Afblegning af hår
Gode råd

Afblegning af hår - Sådan undgår du skadet afbleget hår

af Lotte Lindgren Sep 08, 2022

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 9. april 2024.

Indholdfortegnelse

Velkommen til vores guide til afblegning af håret! Hvis du læser med her har det højest sandsynligt en interesse omkring hvordan afblegning påvirker håret eller hvordan du bedst muligt plejer dit afbleget blonde hår. Heldigvis er du landet det rigtige sted, vi tager dig igennem de vigtigste ting du skal vide før og efter din afblegning, så du kan passe så godt som muligt på dit hår.

Afblegning af håret påvirker dets styrke og sundhed. Der vil være en risiko for at kutikellaget på hårstrået efterlades permanent åben ved gentagne afblegninger. Så lad os starte med at slå fast afblegning af håret er ikke godt for håret. Selvom om du knuselsker dit lækre afbleget hår er det vigtigt at du passer på dit hår så godt som muligt. Læs med her hvor vi gennemgår, de typiske fejl ved afblegning af håret, samt hvilke plejerutiner du skal være ekstra opmærksomme på hvis du afbleget dit hår.

Hvad er en afblegning af håret?

Når du afbleger håret er det en kemisk proces, der ved at fjerne pigmentet fra hårstrået lysner håret.

Afblegningsprocessen består af:

Et alkalisk middel, som er med til at åbne hårets kutikellag som er det beskyttende lag i hårstrået.

Efterfølgende bruger man ofte

Et oxidationsmiddel, hvilket trænger ind i selve hårstrået og opløser melaminen. Melaminen er det pigment som giver dit hår den naturlige farve.

Jo længere du lader afblegningsmidlet blive i håret, jo mere pigment vil det opløse og derved vil håret blive lysere. Derudover er det også afgørende hvilket afblegningsmiddel du bruger i forhold til hvor mange nuancer du ønsker håret lysere.

F.eks vil et afblegningsmiddel med følgende beize koncetration give:

  • 6% beize - 2.3 nuancer lysere hår
  • 9% beize - 3-5 nuancer lysere hår
  • 12% beize - 5-7 nuancer lysere hår

Her vil 12% beize være den kraftigste behandling af disse. Det kan derfor være en god ide at afblege håret af flere omgang med den mere skånsomme 6% beize. Dit hår vil nemlig nødvendigvis ikke blive blonde efter blot én afblegning. Derfor kan det ofte være nødvendigt med gentagne afblegninger for at ramme lige præcis den nuance eller farve du ønsker.

Sådan påvirker afblegning dit hår

Afblegning påvirker håret ved at det er med til at åbne hårstråets kutikellag for at afblegningsmidlet kan få sin effekt. Der er dermed en risiko for at kutikellag efterlades permanent åbent og/eller beskadiget. Det kan blive kritisk for dit hår, da hårstrå med et beskadiget kutikellag hurtigere mister fugt. Derved bliver håret mere skrøbeligt og har lettere ved at knække. Vi har jo nok desværre alle hørt en eller anden skrækhistorie, hvor afblegningen har slået fejl og resulteret i at næsten alt håret knækker af. Selvom det heldigvis er ret sjældent at det sker, er det desværre den risiko man løber når man gerne vil have sit hår afbleget. Det er ihvertfald rigtig vigtig at man får lavet behandlingen hos en frisør man stoler på.

Det behøves dog ikke at gå så galt, hvis du bare har styr på dine plejerutiner efter behandlingen. Læs med senere, hvor vi giver vores bedste råd til efterpleje af afbleget hår.

Hvor tit kan du afblege dit hår?

Har man afbleget hår vil man hurtigt opdage at det efterlader en med udgroninger efter nogen tid. Derfor kræver denne hårfarve også at man regelmæssigt får lavet behandlingen. Det betyder at man oftest planlægger et besøg hos sin frisør, ca. med et interval på 6-8 uger. Det kan være en god ide at strække det så lang tid som muligt, da håret på den måde får et pusterum efter seneste afblegning. Det er vigtigt du aldrig afbleger håret lige med det samme efter en afblegning. Der skal mindst gå 1 uge før dit hår er klar til endnu en afblegning, hvis det absolut er nødvendigt. Et godt råd er altid at rådfører dig med din frisør i forhold til hvornår dit hår er klar til næste afblegning eller hvor tit afblegning skal foregå.

De hyppigste fejl ved afblegning af hår

Nummer 1: Du afbleger dit hår derhjemme

Denne fejl er en af dem, du bare ikke må begå, altså som i SLET SLET ikke! Afblegning af hår er en af de hårfarvningsopgaver, der er aller sværest og som du ikke bør stå på egne ben med, hvis du ikke har nogen form for erfaring. Processen bag afblegning af hår er så vanskelig i forhold til at opnå det ønskede resultat. Selv for erfarne frisører er det en svær øvelse. Derfor er det altså pengene værd at gå ned til din lokale frisør, så du er sikre og gode hænder. Det kan være fristende at prøve derhjemme, men jeg vil godt love du vil fortryde det, da det i sidste ende vil ende med at koste flere penge end at gå til frisøren. Derudover er det en MEGET lang proces efterfølgende at få sit hår tilbage, hvis det slår fejl. Går det galt er det nemlig tit at det går rigtig galt så det ofte er nemmest at klippe håret helt af og få page.

Nummer 2: Sørg for at din frisør kender hele historien

Når du sidder ved frisøren og skal have afbleget dit hår er det vigtigt at din frisør kender hele din historie i forhold til dit hår. Frisøren vil ofte undersøge dit hår før og stille dig en masse spørgsmål, hvor det gælder om at være ærlig. Du får nemlig det bedste resultat ved at afblege på et ubehandlet hår. Især hvis du tidligere har fået farvet dit hår er det vigtigt at du fortæller din frisør om dette inden behandlingen. Dette er fordi at du kan risikerer at det ikke er muligt at afblege tidligere farvet hår. Dette kan gøre at du får striber i dit hår, som får en uønsket pigment og helt sikkert ikke den pigment du ønsker!

Hvis du ønsker at gå fra mørkt til lyst hår skal du sørger for at planlægge det med din frisør, så kan i sammen lægge den bedste plan for dit hår. Det vil ofte kræve flere behandlinger, hvor pauserne imellem er vigtige for at dit hår kan restituerer lidt mellem behandlingerne.

Nummer 3: Sørg for dit hår er i topform inden afblegning

Når du skal have afbleget dit hår, er det vigtigt at dit hår er i topform for bedst at kunne gennemgå behandlingen. Hårplejen inden afblegning er derfor meget afgørende for et godt resultat eller ej. Her kan det være godt at anvende en maske med en masse fugt og protein i ugerne op til afblegning af håret. Dette kan f.eks være med Grow and Glow hårmasken, som indeholder hydrolyseret hvedeprotein, vitaminer og avocadoolie.

Det kan yderligere være en god ide at springe shampooen over i dagene før afblegning, da en nyvasket hovedbunden ofte kan være mere sårbar overfor afblegning.

Nummer 4: Hvis dine spidser allerede er lyse

Her skal du undgå at afblege dem igen! Hvis du gør dette øger du chancen for at kutikellag forbliver permanent åben. Så står du pludselig i en hårkrise, hvor spidserne vil være fuldstændig ødelagt. Så er du kommet lige vidt.

Skånsomme produkter til håret

Naturlig afblegning af hår: Metoder til at lysne dit hår

Tidligere brugte man brintoverilte til at afblege hår, men hurtigt op igennem tiden fandt man ud af at det fuldstændig ødelagde hårets struktur og kunne i værste tilfælde falde helt af. Når du kigger efter afblegningsmiddel kan du nemt støde ind i produkter som slår sig som brintoverilte-frie, men du skal passe på. Selvom de er frie for brintoverilte eller ammoinak er disse stoffer blot udskiftet med en anden hårdfør oxidant/beize.

Af den grund har interessen for naturlig afblegning af hår vokset sig stor igennem de seneste årtier. Især blandt gravide er det blevet populært, for at mindske eksponeringen overfor farlige kemikalier

Men hvis du drømmer om det lækre blonde hår, så kan naturlig afblegning ikke hjælpe dig hele vejen til drømmeland. Naturlig afblegning vil ofte blot kunne være lysning af af dit hår, måske 1-2 nuancer lysere end nuværende. Hvis du vil have håret helt blond er du ofte nødtil at anvende den traditionelle afblegning af håret.

Vi har samlet nogle metoder til naturlig lysning af håret her.

Lysne dit hår med kanel

Vi kender alle duften af kanel, men vidste du at den faktisk har en række fantastiske egenskaber? Kanel er appetithæmmende, anti bakteriel og så kan den også give dit blonde hår en ekstra klar lys farve.

Når du skal lysne dit hår med kanel skal du bruge cirka en dl kanel. Du kan med fordel købe det hos en krydderi forretning, da det ellers kan blive en dyr fornøjelse. Herefter tilføjer du stille og roligt vand til kanel indtil det bliver en pasta med en blød dej agtig struktur. Efterfølgende gnider du pastaen ind i nyvasket eller håndklædetørt hår. Sæt nu håret op i en badehætte eller håndklæde til håret og lad det virke i cirka 5 timer, hvorefter du vasket det ud.

Lysne dit hår med citronsaft, salt og sol

Citronsaften bliver aktiveret af solens varme og stråler. Samtidig er salten med til at åbne hårets kutikellag og på den måde kan citronsaften nemmere trænge ind og få sin virkning.

Fremgangsmåden er egentlig at bruge 1 til 2 citroner, lidt afhængigt af hvor meget hår du har, samt 1 spiseskefuld fint salt for hver citron. Pres saften ud af citronerne og bland det godt sammen med salten til en masse. Herefter skal du tynde det lidt op med vand eller eventuelt kamillete (som også har en lysne effekt i sig selv).

Hæld massen i håret og fordel det godt til alle hårlokkerne. Du kan også putte det i en sprayflaske, dog er det vigtigt at alt salten er opløst her. Til sidst sætter du dig ud i solen, hvor citronen og salten nu vil blive aktiveret. Sid gerne til håret er blevet helt tørt. Vask derefter håret og husk at bruge balsam efter, det er meget vigtigt i forhold til at lukke hårstråene igen.

Lysne dit hår med kamiliete

Vi kender alle kamilia te'en når vi ligger under dynen med en forkølelse. Men faktisk er det lidt af et vidundermiddel, som også kan være med til at give håret en lysere og mere gylden farve. Det er især godt til at give livløst blond hår sin glød tilbage. Dog er det også en af de naturlige afblegningsmetoder, der giver den mindste lysning af håret.

For at komme igang skal du lave en god stærk omgang kamillete, hvis du laver alt mellem 2 kopper til en liter burde du være godt dækket ind. Anvend gerne 5 tebreve og lad tebrevene trækker i cirka 15 minutter, så er du sikker på at teen er ekstra stærk. Nu har du 2 valgmuligheder, enten kan du blot hælde kamilliteen i nyvasket hår (når den har nået en behagelig temperatur.) og lad sidde natten over. Eller du kan vælge at blande det sammen med saften for 2-3 citroner og spray det i tørt hår, hvorefter du igen sætter dig ud i solen og lader håret tørre. Den sidste metode kræver at du vasker håret igen med balsam.

8 af vores bedste tips til at undgå skadet hår efter afblegning

Når du afbleger dit hår er der ingen tvivl om at du skader håret. Derfor er efterplejen af håret meget vigtig i forhold til at reparere og styrke det efterfølgende. Især hvis du er igang med et forløb af afblegninger, er det vigtigt at din efterpleje er optimal, så du sikre et så stærkt hår som muligt.

Spring hårvasken over engang imellem

Går du i bad hver dag? Så skal du vænne dig til at springe et par hårvaske over. Ikke nok med dit hår er medtaget af den hårde behandlingen, din hovedbund kan også mærke det. Derfor handler det om efter din afblegning at give din hovedbund ro, så den kommer sig. Det kan du gøre ved at springe hårvasken over og når du endelig vasker håret, så give den en masse fugt. Ved at springe en hårvask over får hovedbunden mulighed for producerer sine naturlige olier, som skal være med til at tilfører håret den nødvendige fugt.

Herudover er et godt råd at vaske håret i så koldt vand som du kan holde til, da det kolde vand meget mindre udtørrer håret end f.eks varmt vand.

Brug en shampoo der passer til blond hår

Efter afblegning er det vigtigt at du får en shampoo der tilfører håret en masse fugt og eventuelt en hårmaske med nogle genopbyggende proteiner. Dog er det især vigtigt at du anvender en silver shampoo eller shampoo målrettet blond hår. Når et blond og afbleget hår udsættes for diverse stoffer, produkter og varmeredskaber kan det have en tendens til at få et rødlig eller gulligt skær. Silver shampoo indeholder en masse lilla pigment, som hvis du overholder trækketiden, mindsker den gullige farve der kan opstå i håret. Læs vores guide til silver shampoo her.

OBS du skal ikke bruge silver shampoo hver gang, da det er udtørrende for håret. Det er derfor noget af det sidste du vil udsætte dit afbleget hår for. Her er det vigtigt at du bruger en fugtgivende shampoo til at veksle i mellem.

Brug en intensiv hårkur med masser af fugt og keratin

Dette råd er nok et af de vigtigste at huske når du afbleget dit hår. Dit blonde, afblegede hår har brug for en masse fugt og genopbyggende ingredienser som f.eks keratin og mikroproteiner. Det kan være en god ide at anvende hårkur ofte efter behandlingen, vi anbefaler hver anden hårvask. Dog er dette meget individuelt i forhold til om dit hår har tendens til at klaske sammen ved for meget fugt. Hårkuren er med til at give håret den nødvendige fugt og pleje, som gør at hårstråene ikke så nemt knækker. Det er vigtigt efter at når du har brugt hårkur, så afslutter du med balsam, da det er med til at lukke hårstrået igen og derved binde fugten og plejen i håret.

Et lille tip kan være at have hårkuren i håret i længere tid, du kan f.eks se en film, læse i en bog mens dit hår får pleje og fugt.

Red dit hår forsigtigt igennem

Et blond, afbleget hår er mere porøst end ubehandlet hår. Det kan derfor være en god ide at finde en god rutine til at rede håret ud, eventuelt også finde en skånsom hårbørste. Her kan vi virkelig anbefale Curved Paddle Brush, som med en kombination af vildsvinehår og nylon pigge reder håret skånsomt igennem.

En god rutine er at redde håret når det er tørt. Her skal du starte fra spidserne og arbejde vej op igennem håret. Du må aldrig redde håret med en hårbørste når det er vådt. Dit hår er efter afblegning meget skrøbelig og bliver kun ekstra skrøbelig når håret er vådt.

Find en god fugtgivende hårolie eller leave-in produkt

Du har brug for en god leave-in hårolie eller produkt, hvis du har blond afbleget hår. Du kan give dit hår lidt ekstra kærlighed ved at finde et leave-in produkt, som både kan give dit hår fugt og pleje, men samtidig også beskytter det mod miljømæssige påvirkninger.

Vi kan anbefale to produkter, vores Hår Elixir, som er en hårolie med masser af fugt og pleje der giver en lækker glans og anti frizz effekt. Hvis du er lidt mere til en mere genopbyggende leave-in produkt så er vores Repair and Care hårserum noget for dig. Den plejer håret indefra med Inca-Inchi olie, argan olie, samt hvedeprotein. Derudover er den også varmebeskyttende og vegansk.

Skru ned for varmen og stylingen

Rigtig mange anvender varmeredskaber som føntørre, glattejern og krøllejern i hverdagen. Det har intet hår godt hår af, specielt ikke et afbleget hår som er mere porøst. Ved brug af varmeredskaber gør vi håret varmt for at kunne style det på den ønskede måde. Men når varmen i håret overstiger 215 grader begynder hårets protein keratin at smelte. Det vil selvsagt ikke være godt for håret. Derfor anbefaler vi at man ikke anvender varmeredskaber der overstiger 185 graders varme.

Ved afbleget hår er det meget mere porøst og derfor skal du gerne meget længere ned i varme før dit hår ikke tager skade, prøv at begrænse dig til 150 grader, hvis du endelig skal bruge varmeredskaber. Til sidst er det også MEGET vigtigt at du anvender et varmebeskyttende produkt i håret inden du gør brug af varmeredskaberne. På den måde er dit hår nemlig bedst muligt beskyttet mod varmen.

Der kan dog også være en ide i at finde metoder til at style sit hår uden brug af varme. Her er det blot en søgning væk på Youtube før du har uendelig med inspiration til forskellige måder at få krøller eller håropsætninger.

Spaltede spidser: Klip dem

Efter afblegning kan noget af håret være medtaget og føre til spaltede spidser. Det er vigtigt at få klippet sine spaltede spidser løbende, da det ellers kan have indflydelse på resten af håret, hvor den enten kan spalte eller knække. Hvis du opdager spaltede spidser, kan det derfor være godt givet ud at ligge et kort besøg ved din frisør.

Pas på dit hår når det er vådt

Håret er ekstra skrøbeligt når det er vådt, specielt hvis det er skrøbeligt i forvejen er det vigtigt at være ekstra opmærksom. Hvis du skal redde dit hår mens det er vådt er det vigtigt at bruge en bredtandet kam for at sikre så skånsom en udredning af håret som muligt.

Brug vitaminer til håret

Håret har brug for pleje både ydre og indre pleje. Ofte er den ydre pleje meget omtalte, hvor den indre pleje ofte bliver negeleret. Ikke desto mindre er den næsten ligeså vigtig, da det er vigtigt at hårsækkene får produceret så gode hårstrå som muligt for at opretholde et normalt hår. Især når du bleger dit hår kan det være en god ide at supplerer med et kosttilskud til håret med biotin og zink som er med til at opretholde et normalt hår. Her kan vi varmt anbefale vores hårvitaminer, som indeholder en masse ingredienser som har understøttende funktioner til at opretholde et normalt hår.

Ofte stillede spørgsmål om afblegning af håret

Hvor lang tid holder en afblegning af håret?

Hårblegningsbehandlinger varer typisk mellem 3-6 uger, før resultaterne begynder at falme. Denne tidsramme kan variere afhængigt af den anvendte type afblegningsmiddel samt dit hårs generelle sundhed og tilstand. Generelt gælder det, at jo lysere du vælger en afblegningsproces, jo hurtigere vil den begynde at falme. Hvis du bruger en mere permanent løsning som toner eller highlights, kan du opleve, at resultaterne holder længere. Derudover kan regelmæssig vask og styling også få hårblegningsbehandlinger til at falme hurtigere. For at bevare langvarige resultater af en hårblegningsbehandling er det vigtigt at bruge produkter af god kvalitet, der er specielt designet til farvet hår.

Kan man tabe hår ved at afblege sit hår?

Afblegning af dit hår kan under visse omstændigheder forårsage hårtab. For det første kan selve blegningsprocessen være meget skadelig for hårstråene, da den kræver skrappe kemikalier, der fjerner de naturlige olier og pigmenter fra håret. Dette fører til tørt og skadet hår, der er mere tilbøjelige til at gå i stykker. Hvis der bruges for meget af blegemidlet eller det ikke anvendes korrekt, kan det desuden brænde eller beskadige din hovedbund alvorligt, hvilket kan føre til irritation og midlertidigt hårtab. Hvis du ønsker at afblege dit hår, er det bedst at gå til en professionel stylist, som kan anvende afblegningsmidlet korrekt og samtidig være forsigtig med ikke at forårsage yderligere skade. For at minimere potentielle skader bør du også bruge en sulfatfri shampoo og balsam efter afblegningen.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰