Kvinde har kløende hovedbund
Gode råd

Kløende hovedbund - Sådan slipper du for kløe i hovedbunden

af Lotte Lindgren Oct 03, 2022

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 16. juni 2024.

Indholdfortegnelse

Oplever du at det klør i din hovedbund? Det er et problem mange mennesker kender til og det kan ofte være en frustrerende og irriterende oplevelse. Kløe i hovedbunden er kun et symptom, der kan således være mange forskellige årsager til at det klør. Det er derfor vigtigt at finde årsagen før man kan behandle eller forebygge irritationen korrekt.

Hvad er kløe i hovedbunden?

Kløe i hovedbunden er en meget irriterende og ubehagelig oplevelse, som ofte kan lede til sår i hovedbunden hvis det klør meget. Kløe i hovedbunden kan forekomme i længere eller kortere perioder. Symptomet er noget alle kan opleve og kan være meget varierende. Derfor er der også mange forskellige årsager til kløe i hovedbunden. Det kan være afgørende, for at komme det til livs, at du finder den eller de årsager der giver kløe i hovedbunden. Læs med her og find ud af hvad hvilke årsager der kan være.

Hvad er symptomerne på kløende hovedbund?

Årsagen til kløe i hovedbunden kan variere meget. I nogle tilfælde kan det stå på i korte perioder, hvor der så vil være perioder uden symptomer. Men det kan også stå på i længerevarende perioder, hvor det klør mere konstant. Det kan også varierer fra let kløen til mere intens kløen, som gør det næsten umuligt andet end at klø sig i hovedbunden. Det kan være svært at ignorere kløen og derfor er det vigtigt at få gjort noget ved det inden du kradser hul på huden og får lavet sår i din hovedbund.

Årsager til kløe i hovedbunden

Der kan som sagt være mange forskellige årsager til kløe i hovedbunden. De fleste hovedbundsproblemer vil give kløe, så derfor er det altså et meget almindeligt symptom at have. Der kan være mange årsager til kløe hovedbunden, alt fra sygdomme til tør hovedbund. Vi giver dig her bud på de mest almindelig årsager til kløende hovedbund.

Tør hovedbund

Tør hovedbund er en af de mest almindelig årsager til kløende hovedbund. Du vil ofte opleve små hvide flager som drysser fra dit hår. Det kan ofte forveksles med skæl, men kræver en helt anden behandling. Du kan lærer mere om forskellen mellem skæl og tør hovedbund her.

Er årsagen til din kløende hovedbund, tør hovedbund, så er det ofte ret simple midler, som en ændring i hårpleje rutine eller hårprodukter der kan gøre udslaget. Ofte vil det f.eks være at skifte til en sulfatfri shampoo, som gør at din hovedbunds naturlige olier ikke bliver vasket væk. De naturlige olier er med til at opretholde en normal hovedbund. Hvis du bruger sulfat holdige produkter kan det være med til at fjerne disse og udtørrer hovedbunden. Du kan læse alle vores bedste råd til tør hovedbund her.

Hyppig hårvask

I forbindelse med tør hovedbund er det nærliggende at tage den næste årsag, som kan være, at du vasker dit hår for ofte. De hyppige hårvaske kan være med til at udtørrer hovedbunden, især hvis du bruger sulfat holdige produkter. Overvej derfor om du kan sparer på hårvaskene i løbet af ugen. Vi anbefaler et sted mellem 2-3 hårvaske om ugen, det varierer dog i forhold til hvor aktiv du er. Hvis du dyrker meget motion kan det være du skal oftere i bad. Her kan det være en god ide at kigge på hvilke produkter du bruger til håret. Du skal ofte anvende en mild shampoo uden sulfat eller silikone. Et plus vil være hvis den er god mod hårbunden.

Hyppige hårvask kan give hovedbundsproblemer

Tjek håret igennem for lus

Mange tænker straks “LUS!” lige så snart det klør fra hovedbunden. Især børnefamilier kan være ramt af lus. Heldigvis er det ofte nemt at behandle med en god luseshampoo og kam. Det kan dog tage lidt tid har vi erfaret og det er vigtigt at man er vedholdende med at kæmme. Læs mere i vores blogindlæg om lus i håret her. 

Kold luft og vinter

Vinteren giver tør og kold luft, som kan være med til at udtørre din hovedbund. Derved vil det ofte kunne give kløe i hovedbunden når temperaturen falder.

Allergier og lignende

En almindelig årsag til kløende hovedbund kan også være allergier eller hvis man har været i kontakt med noget man ikke kan tåle. Det kan f.eks være ingredienser i hårprodukter som man ikke kan tåle, der gør at din hovedbund klør. Det kan f.eks være at du har eksem i hovedbunden som gør at den klør.

Kløende hovedbund og hårtab

I forbindelse med kløende hovedbund kan man i sjældne tilfælde også opleve hårtab. Dette kan skyldes mange forskellige ting/årsager, men først og fremmest er det fordi din hovedbund er irriteret. Det gør at dine hårsække ikke på samme måde kan skabe de normale hårstrå, de kunne før.

Årsagerne kan være betændelsestilstand omkring hårsækkene, svampeinfektion i hovedbunden, skæleksem eller psoriasis.

En anden grund til kløe i hovedbunden og hårtab kan være forkert hårpleje. Hvis du gennem længere tid har brugt skrappe shampooer, hårfarvning, afblegning, stylingprodukter, hårextensions, varmeredskaber som hårtørrer og glattejern. Denne hårpleje påvirker ikke kun dit hår, men også din hovedbund og kan fører til at den bliver irriteret og klør. Det kan i værste fald ende i et hårtab fordi hårstrukturen bliver ødelagt af produkterne.

Behandling af kløende hovedbund

Det er vigtigt at slå fast: Kløe i hovedbunden er ikke en sygdom, det er et symptom på noget andet. Det er kroppens reaktion på at noget ikke er som det skal være. Hvis du vil sikre den optimale behandling er det derfor meget vigtigt at finde den rigtige årsag, så hovedbunden kan behandles effektiv. Her er nogle metoder, der kan hjælpe med at behandle kløende hovedbund:

1. Brug en mild shampoo: Vælg en shampoo, der er formuleret specielt til følsom hovedbund eller kløende hovedbund. Undgå shampooer, der indeholder hårde kemikalier og ingredienser, da disse kan forværre kløen. Vask dit hår regelmæssigt for at fjerne overskydende olie og skæl, der kan være med til at forårsage kløe.

2. Skyl dit hår grundigt: Når du vasker dit hår, skal du sørge for at skylle det grundigt for at fjerne alle shampoo- og balsamrester. Produktrester kan irritere hovedbunden og forårsage kløe.

3. Undgå varmt vand: Skyl dit hår med lunkent eller koldt vand i stedet for varmt vand. Varmt vand kan udtørre huden En lob er en populær frisure, der giver et elegant og moderigtigt look.

4. Brug en fugtgivende hovedbundsolie: Påfør en fugtgivende hovedbundsolie regelmæssigt for at berolige og hydrere hovedbunden. Olier som tea tree olie, kokosolie eller mandelolie kan hjælpe med at lindre kløe og irritation. Læs mere om hovedbundsolie her

5. Skift til en allergivenlig shampoo: Hvis du lider af en allergisk reaktion, kan det være nødvendigt at skifte til en allergivenlig shampoo. Disse shampooer er formuleret specielt til personer med følsom hovedbund og indeholder færre potentielle irriterende stoffer.

6. Undgå hyppig hårvask: Overvaskning af håret kan strippe hovedbunden for naturlige olier og forårsage kløe. Prøv at begrænse hårvask til et par gange om ugen for at bevare hovedbundens naturlige balance.

hyppige hårvask

7. Brug en skånsom børste: Vælg en børste med bløde børstehår for at undgå at irritere hovedbunden yderligere. Undgå at bruge børster med hårde børstehår eller metaltænder, da disse kan ridse og irritere hovedbunden.

8. Undgå brug af varme stylingsværktøjer: Brugen af varme stylingsværktøjer som hårtørrere, fladjern og krøllejern kan udtørre hovedbunden og forårsage kløe. Prøv at undgå disse værktøjer eller brug dem på lav varmeindstilling for at minimere skade.

9. Hold din hovedbund ren: Hold din hovedbund ren ved at undgå at røre ved den med beskidte hænder og ved at vaske dine puder og hovedbeklædning regelmæssigt. Dette kan hjælpe med at forhindre ophobning af snavs og bakterier, der kan forårsage kløe. Her kan du eventuelt anvende en hovedbundsbørste.

10. Få professionel hjælp: Hvis kløen vedvarer eller bliver værre, skal du søge hjælp fra en professionel. En dermatolog eller en hårstylist med ekspertise inden for hovedbundsproblemer kan hjælpe med at identificere årsagen til kløen og anbefale den bedste behandling.

Det er selvfølgelig også nærliggende at tjekke hovedbunden igennem for lus eller myggestik. Når disse muligheder er udelukket kan det være en god ide at kigge nærmere på sine hårplejeprodukter. Bruger du produkter med skrappe sulfater? Så kan det være en god ide at skifte til en sulfatfri shampoo, som gør at håret og hovedbundens naturlige olier bliver bevaret. Vi kan blandt andet anbefale Grow and Glow shampoo som er en sulfat og silikonefri shampoo. Herudover kan du overveje at bruge en hovedbundsbørste, som kan være med til at fjerne snavs, døde hudceller osv fra hovedbunden. Her er svaret for dig Deep Scalp Brush, som giver en dejlig hovedbundsmassage samtidig med at den er god for din hovedbund.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰

Tags: