Kvinde med tørt og kruset hår
Gode råd

Tørt og kruset hår | Stor guide til at undgå tørt hår

af Lotte Lindgren Sep 22, 2022

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 26. april 2024.

Indholdfortegnelse

Du må endelig ikke tage for givet, hvis du altid har sundt og glansfuldt hår! Det er nemlig en sjældenhed, da de fleste af os kender alt for meget til at have tørt, kruset og glansløst hår. Heldigvis er det også kun i perioder, men hvorfor bliver vores hår egentlig tørt og kruset og hvad kan vi gøre for at undgå eller mindske det? Det vil vi i dette blogindlæg prøve at forklare, så du forhåbentlig kan undgå et sårbart og usammarbejdsvilligt hår.

Hvis du vil være med i kampen mod tørt og kruset hår, så læs endelig med her - der er nemlig rigtig mange ting man kan gøre for at få misundelsesværdigt drømmehår.


 

Hvad er tørt hår?

Tørt hår er et almindeligt problem, der opstår, når dit hår ikke får eller bevarer nok fugt. Dette kan gøre håret mat, groft, svært at håndtere og ofte ledsaget af kruset hår, hvilket gør stylingen til en daglig udfordring. Årsagerne til tørt og kruset hår varierer fra miljømæssige faktorer som udsættelse for sol og vind, der tørrer håret ud, til personlige hårplejevaner, såsom overbrug af varmestylingværktøjer og kemiske behandlinger, der forringer hårets naturlige fugtighedsbarriere.

Kruset hår opstår, når fugtigheden i luften trænger ind i hårets ydre lag, hvilket forårsager, at håret svulmer og bliver ustyrligt. Dette problem bliver endnu mere udtalt, hvis håret allerede er tørt, da et tørt hår har en hævet og beskadiget kutikula, hvilket gør det let for ydre fugt at trænge ind.

At forstå årsagerne til tørt og kruset hår er vigtigt for at kunne vælge de rette plejeprodukter og -rutiner, der kan genoprette fugtigheden, glatte hårets ydre lag og give dit tørre og krusede hår dets naturlige glans og blødhed tilbage. Dette inkluderer brugen af fugtgivende shampooer, balsammer og dybdegående behandlinger, og at minimere brugen af varmestyling og kemikalier. Ved at tage disse skridt kan du effektivt bekæmpe tørhed og reducere kruset, hvilket fører til sundere, mere håndterbart hår.

Hårtyper og porøsitet

Hårtyper varierer fra glat til krøllet hår, hver med unikke karakteristika, der påvirker, hvordan de håndterer fugt og dermed deres tendens til at blive tørt og kruset. Glat hår tillader let fugtbevægelse op og ned i håret, hvilket gør det mindre tilbøjeligt til tørhed og krus, men ikke immun. Bølget og krøllet hår har en tendens til at blive tørrere og mere kruset, da deres snoede form gør det sværere for naturlige olier fra hovedbunden at rejse ned ad hårstrået. 

Hårporøsitet refererer til hårets evne til at absorbere og holde på fugt. Du kan bestemme din hårporøsitet ved den enkle flyde- eller synketest med et hårstrå i et glas vand; hår, der straks synker, har høj porøsitet, mens hår, der flyder, har lav porøsitet. Lav-porøst hår har en tæt cuticle, der gør det udfordrende at absorbere fugt, men når fugten er inde, holdes den indeni. Høj-porøst hår absorberer hurtigt fugt men har svært ved at bevare den, hvilket fører til tørhed og krus.

For at pleje tørt og kruset hår effektivt er det vigtigt at vælge produkter og rutiner, der matcher din hårtype og porøsitet. Lav-porøst hår har gavn af lette olier og fugtgivende produkter, der ikke vejer håret ned. Høj-porøst hår nyder godt af tungere, nærende behandlinger, der hjælper med at forsegle fugtigheden inden i hårstrået.

Hvorfor er mit hår tørt og kruset?

Der er desværre ikke ét svar på hvorfor tørt og kruset hår opstår.

Tørt hår og kruset hår går ofte hånd i hånd, fordi begge tilstande stammer fra en mangel på fugtighed. Når håret mangler tilstrækkelig fugt, bliver det tørt, hvilket øger chancen for, at du også får kruset hår, især under fugtige forhold. Dette dobbelte problem kræver en omhyggelig tilgang til hårpleje, som både adresserer fugtighedsbevarelsen og bekæmpelsen af krus.

Årsagerne kan være mange og det er helt individuelt, hvad der netop gør dit hår træls. Generelt handler det om, at hvis håret er tørt eller blevet beskadiget, så vil det yderste lag på hårstrået være åbent og have en ru overflade. Er ens hår åbent vil det hurtigt blive tørt og kruset, da fugten ikke er forseglet i håret. Tørt og kruset hår er hårets tegn på at det mangler fugt og protein. Et tørt og kruset hår kan vise sig på mange forskellige måder ved f.eks elektrisk hår, frizzy hår eller ved spaltede spidser. Specielt folk med krøllet hår kan opleve at de får bliver tørt og kruset hår. Det skyldes at håret har en anderledes struktur, som ofte bliver tørt og kruset.

Vi har her samlet nogle af de fællesnævnere vi oplever der kan være syndere til tørt og kruset hår:

Årsag 1: Har du krøller?

Hvis du har krøllet hår har du sikker oplevet at dit hår kan føles ru i overfladen? Det skyldes at krøllet hår har større risiko for at blive tørt og kruset, da det har ekstra meget brug for fugt for at være i balance. Derfor er det vigtigt, hvis du har krøllet hår, at være særligt opmærksom på at bruge produkter der er påtænkt til krøllet hår, så der er fokus på ekstra fugt. Vi oplever at rigtig mange er glade for Curly Girl Metoden, som er en metode der beskriver, hvilke ingredienser dine produkter på indeholder og hvordan du generelt skal pleje dit hår, for at dine krøller kan trives og være sunde. Du kan læse mere om Curly Girl Metoden her.

Årsag 2: Vejrets påvirkning på dit hår

Selvom det lyder lidt mærkeligt, så påvirker vejret faktisk dit hår en helt del. Det er især omkring de skiftende årstider at vi mærker store udsving, da håret så skal tilpasse sig en ny temperatur, luftfugtighed osv.

Høj fugtighed kan forårsage, at kruset hår bliver endnu mere ustyrligt, mens tørt vejr kan udtørre håret yderligere, hvilket gør det nødvendigt med skræddersyet pleje for hver hårtype under forskellige vejrforhold. Effektiv hårpleje kræver derfor en forståelse af, hvordan disse forhold specifikt påvirker dit hår, så du kan implementere passende løsninger for at bevare hårets sundhed og udseende året rundt.

Generelt vil kulde, frost, blæst, sol, varme, saltvand og klor slide på håret, så det gælder om at forberede håret på diverse udfordringer der kommer i løbet af året. Om sommeren vil solens varme stråler udtørre håret og gøre det sårbart. Hvis håret ikke skal knække er det derfor vigtigt at man sørger for at tilføre det en masse fugt og pleje. Om vinteren skal man også beskytte håret mod kulden og det stride vejr og man skal især være påpasselig med at have vådt hår udenfor i de kolde måneder. Når håret er vådt er det nemlig allermest sårbart.

Årsag 3: Tager du varme bade?

Er du en af dem der går i bad i brændende varmt vand? Vi kender det alle; sådan en kold efterårs/vinterdag, hvor man har små frosset hele dagen. Der er da ikke noget bedre end at stille sig hjem under den varme bruser og blive tøet op! Men, hvis du vil passe på dit hår (og hud), så bør du genoverveje det brandvarme bad endnu en gang. Det varme vand vil nemlig udtørre håret, så hårstråene bliver ru og åbne. Får man ikke tilført håret nok fugt efterfølgende, risikerer man få tørt og kruset hår.

Dermed ikke sagt at du behøver springe ud som vinterbader, men prøv om du kan vaske håret i så koldt vand som muligt! Lunkent vand kan være en middelvej, men husk at selv ‘varmt’ vand også er bedre end ‘brændende varmt’ vand.

varme bade tørre håret ud

Årsag 4: Du bruger en forkert shampoo

Som beskrevet tidligere er håret allermest sårbart når det er vådt. Derfor er det utrolig vigtigt at bruge en god shampoo med sunde ingredienser der tilfører håret fugt og pleje. Desværre findes der mange shampooer på markedet som indeholder ingredienser der er dårligt for håret, selvom de lover guld og grønne skove. Ofte handler det om et ‘quick-fix’, hvor håret umiddelbart synes lækkert efter brug, men i virkeligheden forårsager produktet bare tørt og kruset hår. Det kan f.eks. være hvis shampooen indeholder udtørrende alkohol, silikone eller hårde sulfater.

HUSK: de er ikke alle alkoholer eller sulfater der er dårlige.

Du skal bl.a. undgå: ethanol, SD alcohol, SD alcohol 40, Denatured alcohol, propanol, propyl alcohol og isopropyl alcohol, da disse kan have en udtørrende effekt på både hår og hud. Din shampoo må gerne indeholde: Cetyl, Stearyl og Cetearyl alcohols, da de er fedtalkoholer udvundet fra planter og super gode for tørt og kruset hår, da de mindsker udtørring og skader på håret. Vær altså OBS på hvilke alkoholer din shampoo (og produkter generelt) indeholder!

Derudover skal du være opmærksom på at vælge en SLS/SLES-sulfatfri shampoo. Forklaring: sulfat bruges til at rense hovedbunden og håret. Nogle sulfater er bare for ‘hårde’ og overrenser hovedbunden, så hårets naturlige olier vaskes væk. På den måde været håret blive tørt og/eller får du hurtigt fedtet hår, da hovedbunden prøver at kompensere ved at overproducere de naturlige olier. I stedet skal du vælge en shampoo der er baseret på glycerin. Glycerin har en fugtighedsbevarende egenskab og danner et beskyttende skjold på håret, så det bedre kan bevare fugtigheden og derved modvirke krus. Senere i blogindlægget kommer jeg med forslag til de bedste produkter til tørt og kruset hår, hvor jeg bl.a. beskriver en sulfatfri shampoo.

Årsag 5: Du bruger ofte varmeapparater

Det er vist også en synder vi alle kan nikke genkendende til… Det er jo dejligt når håret bare sidder SPOT ON, enten fordi man har føntørret, glattet eller krøllet det. Stylingværktøjer som fladjern, krøllejern og hårtørrere kan påføre ekstrem varme på håret, hvilket fjerner fugtigheden og efterlader dig med tørt og kruset hår. Brug af disse værktøjer regelmæssigt uden beskyttelse kan føre til varmeskader, der ændrer hårstrukturen og gør det endnu mere modtageligt for tørhed og krus.

Selvom håret bliver lækkert og blankt, er det meget skadeligt og udtørrende for håret. Det bedste du kan gøre er ikke at bruge varmeapparater, men er det urealistisk så er det næstbedste at du husker varmebeskyttende spray og indstiller dine varmeapparater på lavest mulige temperatur, der stadig giver dig de ønskede resultater. Det gør en kæmpe forskel og du kan også bruge varmebeskyttende spray om sommeren når du er udenfor i solen. Alternativer til varmestyling inkluderer lufttørring, brug af ruller til krøller, eller forsøg med 'no-heat' frisurer som fletninger eller twists, der kan forme håret uden skader.

Varmestyling er med til at tørre håret ud

Årsag 6: generel dårlig hårpleje

Den mest hyppige årsag til tørt og kruset hår er ofte at man behandler sit hår for dårligt, ikke bruger de rigtige produkter og man plejer det ikke nok. Måske du bruger nogle produkter der ikke fungerer for dit hår. Det kan f.eks. være produkter der indeholder silikone, som virker lidt som et quick-fix, da det efterlader håret blankt og blødt, men forsegler håret, så det ikke kan optage fugt. På den måde ender man altså i en ond spiral, hvor håret får mere og mere svært ved at få pleje og fugt. Ofte plejer man heller ikke sit hår ofte nok. Nogen har stor succes med at give håret olie i spidserne dagligt, hvor andre kan nøjes med mindre. Man skal altså være meget opmærksom og hele tiden se og mærke efter på ens hår, hvad det har brug for.

Produkter til tørt hår

Det kan du gøre for at undgå tørt og kruset hår

For at undgå tørt og kruset hår, er det vigtigt at forstå, hvordan forskellige klimaforhold påvirker håret. I fugtige områder har man større chance for at få kruset hår, mens tørt klima kan fjerne fugtigheden og give dig tørt hår. At beskytte dit hår mod disse klimatiske påvirkninger kræver specifik pleje. For eksempel kan brug af fugtgivende og anti-frizz produkter hjælpe med at bevare hårets sundhed og udseende under varierende klimaforhold. Ved at vælge produkter og plejerutiner, der er tilpasset både dit hår og det miljø, du befinder dig i, kan du effektivt mindske problemer med tørt og kruset hår.

Da de jo desværre er de fleste af os der til tider døjer med tørt og kruset hår, så ved vi at man kan føle sig lidt fortabt i hvilke råd man skal følge og hvilke produkter der er bedst… I dette afsnit giver vi dig en guide med gode tips og tricks til hvordan du kan mindske tørt og kruset hår. Gå gennem listen og se om du allerede gør alt det man anbefaler:

Tip 1: Bliv klippet regelmæssigt

Slidte og spaltede spidser skal klippes af, ellers kan de få hårstråene til at knække og flosse. Du kan nemt se om dine spidser er spaltede ved at lede efter små lyse spaltninger på overfladen af det nederste hår. Hvis ens hår er spaltet vil det også meget nemt knække, hvilket du ikke kan kontrollere og derfor kan føles som dit hår ikke vokser. Vi anbefaler at man ca. får klippet spidser hver tredje måned, da sunde og velplejede spidser er afgørende for hårets generelle kvalitet. Hvis dit hår er meget følsomt i fugtige klimaer kan det være en god ide ikke at få klippet etager i håret. Lad i stedet håret have samme længde, så det tynges ned og ikke kruser op lige så let.

Klipning af håret regelmæssigt kan være godt for håret

Tip 2: Brug en shampoo og balsam til tørt hår

Som nævnt tidligere skal du være opmærksom på hvad dine produkter må indeholder hvis du vil bekæmpe tørt og kruset hår. Udtørrende alkohol, silikone og sulfat bør man undgår. Du skal altså finde en shampoo og balsam der er udviklet med henblik på at være særligt fugtgivende og plejende. Vi anbefaler Repair and Care Shampoo + Conditioner, som er plejende, fugtgivende og beskyttende. Det er vigtigt at du ALTID husker at bruge balsam, da dens egenskab er at forsegle fugtig i håret og efterfølgende lukke hårstrået efter at være blevet renset. En balsam har til opgave at efterlade håret blødt, velplejet og beskyttet mod eventuelle skader. HUSK, når du vasker håret, så pas på med varmen, da det er udtørrende. Og gerne hold dig til at vaske håret 2-3 gange om ugen.

Tip 3: Husker du at bruge hårmaske?

Man kan hurtigt glemme at give sit hår ekstra kærlighed med en hårmaske i en travl hverdag. Det er alligevel en rigtig god ide, da en hårmaske giver håret intens pleje, fugt og næring og da den skal sidde i håret længere tid kan den trænge dybt ind i håret. Ofte kan en hårmaske endda reparere mindre overflade skader på håret, så håret er mindre spaltet og flosset. Vi anbefaler Intensive Repair and Growth Hairmask og gerne brug den én gang om ugen. HUSK: når du bruger hårmaske, så er rækkefølgen shampoo, hårmaske og til sidst balsam. Mange bruger hårmasken til sidst, men da shampooen åbner håret og balsammen lukker det, skal man altså påføre hårmasken i mellem, så den kan trænge bedst muligt ind i håret.

Vi har lavet en hel guide til hårkur til tørt hår her.

Tip 4: Tør dit hår på den bedste måde

Når du har vasket dit hår skal du passe ekstra meget på det mens det stadig er vådt. Er du vant til at bruge et normalt bomuldshåndklæde, hvor du vrider og rusker håret rundt, så bør du stoppe! Det slider og skader håret når det er allermest sårbart. I stedet kan du bruge et håndklæde der er udviklet decideret til at tørre og beskytte håret. Vi anbefaler et Microfiber Håndklæde, som er utrolig effektiv til at absorbere vand. Den er lille og let så den ikke tynger dit hoved og nakke. Den fastspændes med et lille elastik omkring en knap i nakken, så den sidder fast (også selvom du danser vildt foran spejlet hihi).

Det er vigtigt at tørre dit hår korrekt

Tip 5: Overvej at skifte hovedpudebetræk

Vågner du med uglet og kruset hår? Så er det måske fordi du sover uroligt og roder dit hår rundt på dit bomuldspudebetræk. Et alternativ kan være et bambuspudebetræk, som har meget mindre stoffibre end bomuld. På den måde er det altså mere skånsomt for både hår og hud at sove på bambusmateriale, da det efterlader meget mindre mærker. Derudover er materialet anti-bakterielt og temperaturregulerende, så det er altid køligt og behageligt at ligge på. Vi anbefaler vores Bamboo Pillowcase. Bonus tip: gå aldrig i seng med vådt hår, da håret så vil være vådt i længere tid end nødvendigt. Derudover er det bare træls at sove på en våd pude..

Tip 6: Hvor tit bruger du hårolie?

Har man tørt og kruset hår kan det meste hår tåle hårolie hver dag, men husker vi det? Det kan være svært og huske, men prøv om du kan. Mange har gode erfaringer med at påføre lidt olie morgen og aften i hårets spidser. Andre har succes med at påføre ret store mængder om aftenen som så kan trænge ind hele natten. Der er også nogen hvis hår ikke skal have olie så ofte da det hurtigt bliver mættet. Uanset er hårolie ofte et mirakel-middel til tørt og kruset hår, da det hurtigt absorberes i håret og giver håret fugt, pleje og glans.

Tip 7: Flet dit hår når du skal sove

Vi bruger ca. en tredjedel af vores liv på at sove. Derfor er det også ret vigtigt at vi passer på vores hår mens vi gør det! Er du slet til at sætte dit hår op i en rodet knold kan vi klar anbefale dig at stoppe! Måske du døjer med små babyhår i nakken og panden - that’s why. En rodet knold slider på håret så det knækker ved elastikken. Derfor bør du i stedet flette dit hår løst i nakken. Fordelen er også, at du mindsker din chance for at vågne op med kruset hår og så har du smukke naturlige bølger, så du ikke behøver starte krøllejernet ( win win).

Tip 8: Glem ikke hovedbunden

En sund hovedbund er en vigtig forudsætning for at opnå sundt hår, da en direkte sammenhæng mellem hovedbundens velbefindende og hårets kvalitet eksisterer. Problemer såsom tør hovedbund, skæl og hovedbundsdermatitis kan have en markant indvirkning på hårets fugtniveau og struktur. En tør hovedbund kan medføre en mangel på nødvendig olieproduktion, som er nødvendig for at holde håret fugtigt og smidigt, mens skæl og hovedbundsdermatitis kan forårsage inflammation. Dette forstyrrer hårsækkene, hvilket negativt påvirker hårets vækst og generelle sundhed.

At opretholde en sund hovedbund for at fremme et sundere og mindre kruset hår kræver et bevidst valg af de rigtige produkter. Det er vigtigt at vælge en mild shampoo og andre hårplejeprodukter, der er designet til din specifikke hovedbundstype. Produkter med hårde kemikalier bør undgås, da de kan irritere hovedbunden yderligere.

Produkter til tørt og kruset hår

Du skal på udkig efter produkter der er særligt plejende, fugtgivende og nærende. Heldigvis har vi en helt serie der er velegnet til tørt, kruset og skadet hår.

For at pleje tørt og kruset hår, er det vigtigt at vælge produkter, der er specielt designet til at tilføre fugt og næring.

En serie som Repair and Care er ideel, da den tilbyder intensiv pleje, der trænger dybt ind i hårstråene, for at genoprette styrke og tilføre glans. Læs mere om de enkelte produkter her:

Repair and Care Shampoo

En fugtgivende shampoo uden sulfat og silikone. Den er smækfyldt med aktive ingredienser der plejer og beskytter dit hår i dybden. En af de vigtigste ingredienser er hydrolyseret hvedeprotein, som trænger dybt ind i hårfibrene og reparerer og beskytter håret indefra.

Find den her.

Repair and Care Conditioner

Husk altid at bruge balsam, så du lukker hårstråene efter at være blevet vasket. Indeholder bl.a. Inca Inchi Olie og Rep'Hair®, som har en plejende, forebyggende og forbedrende effekt på hårstråene styrke og kvalitet.

Find den her.

Intensive Repair and Growth Hairmask

En intensiv og genopbyggende hårmaske der reducerer skader og beskytter hårets overflade mod at knække og spalte. Giver håret pleje og næring i dybden og efterlader håret blødt og velplejet.

Find den her.

Repair and Shine Serum

En serum der forsegler fugten i håret og øger hårets elasticitet. Brug den efter bad i håndklædetørt hår før du reder håret ud. Er også varmebeskyttende.

Find den her.

Repair and Shine Anti-frizz Elixir

En hårolie som er drøj i brug og hurtigt absorberes af håret. Giver håret fugt og næring, mindsker krus og elektricitet og så efterlader den håret blødt og glansfuldt.

Find den her.

Hvordan plejer jeg mit hår ud fra årstiden?

At pleje tørt og kruset hår kræver opmærksomhed gennem hele året, men tilgangen bør tilpasses efter sæsonens specifikke udfordringer. Hver årstid bringer unikke miljømæssige forhold, der kan påvirke dit hår på forskellige måder. Her er en guide til, hvordan du bedst plejer tørt og kruset hår gennem de forskellige årstider.

Forår:

Foråret kan ofte bringe fugtigt vejr, hvilket kan forværre krus. For at bekæmpe dette, fokuser på lette fugtgivende produkter, der ikke tynge håret. Overvej en leave-in conditioner eller en fugtgivende hårserum, der kan hjælpe med at holde frizz under kontrol. Dette er også et godt tidspunkt at begynde regelmæssige dybdebehandlinger for at reparere eventuelle skader forårsaget af vinterens tørre luft.

Sommer:

Sommeren bringer ofte stærk sol, saltvand og klor, som alle kan udtørre håret yderligere og øge krus. Beskyt dit hår mod solen ved at bære hatte eller anvende hårprodukter med UV-beskyttelse. Efter svømning i poolen eller havet, skyl dit hår med frisk vand så hurtigt som muligt for at fjerne klor og salt. Anvend en dybdehydrerende maske ugentligt for at genoprette fugt og liv til dit hår.

Efterår:

Efteråret kan medføre skiftende vejrforhold, der svinger mellem varmt og koldt, hvilket kan forvirre dit hårplejeregime. Forstærk din rutine med nærende olier, såsom argan eller jojoba, for at låse fugten ind og beskytte mod det køligere vejr. Dette er også en god tid til at trimme håret for at fjerne sommerens skader og forhindre splittede ender.

Vinter:

Vinterens tørre og kolde luft er notorisk hård mod tørt og kruset hår. Intensiver din fugtgivende rutine ved at skifte til en tungere conditioner og anvende leave-in behandlinger eller hårbutters, der kan tilbyde ekstra beskyttelse mod de barske elementer. Overvej også at bruge en luftfugter i dit hjem for at bekæmpe den tørre indendørs varme og holde dit hår (og hud) fra at blive alt for tørt.

kvinde plejer sit hår

Kost og hydrering spiller også en vigtig rolle

Kost og hydrering spiller en vigtig rolle i at opretholde et sundt og fugtigt hår, samt mindske chancen for kruset hår. Vandindtag er fundamentalt for hele kroppens sundhed, inklusiv håret. En velhydreret krop kan bedre understøtte sund hårvækst og forhindre tørhed. 

Næringsstoffer som omega-3 fedtsyrer, vitamin A, C, E, zink, og biotin fremmer hårsundhed. Disse findes i fødevarer som fisk, nødder, avocadoer, og grønne bladgrøntsager. En velafbalanceret kost, der indeholder disse elementer, kan hjælpe med at styrke håret indefra og reducere risikoen for tørhed og krus.

Guide til valg hårtilbehør og -pynt for at undgå tørt hår

Når du har med tørt og kruset hår at gøre, er det vigtigt at vælge hårtilbehør, der ikke yderligere skader eller forværrer tilstanden. Her er nogle nøglepunkter og råd for at sikre, at dit valg af hårtilbehør bidrager positivt til dit hårs sundhed og udseende.

Tip 1: Vælg bløde materialer

Gå efter hårtilbehør fremstillet af bløde, glatte materialer, der ikke griber eller river i håret. Stofbaserede hårbind, især dem lavet af satin eller silke, er ideelle, da de reducerer friktion og dermed risikoen for brud og krus. Disse materialer hjælper med at bevare hårets naturlige fugtighed, i modsætning til elastikker af gummi eller plastik, der kan trække og beskadige håret.

Tip 2: Silkehovedtørklæder og -puder

Silkehovedtørklæder er ikke blot stilfulde men også funktionelle for dem med tørt og kruset hår. De kan bruges til at beskytte håret mod elementerne, især på blæsende eller solrige dage. Om natten kan sove med en silkepudebetræk eller et silkehovedtørklæde mindske friktionen, der forårsager krus og tørhed, og hjælpe med at bevare frisurer længere.

Tip 3: Brug ikke-trækkende hårpynt

Undgå hårtilbehør med skarpe kanter eller dem, der trækker for stramt, da disse kan forårsage brud og yderligere skader. Vælg i stedet ikke-trækkende hårpynt som spiralformet telefonledning-hårelastikker eller bløde stofelastikker, der holder håret på plads uden at skade det. Disse er særligt gode til at holde krøller intakte uden at efterlade mærker.

Tip 4: Undgå tungt hårtilbehør

Tungt hårtilbehør kan trække i håret og forårsage stress på hårrødderne, hvilket fører til brud. Vælg lette hårklemmer, hårspænder, og hovedbånd, der giver støtte uden unødvendig belastning på dit hår.

Tip 5: Foretræk glatte hårkamme og børster

Når du vælger hårkamme og børster, gå efter dem med glatte, afrundede tænder eller børster, som skånsomt kan detangle uden at rive eller beskadige håret. Materialer som bambus eller bløde nylonbørster er at foretrække frem for plastik, der kan være mere aggressivt mod tørt og kruset hår.

Tip 6: Vær opmærksom på dekorationer

Mens hårtilbehør med dekorationer som perler og rhinsten kan tilføje et elegant touch, sørg for, at disse dekorationer er fastgjort ordentligt og ikke vil hænge fast i dit hår, hvilket kan forårsage skader, når de fjernes.

Ved at følge disse råd når du vælger hårtilbehør, kan du hjælpe med at beskytte dit hår mod yderligere skader og forværring af tørhed og krus. Det handler ikke kun om stil, men også om at vedligeholde og fremme sundheden af dit tørre og krusede hår.

Hårpleje fejl du skal undgå

Tørt og kruset hår kræver omhyggelig pleje, og selv velmenende vaner kan nogle gange forværre problemet. Her er almindelige fejltagelser mange begår i deres hårplejerutine, og hvordan du kan undgå dem for at sikre dit hår forbliver sundt og velplejet.

Fejl 1: Overvaskning af håret

At vaske håret for ofte kan strippe det for dets naturlige olier, hvilket kan føre til tørt og kruset hår. Råd: Prøv at begrænse hårvask til et par gange om ugen og brug en mild, sulfatfri shampoo for at minimere fjernelsen af naturlige olier.

kvinde vasker sit hår

Fejl 2: Brug af for varme stylingværktøjer

Regelmæssig brug af hårtørrere, fladjern, og krøllejern på høj varme kan beskadige håret og gøre krus værre. Råd: Anvend altid en varmebeskyttende spray før styling, og hold værktøjerne på en lav til medium varmeindstilling.

Fejl 3: Forkert børstningsteknik

Børstning af tørt og kruset hår, især når det er vådt og mest sårbart, kan forårsage brud og yderligere skade. Råd: Brug en bredtandet kam eller en detangling børste designet til vådt hår, og start altid med at rede knuder ud fra enderne op mod rødderne for at undgå at trække og rive i håret.

Fejl 4: Undladelse af at bruge conditioner

At springe balsam over efter hver shampoo er en kritisk fejl for dem med tørt og kruset hår. Råd: Brug altid en fugtgivende conditioner efter hver vask, og overvej en dybdebehandling eller hårmaske ugentligt for ekstra næring.

Fejl 5: Ignorering af hårets porøsitet

Ikke at tage hensyn til hårets porøsitet, når man vælger produkter, kan føre til, at man bruger de forkerte typer, der enten vejer håret ned eller ikke tilfører nok fugt. Råd: Lær dit hår at kende – dets porøsitet, type og behov – og vælg produkter, der komplimenterer disse egenskaber.

Fejl 6: Manglende beskyttelse mod miljømæssige skader

Udsættelse for sol, vind, og forurening uden passende beskyttelse kan tørre håret ud og øge krus. Råd: Anvend produkter med UV-beskyttelse, bær en hat i solrigt vejr, og anvend silke- eller satinbeklædte hatte eller hovedtørklæder for at beskytte mod vind og forurening.

Fejl 7: Anvendelse af produkter med hårde kemikalier

Produkter, der indeholder hårde sulfater, alkoholer, og silikoner, kan forværre tørhed og krus. Råd: Vælg hårplejeprodukter med naturlige fugtgivende ingredienser og undgå dem med hårde kemikalier, der kan tørre håret ud.

Ved at undgå disse fejl og følge anbefalede råd kan du signifikant forbedre tilstanden af dit tørre og krusede hår, hvilket fører til et sundere, mere håndterbart og skinnende udseende.

Myter vs. fakta om tørt og kruset hår

Myte 1: At klippe håret gør det mindre tørt og kruset.

Fakta: Klipning af håret fjerner splittede ender og forhindrer yderligere skader, men det ændrer ikke hårets naturlige tendens til tørhed og krus. Regelmæssig fugtighed og pleje er nødvendig.

Myte 2: Kun mennesker med krøllet hår får kruset hår.

Fakta: Kruset hår kan påvirke alle hårtyper, selvom det er mere synligt hos folk med bølget eller krøllet hår. Det skyldes manglen på fugt i hårstrået.

Myte 3: Oliebehandling alene kan løse tørt og kruset hår.

Fakta: Mens olier kan hjælpe med at forsegle fugt og tilføre glans, er de ikke en universalløsning. Korrekt hydrering, beskyttelse mod varmeskader, og en næringsrig kost er også vigtig for hårets sundhed.

At forstå disse grundlæggende principper og skelne mellem myter og fakta kan være vigtigt for effektivt at håndtere og forbedre tilstanden af tørt og kruset hår.

 

Ofte stillede spørgsmål om tørt og kruset hår

Hvad er årsagen til tørt hår?

Tørt hår kan skyldes en række faktorer, inklusiv miljømæssig eksponering for sol og vind, overforbrug af varme stylingværktøjer, og kemiske behandlinger som farvning og permanent. Uden tilstrækkelig fugtighed bliver håret skrøbeligt og mat. En vigtig del af at forebygge tørt hår er at beskytte det mod skadelige påvirkninger og sørge for regelmæssig hydrering ved hjælp af fugtgivende hårplejeprodukter.

Hvad er årsagen til kruset hår?

Kruset hår opstår, når hårets ydre lag (cuticula) bliver ru, hvilket tillader fugtighed at trænge ind og få håret til at svulme op. Dette sker ofte i fugtige klimaer eller som resultat af håret mangler fugt. Effektiv pleje af kruset hår fokuserer på at glatte cuticulaen og forsegle fugten indeni for at bevare en glat og skinnende overflade.

Hvorfor får jeg tørt og kruset hår?

Kombinationen af tørt og kruset hår skyldes ofte en mangel på nødvendig fugtighed og beskyttelse mod ydre faktorer. Dårlige hårplejevaner, såsom manglende brug af balsam eller for meget brug af varme stylingredskaber, kan forværre tørt og kruset hår. For at bekæmpe dette er det vigtigt at indarbejde fugtgivende og beskyttende produkter i din hårplejerutine.

Hvad gør man ved tørt og kruset hår?

For at tackle tørt og kruset hår bør du fokusere på at tilføre og fastholde fugt i håret. Brug af dybdeplejende masker, leave-in conditionere, og oliebehandlinger kan hjælpe med at genoprette hårets fugtighedsbalance. Desuden er det vigtigt at minimere brugen af hårde kemikalier og varme stylingværktøjer, som kan udtørre og skade håret.

Hvordan giver man sit hår mere fugt?

For at tilføre dit hår mere fugt, start med at anvende en hydrerende shampoo og conditioner. Indfør regelmæssigt dybdeplejende behandlinger, såsom hårmasker eller oliebehandlinger, i din rutine. Brug også leave-in produkter for at beskytte håret mod daglige stressfaktorer. Undgå overforbrug af varme værktøjer og kemiske behandlinger, som kan tage fugten fra dit hår.

Produktanbefalinger til tørt hår

Tørt hår er træls, men det kan heldigvis ofte løses med den rigtige hårpleje rutine og hårprodukter. Vi vil her give dig nogle af vores bedste produktanbefalinger og tips til tørt hår

Shampoo med maksimal fugt 

En hver god start i en hårplejerutine begynder med en shampoo. Det er ofte det første folk tyder til når du vil ændre noget ved deres hår, derfor er det en god start at kigge her. Her vil vi helt klart kunne anbefale vores Repair and Care shampoo, her får du virkelig fugt og pleje. Shampooen indeholder blandt andet Glaudin Benz som trænger dybt ind i hårfibrene og styrker, reparerer og beskytter håret indefra. Ingrediensen absorberes hurtigt af håret og har vist sig at reducere skader på håret med mere end 80%. Derudover har den, takket være anti-inflammatoriske egenskaber, også en beroligende effekt på hovedbunden. Derudover indeholder den også Natriumhyaluronat (Hyaluronsyre) som er med til at binde fugten i håret. Den er selvfølgelig fri for sulfat og silikone. Husk altid at bruge shampoo 2 gange for at opnå det bedste resultat. Dettes gøres så håret er helt fri for produktrester og bedre kan optage næring fra f.eks hårmaske og conditioner.

Den bedste hårmaske til tørt hår

Hvis du har ledt og ledt efter den bedste hårmaske til tørt hår, så bare rolig, ventetiden er ovre! Repair and Care hårmasken er lige hvad du har søgt efter. Den unikke formular er sammensat efter at håret får fugt, pleje, styrke og efterlades silkeblødt. Mange af vores kunder mener at deres hår er ligesom hvis de har været til frisør. Hårmasken indeholder en lang række ingredienser som RepHair, Neossance Hemisqualane, Mango Butter og Inca Inchi olie. Du får altså et top kvalitetsprodukt her, som du virkelig ikke vil fortryde! Den kan anvendes af alle hårtyper og er især beregnet til tørt og skadet hår. Hårmasken skal påføres efter balsam, lad den sidde i cirka 10 minutter før du skyller den ud igen. 

Conditioner til tørt og kruset hår

Som en afslutning på din hårvask rutine, så skal du selvfølgelig altid slutte af med en conditioner. En conditioner skal være i håret i cirka 2 minutter og herefter skyller du den ud. Repair and Care conditioner er fyldt med gode fugtgivende ingredienser som RepHair, Natriumhyaluronat (Hyaluronsyre), Aloe Vera, Jojobaolie og Shea. Den perfekte conditoner til dig med tørt hår. Den er selvfølgelig fri for sulfat og silikone, så dit hår får de bedste betingelser! 

Hårhåndklæde til hårtørring

Vidste du at når håret er vådt, er det mest skrøbeligt? Derfor kan et mikrofiber hårhåndklæde være en fantastisk god løsning for at sikre en skånsom og optimal tørring af håret. Vores mikrofiber hårhåndklæde har en fantastisk sugeevne, et godt hold i håret samtidig med at vores kunder elsker det bamsebløde stof den er lavet i. Det er et must have på et hvert badeværelse! 

 

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰