Kvinde vasker håret med shampoo til fedtet hår
Gode råd

Shampoo til fedtet hår: 4 essentielle ingredienser at finde

af Lotte Lindgren Mar 08, 2022

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 16. juni 2024.

Indholdfortegnelse

Shampoo til fedtet hår: Her er 4 ingredienser, du skal kigge efter

Leder du efter en shampoo til fedtet hår? Ligesom der er shampooer til tørt hår, glat hår, krøllet hår osv. Så er der også shampooer, der specifikt er produceret til fedtet hår. Derfor kan du gå efter en shampoo, som er beriget med næringsrige og naturlige ingredienser som eksempelvis: aloe vera, rosmarin, kamille eller brændenælde.  

Herunder præsenterer vi dig for de 4 mirakelmagere. Det er en blanding af planter og krydderurter, som alle har det tilfælles: at de bekæmper fedtet hår.  

Fedtet hår kommer af, at du har for meget talg i håret. Vil du vide mere om, hvordan du kan undgå fedtet hår og hovedbund, kan du læse vores store guide her.

Hvad er fedtet hår?

Fedtet hår er en almindelig og irriterende problemstilling for mange. Det skyldes, at hår og hovedbund producerer for meget talg, som kan føre til fedtet hår og en fedtet hovedbund. Talg er en naturlig olie, som hovedbunden producerer for at beskytte håret mod udtørring og skader. Men hvis der produceres for meget talg, kan det føre til en fedtet og glinsende hovedbund og hårstrå.

Der kan være flere årsager til fedtet hår. Det kan skyldes hormonelle ændringer, stress, en ubalanceret kost eller en forkert hårplejerutine. Det er også vigtigt at huske på, at fedtet hår kan være arveligt betinget. Hvis du vil læse mere om fedtet hår, så læs med her!

Hvordan vælger jeg en shampoo til fedtet hår?

Når du skal vælge en shampoo til fedtet hår, er det vigtigt at kigge efter produkter, der er specielt udviklet til fedtet hår. Da fedtet hår er tilbøjeligt til at ophobe sig, er det desuden vigtigt at kigge efter shampooer, der er fri for sulfater og silikoner, da disse kan forårsage ophobning i hovedbunden eller overrense hovedbunden som gør eksisterende fedtethed værre. Det er også vigtigt at vælge en shampoo med en mild formel, der ikke fjerner essentielle olier fra hovedbunden eller irriterer huden. Endelig er det også en fordel, når du vælger en shampoo til fedtet hår, at finde en shampoo, der indeholder nærende ingredienser som vitaminer og antioxidanter, der hjælper med at holde hovedbunden afbalanceret og sund.

Er der nogle produkter, man skal undgå, hvis man har fedtet hår?

Ja, der er visse produkter, som man bør undgå, hvis man har fedtet hår. Det er vigtigt at undgå produkter, der er for tunge og fedtede, da de kan forværre problemet. Du bør undgå produkter, der indeholder silikone, da de kan tilstoppe porerne i hovedbunden og føre til endnu mere fedtet hår. Derudover bør du undgå produkter med alkohol, da de kan tørre hovedbunden ud og føre til overproduktion af olie. Det er bedst at vælge produkter, der er specifikt udviklet til fedtet hår og som er lette og skånsomme. Prøv at vælge produkter alt fra shampoo til hårkur, der er fri for parabener og sulfater, og som er baseret på naturlige ingredienser. Husk at vaske dit hår regelmæssigt og undgå at røre ved det for meget, da det kan forværre problemet med fedtet hår.

Sådan bruger du shampoo til fedtet hår

At bruge shampoo korrekt er lige så vigtigt som at vælge den rigtige shampoo. Her er nogle trin til at bruge shampoo til fedtet hår effektivt:

 1. Skyl dit hår grundigt med varmt vand for at åbne hårets skællag og fjerne eventuelle produktrester eller snavs.
 2. Påfør en lille mængde shampoo i dine hænder og skum det op.
 3. Massér shampooen forsigtigt ind i din hovedbund med dine fingerspidser i cirkulære bevægelser. Fokusér især på de områder, hvor du har mest fedtet hår.
 4. Lad shampooen sidde i et par minutter for at lade de aktive ingredienser arbejde og fjerne overskydende olie.
 5. Skyl grundigt med rigeligt varmt vand for at fjerne al shampooen fra håret og hovedbunden.
 6. Gentag om nødvendigt, afhængigt af din hårtypes behov.

Shampoo til fedtet hår

Aloe vera

Aloe vera er kendt for sine saftige, tykke og grønne blade. På bladenes yderside finder du en masse små, hvide torne, som i øvrigt er helt uskyldige. Men det er ikke kun aloe veraens ydre, der vækker opsigt. Bladene er fyldt med vand, som har en gele konsistens.  

Aloe vera er godt mod fedtet hår

Virkning mod fedtet hår 

Du finder bl.a. aloe vera i kosttilskud, hudpleje og hårprodukter. Hvis din hovedbund ikke evner at holde på fugten, vil du ende op med fedtet hår. Når du bruger en shampoo mod fedtet hår, som eksempelvis indeholder aloe vera, hjælper du din hovedbund til at optage fugten – og fastholde den. Resultatet er glad hår, som skinner og stråler.  

Aloe vera gør også en forskel, hvis du kæmper med skæl i hovedbunden, kruset eller knas tørt hår.  

De mest nævneværdige karaktertræk ved aloe vera produkter er, at de er:

 • Fugtgivende
 • Rensende  
 • Smertelindrende
 • Blødgørende  
 • Beroligende  
 • Nærende  
 • Mild
 • Plejende  
 • Kølende

Rosmarin 

Rosmarin også kaldet “havets dug” stammer fra Middelhavsområdet. Rosmarin er en af de klassiske krydderier i køkkenet, hvor den indgår i diverse opskrifter. Men Rosmarin udmærker sig også, når det kommer til plejeprodukter til hår og hud.

Virkning mod fedtet hår

For at finde en løsning på fedtet hår, kan Rosmarin være ingrediensen, som du leder efter. Når en shampoo indeholder Rosmarin, sørger den for at rense din hovedbund, så at den overflødige talg forsvinder.  

Det har også vist sig, at Rosmarin kan give dig længere hår, modarbejde hårtab, genskabe hårets naturlige farve og standse skæl fra at irritere din hovedbund.  

Her er en liste med egenskaber, som rosmarin besidder.  

 • Genoplivende
 • Stimulerende  
 • Bekæmpende
 • Blødgørende

Kamille

I begyndelse af september støder du på Kamille blomsten, som er en plante, der bl.a. får opmærksomhed på grund af den behagelige og dejlige duft. Du kan komme til at forveksle kamille blomsten med en marguerit, fordi hovedet er gult med hvide blade.

Virkning mod fedtet hår

Kamille er en genkendelig ingrediens i shampoo, som bekæmper fedtet hår. Kamille fungerer på samme måde som rosmarin gør. Urteekstrakten går ind og arbejder med håret for at fjerne den unødige produktion, der har været af talg. Derudover er Kamillen også med til at producere nye hårstrå og gøre dem robuste, så de ikke knækker undervejs.  

Kamillens kendetegn er, at den er:  

 • Rensende
 • Afhjælpende
 • Beroligende
 • Smertelindrende  
 • Blødgørende  
 • Aktiverende

Brændenælde

Vi har ofte set brændenælde, som en irriterende urte. Det skyldes, at den brænder, når man kommer i berøring med den. Men en brændenælde forårsager ikke kun smerte og kløen. Den har også rare og hjælpende egenskaber, som kan afhjælpe, når du har spiser eller drikker den, eller bruger den i plejeprodukter til hår og hud.  

Vi håber, at denne information kan give dig et lidt bedre indtryk af brændenælde.

Virkning mod fedtet hår

Det er dokumenteret, at brændenældeekstrakt kan forhindre eller aflive fedtet hår. Derfor kan du med fordel vælge brændenælde, når du skal udpege en shampoo til fedtet hår. Som de andre ingredienser herover, er brændenælde formidabel til at lempe den produktion af talg, der er tilovers – og som der ikke er behov for.  

Brændenælde kan desuden minimere hårtab og skaldethed. Hvis du har problemer med skadet eller tørt hår, vil du opleve at brændenælde kan forbedre din hårfarve og friske dine hårstrå op.  

Når du køber en shampoo med brændenældeekstrakt, vil den fremstå:

 • Bekæmpende
 • Blødgørende
 • Stimulerende
 • Opfriskende

Shampoo mod fedtet hår: prøv Grow and Glow 

Med Grow and Glow shampoo sætter du turbo på din hårvækst. Shampooen er spækket med: sodium, æble, amaranthus, gurkemeje – og aloe vera.

Og som vi lige har vendt herover, så er aloe vera ikke kun perfekt til dig, som har brug for længere og tykkere hår. Men det er også oplagt til dig, som oplever at dit hår fedter og klistrer til din hovedbund. En fedtet hovedbund kan også bekæmpes på andre måder eksempelvis med en børste, der indeholder vildsvinehår. 

Hvis du er kreativ og begår dig godt i et køkken, kan du også afprøve en hjemmelavet hårmaske, som bl.a. indeholder naturlige urter og planter. Men hvis du ønsker at finde en løsning her og nu og vil finde en shampoo til fedtet hår, kan Grow and Glow redde din hår situation.

Gode produkter til fedtet hår

FAQ om shampoo til fedtet hår

Hvad er årsagen til fedtet hår?

Årsagen til fedtet hår kan variere og kan omfatte genetik, hormonelle ændringer, kost, og anvendelse af forkerte hårplejeprodukter.

Kan jeg bruge en almindelig shampoo til fedtet hår?

Det anbefales at bruge en shampoo, der er specielt formuleret til fedtet hår, da den indeholder aktive ingredienser, der kan hjælpe med at reducere overskydende olie og berolige hovedbunden. Her kan du med fordel afvende Grow and Glow shampoo, som er en skånsom shampoo der er med til at balancerer hovedbundens mikroflora. Det anbefales at anvende den i kombination med balsam og serum. Find sættet lige her.

Hvor ofte skal jeg vaske mit fedtede hår?

Det afhænger af din hårtypes behov, men det anbefales at vaske dit fedtede hår hver anden dag eller hver tredje dag for at undgå at fjerne de naturlige olier, som er nødvendige for at opretholde en sund hovedbund.

Kan jeg bruge tørshampoo til fedtet hår?

Ja, tørshampoo kan være et godt alternativ mellem hårvask, da det kan absorbere overskydende olie og friske dit hår op uden at skulle vaske det. Det kan være en praktisk løsning, især når du er på farten eller har travlt.

Hvordan skal jeg vaske mit hår for at mindske fedtet hår?

Når du vasker dit hår, skal du bruge en mild shampoo specielt beregnet til fedtet hår og undgå at bruge varmt vand, da det kan stimulere hovedbunden til at producere mere olie. Massér shampooen grundigt ind i din hovedbund for at fjerne overskydende olie og skyl grundigt med lunkent vand.

Er det nødvendigt at undgå brug af balsam, hvis jeg har fedtet hår?

Ikke nødvendigvis. Du kan bruge en let balsam, der er beregnet til fedtet hår og undgå at anvende den på din hovedbund. Påfør den i stedet kun på længderne og spidserne af dit hår for at undgå, at det føles for tungt eller fedtet.

Kan jeg bruge naturlige midler til at kontrollere fedtet hår?

Ja, der er nogle naturlige midler, der kan hjælpe med at kontrollere fedtet hår. For eksempel kan du prøve at skylle dit hår med en blanding af æblecidereddike og vand for at reducere overskydende olie. Du kan også bruge naturlige ingredienser som tea tree olie, citronsaft eller aloe vera gel til at berolige din hovedbund og reducere fedtet hår.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰

Tags: