Kvinde vasker håret med shampoo til fedtet hår
Gode råd

Den bedste shampoo til fedtet hår: 4 essentielle ingredienser

af Lotte Lindgren Mar 08, 2022

Fremragende Baseret på 3274 anmeldelser

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 18. oktober 2024.

Indholdfortegnelse

Gå direkte til løsning

Leder du efter en shampoo til fedtet hår?

Fedtet hår er et almindeligt problem, som mange desværre kæmper med dagligt. Det kan få håret til at se fladt, tungt og usundt ud, hvilket kan være frustrerende, især når man prøver at opretholde et frisk og velplejet udseende. Årsagerne til fedtet hår kan variere, men en vigtig faktor er valget af shampoo.

Ligesom der er shampooer til tørt hår, glat hår, krøllet hår osv. Så er der også shampooer, der specifikt er produceret til fedtet hår. Derfor kan du gå efter en shampoo, som er beriget med næringsrige og naturlige ingredienser som eksempelvis: aloe vera, rosmarin, kamille eller brændenælde.  

Herunder præsenterer vi dig for de 4 mirakelmagere. Det er en blanding af planter og krydderurter, som alle har det tilfælles: at de bekæmper fedtet hår.  

Fedtet hår kommer af, at du har for meget talg i håret. Vil du vide mere om, hvordan du kan undgå fedtet hår og hovedbund, kan du læse vores store guide her.

Hvad er fedtet hår?

Fedtet hår er en almindelig og irriterende problemstilling for mange. Det skyldes, at hår og hovedbund producerer for meget talg, som kan føre til fedtet hår og en fedtet hovedbund. Talg er en naturlig olie, som hovedbunden producerer for at beskytte håret mod udtørring og skader. Men hvis der produceres for meget talg, kan det føre til en fedtet og glinsende hovedbund og hårstrå.

Der kan være flere årsager til fedtet hår. Det kan skyldes hormonelle ændringer, stress, en ubalanceret kost eller en forkert hårplejerutine. Det er også vigtigt at huske på, at fedtet hår kan være arveligt betinget. Hvis du vil læse mere om fedtet hår, så læs med her!

fedtet hår

Hvilke årsager er der til fedtet hår?

Fedtet hår opstår af flere forskellige årsager, som alle påvirker hovedbundens naturlige balance. Her er nogle af de mest almindelige faktorer:

Overproduktion af talg

Talg er den naturlige olie, som produceres af talgkirtlerne i hovedbunden og er nødvendige for at holde håret hydreret og beskyttet. Men når talgproduktionen er i overdrive, kan det resultere i fedtet hår, der ser tungt og usundt ud. Overproduktion af talg kan være forårsaget af flere faktorer, herunder genetik, stress eller hormonelle ændringer, som for eksempel pubertet, menstruation, graviditet eller overgangsalder.

Selvom talg spiller en vigtig rolle i at beskytte hårstråene mod udtørring og miljømæssige skader, kan en ubalance føre til ophobning af olie, hvilket får håret til at se fedtet og fladt ud. Denne overskydende olie kan også tiltrække snavs, hvilket yderligere forværrer problemet

Hyppig hårvask

Selvom det kan virke logisk at vaske håret ofte for at slippe af med fedtet hår, kan hyppig hårvask faktisk forværre problemet. Når du vasker dit hår for ofte, fjerner du hovedbundens naturlige olier, som er vigtige for at holde håret sundt og fugtet. For at kompensere for tabet af disse olier begynder talgkirtlerne at producere endnu mere olie. Dette skaber en ond cirkel, hvor håret hurtigt bliver fedtet igen og kræver endnu flere vaske. 

For at bryde denne cyklus kan det være en god idé at reducere antallet af hårvaske og vælge en mild shampoo, der hjælper med at genoprette balancen i hovedbundens olieproduktion.

Brug af forkert shampoo

At bruge den forkerte shampoo kan forværre problemet med fedtet hår. Shampooer, der er for hårde eller indeholder sulfater, kan udtørre hovedbunden, hvilket får talgkirtlerne til at producere mere olie som en kompensationsmekanisme. 

Dette resulterer ofte i en overproduktion af olie, hvilket gør håret fedtet hurtigere. For at undgå dette er det vigtigt at vælge den bedste shampoo til fedtet hår, der er specielt formuleret til at balancere hovedbundens olieproduktion uden at fjerne de nødvendige naturlige olier. En mild, sulfatfri shampoo kan hjælpe med at opretholde en sund hovedbund og reducere overskydende olieproduktion, hvilket efterlader håret friskere i længere tid.

Hormonelle forandringer

Hormonelle udsving, som eksempelvis kan ske under puberteten, menstruation, graviditet eller overgangsalderen, kan have stor indflydelse på, hvor meget olie din hovedbund producerer. Når hormonerne er i ubalance, kan talgkirtlerne blive overstimuleret og begynde at producere mere olie end normalt. Dette overskud af olie gør hurtigt håret fedtet og tungt, hvilket kan være særligt frustrerende i perioder med høj hormonaktivitet. 

For at håndtere dette problem er det vigtigt at tilpasse din hårplejerutine. Vælg en shampoo til fedtet hår, der er designet til at regulere olieproduktionen, så du kan holde håret friskt og rent, selv når hormonerne driller.

Overforbrug af styling produkter

Brugen af for mange stylingprodukter kan være en skjult årsag til fedtet hår. Hårprodukter som hårspray, mousse, gel og voks kan efterlade ophobninger i hovedbunden og på hårstråene. Disse ophobninger kan blokere porerne og forstyrre hovedbundens naturlige balance, hvilket ofte fører til en øget produktion af olie. 

Når hovedbunden er tilstoppet eller irriteret af produktrester, reagerer talgkirtlerne ved at producere endnu mere olie for at "rense" hovedbunden. Dette skaber en ond cirkel, hvor håret bliver mere fedtet, hvilket kan føre til, at man føler behov for endnu flere produkter for at holde håret under kontrol. For at undgå dette problem er det vigtigt at bruge stylingprodukter med måde og sørge for, at håret og hovedbunden renses grundigt med en passende shampoo til fedtet hår, der fjerner ophobninger uden at udtørre hovedbunden.

Hvordan slipper man af med fedtet hår?

At slippe af med fedtet hår kræver en kombination af de rigtige hårprodukter og sunde hårplejevaner. Her er nogle effektive måder at bekæmpe problemet med fedtet hår:

  1. Undgå hyppig hårvask: Selvom det kan virke fristende at vaske håret ofte for at slippe af med fedtet, kan dette faktisk forværre problemet. Ved at vaske håret for ofte fjerner du de naturlige olier, hvilket får hovedbunden til at overproducere talg som kompensation. Prøv at vaske håret hver anden dag eller mindre hyppigt.
  2. Brug koldt vand: Når du vasker håret, bør du bruge koldt eller lunkent vand i stedet for varmt vand. Koldt vand hjælper med at lukke hårstråenes skællag og reducerer produktionen af talg.
  3. Undgå tunge stylingprodukter: Overforbrug af hårprodukter som hårspray, mousse og voks kan tilstoppe porerne og føre til en ophobning af fedt. Brug lette produkter og sørg for at vaske håret grundigt for at fjerne rester.
  4. Prøv en tørshampoo: Tørshampoo kan absorbere overskydende olie og give håret et friskere udseende mellem vaskene. Det kan være en hurtig løsning til at reducere fedtet hår i løbet af dagen.

Ved at følge disse tips kan du effektivt bekæmpe fedtet hår og opnå en sundere og mere balanceret hovedbund.

Er der nogle produkter, man skal undgå, hvis man har fedtet hår?

Ja, der er visse produkter, som man bør undgå, hvis man har fedtet hår. Det er vigtigt at undgå produkter, der er for tunge og fedtede, da de kan forværre problemet. Du bør undgå produkter, der indeholder silikone, da de kan tilstoppe porerne i hovedbunden og føre til endnu mere fedtet hår. Derudover bør du undgå produkter med alkohol, da de kan tørre hovedbunden ud og føre til overproduktion af olie. Det er bedst at vælge produkter, der er specifikt udviklet til fedtet hår og som er lette og skånsomme. Prøv at vælge produkter alt fra shampoo til hårkur, der er fri for parabener og sulfater, og som er baseret på naturlige ingredienser. Husk at vaske dit hår regelmæssigt og undgå at røre ved det for meget, da det kan forværre problemet med fedtet hår.

Kvinde der sprayer noget i håret

Undgå også sulfater

Sulfater, som natriumlaurylsulfat (SLS) og natriumlaurethsulfat (SLES), findes ofte i shampooer, fordi de effektivt fjerner snavs og olie. Sulfater skaber et rigt skum, der giver en følelse af, at håret bliver grundigt rent. 

Men sulfater kan være for hårde for hovedbunden. De fjerner ikke kun snavs, men også de naturlige olier, som holder hovedbunden sund og fugtet. Når disse olier fjernes, kan hovedbunden reagere ved at overproducere talg for at kompensere for tørheden, hvilket kan føre til endnu mere fedtet hår. For at undgå denne cyklus bør du vælge en shampoo uden sulfater, der bruger mildere ingredienser, som stadig renser håret effektivt uden at skade hovedbundens naturlige balance.

Hvordan vælger jeg den bedste shampoo til fedtet hår?

Når du skal vælge den bedste shampoo til fedtet hår, er det vigtigt at kigge efter produkter, der er specielt udviklet til fedtet hår. Da fedtet hår er tilbøjeligt til at ophobe sig, er det desuden vigtigt at kigge efter shampooer, der er fri for sulfater og silikoner, da disse kan forårsage ophobning i hovedbunden eller overrense hovedbunden som gør eksisterende fedtethed værre. Det er også vigtigt at vælge en shampoo med en mild formel, der ikke fjerner essentielle olier fra hovedbunden eller irriterer huden. Endelig er det også en fordel, når du skal vælge den bedste shampoo til fedtet hår, at finde en shampoo, der indeholder nærende ingredienser som vitaminer og antioxidanter, der hjælper med at holde hovedbunden afbalanceret og sund.

Den bedste shampoo til fedtet hår fra Yuaia Haircare

Vores Grow and Glow sulfatfrie shampoo er en ideel løsning for dem, der kæmper med fedtet hår. Denne shampoo til fedtet hår er formuleret uden sulfater og silikone, hvilket gør den skånsom nok til at rense håret uden at fjerne de nødvendige naturlige olier, som hjælper med at holde hovedbunden i balance. Ved at undgå disse hårde ingredienser, hjælper shampooen med at forhindre overproduktion af talg, som ofte fører til fedtet hår og en ubalanceret hovedbund.

Shampooen indeholder blandt andet aloe vera, som fugter håret uden at tynge det ned. Dette er især gavnligt for dem, der ønsker at opnå volumen og fylde i deres hår uden at forværre problemet med fedtet hår.

Denne shampoo til fedtet hår er lavet til at give dit hår en naturlig glans og volumen, samtidig med at den effektivt holder fedtet hår under kontrol. Den renser håret og hovedbunden grundigt uden at efterlade det tungt eller fedtet. 

Ved regelmæssig brug vil du opleve, at dit hår føles friskere, lettere og mere voluminøst, hvilket gør shampooen til det perfekte valg for dem, der ønsker en skånsom men effektiv løsning til fedtet hår.

Sådan bruger du shampoo til fedtet hår

At bruge shampoo korrekt er lige så vigtigt som at vælge den rigtige shampoo. Her er nogle trin til at bruge shampoo til fedtet hår effektivt:

  1. Skyl dit hår grundigt med varmt vand for at åbne hårets skællag og fjerne eventuelle produktrester eller snavs.
  2. Påfør en lille mængde shampoo i dine hænder og skum det op.
  3. Massér shampooen forsigtigt ind i din hovedbund med dine fingerspidser i cirkulære bevægelser. Fokusér især på de områder, hvor du har mest fedtet hår.
  4. Lad shampooen sidde i et par minutter for at lade de aktive ingredienser arbejde og fjerne overskydende olie.
  5. Skyl grundigt med rigeligt varmt vand for at fjerne al shampooen fra håret og hovedbunden.
  6. Gentag om nødvendigt, afhængigt af din hårtypes behov.

Shampoo til fedtet hår - Bedst i test

Aloe vera

Aloe vera er kendt for sine saftige, tykke og grønne blade. På bladenes yderside finder du en masse små, hvide torne, som i øvrigt er helt uskyldige. Men det er ikke kun aloe veraens ydre, der vækker opsigt. Bladene er fyldt med vand, som har en gele konsistens.  

Aloe vera er godt mod fedtet hår

Virkning mod fedtet hår 

Du finder bl.a. aloe vera i kosttilskud, hudpleje og hårprodukter. Hvis din hovedbund ikke evner at holde på fugten, vil du ende op med fedtet hår. Når du bruger en shampoo mod fedtet hår, som eksempelvis indeholder aloe vera, hjælper du din hovedbund til at optage fugten – og fastholde den. Resultatet er glad hår, som skinner og stråler.  

Aloe vera gør også en forskel, hvis du kæmper med skæl i hovedbunden, kruset eller knas tørt hår.  

De mest nævneværdige karaktertræk ved aloe vera produkter er, at de er:

  • Fugtgivende
  • Rensende  
  • Smertelindrende
  • Blødgørende  
  • Beroligende  
  • Nærende  
  • Mild
  • Plejende  
  • Kølende

Rosmarin 

Rosmarin også kaldet “havets dug” stammer fra Middelhavsområdet. Rosmarin er en af de klassiske krydderier i køkkenet, hvor den indgår i diverse opskrifter. Men Rosmarin udmærker sig også, når det kommer til plejeprodukter til hår og hud.

Rosmarin

Virkning mod fedtet hår

For at finde en løsning på fedtet hår, kan Rosmarin være ingrediensen, som du leder efter. Når en shampoo indeholder Rosmarin, sørger den for at rense din hovedbund, så at den overflødige talg forsvinder.  

Det har også vist sig, at Rosmarin kan give dig længere hår, modarbejde hårtab, genskabe hårets naturlige farve og standse skæl fra at irritere din hovedbund.  

Her er en liste med egenskaber, som rosmarin besidder.  

  • Genoplivende
  • Stimulerende  
  • Bekæmpende
  • Blødgørende

Kamille

I begyndelse af september støder du på Kamille blomsten, som er en plante, der bl.a. får opmærksomhed på grund af den behagelige og dejlige duft. Du kan komme til at forveksle kamille blomsten med en marguerit, fordi hovedet er gult med hvide blade.

Virkning mod fedtet hår

Kamille er en genkendelig ingrediens i shampoo, som bekæmper fedtet hår. Kamille fungerer på samme måde som rosmarin gør. Urteekstrakten går ind og arbejder med håret for at fjerne den unødige produktion, der har været af talg. Derudover er Kamillen også med til at producere nye hårstrå og gøre dem robuste, så de ikke knækker undervejs.  

Kamillens kendetegn er, at den er:  

  • Rensende
  • Afhjælpende
  • Beroligende
  • Smertelindrende  
  • Blødgørende  
  • Aktiverende

Brændenælde

Vi har ofte set brændenælde, som en irriterende urte. Det skyldes, at den brænder, når man kommer i berøring med den. Men en brændenælde forårsager ikke kun smerte og kløen. Den har også rare og hjælpende egenskaber, som kan afhjælpe, når du har spiser eller drikker den, eller bruger den i plejeprodukter til hår og hud.  

Vi håber, at denne information kan give dig et lidt bedre indtryk af brændenælde.

Virkning mod fedtet hår

Det er dokumenteret, at brændenældeekstrakt kan forhindre eller aflive fedtet hår. Derfor kan du med fordel vælge brændenælde, når du skal udpege en shampoo til fedtet hår. Som de andre ingredienser herover, er brændenælde formidabel til at lempe den produktion af talg, der er tilovers – og som der ikke er behov for.  

Brændenælde kan desuden minimere hårtab og skaldethed. Hvis du har problemer med skadet eller tørt hår, vil du opleve at brændenælde kan forbedre din hårfarve og friske dine hårstrå op.  

Når du køber en shampoo med brændenældeekstrakt, vil den fremstå:

  • Bekæmpende
  • Blødgørende
  • Stimulerende
  • Opfriskende

Prøv vores Grow and Glow serie, hvis du døjer med fedtet hår

Hvis du døjer med fedtet hår, kan vi anbefale vores hele vores Grow and Glow serie. 

Med vores Grow and Glow shampoo sætter du turbo på din hårvækst. Shampooen er spækket med: sodium, æble, amaranthus, gurkemeje – og aloe vera.

Vores Grow and Glow Conditioner er lavet til at give håret den nødvendige fugt uden at tynge det ned, hvilket gør den til en af de bedste balsammer til fedtet hår. Balsamens lette formel sikrer, at håret forbliver blødt og glansfuldt uden at det føles tungt eller fedtet. Samtidig hjælper den med at modvirke opbygning af fedt og produktrester. 

Vores Grow and Glow hårmaske er en mere intensiv behandling, der plejer både håret og hovedbunden. Denne hårmaske indeholder ingredienser som kreatin og biotin, som arbejder sammen for at styrke hårstråene og reducere overproduktionen af talg. Hårmasken er perfekt til ugentlig brug, da den hjælper med at genopbygge fugtbalancen, hvilket forhindrer håret i at blive tungt og fedtet. Samtidig forbedrer hårmasken hårets struktur og glans, hvilket efterlader det sundt og velplejet. 

Og som vi lige har vendt herover, så er aloe vera ikke kun perfekt til dig, som har brug for længere og tykkere hår. Men det er også oplagt til dig, som oplever at dit hår fedter og klistrer til din hovedbund. En fedtet hovedbund kan også bekæmpes på andre måder eksempelvis med en børste, der indeholder vildsvinehår. 

Hvis du er kreativ og begår dig godt i et køkken, kan du også afprøve en hjemmelavet hårmaske, som bl.a. indeholder naturlige urter og planter. Men hvis du ønsker at finde en løsning her og nu og vil finde en shampoo til fedtet hår, kan Grow and Glow redde din hår situation.

Testvindende shampoo til fedtet hår

Hvad er forskellen på en almindelig shampoo og en shampoo til fedtet hår?

En almindelig shampoo er lavet til at rense håret og fjerne daglig opbygning af snavs, olie og stylingprodukter. Den fokuserer ofte på at tilføre fugt og pleje til håret, hvilket er ideelt for dem med normalt til tørt hår. Shampooer til fedtet hår indeholder ofte fugtgivende ingredienser som olier og silikone, der kan hjælpe med at blødgøre og glatte håret. For dem med normalt hår, der ikke producerer overskydende olie, er dette tilstrækkeligt til at opretholde sundt og velplejet hår.

En shampoo til fedtet hår er derimod specifikt formuleret til at tackle problemet med overproduktion af talg i hovedbunden. Disse shampooer indeholder ingredienser som hjælper med at regulere olieproduktionen og holde hovedbunden frisk. I modsætning til almindelige shampooer er shampooer til fedtet hår typisk fri for tunge, fugtgivende ingredienser, der kan tynge håret ned og forværre problemet med fedtet hår.

Derudover undgår shampooer til fedtet hår ofte sulfater og silikone, da disse ingredienser kan tilstoppe porerne og skabe en ophobning af produkter i hovedbunden, hvilket kan føre til endnu mere fedtet hår. I stedet er de formuleret til at rense hovedbunden dybdegående uden at udtørre den, hvilket hjælper med at opretholde en sund balance i talgproduktionen.

Vores Grow and Glow Shampoo er et eksempel på en shampoo til fedtet hår. Den bruger skånsomme, men effektive ingredienser til at rense hovedbunden og kontrollere olieproduktionen, samtidig med at den giver håret volumen og glans.

Giv dit hår den pleje, det fortjener

At vælge den bedste shampoo er vigtigt for at kunne kontrollere fedtet hår og opnå et sundt og balanceret look. En shampoo, der er specielt formuleret til fedtet hår, kan hjælpe med at regulere talgproduktionen, fjerne overskydende olie og efterlade håret frisk og voluminøst. Det er vigtigt at vælge hårprodukter, der ikke kun renser håret, men også beskytter og plejer hovedbunden, så den forbliver sund uden at overproducere olie.

Hos Yuaia Haircare tilbyder vi en række produkter, der er lavet til at afhjælpe fedtet hår. Med en kombination af naturlige ingredienser og en skånsom, men effektiv formel, er disse produkter det perfekte valg for dem, der ønsker at bekæmpe fedtet hår og opnå det bedste resultat.

FAQ om shampoo til fedtet hår

Hvad er årsagen til fedtet hår?

Årsagen til fedtet hår kan variere og kan omfatte genetik, hormonelle ændringer, kost, og anvendelse af forkerte hårplejeprodukter.

Kan jeg bruge en almindelig shampoo til fedtet hår?

Det anbefales at bruge en shampoo, der er specielt formuleret til fedtet hår, da den indeholder aktive ingredienser, der kan hjælpe med at reducere overskydende olie og berolige hovedbunden. Her kan du med fordel afvende Grow and Glow shampoo, som er en skånsom shampoo der er med til at balancerer hovedbundens mikroflora. Det anbefales at anvende den i kombination med balsam og serum. Find sættet lige her.

Hvor ofte skal jeg vaske mit fedtede hår?

Det afhænger af din hårtypes behov, men det anbefales at vaske dit fedtede hår hver anden dag eller hver tredje dag for at undgå at fjerne de naturlige olier, som er nødvendige for at opretholde en sund hovedbund.

Kan jeg bruge tørshampoo til fedtet hår?

Ja, tørshampoo kan være et godt alternativ mellem hårvask, da det kan absorbere overskydende olie og friske dit hår op uden at skulle vaske det. Det kan være en praktisk løsning, især når du er på farten eller har travlt.

Hvordan skal jeg vaske mit hår for at mindske fedtet hår?

Når du vasker dit hår, skal du bruge en mild shampoo specielt beregnet til fedtet hår og undgå at bruge varmt vand, da det kan stimulere hovedbunden til at producere mere olie. Massér shampooen grundigt ind i din hovedbund for at fjerne overskydende olie og skyl grundigt med lunkent vand.

Er det nødvendigt at undgå brug af balsam, hvis jeg har fedtet hår?

Ikke nødvendigvis. Du kan bruge en let balsam, der er beregnet til fedtet hår og undgå at anvende den på din hovedbund. Påfør den i stedet kun på længderne og spidserne af dit hår for at undgå, at det føles for tungt eller fedtet.

Kan jeg bruge naturlige midler til at kontrollere fedtet hår?

Ja, der er nogle naturlige midler, der kan hjælpe med at kontrollere fedtet hår. For eksempel kan du prøve at skylle dit hår med en blanding af æblecidereddike og vand for at reducere overskydende olie. Du kan også bruge naturlige ingredienser som tea tree olie, citronsaft eller aloe vera gel til at berolige din hovedbund og reducere fedtet hår.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰

Tags: