Øm og irriteret hovedbund
Gode råd

Øm og irriteret hovedbund - Stor guide til hvordan du behandler øm og irriteret hovedbund

af Lotte Lindgren Feb 01, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 16. juni 2024.

Indholdfortegnelse

Har du prøvet at din hovedbund bare er irriteret og klør? Bare rolig du er ikke den eneste, mange døjer nemlig med en øm og irriteret hovedbund til dagligt. En irriteret hovedbund kan have en stor indflydelse på dit hår. Det kan være både være smertefuldt og irriterende, mens det samtidig forhindrer korrekt pleje af dit hår. Vi har her samlet en guide til hvordan du bedst muligt kommer din irriteret hovedbund til livs.

Gå direkte til løsning

Hvad kendetegner en øm og irriteret hovedbund?

Det kan være ret ubehageligt og endda smertefuldt at have en øm og irriteret hovedbund. Kendetegnene ved en øm og irriteret hovedbund er at hovedbunden føles betændt og øm, når den berøres. Hovedbunden kan virke rød og hævet med mulig afskalning eller skældannelse af huden. I nogle tilfælde kan der dannes knopper eller blærer i hovedbunden på grund af irritation. Ud over fysiske ændringer kan personer med en øm og irriteret hovedbund opleve kløe, brændende fornemmelser, svie, prikken eller dunken i hovedet.

Hvorfor får jeg øm og irriteret hovedbund?

Hvis du oplever øm og irriteret hovedbund, er det vigtigste trin at bestemme årsagen. Der er flere faktorer, der kan påvirke irriteret hovedbund, herunder stress, ubalanceret kost og produkter, der irriterer huden. Det er også muligt, at irriteret hovedbund skyldes en infektion som f.eks. Seborrheic dermatitis eller psoriasis. At finde årsagen vil ikke kun lette behandlingen men også forebygge fremtidige hovedbundsproblemer.

Irriteret og øm hovedbund ved skæl

En af hovedårsagerne til en øm og irriteret hovedbund kan være skæl, som er en tilstand, der fører til kløe, afskalning og rødme. Det skyldes en overvækst af svampe på hovedbundens overflade, som derefter resulterer i irritation og betændelse. Skæl kan behandles med antiskælshampoo eller medicinske cremer. Vil du vide mere om hvordan du kommer skæl til livs, kan du læse vores blogindlæg om skæl lige her.

Dårlig hårpleje kan påvirke din hovedbund

Dårlig hårpleje som f.eks. kemiske behandlinger, varmestyling eller stramme frisurer kan irritere hovedbunden og gøre den udsat for skader. Kemiske behandlinger som permanent, afblegning og farvning kan forårsage skader på hårsækkene og svække den beskyttende barriere omkring hovedbunden, hvilket kan føre til irritation. Varmestylingværktøjer bør altid bruges med forsigtighed, da de kan forårsage tørhed og brud, hvilket kan føre til en øm og irriteret hovedbund. Stramme frisurer som f.eks. fletninger eller boller kan også lægge for meget spænding på hovedbunden, hvilket kan føre til brud på hårstrået eller betændelse i området.

Extensions

Extensions kan forårsage øm og irriteret hovedbund, fordi de trækker i dit naturlige hår, hvilket fører til spændinger og betændelse. Hårforlængelser er ofte fastgjort ved hjælp af lim, som kan indeholde skrappe kemikalier, der irriterer den sarte hud i hovedbunden. Hvis extensions ikke påføres korrekt, kan de vikle sig ind i håret, trække i det og skabe knuder, som er svære at fjerne. Desuden kan olier fra hovedbunden blive blokeret fra at nå hårstråene på grund af brugen af extensions, hvilket kan føre til tørhed eller overdreven fedtethed i nogle områder. Endelig er det nødvendigt med regelmæssig vedligeholdelse af extensions for at forhindre bakterieopbygning, som kan resultere i ubehagelige hovedbundsforhold som kløe og skæl.

Psoriasis i hovedbunden

Psoriasis i hovedbunden er en anden almindelig årsag til irriteret hovedbund. Det er en autoimmun sygdom, der forårsager skældannelse og irritation på grund af en overproduktion af hudceller på hovedbundens overflade. I nogle tilfælde kan det resultere i kløe, rødme eller endog hårtab som følge af intens kradsning eller træk i de berørte områder for at lindre ubehag fra kløe. Læs mere om psoriasis i hovedbunden her. 

Allergier

Allergiske reaktioner er en anden mulig årsag til en øm og irriteret hovedbund på grund af kontaktdermatitis; det er, når huden bliver betændt efter at være kommet i kontakt med visse stoffer som f.eks. kemikalier i shampoo eller duftstoffer i hårprodukter, som man kan være følsom over for. For at behandle denne type reaktion bør man først identificere, hvad der forårsagede den (normalt ved hjælp af lappetest) og derefter undgå at bruge produkter, der indeholder det pågældende stof.

Kvinde med øm og irriteret hovedbund

Øm og irriteret hovedbund og hårtab

En øm og irriteret hovedbund kan have en skadelig indvirkning på hårets sundhed og udseende. Hårsækkene, som producerer hårstrå, har brug for et sundt miljø for at kunne fungere optimalt. Når hovedbunden er øm og irriteret, forstyrrer det produktionsprocessen for hårstrået, hvilket kan i nogle tilfælde være med til at hæmme hårets vækstcyklus og derved give tyndt hår eller ende i et hårtab. Desuden har en usund hovedbund en tendens til at producere mere olie end normalt - dette kan gøre håret fedtet og glansløst. Det kan også i nogle tilfælde være med til at hæmme hårets vækstcyklus og derved give tyndt hår eller ende i et hårtab.

Derudover fører vedvarende irritation i hovedbunden ofte til kløe og afskalning - noget, der ikke kun føles ubehageligt, men også påvirker frisuren. Det forårsager ofte skader på de enkelte hårstrå eller sammenfiltring - begge dele skader hårets kvalitet yderligere ved at f.eks forårsage spaltede spidser.

En øm og irriteret hovedbund gør det ganske enkelt svært for sunde hår at vokse, samtidig med at de eksisterende hårstrå virker matte og livløse. Derfor er det meget vigtigt at tage proaktive skridt for at genoprette balancen og velvære i hovedbunden så hurtigt som muligt.

Hvordan kan jeg behandle øm og irriteret hovedbund?

Der er en lang række tiltag du kan gøre for at behandle og lindre øm og irriteret hovedbund. Prøv dem af og se om noget virker for dig.

Kokosolie

Kokosolie kan være fantastisk til at give håret og hovedbunden en masse fugt og pleje. Det du gøre er at massér forsigtigt kokosolie ind i hovedbunden for at lindre kløen og ømhed og reducere tørhed. Hvis du er interesseret i at læse mere omkring kokosolie og dens effekt på hovedbunden og håret, kan du læse vores blogindlæg om kokosolie til håret her.

Vælg skånsomme hårplejeprodukter

Brug en mild shampoo, når du vasker håret, og undgå shampoo eller stylingprodukter, der indeholder skrappe kemikalier eller alkohol, da disse kan irritere hovedbunden yderligere. Det er specielt vigtigt at kigge efter sulfat og silikonefri shampoo eller hårprodukter. Især sulfat kan være med til at forværre hovedbundens tilstand, det kan endda være årsagen til at din hovedbund er øm og irriteret. Specielt skal du kigge efter sulfaterne SLS og SLES, disse er blandt nogle af de skrappeste sulfater som er med til at udtørre din hovedbund. Du kan læse meget mere og sulfat og silikonefri shampoo i vores blogindlæg her.

Skrue ned for vask af håret

Hvis du vasker dit hår mindre ofte, kan det hjælpe med at lindre øm og irriteret hovedbund, fordi overvask fjerner de naturlige olier, der beskytter vores hovedbund. Når du vasker dit hår for ofte, kan det også skade den beskyttende syrekappe i din hovedbund, hvilket fører til tørhed, irritation og betændelse. Hvis du kun vasker dit hår et par gange om ugen med en mild shampoo, kan du hjælpe med at genoprette den naturlige balance i hovedbundens olieproduktion, samtidig med at du holder snavs og produktophobninger på afstand. Det er også vigtigt at sørge for, at du skyller al shampooen ud efter vask, så der ikke bliver rester tilbage. Desuden er det mere skånsomt for hovedbunden at bruge lunkent vand til både shampooing og skylning end varmt vand.

Undgå varmestyling af håret

Hvis du har øm og irriteret hovedbund er det ofte fordi den er tør. Derfor skal du undgå varmestylingredskaber som føntørrer, krøllejern eller glattejern, da disse kan forårsage overdreven udtørring af hovedbunden og forværre irritationen. Overvej istedet nogle varmefri alternativer som f.eks heatless curl metoden.

Varmestyling er dårligt hvis du har øm og irriteret hovedbund

Undgå at få kemisk behandlinger af håret

Kemiske behandlinger som f.eks. hårfarver og afblegningsmidler kan være skadelige for hovedbunden, hvis de udføres forkert eller for ofte. Når hovedbunden allerede er øm og irriteret, er den endnu mere sårbar og modtagelig over for yderligere skader. I sådanne tilfælde er det bedst at undgå kemiske behandlinger helt og holdent.

Hvis man bruger visse kemikalier på en irriteret hovedbund, kan det yderligere forværring af tilstanden. Der kan være risiko for infektion på grund af sår i hovedbunden.De kemikalier, der anvendes til farvning eller afblegning af hår, er ikke blot potentielt irriterende, men kan også være skrappe på følsom hud, fordi de indeholder stærke alkalier, der fjerner beskyttende olier fra hovedbundens overflade.

Får du tit farvet eller afbleget hår, kan du med fordel læse vores blogindlæg omkring afblegning af hår her.

Brug fugtgivende produkter

Det er vigtigt at bruge et fugtgivende hårplejeprodukt, når du har en øm og kløende hovedbund. Fugtgivende shampoo, balsam og andre hårplejeprodukter er specielt udviklet til at hjælpe med at fugte hovedbunden og lindre irritation. De fugtgivende ingredienser i disse produkter kan hjælpe med at reducere den brændende fornemmelse, der skyldes en kløende hovedbund. De giver også ekstra næring til hovedbundens naturlige barriere, så den bedre kan holde på fugten og forhindre yderligere udtørring.

For at få mest muligt ud af fugtgivende shampoo eller balsam bør du bruge dem mindst en eller to gange om ugen som en del af din regelmæssige hårplejerutine. Dette vil sikre, at din hovedbund er tilstrækkeligt hydreret og har nok næringsstoffer til at forblive sund. Hvis du har en særlig følsom hovedbund, kan det være en fordel at bruge et produkt, der er specielt udviklet til følsom hud, da de normalt indeholder flere fugtgivende ingredienser og færre potentielle irriterende stoffer.

Hvis intet virker, så kontakt lægen

Hvis du føler du har prøvet alt og alle de gode råd du har fået, men din hovedbund stadig er øm og irriteret, kan det være en god ide at kontakte egen læge eller en hudlæge. De vil ofte kunne vejlede dig til at produkter eller eventuelt medicin som kan være med til at behandle din hovedbundsproblemer.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰

Tags: