Kvinde med knækket hår
Gode råd

Knækket hår: Alt du skal vide om årsager og behandling

af Kasper Lindgren Apr 09, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 29. januar 2024.

At have et sundt og smukt hår er noget, som mange mennesker stræber efter. Men hvad sker der, når håret bliver tørt og knækker? Knækket hår er et almindeligt problem, der kan føre til skade på håret, tæmning og spaltede ender. I denne artikel vil vi diskutere alt, hvad du har brug for at vide om årsagerne til knækket hår og hvordan man behandler det.

Gå direkte til løsning

I dette blogindlæg tager vi dig igennem følgende emner:

Indholdsfortegnelse

Hvad er knækket hår?

Knækket hår er når håret er blevet tørt og skørt, hvilket kan føre til brud. Det er en tilstand, hvor håret bliver svagt og nemt brækker, især når det udsættes for varme eller kemikalier. Knækket hår kan forekomme på ethvert hårtype og kan være en følge af forskellige faktorer såsom overbehandling, dårlig kost, eksterne faktorer som hårtørrer, glattejern, kemiske produkter og miljømæssige forhold.

Årsager til knækket hår

Knækket hår kan skyldes forskellige faktorer, herunder:

Overforbrug af varmestyling

Overbehandling af håret kan være en af de vigtigste årsager til knækket hår. Dette kan omfatte over anvendelse af hårtørrer, glattejern, krøllejern og andre varmestylingværktøjer. Farvning, afblegning af håret, permanente kemiske behandlinger og hyppig shampooing kan også føre til overbehandling af håret, hvilket kan medføre knækket hår.

Dårlig kost

En dårlig kost kan også føre til knækket hår. Mangel på vigtige vitaminer og mineraler som jern, vitamin B, C og D kan påvirke hårets sundhed og føre til knækket hår.

Eksterne faktorer

Eksterne faktorer som udsættelse for sol, vind og klorvand kan også føre til knækket hår. Miljømæssige faktorer som forurening og fugtighed kan også påvirke hårets sundhed og føre til knækket hår.

Behandling af knækket hår

Behandling af knækket hår kræver en kombination af sund kost, korrekt hårpleje og undgåelse af overbehandling. Her er nogle tips til behandling af knækket hår:

Klip håret

Klip håret regelmæssigt kan hjælpe med at fjerne de beskadigede og splittede ender og gøre håret sundere. Dette kan også reducere risikoen for knækket hår i fremtiden.

Brug en blid shampoo

Brug en mild shampoo og undgå hyppig shampooing for at undgå overbehandling af håret. Vælg en shampoo, der er specielt formuleret til beskadiget hår, da dette kan hjælpe med at reparere hårstråene. Her kan vi virkelig anbefale vores Repair and Care shampoo som er uden sulfat og silikone og fyldt med nærende og fugtgivende ingredienser.

Brug en balsam

Brug en balsam efter shampooing for at hjælpe med at gendanne hårets naturlige olier og fugtighed. Dette kan også hjælpe med at reducere risikoen for knækket hår.

Undgå varmestyling

Undgå brugen af varmestylingværktøjer såsom hårtørrer, glattejern og krøllejern. Hvis du har brug for at bruge varmestylingværktøjer, skal du bruge en varmebeskyttende spray og undgå at bruge dem for ofte.

Brug en hårmaske

Brug en hårmaske en gang om ugen for at give dit hår en ekstra fugtighedsboost. En hårmaske kan også hjælpe med at styrke håret og reducere risikoen for knækket hår.

Få en sund kost

Få en sund kost, der er rig på vitaminer og mineraler, især vitamin B, C, D og jern, som kan hjælpe med at opretholde et normalt hårs sundhed og reducere risikoen for knækket hår. Vitaminer og mineraler er vigtige for dit hår og generelle helbred, hvis du er interesseret i at vide mere om hvilke vitaminer og mineraler der er gode for håret så læs her.

En sund kost er vigtigt for håret

Forebyggelse af knækket hår

Forebyggelse af knækket hår indebærer at tage nogle simple skridt for at beskytte dit hår mod skade og overbehandling. Her er nogle tips til at forebygge knækket hår:

Vælg hårplejeprodukter med omhu

Vælg hårplejeprodukter, der er specielt formuleret til din hårtype og undgå produkter, der indeholder aggressive kemikalier, der kan skade håret. Her kan vi specielt anbefale vores repair and care produkter. Disse produkter formuleret efter at reparerer og give fugt og pleje til hår som er tørt med tendens til at knække.

Beskyt dit hår mod varmestyling

Beskyt dit hår mod varmestyling ved at bruge en varmebeskyttende spray og undgå at bruge varmestylingværktøjer for ofte. På den måde sikre du at hårstråene ikke bliver mere udtørret end de er i forvejen. Hvis du vil læse mere om varmebeskyttelse til håret, så læs her.

Beskyt dit hår mod solen

Beskyt dit hår mod solen ved at bære en hat eller et tørklæde, når du er ude i solen i længere tid. Brug også hårplejeprodukter, der indeholder UV-beskyttelse.

Klip håret regelmæssigt

Klip håret regelmæssigt for at fjerne de beskadigede og splittede ender og gøre håret sundere.

Knækket hår er en almindelig tilstand, der kan påvirke alle hårtyper og føre til skade på håret og visse tilfælde hårtab. Årsagerne til knækket hår kan være overbehandling med varmestyling, dårlig kost og eksterne faktorer som sol og vind. Behandling af knækket hår indebærer en kombination af sund kost, korrekt hårpleje og undgåelse af overbehandling. Forebyggelse af knækket hår indebærer at tage nogle enkle skridt for at beskytte dit hår mod skade og overbehandling.

FAQ om knækket hår

Kan knækket hår helbredes?

Knækket hår kan helbredes ved hjælp af en kombination af sund kost, korrekt hårpleje og undgåelse af overbehandling. Det er vigtigt at huske, at det kan tage tid at gendanne hårets sundhed, især hvis det har været udsat for gentagne skader over en længere periode.

Hvordan kan jeg forhindre knækket hår?

Du kan forebygge knækket hår ved at tage nogle enkle skridt for at beskytte dit hår mod skade og overbehandling. Vælg hårplejeprodukter, der er specielt formuleret til din hårtype, undgå varmestyling og beskyt dit hår mod solen og eksterne faktorer.

Kan jeg bruge olie til at behandle knækket hår?

Ja, du kan bruge olie til at behandle knækket hår. Olie kan hjælpe med at tilføre håret fugt og gøre det mere modstandsdygtigt over for skade. Kokosolie, arganolie og jojobaolie er gode valg.

Hvad skal jeg gøre, hvis mit hår er meget beskadiget?

Hvis dit hår er meget beskadiget, kan det være en god idé at besøge en professionel frisør eller hårplejeekspert for at få rådgivning om den bedste behandling for dit hår. Det kan også være nødvendigt at skære håret kortere for at fjerne de beskadigede ender.

Kan jeg farve mit hår, hvis det er knækket?

Det kan være bedst at undgå at farve dit hår, hvis det er knækket, da farvning kan føre til yderligere skade og tæmning. Hvis du alligevel vil farve dit hår, skal du søge rådgivning fra en professionel frisør for at finde den bedste farvningsmetode og produkt til dit hårtype.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰