Co Wash: Hvad er det og hvorfor er det godt for dit hår?
Gode råd

Co Wash: Hvad er det og hvorfor er det godt for dit hår?

af Lotte Lindgren May 30, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 2. februar 2024.

Indholdfortegnelse

Er dit hår skrøbeligt og tørt efter gentagne shampoo-vask? Overvejer du at ændre din rutine for at give dit hår en pause fra hård kemisk behandling? Så er co wash måske lige noget for dig! Læs videre, hvis du vil lære mere om denne populære metode til naturlig hårpleje.

Indholdsfortegnelse

Hvad er co wash?

Co wash er en metode til at vaske dit hår med balsam i stedet for shampoo. Co-wash er en forkortelse af conditioner-only wash. En Co Wash Balsam er ofte også kaldet en vaskebalsam.  Det er blevet populært, fordi det hjælper med at pleje og bevare fugten i håret bedre end traditionel shampoo. Ved co wash bruges en conditioner eller balsam til at rense håret, mens den samtidig giver næring og pleje. Metoden er specielt populær hos dem der anvender Curly Girl metoden til at fremme deres naturlige krøller.  

Når du vælger en balsam til co wash, skal du finde en formulering, der passer til din hårtype og -tilstand. Det er vigtigt at undgå produkter med silikone eller parabener for ikke at skade dit hår yderligere. Start langsomt med denne metode ved kun at bruge den et par gange om ugen og gradvist øge antallet af anvendelser over tid. 

Hvordan fungerer co wash?

Co wash er en metode, hvor man kun bruger balsam til at rense håret i stedet for shampoo. Den milde formel i balsammen fjerner snavs og overskydende olie uden at strippe håret for dets naturlige olier. Balsammen virker som en conditioner samtidigt med, at den renser håret.

Når du bruger co wash i din pleje rutine, vil du opleve mange fordele såsom mindre tørt hår og mere definition af krøllerne. Ved hjælp af denne metode kan dit hår blive sundt og stærkt på længere sigt. Her er nogle få ting, der er vigtige at huske på om co-wash:

 • Glem ikke at skylle grundigt ud
 • Start med at vaske dit hår hver anden dag eller mindre
 • Juster mængden af ​​balsam efter din hårlængde og -type
Kvinde vasker håret med Co Wash balsam

  Hvordan gør man?

  Start med vådt hår, ligesom du ville gøre ved almindelig shampoo. Massér en passende mængde co wash-balsam ind i hovedbunden og træk det ned igennem længderne af dit hår. Lad det sidde et par minutter før du skyller grundigt ud.

  Følg denne metode for at pleje dit hår og give det den pause fra almindelig shampoo, som det fortjener:

  • Start med vådt hår
  • Massér co wash-balsam ind i din hårbund
  • Træk balsamen ned igennem længderne af dit hår
  • Lad balsamen sidde i 2 til 3 minutter
  • Skyl grundigt ud

  Hvad er fordelene ved co wash?

  Co wash er en metode til at vaske dit hår, der kan have mange fordele. En af de største fordele ved co wash er, at det efterlader dit hår rent uden at fjerne de naturlige olier eller udtørre det på samme måde som traditionel shampoo kan gøre. Dette betyder, at din hovedbund og dit hår vil føles mere hydreret og mindre irriteret.

  Co wash er en skånsom måde at vaske dit hår på, der efterlader det hydreret og mindre irriteret end traditionel shampoo. Det er særligt godt til krøllet eller tørt hår, da det hjælper med at bevare fugten og kan kombineres med en leave-in balsam for ekstra pleje.

  Hvis du har krøllet eller tørt hår, vil denne pleje-metode hjælpe dig med at bibeholde fugtigheden i dit hår. I stedet for blot at bruge shampoo til vask af håret kan du også bruge en conditioner (balsam) til rensning og blid pleje af håret. Overvej også en leave-in balsam efterfølgende for ekstra fugtpleje - sådan får du et sundere og stærkere hår med co washing!

  Hvordan vælger man den rette balsam til co wash?

  Når du vælger en balsam til co wash, er det vigtigt at tjekke ingredienslisten. Undgå sulfater og silikoner, da disse stoffer kan skade dit hår. Vælg i stedet en balsam med naturlige olier og ingredienser som jojobaolie eller arganolie for ekstra fugt til håret. Her kan du med fordel tage et kig på vores Repair and Care balsam, som er en fugtgivende balsam uden silikone og sulfat. 

  For at finde den bedste co wash-balsam til dig og din hårtype, er det også en god ide at læse anmeldelser fra andre med samme type hår som dig selv. Sådan kan du sikre dig den bedste pleje og vask af dit hår uden brug af shampoo hver gang.

  God silikonefri balsam

  Er co wash noget for dig?

  Co wash er en hårplejemetode, der involverer at vaske håret med conditioner i stedet for shampoo. Det kan være en god løsning for kvinder med tørt og kruset hår eller dem, der har farvet eller kemisk behandlet hår. Co wash hjælper med at bevare naturlige olier i håret og undgå overdreven udtørring af håret.

  Men hvis du har fedtet hovedbund eller meget fint hår, så kan co wash måske ikke være den bedste mulighed for dig. Det er også vigtigt at huske på, at forskellige produkter fungerer forskelligt for forskellige mennesker – det handler om at finde ud af hvad der virker bedst til dit eget unikke hårtype.

  Hvem kan have gavn af co wash?

  Krøllet hår kan have stor gavn af co wash. Shampoo har en tendens til at tørre krøller ud og efterlade dem kruset, mens co wash bevarer fugten i håret og giver det mere definition. Tørt og skadet hår er også et godt match til co wash, da shampoo ofte indeholder sulfater som kan strippe håret for naturlige olier og yderligere tørre det ud. Co wash derimod renser forsigtigt uden at fjerne de sunde olier fra håret. En anden gruppe som kan få glæde af co-wash er kvinder med farvebehandlet hår; ved gentagne vaske med almindelig shampoo risikerer man hurtigere udtværing af farven – men her vil en mild cleanser kunne hjælpe på både holdbarheden samt beskyttelsen mod yderligere skader på hårstråene.

  Flot hår

  Hvem bør undgå co wash?

  Fedtet hår kan have svært ved at tåle co wash, da denne metode ikke altid er effektiv til at fjerne overskydende olie og produktrester. Personer med følsomme hårbundsproblemer såsom eksem eller psoriasis bør også være forsigtige med co wash, da nogle af ingredienserne i conditioner kan forværre disse tilstande. Endelig bør personer der har brug for at fjerne produktrester fra deres hår overveje andre metoder end co wash, da dette ikke altid fjerner al opbygning på samme måde som en shampoo gør.

  Hvordan indfører man co wash i sin hårplejerutine?

  Co wash er en fantastisk metode til at give dit hår en pause fra den hårde behandling, der kommer med shampoo. For at indføre co wash i din hårplejerutine, skal du starte med at vælge den rigtige balsam - sørg for, at den ikke indeholder skadelige ingredienser som sulfater og parabener. Efter shampooing påfører du balsammen i stedet for traditionel conditioner og masserer det grundigt ind i håret og hovedbunden. Skyl derefter balsammen ud af håret med koldt vand for glansfuldt resultat.

  Når du har fået styr på co wash teknikken, kan du supplere din rutine ved at kombinere det med andre hårprodukter såsom leave-in conditioners eller styling produkter. Brug kun de produkter der passer bedst til dit specifikke behov og undgå overforbrug af diverse kemikalier for et sundt og naturligt udseende hår.

  Kvinde der laver sin hårplejerutine

  Hvor ofte skal man co washe sit hår?

  Hvad er din hårtypes behov? Det afhænger af, hvor meget olie dit hår producerer. Hvis du har tørt hår eller krøller, kan co washing være en god mulighed for at tilføre fugt uden at fjerne de naturlige olier fra dit hår. Hvis du har fedtet hår, vil det sandsynligvis have glæde af hyppigere traditionel hårvask.

  Du kan altid starte med at co washe en gang om ugen og se hvordan dit hår reagerer på det. Co washing bør ikke erstatte traditionel hårvask helt, men snarere bruges som supplement for at give mere fugt og næring til dit hår.

  Undgå også at overvaske dit hår med co wash da dette kan føre til opbygning af produkter i håret. At finde den rigtige balance mellem traditionel vask og co wash vil hjælpe dig med at få sundt og stærkt hår.

  Hvordan kombinerer man co wash med andre hårprodukter?

  Når du har co washed dit hår, er det en god idé at bruge en conditioner bagefter. På den måde sørger du for at lukke skællaget og genopbygge hårets naturlige fugtbalance. Hvis du ønsker ekstra fugt og pleje, kan du også prøve at anvende en leave-in conditioner efterfølgende.

  En anden mulighed er at introducere et olie-baseret produkt i din rutine. Dette kan hjælpe med at tilføre yderligere næring og fugt til dit hår, samtidig med at det beskytter mod skadelige påvirkninger udefra. Prøv dig frem med forskellige produkter for at finde ud af hvad der fungerer bedst for netop dit hårtype og dine behov.

  Få en en 10% rabatkode tilsendt

  Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰