afgive hudceller fra kroppen hver dag. Vi afgiver 40.000 hudceller i minuttet, hvor nogle af dem består af døde hudceller, som kan være skæl . I din hårbund er gærsvampen “pityrosporum” til stede, hvilket i sig selv er normalt. Men hvis denne gærsvamp er i overvækst, vil det føre til dannelse af skæl i din hovedbund.

Hvem kan få skæl i håret?

Enhver kan få skæl i håret og hovedbunden, men det er rammer oftere mænd end kvinder. Skæl kan opstå som følge af mange forskellige årsager. Hvis du har mistanke om det er en hudsygdom eller en bakteriel infektion i hovedbunden. Hvis du oplever skæl, bør du kontakte en læge for at få en diagnose og råd om behandling.

Har du skæl eller tør hovedbund?

Det kan være svært at vurdere, hvorvidt du har tør hovedbund eller skæl. De to typer af hårproblemer må ikke forveksles. Derfor er det essentielt at du kender forskellen, når du skal behandle din hovedbund. En tør hovedbund er som regel forbundet med en kløe samt løse hudflager, der drysser ned fra hovedbunden, da skællen ikke hænger lige så godt fast i din hovedbund. Hvis du døjer med skæl, vil hudflagerne være mere gullige, og de vil klæbe sig mere fast til din hovedbund.

Fedtet skæl i hovedbunden

For at undgå fedtet hår kan det være en fordel: At vælge en neutral balsam uden indhold af olier og andre hårde ingredienser. Ligesom du kan døje med en tør hovedbund, kan du også døje med en fedtet hovedbund. En fedtet hovedbund kan også give anledning til irritation og kløe, og det resulterer i produktionen af fedtet skæl i hovedbunden. Læs mere om fedtet skæl i hovedbunden.

Skæl eller luseæg?

Du kan nemt komme til at forveksle skæl med luseæg, da de minder om hinanden på grund af den hvide farve. Men det er vigtigt at kende forskel, da luseæg kan udvikle sig til lus, som i høj grad smitter. Du kan tjekke, om du har luseæg eller skæl ved at trække et hår mellem dine fingre. Luseæg er vanskelige at trække ud af af håret, hvor skæl er lettere at trække ud af håret.

Bliv befriet fra skæl med behandling

Hvis du ønsker at bekæmpe skel, er der flere ting, som du kan gøre for at behandle skæl. Når du skal behandle skæl er det essentielt at mindske væksten af gærsvampen “pityrosporum”. Det kan du blandt andet gøre ved at pleje dit hår grundigt, samt anvende en skælbørste.

Du kan behandle skæl med følgende fire produkter:

  • Grow and Glow Hårserum indeholder frugtsyre, som giver en let exfoliering af hårbunden, og er med til at skabe ligevægt i hudens mikroflora.
  • Grow and Glow Shampoo indeholder frugtsyre, som er fugtgivende og blødgørende. Shampooen er med til at fjerne døde hudceller i hårbunden.
  • Grow and Glow Conditioner indeholder også frugtsyre, som skaber balance i hovedbunden, og afhjælper dermed fedtet hår og hovedbund.
  • Deep Scalp Brush silikone hovedbundsbørste er en rigtig god skælbørste, som sørger for at rense hovedbunden for døde hudceller og bakterier.

Produkter mod skæl

Udsolgt

Udsolgt

Derudover kan du også overveje at anvende kokosolie mod skæl, da det har en gavnlig effekt, fordi den indeholder en syren, Laurinsyre, som både er bakterie- og svampedræbende. Derudover modarbejder den Pityrosporum, som leder til skæl i din hovedbund.

Du skal blot bruge en håndfuld kokosolie, som du blidt kan massere ind i hovedbunden. Kokosolien skal som minimum sidde i hovedbunden i en time. Derefter kan du skylle kokosolien ud med varmt vand og skælshampoo.

Forebyggelse af skæl - De 5 bedste råd

Det er ikke helt umuligt at forebygge skæl, men for nogle kan det være sværere end andre. Hvis du døjer med almindeligt skæl, er det nemmere at forebygge skæl, mens det kan være meget svært at forebygge skæl, hvis du lider af skæleksem eller psoriasis. Her er vores bedste råd.

1. For at forebygge skæl, skal du pleje dit hår skånsomt med milde produkter, der ikke indeholder for mange kemiske ingredienser, som eksempelvis sulfater og silikone. Her kan vi varmt anbefale vores Grow and Glow Shampoo og balsam som er begge er uden sulfat og silikone.

2. Brug ikke for varmt vand, når du vasker dit hår, da det kan tørre ud hovedbunden og forværre skæl.

3. Brug en børste med bløde børstehår eller en kam med brede tænder til at børste dit hår, så du undgår at skade hovedbunden.

4. Undgå at bruge for mange stylingprodukter, da de kan tilstoppe hårsækkene og forværre skæl.

5. Spis en sund og varieret kost, der indeholder masser af vitaminer og mineraler, da det bidrager med at vedligeholde et normalt hår

Skæleksem (også kaldet seborisk eksem)

Der er nogle, der er så uheldige at udvikle skæleksem, som også kaldes seboroisk eksem. Dette er en af de mest udbredte eksemer. Skæleksem starter som regel med skæl i hovedbunden, som så senere hen udvikler sig til slem rødme og kløe. I værste tilfælde, kan du risikere at få talgkirtler i både hårbunden, ansigtet og på ryggen. Det kan blandt andet føre til skæl i øjenbryn og ører, samt skæleksem i din hovedbund.

Skæleksem kan fører til hårtab

Skæleksem kan være en kronisk lidelse for nogle mennesker, og i værste tilfælde kan skæleksem munde ud i hårtab. Skæl og hårtab hænger desværre unægteligt sammen, men det er kun i ekstreme tilfælde, at skæleksem fører til hårtab.

Kom skæleksem til livs med behandling

Skæleksem er en udbredt lidelse, og derfor er der også en skæleksem behandling, du kan prøve af for at komme din skæleksem til livs. Det er dog svært at komme skæleksem til livs, hvis du ikke er vedvarende med din behandling. Du kan blandt andet bruge medicinsk shampoo flere gange om ugen for at mindske din skæleksem, eller du kan prøve med skæleksem kokosolie i håret. Du kan også spise den rette skæleksem kost. Et skæleksem husråd er derfor at huske at få de rette vitaminer, som kan være med til afhjælpe din skæleksem.

RELATED ARTICLES