Kvinde med de perfekte krøller
Gode råd

Krøllet hår: Den ultimative guide til perfekte krøller

af Lotte Lindgren Oct 14, 2021

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 19. april 2024.

Indholdfortegnelse

Den ultimative guide til perfekte krøller

Er du velsignet med enten krøllet, bølget eller blot fald i dit hår fra naturens side? Både krøller, bølger og fald er smukke hårtyper, men det er samtidig også hårtyper, som kræver den helt rette styling, hvis de skal se godt ud.

Der er flere årsager til at krøllet hår ofte kræver mere opmærksomhed i forhold til pleje og styling end glat hår. Det skyldes blandt andet at krøllet hår oftere har en uens tekstur, som kan være sværere at kontrollere end eksempelvis glat hår. Herunder får du en guide til dit krøllede hår, så du kan få rydde de krusede krøller af vejen - og få dine bølgende lokker til at fremstå mere friske - og ikke mindst flottere.

  Hvorfor får jeg krusede krøller?

  Kruset hår er noget, som de fleste kender til. Mange skal især kæmpe med det ustyrlige og krusede hår i de kolde måneder om vinteren, men for personer, som har krøller, så er kruset hår en helt anden kamp, som oftest skal tages op året rundt. Det skyldes blandt andet hårfibrenes uensartede form, der medvirker til: At krøllet hår har en tendens til at være mere skrøbeligt.

  Kruset hår er oftest forårsaget af det kolde vejr, som er med til at gøre håret tørt og i nogle tilfælde filtret. Derfor er det først og fremmest vigtigt at holde dit krøllede hår sundt og fugtigt, hvis du ønsker at undgå krus. Derudover skal du huske at bruge balsam hver gang du vasker dit hår. Hvis du vil gøre endnu mere for, at dit hår fremstår glansfuldt, kan du bruge Repair and Shine Serum og en hårelixir.

  Hvad er krøllet hår?

  Krøllet hår er en hårtype, hvor håret naturligt danner krøller, bølger eller fald. Det er en smuk og unik hårtype, der tilføjer tekstur og bevægelse til håret. Krøllet hår kan være både tykt og kraftigt eller fint og skrøbeligt, og det kan variere i tæthed og form. Kruset hår er ofte en udfordring for personer med krøllet hår, da det kan være svært at kontrollere og style. Det er vigtigt at pleje og fugte krøllet hår regelmæssigt for at undgå krus og få håret til at se sundt og smukt ud.

  Do & Don'ts til dig med krøller

  do and don'ts til krøllet hår

  Hvorfor får jeg krøller?

  Folk får krøllet hår på grund af deres genetiske opbygning. Det er bestemt af en kombination af flere gener, der påvirker formen af deres hårsække og bestemmer hårets tekstur. Krumningen af disse follikler giver en bølge eller krølle i hårstrået. Mennesker med mere stramt viklet hår har tendens til at have flere krøller, mens mennesker med mere lige follikler vil have mindre krøllet eller bølget hår. Derudover har mængden af talg, som kroppen producerer, også en indflydelse på, hvor krøllet eller glat en persons hår er. Personer med naturligt tør hovedbund producerer mindre talg, hvilket kan føre til tørre, krusede krøller. På den anden side producerer personer med fedtet hovedbund for meget talg, hvilket kan tynge hårstråene ned og få dem til at virke fladere og mere glatte og lige end de ellers ville være.

  Kan alle få krøller?

  Nej, det er ikke alle, der kan have krøller. Nogle mennesker er født med naturligt krøllet hår, mens andre måske er nødt til at bruge stylingprodukter og -teknikker for at opnå en krøllet frisure. Desuden er nogle hårtyper bedre egnet til krøller end andre; for eksempel er groft eller tykt hår mere tilbøjeligt til at holde en krølle end finere eller tyndere hår. Generelt set afhænger evnen til at få krøller af faktorer som hårtype, genetisk opbygning og anvendte stylingteknikker.

  Sådan får du de smukkeste krøller

  Ved du hvordan du “tæmmer” dine krøller bedst? Når du bruger tid på at pleje og style dine krøller, får du det bedste frem i dem. Følg vores 6 tips herunder.

  1. Skru ned for varmen

  Når du skal tørre eller style dit hår, så skru ned for varmen. Det gælder både når du står under bruseren i badet og når du bruger føntørren og andre stylingredskaber, som anvender varme. Vi anbefaler, at du vasker dit hår i lunkent vand, fremfor varmt, og at forskellige stylingredskaber ikke bliver anvendt ved temperaturer over 185 grader.

  Udover at du skal undgå for høje temperaturer, er det også relevant, hvordan du tørrer dit krøllede hår. Når du skal føntørre dine krøller, kan du med fordel bruge en diffuser. En diffuser kan være med til at gøre dét, som alle med krøllet hår ønsker: At fremhæve naturlige krøller.

  Husk på, at når du anvender en diffuser, så skal du stoppe med at føntørre, lige inden håret er helt tørt. På den måde undgår du, at udtørre krøllerne med den varme luft mere end nødvendigt.

  Pas på med varme når du har krøllet hår

   2. Brug fugtgivende produkter

  I forbindelse med styling af krøllet hår, så findes der særlige produkter til krøller, som kan være med til at gøre hele processen lettere. En fordel kan for eksempel være, at du gør brug af et sæt, der specifikt har dit krøllede hår i tankerne, som for eksempel et Twirl and Curl sæt.

  Når håret skal vaskes, er det vigtigt, at du både gør brug af en balsam og shampoo, som samtidig er fugtgivende. Da dit krøllede hår konstant har behov for fugt, er det også en god idé, at du jævnligt husker at behandle dit hår med fugtgivende produkter, som for eksempel oliedråber og Twirl and Curl Styling Cream, da den indeholder plejende shea og Aloe Vera.

  3. Læg børsten på hylden – og brug en kam i stedet

  Når du skal skabe de perfekte krøller, så er en del af det, at du undgår kruset hår. Som sagt, så får du kruset hår, når dit hår er tørt. Hvis dit hår er tørt, har det også lettere ved at knække, når du reder det igennem med en børste.

  Du skal undgå at adskille dine krøller fra hinanden. Derfor bør du udskifte din almindelige børste med en kam i stedet. En kam er mere skånsom for både dit hår og din hovedbund. Generelt anbefaler vi, at du reder dit hår ud, mens du befinder dig i badet og har en god hårkur eller balsam i. Med en kam, minimerer du risikoen for knækkede hårstrå, og du sørger samtidig for at dit hår forbliver fugtigt og lækkert.

  Brug en bredtandet kam hvis du har krøllet hår

   4. Tør håret ved at lave en plop

  En plop er den mest effektive måde at tørre dit hår på, hvis du ønsker at bevare og fremhæve dine naturlige krøller bedst muligt. Du lægger håret i en plop ved at lade det falde ned i en t-shirt eller et mikrofiber håndklæde. Derefter pakker du håret ind i håndklædet og placerer det ovenpå dit hoved.

  Når håndklædet er blevet fastgjort til hovedet, så skal det som regel have lov til at sidde i alt mellem 15 til 60 minutter for at give det bedste resultat. Et godt tip kan være at sove med ploppen i over natten. På den måde får dit hår muligheden for at tørre, og du vågner med flot, stylet hår.

  5. Sæt håret op i en knold før du går til ro

  Når man taler om krøllet hår, så handler det oftest om at have de helt rigtige rutiner. Gør det derfor til en del af din aftenrutine at sætte håret op i en knold eller hestehale og sov med den i natten over - gerne på et pudebetræk af bambus, silke eller satin.

  Produkter til smukke krøller

  6. Besøg din frisør hver 8. uge

  For at have sunde og velplejede krøller, så er det nødvendigt, at du går til frisøren jævnligt. Det bliver lettest at holde dit hår sundt og smukt, hvis du sørger for at få det klippet cirka hver 8. uge.

  Frisørens råd

  Lasse Søby er Danmarks førende indenfor krøller - Certificeret i Curl by Curl Cut™️ med uddannelse, hos Lorraine Massey hende selv i New York. Derudover arbejder han også med andre krølle klippeteknikker som fortages i tørt hår, samt ekspert inden for farvebehandlinger. Se hans instagram her

  Hvorfor krøller hår? 

  - Krøllet hår er unikt. Der er ikke to krøller der er ens og de er forskellige hver dag. Øjet elsker at se bløde former og derfor bliver mange mennesker betaget af et krøllet / struktureret hår.

  Hvordan får man sine krøller til at holde bedst?

  - Brug korrekte produkter til din styling og hydrer - det skaber bounce. Pas på det når du sover og når du er ude - brug en klemme, sov med en satin/silke/bambus bonnet eller hovedpude betræk.

  Hvilke metoder er der til at få krøller?

  - Hvis ikke man har krøller selv af natur, så kan det blive permanent krøllet eller stylet i krøl med glatte eller krøllejern

  Hvordan får man det bedste ud af sit krøllede hår?

  Krøllet hår er virkelig smukt, men det kan også være en udfordring at få det til at se sit bedste ud. Men fortvivl ikke! Jeg er her for at hjælpe dig med at få det bedste ud af dit krøllede hår.

  Først og fremmest er det vigtigt at bruge de rigtige produkter til dit krøllede hår. Brug en shampoo og balsam specielt designet til krøllet hår, da disse produkter er formuleret til at give fugt og definition til dine krøller. Undgå produkter med sulfater, da de kan udtørre dit hår og efterlade det frizzy og kruset.

  Efter vasken er det vigtigt at bruge en god leave-in conditioner eller krøllecreme. Disse produkter hjælper med at bevare fugten i dit hår og definere dine krøller. Prøv at påføre produktet i vådt hår og derefter føntør det med en diffuser for at fremhæve dine krøller.

  En anden vigtig faktor er at undgå at børste eller kamme dit krøllede hår, når det er tørt. Dette kan ødelægge krøllerne og føre til frizz. Brug i stedet dine fingre til at løsne og forme dine krøller, mens de er fugtige.

  Når det kommer til styling, kan du prøve at bruge en gel eller mousse specielt designet til krøller. Disse produkter hjælper med at holde dine krøller på plads og reducere frizz. Arbejd produktet ind i dit hår med hænderne og style det efter behov.

  En vigtig ting at huske er også at beskytte dit hår mod varme stylingredskaber som hårtørrer, krøllejern og glattejern. Disse kan tørre og skade dit hår. Hvis du ikke kan undgå at bruge varme stylingredskaber, så brug altid en varmebeskyttende spray inden.

  Endelig er det vigtigt at pleje dit krøllede hår med regelmæssige dybdebehandlinger og fugtgivende hårmaske for at holde det sundt og glansfuldt. Brug en hårmaske en gang om ugen eller efter behov og lad den sidde i håret i et par minutter, før du skyller den ud. Husk altid at bruge en balsam efter for at forsegle fugten i håret. Fugt er ofte et nøgleord for at dine krøller bliver bløde og holdbare i stedet for kruset, stort og tørt.

  Du kan overveje disse metoder for at få smukt krøllet hår

  Curly Girl metoden

  Curly Girl metoden er en metode, der bruges som en unik form for pleje og styling af naturligt krøllet hår. Metoden inkluderer blandt andet nogle særlige produkter og indebærer specifikke teknikker, der er med til at forbedre hårets sundhed, fremhæve krøller og mindske krus i håret. Det er derfor en metode, som du bør undersøge nærmere, hvis du har krøllet hår.

  No poo metoden

  Udover Curly Girl metoden kan du bruge den såkaldte “No poo metode”. No poo metoden går kort fortalt ud på: At du fjerner al shampoo fra din daglige hårrutine, og udelukkende gør brug af No poo balsam. Det er en metode, som er med til at holde håret fugtigt, fordi den ikke fjerner de naturlige olier og dermed sikrer, at dit hår ikke bliver slidt og spaltet.

  Både No poo metoden og Curly Hair metoden er to metoder, som hyppigt bliver anvendt af personer med krøllet hår. Det kommer af, at de to hårmetoder bidrager positivt, når du skal pleje og style dine krøller.

  FAQ om krøllet hår

  Er det bedst at lade krøllet hår være naturligt?

  Det er helt op til dig og din personlige præference! Hvis du elsker dine naturlige krøller og synes, de ser fantastiske ud, så kan du bestemt lade dem være naturlige. Men hvis du også kan lide at eksperimentere med dit hår og prøve forskellige stilarter og teksturer, så er der ingen grund til at begrænse dig selv. Det vigtigste er at sørge for at pleje dit hår ordentligt, uanset hvilken stil du vælger. Brug en god shampoo og balsam, og overvej at tilføje nogle produkter til at beskytte og definere dine krøller, såsom en leave-in conditioner eller en curl cream. Det er også vigtigt at undgå overdreven varme styling og at beskytte dit hår mod solen og andre skadelige miljømæssige faktorer. Så uanset om du vælger at lade dine krøller være naturlige eller eksperimentere med forskellige stilarter, er det vigtigste at sørge for at give dit hår den kærlighed og pleje, det fortjener.

  Er det ok at bruge en hårtørrer til at tørre krøllet hår?

  Ja, det er helt okay at bruge en hårtørrer til at tørre krøllet hår, så længe det gøres på den rigtige måde. Det er vigtigt at bruge en diffuser på hårtørreren, da dette hjælper med at bevare krøllerne og undgå frizz. Det er også en god idé at bruge en varmebeskyttende spray eller serum, inden du tørrer håret for at beskytte det mod skader fra varmen. Når du tørrer dit hår, skal du undgå at bruge for høj varme og altid bevæge hårtørreren rundt for at undgå at overophede nogle områder. Så længe du passer på dit hår og bruger de rigtige teknikker og produkter, er det helt i orden at bruge en hårtørrer på dit krøllede hår.

  Hvilke redskaber skal man bruge til at style krøllet hår?

  Når det kommer til at style krøllet hår, er det vigtigt at have de rigtige redskaber ved hånden. Først og fremmest er det vigtigt at have en god diffuser, som kan bruges sammen med din hårtørrer. En diffuser spreder luften jævnt og forhindrer krøllerne i at blive ødelagt af den kraftfulde luftstrøm.

  En god kam eller børste med brede tænder er også en vigtig del af dit stylingarsenal. Det er bedst at bruge en kam eller børste, der ikke trækker i håret og forhindrer knuder, og som kan bruges til at adskille krøllerne og give dem mere definition.

  Du kan også overveje at bruge en curling iron eller en krøllejern til at forme dine krøller og give dem mere struktur. Sørg for at vælge en, der har en temperatur, der er egnet til dit hårtype og længde.

  Endelig kan en god hårspray være en stor hjælp til at bevare dit krøllede look hele dagen. Vælg en, der er fleksibel og ikke gør dit hår stift og klæbrigt.

  Hvordan får jeg krøller til at holde længere tid?

  For at få naturlige krøller til at holde længere, skal du starte med at vaske og conditione dit hår med produkter specielt designet til krøllet hår. Påfør derefter en god mængde krøllecreme eller leave-in conditioner i fugtigt hår for at tilføje definition og kontrol. Lad håret lufttørre eller brug en diffuser på lav varme for at undgå at beskadige krøllerne med varme. Når krøllerne er tørre, undgå at røre ved dem for at bevare deres form længere. Hvis nødvendigt, kan du friske krøllerne op med en let mist af vand og krøllecreme.

  Produktanbefalinger til krøllet hår

  Krøllet hår kræver en bundsolid hårpleje ellers kan det hurtigt blive kruset, tørt i stedet for at være lækkert og defineret. Vi har samlet lidt af vores bedste produktanbefalinger til dig med krøllet hår her. 

  Krøllecremen der holder i lang tid

  En af de mest essentielle dele til krøllet hår er selvfølgelig krøllecremen. Der er ofte her der kan være stor forskel på produkterne. Vi tror på at for at få et langvarigt hold og resultat kræver det at håret opretholder sin fugt. Vores Twirl and Curl Curly Cream er formuleret med Fision™ AquaShield, som er en kombination af fugtgivende, plejende og nærende ingredienser. Her får du altså både lækkert hold, defineret krøller samt en masse fugt til krøllerne. Det gør også at dine krøller er bløde og lækre og ikke bliver tørt og stift i løbet af dagen. Produktet lever selvfølgelig op til Curly Girl metoden og indeholder mandel og macadamiaolie. 

  Saltvandsspray for hold til krøllerne

  Saltvandsspray er lidt mere et supplement til en god krøllerutine, men kan samtidig været et fantastisk redskab til at holde liv i krøllerne løbende under dagen. Vores Twirl and Curl Saltvandsspray er unik formuleret så den både er varme- og UV beskyttende. Det er en særlig fordel for mange med krøllet hår, hvis man f.eks anvender diffusser for at skabe ekstra krøl i håret. Den efterlader håret blødt og ikke på samme måde stift som andre saltvandssprays har tendens til. Derudover lever den også op til Curly Girl metoden, helt klart et MUST try!

  Varmebeskyttelse uden silikone

  Varmebeskyttelse er ekstremt vigtigt for krøllet hår, da det ofte har tendens til at være tørt og kruset. Mange varmebeskyttelsessprays indeholder ofte silikone og er med til at tynge dit hår. Her har vi udviklet vores Style and Shine Heat Protection Spray, som er uden silikone. Den beskytter håret op til 220 grader, samtidig med at den har UV beskyttelse til håret. Udfra www.isitcg.com er den også Curly Girl Approved som gør den til det perfekte valg til dig med krøllet hår som ikke helt er fan af f.eks en saltvandsspray. 

  Bambus materialer

  Bambus materialer er kendt for sin skånsom overflade lidt ligesom f.eks silke og satin. Det er særlig fordelagtigt for håret, da det ikke slider så meget på håret som f.eks bomuld på grund af dens galtte overflade og finere fibre. Derfor kan vi varmt anbefale at tage et kig på vores lækre bambus pudebetræk eller bambus bonnet som er lavet i noget af det bedste OEKO-TEX 100 bambus materiale. Især bambus bonnet, har virkelig gjort en forskel for mange kvinder med krøllet hår.

  Få en en 10% rabatkode tilsendt

  Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰