kvinde med sundt hår
Gode råd

Sundt hår: Sådan plejer du din hovedbund for et stærkt hår

af Lotte Lindgren Jun 19, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 2. februar 2024.

Har du drømt om at have sundt og stærkt hår? Du er ikke alene. Kvinder over hele verden ønsker sig det samme, men mange ved ikke, hvor de skal starte. Det starter med en sund hovedbund. I denne artikel vil jeg dele mine bedste tips og tricks til hvordan du kan pleje din hovedbund for at opnå det sunde og smukke hår, som du altid har ønsket dig.

Indholdsfortegnelse

Hvorfor er sund hovedbund vigtigt?

En sund hovedbund er afgørende for at opnå et sundt og stærkt hår. Din hovedbund har brug for pleje og fugt, ligesom resten af din hud på kroppen. Brug en shampoo specielt designet til din hårtype og undgå at vaske det for ofte, da dette kan tørre din hovedbund ud. Husk også at bruge balsam kun i spidserne af dit hår, så du undgår overskydende produkt på din hovedbund.

Hårets opbygning

Hårstråets forskellige lag og deres funktion:

Hår består af tre lag: Kutikula, cortex og medulla. Kutikula er det yderste beskyttende lag, som forhindrer håret i at tage skade fra sollys eller varme stylingværktøjer. Cortex er midterlaget, hvor farven ligger, og det giver håret dets styrke. Medulla er det inderste kerneagtige område af hårstrået. For at opretholde et sundt hår, skal du sørge for at pleje alle disse tre lag ved hjælp af passende shampoo og balsam.

hårets opbygning

Kemiske processer, der påvirker håret (fx farvning):

Nogle kemiske behandlinger som fx permanent, afblegning eller farvebehandling kan være skadelige for dit hår - hvis de ikke bruges korrekt! Hvis din stylist anvender en lav peroxidkoncentration under din farvebehandling samt en fugtgivende efterbehandlingskur til spidserne vil eventuelle negative effekter minimeres markant. En god måde at bevare ens hovedbunds sundhed under sådanne behandlinger kan også være ved regelmæssigt at give sig selv førende plejeprodukter indeholdende ekstra fugtgivelse.

Betydningen af en sund hovedbund for hårets styrke:

En sund hovedbund betyder stærkere rødder hvilket sikrer glansfuldt samtidig modstandsdygtigt hairfollikler En hårplejerutinemed jævnlig vask fjerner urenheder fra din hud samt overskydende olier, der ellers ville tilstoppe hårsækkene og forringe din hovedbunds sundhed. Så giv din hovedbund lidt ekstra opmærksomhed ved regelmæssigt at bruge en fugtgivende shampoo samt balsam, og du vil se resultaterne på dit lange sunde skinnende hår!

Hvordan påvirker en sund hovedbund håret?

En sund hovedbund er nøglen til at opnå et sundt og stærkt hår. Ved at forebygge skæl og kløe, kan du undgå irritation i hovedbunden, som kan føre til hårtab eller svækkelse af håret. Samtidig vil en god pleje af din hovedbund hjælpe med at fremme hårvækst og reducere hårtab over tid.

Forbedringen af glans og tekstur kommer også fra en velplejet hovedbund. Brug fugtgivende shampoo og balsam på længderne for at målrette tørt eller beskadiget hår samt undgå splittede spidser. Alt i alt handler det om balance — vedligeholdelse af en ren, hydreret og sund hovedbund for optimalt resultat på dine lokker!

Sådan plejer du din hovedbund

En sund hovedbund er afgørende for et stærkt og glansfuldt hår. Brug en mildest mulig shampoo, der passer til din hårtype, og massér den forsigtigt ind i hovedbunden med fingerspidserne. Undgå at gnide håret mod hinanden eller bruge neglene, da det kan skade både hår og hovedbund. Du kan overveje at bruge en Deep Scalp Brush for effektiv massage af hovedbunden.

Kvinde masserer sin hovedbund

 

For meget varme skader ikke kun håret men også din hud på ​​hovedet. Vælg derfor en lavere temperatur på dit stylingværktøj og brug altid en varmebeskyttende spray for at undgå overophedning af både dit hår og din hud på ​​hovedet.

Brug den rigtige shampoo

Vil du have sundt og stærkt hår? Så er det vigtigt at vælge den rigtige shampoo. Brug en mild shampoo uden sulfater og parabener for at undgå skadelige kemikalier i dit hår. Undgå også at vaske dit hår for ofte, da det kan tørre din hovedbund ud. Du kan læse vores guide om hvor ofte du skal vaske dit hår her.

Brug i stedet en balsam efter shampooen for ekstra pleje, så dit hår bliver lækkert og glansfuldt.

 • Vælg en mild shampoo uden sulfater og parabener
 • Undgå at vaske dit hår for ofte, da det kan tørre din hovedbund ud
 • Brug en balsam efter shampoo for ekstra pleje

Massér hovedbunden

Når du vil have sundt hår, er det vigtigt at massere din hovedbund regelmæssigt. Start med at bruge fingerspidserne til at massere rundt i cirkler på hovedbunden for at øge blodgennemstrømningen og frigøre spændinger. Fortsæt derefter ned langs nakken og skuldrene for en mere afslappende oplevelse, der kan hjælpe dig med også føle dig mere afslappet generelt i din krop. Sørg for altid at tage mindst et minut til dette hver gang du vasker dit hår - det vil gøre en verden til forskel! Læs vores guide til optimal massage af hovedbunden her!

Undgå for meget varme

Lad dit hår lufttørre så meget som muligt og undgå regelmæssig brug af varme stylingværktøjer. Hvis du ikke kan undgå føntørrer eller glattejern, skal du altid bruge varmebeskyttende produkter først for at beskytte håret. Skru ned for temperaturen på dine stylingværktøjer for at mindske skader på håret.

Husk disse tips, når du styler dit hår med varme værktøjer:

 • Brug altid en heat protectant spray eller serum
 • Undgå at holde dit stylingværktøj på samme sted i mere end et par sekunder.
 • Brug ikke de højeste indstillinger, medmindre det er absolut nødvendigt
 • Overvej at investere i en god kvalitet stylingenhed til mindre skade på håret over tid

At tage vare på dit hår og undgå overdrevet udsættelse for varme vil hjælpe dig med at opnå sundt og stærkt hår.

Undgå varmestyling produkter hvis du vil have sundt hår

Spis en sund kost

Inkludér sunde fedtsyrer fra fisk, nødder og avocado i din kost for at hjælpe med at pleje dit hår og holde det sundt. Sørg også for at få nok protein til opbygning af keratin, som er vigtigt for stærkt hår. Husk også på, at hydreringen af hovedbunden er afgørende - drik masser af vand hver dag.

Tips til en sund kost:

 • Inkluder fede fisk såsom laks eller makrel
 • Spis nødder og frø
 • Tilføj avocado til dine måltider
 • Få rigeligt med protein gennem kilder som kylling, æg eller bælgfrugter
 • Drik mindst 8 glas vand hver dag

Det kan være svært altid at spise perfekt afbalanceret kost, men hvis du sørger for disse simple justeringer i din diæt kan du hjælpe dit hår med den bedste mulige pleje fra indersiden. Hvis du føler at det bliver for svært at få til at hænge sammen kan du overveje om du skal bruge vitaminer til håret. Her har vi hos Yuaia Haircare vores egne hårvitaminer som blandt andet indeholder biotin som er med til at vedligeholde et normalt hår. Læs mere om hårvitaminerne her!

Tips og tricks til sundt hår

Hårvask er en nødvendighed, men for meget vask kan tage en hårdt på dit hår. Prøv at vaske dit hår hver anden dag og brug et mildt shampoo, der ikke skader din hovedbund.

Stylingprodukter kan give dit hår det perfekte look, men de kan også beskadige det i længden. Prøv at undgå produkter med alkohol og andre kemikalier og vælg naturlige alternativer som kokosolie eller aloe vera gelé i stedet. Brug kun så meget som nødvendigt for at få det ønskede resultat.

En børste med naturhår vil reducere træk på håret og mindske risikoen for knækkede ender. Det vil også hjælpe dig med at sprede dine naturlige olier rundt i håret, hvilket vil holde det sundt og skinnende.

Undgå for mange hårvask

Brug tørshampoo mellem vask, så du undgår at vaske dit hår for ofte. At vaske håret mere end nødvendigt kan resultere i en tør og irriteret hovedbund samt skader på hårets struktur. Samtidig kan brugen af tørshampoo også give dig et ekstra løft til din frisure.

Overvej at vaske dit hår hver anden dag i stedet for hver dag. Dette vil ikke kun mindske risikoen for en overvasket hovedbund, men det vil også hjælpe med at bevare hårets naturlige olier og fugtighed. Prøv eventuelt en våd børste eller kam for hurtigt at opfriske dit look mellem vask. Undgå også brandvarmt vand og prøv at se om lunkent vand ikke kan gøre det. Det er meget bedre for håret.

Vælg en mild shampoo med naturlige ingredienser, såsom aloe vera eller rosmarinolie, til dine vaskedage. Disse ingredienser er kendt for deres beroligende egenskaber og stimulerer samtidig blodcirkulationen i hovedbunden – hvilket fremmer sundheden og væksten af ​​nye hårstråler. Du kan også overveje at anvende en hårkur som er tilpasser din hårtype. Her har vi en rigtig god fugtgivende hårkur som er ideelt til dig med lidt tørre spidser. Husk ALTID at slutte af med conditioner for at lukke hårstrået igen.

Kvinde med nyvasket hår

Skær ned på stylingprodukter

Undgå produkter med alkohol eller silikone, hvis du vil have sundt hår. Disse ingredienser kan udtørre håret og gøre det mere skrøbeligt. Prøv at bruge naturlige produkter i stedet for at undgå unødige kemikalier.

Lufttør dit hår så ofte som muligt og undgå varmeapparater som føntørrer, da de kan beskadige dit hår. Brug kun lidt produkt ad gangen for at undgå opbyggelse af rester i håret, hvilket kan gøre det tungere og mindre luftigt. Hvis du endelig skal bruge varmestyling til håret, så sørger for at bruge et produkt før med heat protection. At tage disse små trin vil hjælpe dig med at få et sundere og mere levende hår!

Brug en børste med vildsvinehår

Investér i en god børste af vildsvinehår, der skader håret mindre end syntetiske materialer. Det er vigtigt at vælge den rigtige børste til dit hår for at undgå unødvendig skade på håret. Børst håret forsigtigt fra rod til spids for at undgå knuder og træk på håret. Brug tid på at pleje dit hår ved hjælp af milde bevægelser med din naturlige børste. Vi har en fantastisk skånsom hårbørste med vildsvinehår, find den lige her!

Hårbørste med vildsvinehår

Rens din børste ofte ved hjælp af milde sæber eller shampoo, da det vil fjerne eventuelle ophobninger og snavs, som kan overføres til håret næste gang du bruger børsten. Vedligeholdelse er nøglen til sundt hår! Vær venlig mod dit hår ved regelmæssig rengøring og blid behandling med en god kvalitetsbørste lavet af naturligt materiale - så vil du hurtigt opnå et sundere udseende og mere glansfuldt hår!

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰