Kvinde som oplever hårtab i overgangsalderen
Gode råd

Hårtab i overgangsalderen - Stor guide til årsager og behandling

af Kasper Lindgren Mar 03, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 16. juni 2024.

Indholdfortegnelse

Hårtab kan være en foruroligende oplevelse, især når det sker i overgangsalderen. De hormonelle ændringer, der er forbundet med overgangsalderen, bidrager til hårtab hos kvinder, hvilket gør det til et problem, der påvirker et betydeligt antal kvinder. Det kan være svært at vide, hvordan man skal håndtere hårtab og de følelsesmæssige konsekvenser, det kan have for dem, der lider af det.

I dette blogindlæg vil vi diskutere nogle af årsagerne til og løsningerne på hårtab hos kvinder i overgangsalderen, og hvordan man bedst håndterer virkningerne heraf. Vi vil se på de ændringer, der sker i overgangsalderen, og som bidrager til hårtab, samt livsstilstips til at bekæmpe det. Derudover vil vi undersøge forskellige behandlingsmuligheder for at forebygge hårtab. Ved at forstå mere om hårtab hos kvinder i overgangsalderen kan vi tage skridt til at håndtere hårtabets virkninger på både fysisk og følelsesmæssigt velvære.

Gå direkte til løsning

Hvorfor oplever kvinder hårtab ved overgangsalderen?

Når kvinder kommer i overgangsalderen, oplever deres krop et fald i østrogenniveauet. Dette fald i østrogen kan føre til en stigning i androgener, som er mandlige hormoner, der typisk findes i meget lavere niveauer hos kvinder end hos mænd. De øgede androgener kan få hårsækkene til at blive mindre, hvilket får dem til at producere tyndere og kortere hår. Det der helt konkret sker er at faldet i de kvindelige hormoner gør at hårets vækstcyklus bliver afkortet betragtelig. Det vil derfor udløse at håret bliver markant tyndere, da der ikke er de samme hår til at erstatte de hår som naturligt skal erstattes.Som følge heraf kan kvinder opleve udtynding og hårtab på grund af den manglende styrke i hårstrået. Denne form for hårtab kan kategoriseres som hormonelt hårtab.

Desuden kan disse ændringer også medføre, at hovedbunden bliver mere tør og mere tilbøjelig til at irritere, hvilket kan føre til yderligere hårtab eller knækket hår. Når kvinderne bliver ældre, producerer deres krop desuden naturligt mindre talg, som er en fedtet substans, der hjælper med at holde hovedbunden og håret sundt. Symptomatisk set hjælper dette fedtstof med at holde hovedbunden fugtet og forhindre skader i at opstå, så når produktionen aftager, kan det efterlade hovedbunden med en tør eller kløende fornemmelse, hvilket igen kan bidrage til hårtab.

Endelig kan der under overgangsalderen være drastiske udsving i hormonniveauet, som yderligere kan forstyrre den sarte balance i vores krop, hvilket resulterer i yderligere stress på vores hovedbund og generelle sundhed, hvilket forårsager mere hårtab for nogle personer.

Hvad er symptomerne på hårtab ved overgangsalderen?

De klassiske symptomer på hårtab i overgangsalderen kan omfatte udtynding af håret over hele hovedet, en tilbagelænet hårgrænse og et generelt tab af volumen. Hårtab i overgangsalderen kan forekomme som pletter i hovedbunden eller diffus udtynding i hele hovedbunden. Kvinder vil således ofte opleve som en generel udtynding af håret, hvor det er modsat mænd som ofte vil opleve det som høje tindinger. Hårets tekstur kan blive skørt, groft og tørt. Der kan komme hårklumper ud, når man børster eller tager brusebad, og der kan være en stigning i mængden af synlig hovedbund på grund af skaldede pletter, der opstår. Der kan også være en øget forekomst af skæl eller flager i hovedbunden.

Overgangsalderen er et hormonelt hårtab og således kan det være du slet ikke opdager det, da det er mere jævnt fordelt og diskret end ved andre former for hormonelt hårtab.

Tegn som du skal være opmærksom på:

  • Hvis du i gennemsnit taber mere end 150 hår om dagen.
  • Generelt tyndere hår
  • Din hovedbund er mere synlig især ved hårgrænserne
  • Det knækker lettere end normalt
  • Hårbørsten er fyldt af hår gentagende gange

Hvor almindeligt er hårtab ved overgangsalderen?

Hårtab i overgangsalderen er en almindelig foreteelse, der rammer mange kvinder, når de går over i overgangsalderen. Undersøgelser har anslået, at op til 66% af alle kvinder oplever en vis grad af hårtab i overgangsalderen. Denne form for hårtab opstår typisk gradvist og indebærer udtynding eller skaldethed i tindinger eller toppen af hovedet. I de fleste tilfælde falder håret ikke helt ud og er kun synligt tyndere end tidligere. Ud over at hormonniveauet falder, kan ændringer i kosten og stressniveauet i overgangsalderen også bidrage til hårtab.

Hvordan kan jeg forebygge hårtab i overgangsalderen?

Hårtab i overgangsalderen kan være en svær oplevelse for kvinder, og det er vigtigt at tage skridt til at forebygge det. Her er nogle tips til, hvordan du kan hjælpe med at beskytte dit hår i overgangsalderen:

Spis en sund kost

Spis en kost med et højt indhold af frugt, grøntsager og magre proteiner som fisk, fjerkræ, bønner og bælgfrugter, så din krop får de essentielle vitaminer og mineraler, der er nødvendige for en normal og sund hårvækst. En velafbalanceret kost hjælper også med at reducere stresshormoner, der kan forårsage hårtab.

Sund kost er vigtigt for at opretholde et normalt hår

Hold stressniveauet lavt

Prøv at reducere stressniveauet så meget som muligt ved hjælp af afslapningsteknikker som yoga eller meditation. Det kan også hjælpe at holde sig væk fra aktiviteter, der skaber overdreven stress, som f.eks. at arbejde for meget eller bekymre sig for meget om trivielle ting. Derudover kan en positiv holdning til aldring hjælpe dig med at klare de ændringer, du måtte opleve som følge af overgangsalderen, bedre.

Begræns alkoholforbruget

Overdrevent alkoholforbrug kan føre til dehydrering, hvilket kan resultere i tør hovedbund og usundt udseende hår. Desuden kan alkohol forstyrre kroppens evne til at optage de nødvendige næringsstoffer, der er nødvendige for en sund hårvækst.

Få tilstrækkelig søvn

Det er vigtigt at få nok søvn for et godt helbred generelt, men det er især vigtigt, hvis du forsøger at forhindre hårtab i overgangsalderen, fordi det giver kroppen tid til at hvile og reparere sig selv, hvilket omfatter reparation af beskadigede celler i folliklerne i din hovedbund, der er ansvarlige for at vokse nye hår. Så tilstræb 7-9 timers kvalitetssøvn hver nat, hvis det er muligt.

God søvn er vigtigt for kroppen for at reparer sig selv og dit hår

Motionér regelmæssigt

Motion har vist sig at reducere stressniveauet ved at frigive endorfiner, som er kendte humørløftere! Desuden er regelmæssig motion med til at sikre, at dit kredsløbssystem fungerer optimalt og leverer tilstrækkeligt iltrigt blod til alle dele af kroppen, herunder hovedbunden, hvilket er afgørende for sunde og flotte lokker!

Brug skånsomme hårprodukter

Når du vasker eller styler dit hår, skal du vælge blide produkter, der er specielt udviklet til følsom hovedbund, så du ikke irriterer området yderligere og forårsager mere skade end gavn! Det vil ofte være en god ide at skifte til en sulfat og silikonefri shampoo eller generelt hårplejeprodukter uden sulfat og silikone. Og sørg for ikke at vaske håret for ofte (højst to gange om ugen), da dette kan fjerne de beskyttende olier og gøre dine lokker tørre.

Behandling af hårtab i overgangsalderen

Hvis du opdager at du er ramt af hårtab eller tyndt hår i overgangsalderen er det først og fremmest en god ide at søge egen læge og få undersøgt hvad det præcis skyldes. På den måde kan man sætte bedst ind med den rigtige behandling. Ofte er hårtab i overgangsalderen forårsaget af en hormonel forandring og der kan derfor være brug for behandlinger der kræves lægens hjælp.

Derudover kan kostændringer som f.eks. at øge indtaget af visse B-vitaminer eller tilføje biotin bidrage til at opretholde et normalt hår. For dem, der søger et ekstra boost, har hovedbundsmassageteknikker vist sig at kunne øge blodgennemstrømningen i hovedbunden og stimulere ny hårvækst. Det er vigtigt at huske, at alles krop er forskellig, og at det, der virker for nogle mennesker, måske ikke er effektivt for andre. Ved at rådføre dig med en læge eller sundhedspersonale kan du få en bedre idé om, hvilken behandling der passer bedst til dine behov.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰

Tags: