Shampoo uden silikone er blevet mere og mere populært de seneste år, og med god grund. Silikone er en gruppe af kemikalier, der ofte findes i hårplejeprodukter, herunder shampoo, balsam og stylingprodukter. De bruges ofte for at give håret en glansfuld og blød tekstur, men de kan også have nogle negative effekter på hårets sundhed og længde. Ofte kan det gøre mere skade end gavn og derfor er det vigtigt at vide hvilke ingredienser der er i din shampoo.
Gennemlæst af Dorthe Kristensen
- Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom
Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 8/2-2023
I dette blogindlæg tager vi dig igennem følgende emner:
Indholdsfortegnelse
Hvorfor er der silikone i shampoo?
Silikone i shampoo er en syntetisk polymer forbindelse, som normalt findes i form af en væske eller voks. Det er fremstillet af silica (sand), som er blevet behandlet og kombineret med ilt og andre elementer. Silikone kan bruges til at give håret smidighed, blødhed og glans. Det virker ved at danne en usynlig "film" over hvert enkelt hårstrå, som forhindrer fugttab, reducerer friktionen mellem hårstråene og giver mere volumen.
Silikone anvendes ofte som blødgøringsmidler, balsam og fugtighedsbevarende midler i shampoo og andre produkter til personlig pleje. De bidrager til at forbedre hårets udseende ved at øge dets glans og samtidig beskytter det mod skader forårsaget af varmestyling værktøj og hårde kemiske behandlinger. Desuden fungerer de også som vandafvisende solbeskyttelsesmidler ved at forhindre UV-stråler i at trænge dybt ind i hovedbunden.
Silikonebaserede ingredienser anvendes i vid udstrækning i mange shampoos. På trods af deres fordele for hårets sundhed kan silikoner forårsage ophobning i hovedbunden på grund af deres vandafvisende egenskaber. Dette kan føre til en række problemer for både håret og hovedbunden. Vi giver dig en guide lige her til hvorfor du skal vælge en shampoo uden silikone.
Derfor skal du vælge en shampoo uden silikone
Silikone anvendes i vid udstrækning i skønhedsprodukter, især shampoo og balsam. Dens populære egenskaber kan give håret et glansfuldt og glat udseende, men det har desværre også en bagside. Silikone kan nemlig også være skadelige for håret i længden. Silikoner dækker håret og forhindrer fugt i at trænge ind eller ud af håret, hvilket fastholder snavs og produkter i hårstråene. Med tiden kan denne belægning af silikone tynge håret ned og få det til at se mat, slapt og fedtet ud. Desuden kan silikoner gøre det svært for plejende behandlinger at trænge dybt ind i hovedbunden eller hårsækkene, da de blokerer for nogle af de gavnlige ingredienser. Dette kan selvsagt have en skadelig effekt på dit hår.
De her ting vil du kunne opleve hvis du bruger en shampoo med silikone:
Tørt hår - Silikonen er med til danne en hinde om hårstrået som i første omgang er med til at holde på fugt og pleje. Men silikonen gør det også svært at tilfører ny fugt og pleje til håret. Således kan du over en længere periode, hvis du ikke får håret renset godt, opleve at dit hår bliver tørt og mere skrøbeligt. Det vil så fald gøre at dit hår vil have en større tendens til at knække.
Fedtet hår og hovedbund - Når håret bliver tørt prøver hovedbunden at kompenserer for det ved at producerer flere af hårets naturlige olier. Det vil således få håret og hovedbunden til at blive fedtet. Hvis du så tænker at du blot bør vaske det, så kan du risikerer at forværre situation hvis du forsat anvender en shampoo med silikone.
Af disse grunde vælger mange mennesker nu shampoo uden silikone som en del af deres hårplejerutine. Shampooer uden silikone indeholder ofte plejende og naturlige ingredienser, der hjælper med at holde håret sundt, plejet og fugtet uden at tynge det ned. Disse naturlige ingredienser såsom aloe vera, kokosolie og sheasmør er fulde af vitaminer og mineraler, som er vigtige for at opretholde en normal hårvækst. De naturlige ingredienser vil være med til at fugte din hovedbund og samtidig forhindre tørhed og skader i hårstråene som kan være forårsaget af miljømæssige faktorer som sol eller vind.
Personer med krøllet eller kruset hår bør især undgå shampoo med silikone, da disse hårtyper har brug for mere fugt og pleje end andre hårtyper. Hvis du bruger en shampoo med silikone, vil det kun udtørre hårstråene yderligere, hvilket med tiden vil føre til brud i hårstrukturen. Personer med fint eller tyndt hår bør også overveje at undgå denne type shampoo - silikoneophobning på tynde, sarte hårstrå kan føre til yderligere udtynding, hvilket er lige modsat det man ønsker, når man forsøger at opnå voluminøse lokker!
Ud over at give næring til hovedbunden og hårsækkene er det godt at bruge en shampoo uden silikone for dem, der ofte bruger stylingprodukter som f.eks. geler eller mousser på deres hår. Som tidligere nævnt skaber silikoner en usynlig barriere oven på dine hårstrå, som forhindrer stylingprodukterne i at trænge ind i hovedbunden, hvilket betyder, at du skal bruge mere produkt end nødvendigt for at opnå de ønskede resultater!
I sidste ende skal du vælge en shampoo uden silikone, da du vil opleve et sundere hår, der er fugtet og samtidig fri for enhver ophobning, der kan få dem til at få håret til at se slapt eller fedtede ud over tid! Med alt dette i tankerne skal du holde øje med shampooer mærket "sulfatfri" næste gang du går på indkøb - sulfater bruges ofte sammen med silikoner, så hvis du undgår begge dele, sikrer du dig et sundere hår!
Hvilke silikonestoffer er dårlige for mit hår?
Selv om de kan give en række fordele, er der en vis debat om silikoners langsigtede virkninger på hårets sundhed. Den anvendte type silikone kan afgøre, om den er sikker til brug i dit hår, eller om den kan forårsage skade.
De to hovedtyper af silikoner, der almindeligvis anvendes i hårplejeprodukter, er vandopløselige og ikke-vandopløselige (fedt) silikoner. Vandopløselige silikone anses generelt for at være mere sikre end deres fedt opløselige modsætning, da den vand opløselige let opløses, når de udsættes for vand. Som eksempler herpå kan nævnes dimethicone-copolyol og PEG-modificeret dimethicone. Ikke-vandopløselige silikoner eller fedtopløselige silikoner vaskes ikke let væk med vand og har en tendens til at ophobe sig i hovedbunden og på hårstrået med tiden. Eksempler herpå er cyclopentasiloxan, dimethicone, amodimethicone og phenyltrimethicone.
Vandopløselige silikoner har mindre risiko for ophobning, da de let skylles væk med vand og ikke kræver stærke overfladeaktive stoffer eller rengøringsmidler for at blive renset ud. Dette gør dem til et ideelt valg for dem, der ønsker at holde deres hår sundt og samtidig nyde godt af de fordele, som silikoner kan tilbyde. På den anden side kan ikke-vandopløselige silikoner potentielt skabe ophobninger i hovedbunden efter gentagen brug, hvilket kan føre til skæl, irritation, fedtet hår og hovedbund eller tørhed, tynge håret, så det bliver slapt eller livløst, samt mindske dets evne til at absorbere naturlig fugt og næringsstoffer fra andre behandlinger som f.eks. serum eller olier. Ikke-vandopløselige silikoner bør derfor anvendes sparsomt på grund af deres potentielle negative langtidsvirkninger på hovedbunden og hårstråene, når de anvendes regelmæssigt i længere perioder.
Hvad skal jeg gøre hvis min shampoo er med silikone?
Til at starte med skal du sørger for at håret og hovedbunden er renset. Det simple råd er selvfølgelig at anvende en shampoo uden silikone som kan være med til at rense håret for det tilbageværende silikone. Du kan med fordel anvende en hovedbundsbørste for at rense hovedbunden også. Den er super behagelig at anvende og giver virkelig din hovedbund en hjælpende hånd! Shampoo’en du skal anvende kommer meget an på om du allerede oplever problemer med hovedbunden eller håret. Alt efter om du skal have en skånsom shampoo eller om det skal være en shampoo til tørt hår f.eks.
Hvordan finder jeg en god shampoo uden silikone?
Nu har du efterhånden hørt en del på hvorfor man skal vælge en shampoo uden silikone. Men nu står du nok tilbage med: “jamen hvad for en skal jeg vælge?” det er et rigtig godt spørgsmål, som meget afhænger af din hårtype.
Vi kan anbefale vores Repair and Care shampoo til dig som har tørt, skadet eller krøllet hår. Shampooen er fri for sulfat og silikone og giver dit hår masser pleje, fugt og glans! Det er virkelig en wauw oplevelse, trust me. Derudover indeholder shampooen også en ingrediens som er med til at reducerer skader med op til 80%.
Til dig der sidder med fint, tyndt eller generelt skandinavisk hår, som ønsker mere fylde og volumen, så kan jeg varmt anbefale vores grow and glow shampoo. Selvfølgelig fri for silikone og sulfat, har den med sine unikke ingredienser påvist at reducerer hårtab med 89%, øge hårtætheden med 52% og øge diameteren på håret med 11,3% efter 90 til 150 dages brug. Så det er en virkelig en anbefaling værd til dig!
Skal jeg bruge en balsam uden silikone og sulfat?
Det helt klare svar her er, JA! Af præcis de samme årsager som ved shampoo. Man skal altid passe på skadelige silikonestoffer som kan ophobe sig i håret og hovedbunden og med tiden udvikle sig til problemer. Det samme gælder egentlig også stylingprodukter, vælg nogle produkter der har naturlige ingredienser eller olier i stedet for.
Guide: Sådan bruger du en shampoo og balsam uden silikone
Hvis du leder efter en shampoo og balsam, der ikke indeholder silikone eller sulfat, er du heldig. Der findes nemlig masser af naturlige mærker, som ikke kun er gode for dit hår, men som også giver gode resultater. For at få det bedste ud af sådanne produkter er det dog vigtigt at bruge dem korrekt. For at hjælpe dig er der her en guide til, hvordan du bruger en silikonefri shampoo og balsam:
1. Trin: Start med at gøre dit hår vådt med varmt vand, før du påfører shampooen. Dette vil hjælpe med at åbne porerne og gøre det lettere at slippe af med eventuelle urenheder eller ophobninger i din hovedbund. Massér forsigtigt shampooen ind i din hovedbund med cirkulære bevægelser, og arbejd den op gennem hårlængderne. Sørg for at fokusere på områder, hvor der kan have samlet sig produkt, f.eks. nær hårrødderne og omkring ørerne. Skyl grundigt ud, før du går videre til trin to.
2. Trin: Når al shampooen er skyllet ud, skal du påføre en god mængde balsam, så det dækker alle dele af dit hår. Arbejd igen fra rod til spids med små cirkulære bevægelser med fingerspidserne, indtil alle områder har fået lige meget opmærksomhed; dette vil hjælpe med at fordele produktet jævnt i alle hårstråene. Vil du have en nem løsning, kan du overveje at bruge en smart børste der fordele balsammen grundigt. Her kan du med fordel anvende Detangle Egg Brush til at fordele produktet ud i håret.
Lad det nu virke i 2-5 minutter afhængigt af hvilken type balsam du har brugt, da nogle kræver mere tid end andre. Skyl herefter håret helt af med varmt vand og dup det tørt med et håndklæde - undgå at gnide kraftigt, da det kan forårsage brud, hvilket vil ødelægge alle de gode virkninger, som balsammen har haft!
3. Trin: For dybere næring en eller to gange om ugen kan du prøve at bruge en intensiv fugtgivende maske (uden sulfater) efter vask med shampoo, men før balsamering - hvis du giver den ekstra tid i fugtigt hår, vil den maksimere effekten af de plejende egenskaber i hvert enkelt hårstrå for at opnå maksimal pleje og fugt! Alternativt kan du også bruge en oliebehandling, hvis du foretrækker det - bare sørg for, at det er en, der er specielt designet til brug uden silikone eller sulfater, så den ikke skader dine lokker længere hen ad vejen!
4. Trin: Afslut endelig med en kold stråle fra brusehovedet eller en kold skylning efter conditionering for ekstra glans - dette vil lukke hårstråene, som holder mere effektivt på fugten, hvilket får dem til at se glattere og mere skinnende ud i det hele taget!
Med disse trin i baghovedet burde det ikke længere være skræmmende at bruge shampoo og balsam uden silikone og sulfat! Husk disse tips, når du plejer dit hår regelmæssigt, så det forbliver sundt og glansfuldt gennem alle årstider!