Kvinde med tørt og kruset hår
Gode råd

Tørt og kruset hår | Stor guide til at undgå tørt hår

af Lotte Lindgren Sep 22, 2022

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 10. september 2023.

Du må endelig ikke tage for givet, hvis du altid har sundt og glansfuldt hår! Det er nemlig en sjældenhed, da de fleste af os kender alt for meget til at have tørt, kruset og glansløst hår. Heldigvis er det også kun i perioder, men hvorfor bliver vores hår egentlig tørt og kruset og hvad kan vi gøre for at undgå eller mindske det? Det vil vi i dette blogindlæg prøve at forklare, så du forhåbentlig kan undgå et sårbart og usammarbejdsvilligt hår.

Hvis du vil være med i kampen mod tørt og kruset hår, så læs endelig med her - der er nemlig rigtig mange ting man kan gøre for at få misundelsesværdigt drømmehår.


 I blogindlægget kan du læse mere om:

 

Hvad er tørt hår?

Hvorfor er mit hår tørt og kruset?

Der er desværre ikke ét svar på hvorfor ens hår kan være tørt og kruset. Årsagerne kan være mange og det er helt individuelt, hvad der netop gør dit hår træls. Generelt handler det om, at hvis håret er tørt eller blevet beskadiget, så vil det yderste lag på hårstrået være åbent og have en ru overflade. Er ens hår åbent vil det hurtigt blive tørt og kruset, da fugten ikke er forseglet i håret. Tørt og kruset hår er hårets tegn på at det mangler fugt og protein. Et tørt og kruset hår kan vise sig på mange forskellige måder ved f.eks elektrisk hår, frizzy hår eller ved spaltede spidser. Specielt folk med krøllet hår kan opleve at deres hår meget hurtigt bliver tørt og kruset. Det skyldes at håret har en anderledes struktur, som ofte bliver tørt og kruset.

Vi har her samlet nogle af de fællesnævnere vi oplever der kan være syndere til tørt og kruset hår:

Årsag 1: Har du krøller?

Hvis du har krøllet hår har du sikker oplevet at dit hår kan føles ru i overfladen? Det skyldes at krøllet hår har større risiko for at blive tørt og kruset, da det har ekstra meget brug for fugt for at være i balance. Derfor er det vigtigt, hvis du har krøllet hår, at være særligt opmærksom på at bruge produkter der er påtænkt til krøllet hår, så der er fokus på ekstra fugt. Vi oplever at rigtig mange er glade for Curly Girl Metoden, som er en metode der beskriver, hvilke ingredienser dine produkter på indeholder og hvordan du generelt skal pleje dit hår, for at dine krøller kan trives og være sunde. Du kan læse mere om Curly Girl Metoden her.

Årsag 2: Vejrets påvirkning på dit hår

Selvom det lyder lidt mærkeligt, så påvirker vejret faktisk dit hår en helt del. Det er især omkring de skiftende årstider at vi mærker store udsving, da håret så skal tilpasse sig en ny temperatur, luftfugtighed osv. Generelt vil kulde, frost, blæst, sol, varme, saltvand og klor slide på håret, så det gælder om at forberede håret på diverse udfordringer der kommer i løbet af året. Om sommeren vil solens varme stråler udtørre håret og gøre det sårbart. Hvis håret ikke skal knække er det derfor vigtigt at man sørger for at tilføre det en masse fugt og pleje. Om vinteren skal man også beskytte håret mod kulden og det stride vejr og man skal især være påpasselig med at have vådt hår udenfor i de kolde måneder. Når håret er vådt er det nemlig allermest sårbart.

Årsag 3: Tager du varme bade?

Er du en af dem der går i bad i brændende varmt vand? Vi kender det alle; sådan en kold efterårs/vinterdag, hvor man har små frosset hele dagen. Der er da ikke noget bedre end at stille sig hjem under den varme bruser og blive tøet op! Men, hvis du vil passe på dit hår (og hud), så bør du genoverveje det brandvarme bad endnu en gang. Det varme vand vil nemlig udtørre håret, så hårstråene bliver ru og åbne. Får man ikke tilført håret nok fugt efterfølgende vil det efterlade håret tørt og kruset.

Dermed ikke sagt at du behøver springe ud som vinterbader, men prøv om du kan vaske håret i så koldt vand som muligt! Lunkent vand kan være en middelvej, men husk at selv ‘varmt’ vand også er bedre end ‘brændende varmt’ vand.

varme bade tørre håret ud

Årsag 4: Du bruger en forkert shampoo

Som beskrevet tidligere er håret allermest sårbart når det er vådt. Derfor er det utrolig vigtigt at bruge en god shampoo med sunde ingredienser der tilfører håret fugt og pleje. Desværre findes der mange shampooer på markedet som indeholder ingredienser der er dårligt for håret, selvom de lover guld og grønne skove. Ofte handler det om et ‘quick-fix’, hvor håret umiddelbart synes lækkert efter brug, men i virkeligheden gør produktet bare dit hår endnu mere tørt og kruset. Det kan f.eks. være hvis shampooen indeholder udtørrende alkohol, silikone eller hårde sulfater.

HUSK: de er ikke alle alkoholer eller sulfater der er dårlige.

Du skal bl.a. undgå: ethanol, SD alcohol, SD alcohol 40, Denatured alcohol, propanol, propyl alcohol og isopropyl alcohol, da disse kan have en udtørrende effekt på både hår og hud. Din shampoo må gerne indeholde: Cetyl, Stearyl og Cetearyl alcohols, da de er fedtalkoholer udvundet fra planter og super gode for håret, da de mindsker udtørring og skader på håret. Vær altså OBS på hvilke alkoholer din shampoo (og produkter generelt) indeholder!

Derudover skal du være opmærksom på at vælge en SLS/SLES-sulfatfri shampoo. Forklaring: sulfat bruges til at rense hovedbunden og håret. Nogle sulfater er bare for ‘hårde’ og overrenser hovedbunden, så hårets naturlige olier vaskes væk. På den måde været håret blive tørt og/eller får du hurtigt fedtet hår, da hovedbunden prøver at kompensere ved at overproducere de naturlige olier. I stedet skal du vælge en shampoo der er baseret på glycerin. Glycerin har en fugtighedsbevarende egenskab og danner et beskyttende skjold på håret, så det bedre kan bevare fugtigheden og derved modvirke krus. Senere i blogindlægget kommer jeg med forslag til de bedste produkter til tørt og kruset hår, hvor jeg bl.a. beskriver en sulfatfri shampoo.

Årsag 5: Du bruger ofte varmeapparater

Det er vist også en synder vi alle kan nikke genkendende til… Det er jo dejligt når håret bare sidder SPOT ON, enten fordi man har føntørret, glattet eller krøllet det. Selvom håret bliver lækkert og blankt, er det meget skadeligt og udtørrende for håret. Det bedste du kan gøre er ikke at bruge varmeapparater, men er det urealistisk så er det næstbedste at du husker varmebeskyttende spray. Det gør en kæmpe forskel og du kan også bruge det om sommeren når du er udenfor i solen.

Varmestyling er med til at tørre håret ud

Årsag 6: generel dårlig hårpleje

Den mest hyppige årsag til tørt og kruset hår er ofte at man behandler sit hår for dårligt, ikke bruger de rigtige produkter og man plejer det ikke nok. Måske du bruger nogle produkter der ikke fungerer for dit hår. Det kan f.eks. være produkter der indeholder silikone, som virker lidt som et quick-fix, da det efterlader håret blankt og blødt, men forsegler håret, så det ikke kan optage fugt. På den måde ender man altså i en ond spiral, hvor håret får mere og mere svært ved at få pleje og fugt. Ofte plejer man heller ikke sit hår ofte nok. Nogen har stor succes med at give håret olie i spidserne dagligt, hvor andre kan nøjes med mindre. Man skal altså være meget opmærksom og hele tiden se og mærke efter på ens hår, hvad det har brug for.

Produkter til tørt hår

Det kan du gøre for at undgå tørt og kruset hår

Da de jo desværre er de fleste af os der til tider døjer med tørt og kruset hår, så ved vi at man kan føle sig lidt fortabt i hvilke råd man skal følge og hvilke produkter der er bedst… I dette afsnit giver vi dig en guide med gode tips og tricks til hvordan du kan mindske tørt og kruset hår. Gå gennem listen og se om du allerede gør alt det man anbefaler:

Tip 1: Bliv klippet regelmæssigt

Slidte og spaltede spidser skal klippes af, ellers kan de få hårstråene til at knække og flosse. Du kan nemt se om dine spidser er spaltede ved at lede efter små lyse spaltninger på overfladen af det nederste hår. Hvis ens hår er spaltet vil det også meget nemt knække, hvilket du ikke kan kontrollere og derfor kan føles som dit hår ikke vokser. Vi anbefaler at man ca. får klippet spidser hver tredje måned, da sunde og velplejede spidser er afgørende for hårets generelle kvalitet. Hvis dit hår er meget følsomt i fugtige klimaer kan det være en god ide ikke at få klippet etager i håret. Lad i stedet håret have samme længde, så det tynges ned og ikke kruser op lige så let.

Klipning af håret regelmæssigt kan være godt for håret

Tip 2: Brug en shampoo og balsam til tørt hår

Som nævnt tidligere skal du være opmærksom på hvad dine produkter må indeholder hvis du vil bekæmpe tørt og kruset hår. Udtørrende alkohol, silikone og sulfat bør man undgår. Du skal altså finde en shampoo og balsam der er udviklet med henblik på at være særligt fugtgivende og plejende. Vi anbefaler Repair and Care Shampoo + Conditioner, som er plejende, fugtgivende og beskyttende. Det er vigtigt at du ALTID husker at bruge balsam, da dens egenskab er at forsegle fugtig i håret og efterfølgende lukke hårstrået efter at være blevet renset. En balsam har til opgave at efterlade håret blødt, velplejet og beskyttet mod eventuelle skader. HUSK, når du vasker håret, så pas på med varmen, da det er udtørrende. Og gerne hold dig til at vaske håret 2-3 gange om ugen.

Tip 3: Husker du at bruge hårmaske?

Man kan hurtigt glemme at give sit hår ekstra kærlighed med en hårmaske i en travl hverdag. Det er alligevel en rigtig god ide, da en hårmaske giver håret intens pleje, fugt og næring og da den skal sidde i håret længere tid kan den trænge dybt ind i håret. Ofte kan en hårmaske endda reparere mindre overflade skader på håret, så håret er mindre spaltet og flosset. Vi anbefaler Intensive Repair and Growth Hairmask og gerne brug den én gang om ugen. HUSK: når du bruger hårmaske, så er rækkefølgen shampoo, hårmaske og til sidst balsam. Mange bruger hårmasken til sidst, men da shampooen åbner håret og balsammen lukker det, skal man altså påføre hårmasken i mellem, så den kan trænge bedst muligt ind i håret.

Vi har lavet en hel guide til hårkur til tørt hår her.

Tip 4: Tør dit hår på den bedste måde

Når du har vasket dit hår skal du passe ekstra meget på det mens det stadig er vådt. Er du vant til at bruge et normalt bomuldshåndklæde, hvor du vrider og rusker håret rundt, så bør du stoppe! Det slider og skader håret når det er allermest sårbart. I stedet kan du bruge et håndklæde der er udviklet decideret til at tørre og beskytte håret. Vi anbefaler et Microfiber Håndklæde, som er utrolig effektiv til at absorbere vand. Den er lille og let så den ikke tynger dit hoved og nakke. Den fastspændes med et lille elastik omkring en knap i nakken, så den sidder fast (også selvom du danser vildt foran spejlet hihi).

Det er vigtigt at tørre dit hår korrekt

Tip 5: Overvej at skifte hovedpudebetræk

Vågner du med uglet og kruset morgenhår? Så er det måske fordi du sover uroligt og roder dit hår rundt på dit bomuldspudebetræk. Et alternativ kan være et bambuspudebetræk, som har meget mindre stoffibre end bomuld. På den måde er det altså mere skånsomt for både hår og hud at sove på bambusmateriale, da det efterlader meget mindre mærker. Derudover er materialet anti-bakterielt og temperaturregulerende, så det er altid køligt og behageligt at ligge på. Vi anbefaler vores Bamboo Pillowcase. Bonus tip: gå aldrig i seng med vådt hår, da håret så vil være vådt i længere tid end nødvendigt. Derudover er det bare træls at sove på en våd pude..

Tip 6: Hvor tit bruger du hårolie?

Har man tørt og kruset hår kan det meste hår tåle hårolie hver dag, men husker vi det? Det kan være svært og huske, men prøv om du kan. Mange har gode erfaringer med at påføre lidt olie morgen og aften i hårets spidser. Andre har succes med at påføre ret store mængder om aftenen som så kan trænge ind hele natten. Der er også nogen hvis hår ikke skal have olie så ofte da det hurtigt bliver mættet. Uanset er hårolie ofte et mirakel-middel til tørt og kruset hår, da det hurtigt absorberes i håret og giver håret fugt, pleje og glans.

Tip 7: Flet dit hår når du skal sove

Vi bruger ca. en tredjedel af vores liv på at sove. Derfor er det også ret vigtigt at vi passer på vores hår mens vi gør det! Er du slet til at sætte dit hår op i en rodet knold kan vi klar anbefale dig at stoppe! Måske du døjer med små babyhår i nakken og panden - that’s why. En rodet knold slider på håret så det knækker ved elastikken. Derfor bør du i stedet flette dit hår løst i nakken. Fordelen er også at håret om morgenen vil være mindre kruset og så har du smukke naturlige bølger, så du ikke behøver starte krøllejernet ( win win).

Produkter til tørt og kruset hår

Du skal på udkig efter produkter der er særligt plejende, fugtgivende og nærende. Heldigvis har vi en helt serie der er velegnet til tørt, kruset og skadet hår.

Vores Repair and Care Serie giver dit hår intens pleje og fugt i dybden, så det igen kan blive stærkt og glansfuldt. Læs mere om de enkelte produkter her:

Repair and Care Shampoo

En fugtgivende shampoo uden sulfat og silikone. Den er smækfyldt med aktive ingredienser der plejer og beskytter dit hår i dybden. En af de vigtigste ingredienser er hydrolyseret hvedeprotein, som trænger dybt ind i hårfibrene og reparerer og beskytter håret indefra.

Find den her.

Repair and Care Conditioner

Husk altid at bruge balsam, så du lukker hårstråene efter at være blevet vasket. Indeholder bl.a. Inca Inchi Olie og Rep'Hair®, som har en plejende, forebyggende og forbedrende effekt på hårstråene styrke og kvalitet.

Find den her.

Intensive Repair and Growth Hairmask

En intensiv og genopbyggende hårmaske der reducerer skader og beskytter hårets overflade mod at knække og spalte. Giver håret pleje og næring i dybden og efterlader håret blødt og velplejet.

Find den her.

Repair and Shine Serum

En serum der forsegler fugten i håret og øger hårets elasticitet. Brug den efter bad i håndklædetørt hår før du reder håret ud. Er også varmebeskyttende.

Find den her.

Repair and Shine Anti-frizz Elixir

En hårolie som er drøj i brug og hurtigt absorberes af håret. Giver håret fugt og næring, mindsker krus og elektricitet og så efterlader den håret blødt og glansfuldt.

Find den her.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰