Kvinde der er stresset oplever hårtab
Gode råd

Hårtab stress: Sådan bekæmper du hårtab efter stress

af Lotte Lindgren Mar 03, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 10. april 2024.

Indholdfortegnelse

Når det kommer til hårtab, overses stress ofte som en medvirkende faktor. Virkeligheden er, at stress kan have en stor indvirkning på dit hårs sundhed og kan forårsage midlertidigt eller permanent hårtab. I dette blogindlæg vil vi undersøge de forskellige typer hårtab, der er forbundet med stress, deres årsager og mulige behandlinger. Vi vil også se på, hvordan du kan forebygge og håndtere hårtab som følge af stress, så du kan holde dine lokker sunde og smukke. Så du skal ikke bekymre dig, hvis du har bemærket nogle ekstra hårstrå i afløbet i bruseren på det seneste, da dette blogindlæg vil give dig redskaberne til at få dit hår tilbage i form.

Gå direkte til løsning

Kan stress fører til hårtab?

Ja, stress kan godt fører til hårtab. Stress kan have en indvirkning på hvordan hårets vækst arter sig. Nogle eksempler på situationer der kan være med til at udløse stress i korte eller længere perioder kan være:

 • Økonomisk usikkerhed
 • Stort pres fra arbejde eller andre ydre omgivelser
 • Stort pres fra en selv
 • Ubalance i et parforhold
 • Skilsmisse
 • Eksterne faktorer som pandemier eller naturkatastrofer

Dette er ikke en udtømmende liste, der kan være mange andre faktorer som også kan gå ind og påvirke dit stressniveau.

Stress kan påvirke hårtab på flere måder: ved at udløse en inflammatorisk reaktion, forårsage fysisk skade på hovedbunden, forstyrre folliklens normale vækstcyklus og føre til næringsstofmangel, der yderligere kan hæmme sund hårvækst.

Den mest almindelige form for stress induceret hårtab kaldes telogen effluvium, som opstår, når et stort antal hårstrå går ind i en hvilefase på én gang på grund af stress. Normalt har du 10% af dit hår som er i den livscyklus fase der hedder hvilefasen, men ved stress kan det være 20% og nogle tilfælde helt op til 50%. I denne fase stopper håret med at vokse og får ikke længere tilført næring. Der går typisk 3 måneder før håret falder af fra denne fase er påbegyndt. Derfor vil du kunne opleve dit hår er forsinket i forhold til dit stressniveau. Heldigvis er denne type problem normalt forbigående og vil stoppe, når stressen fjernes eller håndteres mere effektivt.

Stress kan også forårsage alopecia areata, en autoimmun lidelse, hvor der opstår pletvis skaldede pletter i hovedbunden eller andre områder af kroppen på grund af et overaktivt immunsystem, der angriber sunde hårsække.

Det er ikke let at forudsige, hvornår stress kan viser sig som hårtab; der er dog nogle advarselstegn, som du bør holde øje med, såsom angst, søvnløshed, irritabilitet, koncentrationsbesvær, ændringer i appetitten eller vægtøgning/tab.

Hvis du vil vide mere hvad årsager der kan være til hårtab, så læs vores blogindlæg om årsager til hårtab her.

Hvad er kendetegnene ved hårtab forårsaget af stress?

Hårtab forårsaget af stress er en type hårtab, der er kendt som telogen effluvium. Denne tilstand opstår, når en person oplever en betydelig mængde følelsesmæssig eller fysisk stress, hvilket får hårsækkene til at gå i dvale. Dette kan vise sig i form af udtynding af hårene i hovedbunden eller et generelt fald i det samlede antal hår. Normalt taber man mellem 30 til 150 hårstrå om dagen, så du skal være opmærksom på hvis det lige pludselig bliver mere. Håret kan begynde at føles sprødt og knække let af, og der kan forekomme tykkere pletter på forskellige områder af hovedbunden. I nogle tilfælde kan der forekomme skaldede eller pletvise områder på forskellige dele af hovedet, f.eks. på panden eller kronen. Tidlige tegn på denne type hårtab kan omfatte øget hårtab, især efter at man har vasket eller børstet sit hår. Faldet kan efterhånden blive mere tydeligt og mærkbart på grund af dets pletvished og tyndhed.

Ofte vil hårtabet komme på bagkant af stress, da der går cirka 2-3 måneder før håret begynder at falde af. Der er dog håb forude!

Hvis du får taget hånd om den stress du oplever, vil hårtabet ofte blot være en forbigående ting og dit hår vil vende tilbage efter noget tid. Du skal være opmærksom på at det godt kan tage lidt tid før håret er tilbage på fuld styrke igen.

Dette kan du gøre for at få håret tilbage efter stress

Hvis du oplever hårtab på grund af stress, kan det være meget nedslående. Der er dog trin, du kan tage for at hjælpe med at få dit hår til at vokse igen og genoprette dets styrke. Her er 6 tips, som du bør overveje:

Minimerer stress i hverdagen

Det er vigtigt at huske, at alle oplever stress forskelligt, så det er vigtigt at finde de metoder, der fungerer bedst for dig. Her er nogle tips til at reducere stress:

 1. Få masser af søvn. Mangel på søvn kan gå ud over dit mentale og fysiske helbred, hvilket gør det svært for dig at klare dine daglige opgaver og fører til et højere stressniveau. Sørg for at få mindst 7-8 timers søvn af høj kvalitet hver nat. Nu hvor du skal sove godt, kan du overveje et bambus hovedpudebetræk som er med til at skåne hud og hår, mens du sover.
 2. Hold pauser fra arbejde eller andre aktiviteter i løbet af dagen. Giv dig selv tid til at slappe af og få tankerne renset - det kan være så enkelt som at gå en 10 minutters tur eller tale med en ven eller et familiemedlem.
 3. Øv dig regelmæssigt i mindfulness-teknikker som f.eks. dyb vejrtrækning, yoga eller meditation; dette vil hjælpe dig med at fokusere på det nuværende øjeblik i stedet for at bekymre dig om fremtiden eller dvæle ved fortiden, som begge kan bidrage til et øget stressniveau.  
 4. Prioritér opgaverne ud fra deres vigtighed og hastende karakter i stedet for at forsøge at gøre alting på én gang; det vil hjælpe dig med at forvalte din tid mere effektivt og minimere følelsen af overvældelse, som ofte følger med høj stressede situationer.
 5. Få kontakt med familie og venner; social støtte er en af de mest effektive måder at reducere stress på over tid, fordi det giver følelsesmæssig trøst i hårde tider og hjælper med at opbygge modstandsdygtighed over for fremtidige stressorer

Motion er vigtigt

Motionér regelmæssigt: Motion er en anden god måde at reducere stressniveauet og forbedre det følelsesmæssige velbefindende på. Ikke alene frigiver regelmæssig motion endorfiner, som får dig til at føle dig godt tilpas, men det hjælper også med at øge cirkulationen i hovedbunden og stimulere hårsækkene. Sigt efter 30 minutters moderat fysisk aktivitet de fleste dage om ugen for at opnå de bedste resultater.

Spis en sund og varieret kost

Spis sundt: God ernæring spiller en vigtig rolle for en normal hårvækst samt for den generelle sundhed og velvære. Hvis du spiser en afbalanceret kost, der er rig på vigtige vitaminer og mineraler, vil din krop få de næringsstoffer, den har brug for, for at opretholde et normalt hår. Sørg for at spise masser af frugt og grønt samt få en god mængde proteiner fra kilder som magert kød og mejeriprodukter. Proteiner er essentielle når du skal genopbygge dit hår, da håret består af proteiner.

Overvej et kosttilskud

Et andet tip i forhold til din kost udover de meget vigtige råd omkring sund og varieret kost, er at få godt med vitaminer som f.eks A-vitamin, B6, B12 og C-vitamin, som kan hjælpe dig med at opretholde et normalt immunforsvar. Yuaia Haircares hårvitaminer indeholder disse vitaminer samt Biotin og Zink som er med til at opretholde et normalt hår. Her får du med andre ord en masse vitaminer og mineraler der skal til for at du kan opretholde et normalt hår. Vitaminerne er i en velsmagende vingummi form som gør det let at huske. Ønsker du at få et nærmere indblik i hvilke vitaminer og mineraler som spiller en rolle for dit hår, så kan læse vores blogindlæg her.

Undgå varmestyling

Prøv at reducere brugen af varme stylingredskaber som f.eks. glattejern eller krøllejern så meget som muligt, hvis du ønsker længere, sundere hårlokker. Hvis det er nødvendigt, kan du bruge en varmebeskyttende spray, før du anvender varme redskaber for yderligere at minimere eventuelle skader, der opstår ved at bruge dem regelmæssigt.

Brug sulfatfri shampoo

Skift til en shampoo uden sulfater er en god måde at beskytte skrøbelige hårstrå mod yderligere brud på grund af skrappe kemikalier, der kan fjerne naturlige olier fra din hovedbund, som er nødvendige for sund hårvækst. Her kan vi klart anbefale vores shampoo’er, som er sulfat og silikonefri, dem kan du finde lige nedenunder.

Bliv klippet regelmæssigt

Det kan virke kontraintuitivt, da du forsøger at vokse ud dine lokker, men at have regelmæssige trimninger hver sjette-otte uge er faktisk gavnligt for at holde spaltede spidser i skak, som ellers sandsynligvis ville have forårsaget yderligere skade op ad længden af hvert hårstrå, hvis de blev efterladt ubehandlet, hvilket forårsager brud længere oppe, end hvor det oprindeligt startede. Dette vil fører til en samlet reduktion i den samlede længde snarere end en stigning over tid med regelmæssige trimninger hver par måneder. Så sørg for at få inkluderet det i din hårplejerutine, det vil give pote over tid!

Klip håret regelmæssigt

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰