Eksem i Hovedbunden: Årsager, Symptomer og Behandlingsmuligheder
Gode råd

Eksem i Hovedbunden: Årsager, Symptomer og Behandlingsmuligheder

af Lotte Lindgren Jun 26, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 16. juni 2024.

Indholdfortegnelse

Eksem i hovedbunden kan forårsage kløe og ubehag. Det er en almindelig tilstand, men der er mange behandlingsmuligheder til rådighed. I denne artikel vil vi se nærmere på årsagerne til eksem i hovedbunden samt undersøge forskellige behandlinger, så du kan få hjælp til at lindre din symptomer.

Hvad er eksem i hovedbunden?

Eksem i hovedbunden er en hudsygdom, der kan forårsage kløende og skælende områder. Det kan skyldes flere faktorer såsom stress, svamp eller overproduktion af talgkirtlerne. Symptomer på eksem i hovedbunden inkluderer ofte rødme og ømhed sammen med kløe og flager.

Eksem i hovedbunden kan skyldes flere faktorer såsom stress, svamp eller overproduktion af talgkirtlerne og kan behandles med specielle shampooer eller cremer.

Behandling af eksem i hovedbunden varierer baseret på årsagen til sygdommen. Nogle behandlingsmuligheder omfatter at bruge specielle shampooer eller cremer, der hjælper med at reducere inflammationen og bekæmpe bakterier eller svampeinfektioner. Det er vigtigt at konsultere en læge for den bedste behandlingsoption, da ubehandlet eksem kan føre til yderligere irritation og infektion i hovedbunden.

Symptomer på eksem i hovedbunden

Rødme, irritation, afskalning, udslæt og kløe er nogle af de mest almindelige symptomer på eksem i hovedbunden. Dette kan skyldes stress eller en overproduktion af talgkirtlerne, som skaber en kløende og irriteret hovedbund. Hudafskalning og skæl kan også forekomme, da den betændte hud frigiver døde celler fra huden. Hvis ikke behandlet i tide, kan dette føre til sår eller sivekser på hovedbunden.

Det er vigtigt at søge behandling for eksem i hovedbunden for at undgå yderligere irritation og ubehag. Behandlingen varierer alt efter årsagen til eksemet - det kan være svamp eller skæleksem (seboroisk eksem) - så det anbefales altid at konsultere en læge for korrekt diagnose og behandling. En effektiv behandling vil lindre symptomerne såsom kløe samt mindske hudafskalning og forebygge fremtidige udbrud af eksem i hovedbunden.

Symptomer på eksem i hovedbunden kan være kløe

Årsager til eksem i hovedbunden

Genetisk disposition kan spille en rolle i udviklingen af eksem i hovedbunden. Personer med familiemedlemmer, der lider af eksem eller andre former for hudsygdomme, er mere tilbøjelige til at udvikle det selv. Tør hud/ tør hovedbund eller fedtet hår eller fedtet hovedbund kan også føre til kløe og skæleksem i hovedbunden. Talgkirtlerne producerer for meget olie, hvilket gør håret fedtet og skaber grogrund for svamp.

Allergiske reaktioner eller stress kan også være årsagerne bag kløende flager på hovedbunden. Stress øger produktionen af hormoner som cortisol, hvilket kan føre til inflammation og tørhed i kroppen inklusiv på hovedet. Behandling af eksem og skæl i hovedbunden bør altid vurderes individuelt baseret på en konsultation med egen læge for at klarlægge den underliggende årsag såvel som graden af symptomer, men mulige behandlingsmuligheder omfatter medicinsk shampoo mod svamp (hvis det skyldes dette), steroid cremer samt ændringer i kostvaner eller livsstil når relevant.

Er eksem i hovedbunden arvelig?

Ja, eksem i hovedbunden kan være arveligt. Forskning har vist, at der er en genetisk faktor, der kan spille en rolle i udviklingen af hovedbundseksem. Det betyder dog ikke, at det er garanteret, at du vil udvikle eksem i hovedbunden, hvis det går i din familie. Der er også andre faktorer, der kan påvirke, om du udvikler eksem, såsom stress, kostvaner eller miljømæssige faktorer. Hvis du oplever symptomer på eksem i hovedbunden, er det vigtigt at søge behandling fra en læge eller dermatolog for at få en korrekt diagnose og behandlingsplan.

Er eksem i hovedbunden smitsom?

Eksem i hovedbunden er ikke smitsomt, da det ikke er forårsaget af en infektion. Det er en inflammatorisk tilstand, hvor huden i hovedbunden bliver rød, skællende, kløende og undertiden smertefuld. Årsagerne kan variere fra tør hud, allergier, stress, hormonelle ændringer eller en autoimmun sygdom. Det er vigtigt at søge lægehjælp for at identificere årsagen til eksemet og modtage passende behandling. Brug af delte kamme, børster og hårtilbehør skal undgås, da det kan forværre tilstanden eller sprede eventuelle infektioner, der måtte forekomme. Et godt hygiejnisk regime og en sund livsstil kan også hjælpe med at forhindre forekomsten af eksem i hovedbunden.

Behandling af eksem i hovedbunden

Eksem i hovedbunden kan være irriterende og generende. En effektiv behandling af eksem i hovedbunden inkluderer anvendelse af specielle shampooer, der er udviklet til at lindre kløe og irritation. Disse shampooer indeholder aktive ingredienser som salicylsyre, svovl eller tea tree olie, der hjælper med at berolige og helbrede huden.

Hvis man foretrækker naturlige midler mod eksem i hovedbunden, kan man overveje at bruge aloe vera gel eller kokosolie på det inficerede område for at mindske inflammationen.

kokosolie til håret

Det er dog vigtigt altid at konsultere en læge inden man begynder på en ny behandlingsmetode for eksem i hovedbunden. Ydermere kan det være gavnligt også at undgå stressede situationer samt skrappe kemikalier såsom hårfarvninger eller stylingprodukter for at minimere risikoen for yderligere irritation af huden.

Hvordan behandles eksem i hovedbunden?

Brug af medicinsk shampoo og lotion kan være effektivt til behandling af eksem i hovedbunden. Disse produkter indeholder ingredienser, der hjælper med at lindre kløe og inflammation, såsom salicylsyre og svovl. Det er vigtigt at følge producentens anvisninger nøje for ikke at overdrive brugen.

Anvendelse af steroid cremer eller salver kan også være en mulighed for behandling af eksem i hovedbunden. Disse produkter indeholder stærke antiinflammatoriske ingredienser, der hjælper med at reducere rødme og irritation i området. Det er dog vigtigt kun at anvende disse midler efter konsultation med en læge eller hudspecialist, da de har bivirkninger ved langvarig brug.

Lysbehandling kan også være en effektiv måde at behandle eksem i hovedbunden på. Denne form for terapi udsender specialiseret lys til det berørte område og reducerer betændelse samt kløe. Lysbehandling kræver normalt flere sessioner hos en hudspecialist før synlige resultater opnås.

Naturlige midler og hjemmemidler mod eksem i hovedbunden

Tea tree olie, aloe vera gel og kokosolie er alle naturlige midler, som kan anvendes til behandling af eksem i hovedbunden. Tea tree olie har antimikrobielle egenskaber og kan hjælpe med at lindre kløe og betændelse i hovedbunden. Aloe vera gel er kendt for sine beroligende egenskaber og kan reducere rødme samt irritation i hovedbunden. Kokosolie virker også beroligende på huden samtidig med, at den indeholder fedtsyrer, der fremmer heling af beskadiget hud.

Det er vigtigt at bemærke, at disse midler kun bør anvendes efter en grundig konsultation med en læge eller dermatolog. De bør ikke bruges som et alternativ til medicinsk behandling eller diagnosticering af eksem i hovedbunden.

Forebyggelse af eksem i hovedbunden

Brug af milde, skånsomme produkter til hårvask og styling er en effektiv måde at forebygge eksem i hovedbunden på. Det er også vigtigt at sørge for grundig skylning efter brug af hårvaskemidler for at undgå ophobning af produktrester og kemikalier i hovedbunden. Undgå desuden overdreven varme fra føntørrer og glattejern, da dette kan udtørre hovedbunden og øge risikoen for irritation.

Andre tips til forebyggelse af eksem i hovedbunden inkluderer:

 • Brug en blød børste eller kam til at rede dit hår
 • Vær forsigtig med hyppige farvninger eller permanente behandlinger
 • Spis en sund kost med masser af frisk frugt og grøntsager
 • Hold dig hydreret ved at drikke rigeligt med vand hver dag

Ved at tage disse simple trin kan du mindske risikoen for udvikling af eksem og andre hudirritationer i din hovedbund.

 

Hovedbundseksems indvirkning på hårets sundhed

Mange mennesker søger efter - hvordan man slipper af med eksem i hovedbunden. Men der findes ikke en permanent kur. Eksem er også kendt som atopisk dermatitis. Det er en kronisk hudlidelse, som kan give kløende, røde og betændte pletter overalt på kroppen, også i hovedbunden. Hovedbundseksem ser ud som tørre, kløende pletter i hovedbunden. Det kan også forårsage skorpedannelse, afskalning og endda midlertidigt hårtab.

I dag vil vi forklare, hvordan hovedbundseksem kan påvirke dit hår, og hvad du kan gøre for at håndtere symptomerne og holde dit hår sundt.

Hvordan påvirker hovedbundseksem håret?

Før vi dykker ned i, hvordan man helbreder eksem i hovedbunden, skal vi undersøge, hvordan hovedbundseksem påvirker dit hår.

Hovedbundseksem kan påvirke hårets sundhed og udseende betydeligt. Tilstanden forårsager ofte kløe, rødme og afskalning i hovedbunden, hvilket kan føre til ubehag og forlegenhed. I alvorlige tilfælde kan den konstante kløe og betændelse skade hårsækkene. Det kan føre til hårtab eller udtynding.

Skæl og flager fra hovedbundseksem kan også få håret til at se kedeligt og usoigneret ud. Du kan håndtere hovedbundseksem med korrekt behandling og pleje.

Hvad udløser hovedbundseksem?

Der er ikke en enkelt årsag til hovedbundseksem. Flere udløsende faktorer kan forværre tilstanden. Lad os udforske nogle almindelige syndere, som måske sætter ild til din hovedbund:

 • Vejret: Tørre, kolde vintre og varme, fugtige somre kan være ødelæggende for en følsom hovedbund.
 • Stress: Føler du dig overvældet? Stress kan forværre eksemsymptomer, herunder irritation af hovedbunden.
 • Produktbrug: Hårde shampooer, farvestoffer og stylingprodukter fyldt med kemikalier kan irritere din hovedbund.
 • Allergiske reaktioner: Allergier over for ingredienser i hårplejeprodukter, duftstoffer eller endda visse fødevarer kan udløse opblussen.
 • Sensitiv hovedbund: Nogle mennesker har naturligt sensitiv hud. Det gør deres hovedbund mere tilbøjelig til eksemudbrud.
Uforudsete udløsende faktorer for hovedbundseksem.

Her er nogle andre udløsende faktorer for hovedbundseksem.

 • Sved: Overdreven svedtendens under træning kan irritere din hovedbund, især hvis du ikke skyller grundigt bagefter.
 • Skæl: Skæl kan nogle gange forværre eksemsymptomer eller endda være et symptom i sig selv.
 • Underliggende tilstande: Visse medicinske tilstande som astma eller allergi kan øge din risiko for opblussen af eksem.
 • Kostvaner: Nogle mennesker oplever, at visse fødevarer, som mælkeprodukter eller gluten, udløser deres eksem.

Husk: Det kan være en stor fordel at konsultere en læge. De kan diagnosticere dit eksem, identificere specifikke udløsende faktorer og anbefale den bedste behandling. Det vil hjælpe dig med at holde din hovedbund behagelig og sund.

Sådan behandler man eksem i hovedbunden

Der findes ingen kur mod eksem i hovedbunden, men der er måder at håndtere symptomerne på. Det vil hjælpe dig med at holde dit hår sundt. Her er nogle tips til at håndtere din tilstand:

 • Brug skånsom shampoo: Brug en mild, parfumefri shampoo, der er skånsom mod hovedbunden. Undgå shampoo med skrappe kemikalier, der kan irritere huden.
 • Hold din hovedbund ren: Vask dit hår regelmæssigt for at fjerne snavs, olie og flager. Undgå dog at overvaske, da det kan udtørre hovedbunden og forværre eksemsymptomerne.
 • Undgå irriterende stoffer: Undgå at bruge hårprodukter, der indeholder alkohol, duftstoffer eller andre skrappe kemikalier, som kan irritere hovedbunden.
 • Fugter regelmæssigt: Hold din hovedbund fugtet ved at påføre en fugtighedscreme eller blødgørende middel på de berørte områder. Brug produkter, der er specielt udviklet til følsom hud.
 • Brug medicinsk shampoo: I tilfælde af svær eksem i hovedbunden kan din læge anbefale at bruge medicinsk shampoo til at reducere inflammation og afskalning.
 • Receptpligtig medicin: I alvorlige tilfælde kan din læge ordinere cremer eller oral medicin for at hjælpe med at reducere inflammation og kløe.
 • Undgå at klø dig: Prøv at undgå at klø dig i hovedbunden, da det kan føre til infektion. Hvis du har en ustyrlig trang til at klø dig, kan du prøve at bruge et koldt omslag eller en kløestillende creme til at lindre kløen.
 • Håndter stress: Stress kan forværre eksemsymptomer, så prøv at håndtere stress ved hjælp af afslapningsteknikker som yoga, meditation eller dybe vejrtrækningsøvelser.
 • Søg professionel hjælp: Hvis dit hovedbundseksem er alvorligt eller ikke bliver bedre med hjemmemedicin, er det vigtigt at opsøge en hudlæge for at få en korrekt diagnose og behandling.

Husk, at eksem er en kronisk tilstand, der kan blusse op fra tid til anden. Ved at følge disse tips og arbejde tæt sammen med din sundhedsplejerske kan du effektivt håndtere hovedbundseksem og reducere dets indvirkning på dit daglige liv.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰

Tags: