Eksem i Hovedbunden: Årsager, Symptomer og Behandlingsmuligheder
Gode råd

Eksem i Hovedbunden: Årsager, Symptomer og Behandlingsmuligheder

af Lotte Lindgren Jun 26, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 30. januar 2024.

Eksem i hovedbunden kan forårsage kløe og ubehag. Det er en almindelig tilstand, men der er mange behandlingsmuligheder til rådighed. I denne artikel vil vi se nærmere på årsagerne til eksem i hovedbunden samt undersøge forskellige behandlinger, så du kan få hjælp til at lindre din symptomer.

Indholdsfortegnelse

Hvad er eksem i hovedbunden?

Eksem i hovedbunden er en hudsygdom, der kan forårsage kløende og skælende områder. Det kan skyldes flere faktorer såsom stress, svamp eller overproduktion af talgkirtlerne. Symptomer på eksem i hovedbunden inkluderer ofte rødme og ømhed sammen med kløe og flager.

Eksem i hovedbunden kan skyldes flere faktorer såsom stress, svamp eller overproduktion af talgkirtlerne og kan behandles med specielle shampooer eller cremer.

Behandling af eksem i hovedbunden varierer baseret på årsagen til sygdommen. Nogle behandlingsmuligheder omfatter at bruge specielle shampooer eller cremer, der hjælper med at reducere inflammationen og bekæmpe bakterier eller svampeinfektioner. Det er vigtigt at konsultere en læge for den bedste behandlingsoption, da ubehandlet eksem kan føre til yderligere irritation og infektion i hovedbunden.

Symptomer på eksem i hovedbunden

Rødme, irritation, afskalning, udslæt og kløe er nogle af de mest almindelige symptomer på eksem i hovedbunden. Dette kan skyldes stress eller en overproduktion af talgkirtlerne, som skaber en kløende og irriteret hovedbund. Hudafskalning og skæl kan også forekomme, da den betændte hud frigiver døde celler fra huden. Hvis ikke behandlet i tide, kan dette føre til sår eller sivekser på hovedbunden.

Det er vigtigt at søge behandling for eksem i hovedbunden for at undgå yderligere irritation og ubehag. Behandlingen varierer alt efter årsagen til eksemet - det kan være svamp eller skæleksem (seboroisk eksem) - så det anbefales altid at konsultere en læge for korrekt diagnose og behandling. En effektiv behandling vil lindre symptomerne såsom kløe samt mindske hudafskalning og forebygge fremtidige udbrud af eksem i hovedbunden.

Symptomer på eksem i hovedbunden kan være kløe

Årsager til eksem i hovedbunden

Genetisk disposition kan spille en rolle i udviklingen af eksem i hovedbunden. Personer med familiemedlemmer, der lider af eksem eller andre former for hudsygdomme, er mere tilbøjelige til at udvikle det selv. Tør hud/ tør hovedbund eller fedtet hår eller fedtet hovedbund kan også føre til kløe og skæleksem i hovedbunden. Talgkirtlerne producerer for meget olie, hvilket gør håret fedtet og skaber grogrund for svamp.

Allergiske reaktioner eller stress kan også være årsagerne bag kløende flager på hovedbunden. Stress øger produktionen af hormoner som cortisol, hvilket kan føre til inflammation og tørhed i kroppen inklusiv på hovedet. Behandling af eksem og skæl i hovedbunden bør altid vurderes individuelt baseret på en konsultation med egen læge for at klarlægge den underliggende årsag såvel som graden af symptomer, men mulige behandlingsmuligheder omfatter medicinsk shampoo mod svamp (hvis det skyldes dette), steroid cremer samt ændringer i kostvaner eller livsstil når relevant.

Er eksem i hovedbunden arvelig?

Ja, eksem i hovedbunden kan være arveligt. Forskning har vist, at der er en genetisk faktor, der kan spille en rolle i udviklingen af hovedbundseksem. Det betyder dog ikke, at det er garanteret, at du vil udvikle eksem i hovedbunden, hvis det går i din familie. Der er også andre faktorer, der kan påvirke, om du udvikler eksem, såsom stress, kostvaner eller miljømæssige faktorer. Hvis du oplever symptomer på eksem i hovedbunden, er det vigtigt at søge behandling fra en læge eller dermatolog for at få en korrekt diagnose og behandlingsplan.

Er eksem i hovedbunden smitsom?

Eksem i hovedbunden er ikke smitsomt, da det ikke er forårsaget af en infektion. Det er en inflammatorisk tilstand, hvor huden i hovedbunden bliver rød, skællende, kløende og undertiden smertefuld. Årsagerne kan variere fra tør hud, allergier, stress, hormonelle ændringer eller en autoimmun sygdom. Det er vigtigt at søge lægehjælp for at identificere årsagen til eksemet og modtage passende behandling. Brug af delte kamme, børster og hårtilbehør skal undgås, da det kan forværre tilstanden eller sprede eventuelle infektioner, der måtte forekomme. Et godt hygiejnisk regime og en sund livsstil kan også hjælpe med at forhindre forekomsten af eksem i hovedbunden.

Behandling af eksem i hovedbunden

Eksem i hovedbunden kan være irriterende og generende. En effektiv behandling af eksem i hovedbunden inkluderer anvendelse af specielle shampooer, der er udviklet til at lindre kløe og irritation. Disse shampooer indeholder aktive ingredienser som salicylsyre, svovl eller tea tree olie, der hjælper med at berolige og helbrede huden.

Hvis man foretrækker naturlige midler mod eksem i hovedbunden, kan man overveje at bruge aloe vera gel eller kokosolie på det inficerede område for at mindske inflammationen.

kokosolie til håret

Det er dog vigtigt altid at konsultere en læge inden man begynder på en ny behandlingsmetode for eksem i hovedbunden. Ydermere kan det være gavnligt også at undgå stressede situationer samt skrappe kemikalier såsom hårfarvninger eller stylingprodukter for at minimere risikoen for yderligere irritation af huden.

Hvordan behandles eksem i hovedbunden?

Brug af medicinsk shampoo og lotion kan være effektivt til behandling af eksem i hovedbunden. Disse produkter indeholder ingredienser, der hjælper med at lindre kløe og inflammation, såsom salicylsyre og svovl. Det er vigtigt at følge producentens anvisninger nøje for ikke at overdrive brugen.

Anvendelse af steroid cremer eller salver kan også være en mulighed for behandling af eksem i hovedbunden. Disse produkter indeholder stærke antiinflammatoriske ingredienser, der hjælper med at reducere rødme og irritation i området. Det er dog vigtigt kun at anvende disse midler efter konsultation med en læge eller hudspecialist, da de har bivirkninger ved langvarig brug.

Lysbehandling kan også være en effektiv måde at behandle eksem i hovedbunden på. Denne form for terapi udsender specialiseret lys til det berørte område og reducerer betændelse samt kløe. Lysbehandling kræver normalt flere sessioner hos en hudspecialist før synlige resultater opnås.

Naturlige midler og hjemmemidler mod eksem i hovedbunden

Tea tree olie, aloe vera gel og kokosolie er alle naturlige midler, som kan anvendes til behandling af eksem i hovedbunden. Tea tree olie har antimikrobielle egenskaber og kan hjælpe med at lindre kløe og betændelse i hovedbunden. Aloe vera gel er kendt for sine beroligende egenskaber og kan reducere rødme samt irritation i hovedbunden. Kokosolie virker også beroligende på huden samtidig med, at den indeholder fedtsyrer, der fremmer heling af beskadiget hud.

Det er vigtigt at bemærke, at disse midler kun bør anvendes efter en grundig konsultation med en læge eller dermatolog. De bør ikke bruges som et alternativ til medicinsk behandling eller diagnosticering af eksem i hovedbunden.

Forebyggelse af eksem i hovedbunden

Brug af milde, skånsomme produkter til hårvask og styling er en effektiv måde at forebygge eksem i hovedbunden på. Det er også vigtigt at sørge for grundig skylning efter brug af hårvaskemidler for at undgå ophobning af produktrester og kemikalier i hovedbunden. Undgå desuden overdreven varme fra føntørrer og glattejern, da dette kan udtørre hovedbunden og øge risikoen for irritation.

Andre tips til forebyggelse af eksem i hovedbunden inkluderer:

  • Brug en blød børste eller kam til at rede dit hår
  • Vær forsigtig med hyppige farvninger eller permanente behandlinger
  • Spis en sund kost med masser af frisk frugt og grøntsager
  • Hold dig hydreret ved at drikke rigeligt med vand hver dag

Ved at tage disse simple trin kan du mindske risikoen for udvikling af eksem og andre hudirritationer i din hovedbund.

 

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰