Hvad er hår lavet af?
Gode råd

Hvad er hår lavet af? Alt du behøver at vide

af Lotte Lindgren Sep 14, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 29. februar 2024.

Velkommen til vores blogindlæg, hvor vi vil dykke ned i en fascinerende verden af hår. Har du nogensinde spekuleret på, hvad dit hår egentlig er lavet af? Vi vil give dig svarene og udforske forskellige aspekter vedrørende hårtypes, vækst og faktorer, der påvirker hårets tilstand. Så lad os begynde med at afdække hemmelighederne bag dette utrolige element!

Indholdsfortegnelse

Fakta om hår: Hvad er det lavet af?

Håret er lavet af keratin, et stærkt og holdbart protein. Keratin dannes i hårsækkene, der sidder under huden på hovedbunden. Hver enkelt strå består af flere lag, hvor det yderste kaldes kutikulaen og beskytter hårets indre struktur.

Du kan læse mere om keratin her

Hårets opbygning

Hårstrukturer er komplekse og består af flere forskellige lag. Hårfollikler, der sidder dybt i huden, er ansvarlige for hårvækst og produktionen af ​​hårsække. Disse hårsække producerer proteinet keratin, som udgør selve håret. Hårlaget består også af forskellige hudlag omkring folliklerne.

Keratin: Hårets vigtigste bestanddel

Definition af keratin:

Keratin er et protein, der udgør den vigtigste bestanddel af håret. Det dannes i hårsækkene og er ansvarlig for at give håret sin styrke og struktur. Det er byggestene for håret.

Funktionen af keratin i håret:

Keratin fungerer som en beskyttende barriere, der hjælper med at bevare fugtigheden i hårstråene. Det bidrager også til at gøre håret mere elastisk og modstandsdygtigt over for skader fra miljømæssige påvirkninger.

Produktion og dannelse af keratin:

Keratindannelsen sker i de dybere lag af huden, hvor cellerne gradvist omdannes til keratinceller. Disse celler vokser opad gennem folliklerne og danner det ydre beskyttende lag omkring hårstråene. Denne proces sikrer kontinuerlig produktion af nyt keratin for at opretholde sundt hår.

Andre komponenter i håret

Melanin er det farvestof, der giver håret sin naturlige farve. Det produceres af hårsækkene og findes i de pigmenterede celler omkring hårstrået. Lipider og fedtsyrer udgør en beskyttende lag omkring hårstråene, som holder dem sunde og stærke. Mineraler og proteiner spiller en vigtig rolle i at styrke strukturen af ​​hårstråene ved at forsyne dem med nødvendige næringsstoffer. Disse komponenter sikrer sund vækst og opretholder hårets kvalitet over tid.

Hårtyper og strukturer

Fint hår er tyndt og har en glat struktur. Det kan være mere udsat for skade og tendens til at se fladt ud. Medium hår er mellem tykt og har normalt en alsidig struktur, der kan styles på forskellige måder. Groft hår er tykt og groft i tekstur, hvilket gør det mere modstandsdygtigt over for skade.

Hårets struktur kan være lige, bølget eller krøllet afhængigt af formen på hårskaftet. Lige hår er jævnt og uden meget naturligt fald eller bøjning. Bølget hår har små bøjninger eller buer langs hårlinjen, der giver det et naturligt volumenlook. Krøllet hår danner spiraler eller kringler i hele længden af ​​håret.

Typer af hår: Fint, medium og groft

Faktorer som genetik, hormoner og livsstil påvirker hårtypen. Fint hår er karakteriseret ved at være tyndt og let. Det kan nemt blive fedtet og ser ofte fladt ud. Medium hår har en mellem tyk struktur og er mere fleksibelt end fint hår. Det har tendens til at have mere fylde og volume end fint hår. Groft hår er kendetegnet ved at være tykt, stift og groft i teksturen. Det kan være svært at style, men det har også tendens til at have mere naturlig volumen.

Egenskaberne ved de forskellige hårtyper gør dem unikke i deres egen måde - fra fint håret der hurtigt bliver fedtet, medium håret der får en god balance mellem fylde og fleksibilitet samt groft håret med dens naturlige volumen selvom det kan være lidt vanskeligt når man ønsker et bestemt look eller frisure

Hårets struktur: Lige, bølget eller krøllet

Årsagerne til forskellige hårestrukturer kan være genetiske og afhænge af individets etniske baggrund. Kendetegn ved lige hår inkluderer en glat og strækbar tekstur samt tendensen til at blive hurtigere fedtet end andre hårtyper. Bølget hår har en naturlig bølgende form, der kan variere fra lette bølger til mere markante krøller. Krøllet hår er karakteriseret ved tætte spiralformede krøller, der ofte har en tykkere diameter end de to andre hårtyper.

Forskellene mellem bølget og krøllet hår ligger primært i graden af krusning og definition i krøllerne. Mens bølget hår normalt har løsere, mere definerede bøjninger eller kruset hår typisk mere sammenflettet med mindre definition i mønstrene. Det kan også være sværere at styre og have tendens til øget frizz på grund af den naturlige porøsitet i dette type hår.

Hårvækst og hårtab

Hår er lavet af et protein kaldet keratin, der produceres i hårsækkene. Keratin giver håret sin styrke og elasticitet. Hårets vækstcyklus består af tre faser: anagen (vækst), katagen (overgang) og telogen (hvile). Forskellige faktorer som genetik, hormoner, alder og stress kan påvirke hårvæksten samt forårsage hårtab. Det er vigtigt at identificere årsagerne til hårtab for at kunne finde den bedste behandling eller forebyggende metode. Du kan læse mere om årsagerne til hårtab her

Hårets vækstcyklus

Hårets vækstcyklus består af tre faser:

  • Anagen-fasen: Dette er den aktive fase, hvor håret vokser. Under denne fase produceres nye celler i hårrødderne, og håret forlænges. Denne fase kaldes også vækstfasen.
  • Katagen-fasen: Dette er overgangsfasen mellem vækst og hvile. Håret stopper med at vokse, og rødderne skrumper sammen.
  • Telogen-fasen: Dette er hvilefasen indtil håret falder ud. Det gamle hår forbliver på plads, mens en ny cyklus begynder.

Under hver af disse faser gennemgår hårene forskellige processer og ændringer i deres struktur. Forståelsen af disse faser kan hjælpe os med at forstå hvordan vores hår fungerer og ændrer sig over tid.

Hårmaske med keratin

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰