Kosttilskud til håret
Gode råd

Kosttilskud til håret - Sådan virker et kosttilskud på dit hår

af Kasper Lindgren Mar 07, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 2. februar 2024.

Indholdfortegnelse

Kosttilskud til håret bliver stadig mere populære som et vigtigt redskab til at opretholde et normalt hår. Med det store udvalg af produkter kan det være overvældende at finde det rigtige kosttilskud til dine specifikke hår behov. Fra ingredienser som biotin og kollagen til keratin og probiotika er der masser af muligheder, der kan hjælpe dig med at opnå dit ønsket resultatet med dit hår. Men hvordan virker kosttilskud til håret? Og hvad skal du egentlig være opmærksom på i denne jungle af kosttilskud?

Nøglen til at opnå optimale resultater med ethvert kosttilskud er at forstå, hvordan hver enkelt ingrediens arbejder sammen i din krop for at understøtte opretholdelsen af normalt hår. Forskellige kosttilskud har forskellige ingredienser, som virker på forskellige måder. Lad os tage dig igennem de vigtigste spørgsmål når du skal vælge kosttilskud til håret her.

Gå direkte til løsning

Hvad er kosttilskud til håret?

Kosttilskud til håret er specielt sammensatte vitaminer og mineraler, der er designet til at opretholde en normal hårvækst. Hår kosttilskud indeholder typisk en kombination af vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, der har en række funktioner som er med til at enten opretholde et normalt hår, stofskifte eller celledeling f.eks Populære ingredienser, der ofte findes i kosttilskud til håret, omfatter biotin, C-vitamin, zink, jern, folinsyre, silica.

Hår kosttilskud er designet til at blive taget dagligt for at opnå maksimal effekt.
De fleste kosttilskud til håret er forskellige i deres sammensætning og derfor være svære at sammenligne. Ligeledes kan effekten også være svær at få et entydigt svar på, da der ikke findes nogle faste standarder for effekt af ingredienser. Der findes også mange forskellige former og smage af hår kosttilskud, alt fra vingummi med jordbærsmag til de mere traditionelle tabletter.

Har jeg brug for kosttilskud til håret?

Den mest optimale måde at sikre dig at få de vitaminer og mineraler som skal til for at opretholde et normalt hår, er igennem en sund og varieret kost.

Det kan dog være svært at opnå en kost som opfylder alle de ernæringsmæssige krav hår stiller i forhold til at kunne opretholde et normalt hår.

Det er egentlig ret simpelt. Kroppen opfatter ikke håret som en nødvendig del og derfor hvis du ikke får de rette mængder af vitaminer og mineraler vil kroppen således fordele disse til dele af kroppen som er mere relevante/vitale. Dette vil således fører til at hårfolliklerne ikke får den næring de har behov for, for at opretholde en normal hårvækst.

Det er i disse situationer et kosttilskud til håret kan være relevant for dig. Kosttilskud til håret som tidligere beskrevet specifikt lavet udfra at du får de vitaminer og mineraler som enten opretholde et normalt hår eller har understøttende funktioner. Derved er dine hårstrå sikret den nødvendige næring for at de kan producerer et normalt hår. Men som med alt andet kosttilskud bør du snakke med egen læge før du giver dig i kast, da det kan være meget individuelt.

Billede af nogle kosttilskud til håret og forskellige fødevarer

Hvad er symptomerne på vitamin mangel?

Symptomerne på vitaminmangel kan variere afhængigt af, hvilket vitamin der er mangel på. Generelt omfatter de almindelige symptomer træthed, svækket immunforsvar, hudproblemer som tørhed, udslæt eller akne, hårtab. Årsagerne til vitaminmangel kan skyldes mange ting, f.eks kan det være slankekure, stress eller generel dårlig ernæring der kan være årsagen til vitamin mangel. En vegetarisk eller vegansk kost kan også fører til vitaminmangel. Dette medføre at håret ikke får tilført de vitaminer og mineraler der er nødvendige for at opretholde et normalt hår.

Hvis du er i tvivl om du mangler vitamin er det altid en god ide at konsulterer sin læge hvor du kan få taget en prøve.

Hvilke vitaminer og mineraler spiller en rolle for mit hår?

A-vitamin

A-vitamin er et vitamin kroppens celler har brug for. Det er med til at skabe en normal talg, som er en fedtet substans, der holder hovedbunden og håret fugtet og sund. Derudover spiller vitamin en rolle i cellespecialiseringsprocessen og opretholdelsen af en normal energiproduktion

C-vitamin

C-vitamin hjælper kroppen med at danne kollagen, et protein, der hjælper med hårets styrke og elasticitet. Derudover virker C-vitamin som en antioxidant, som bidrager med at beskytte cellerne mod miljøskader på f.eks hårsækkene.

D-vitamin

D-vitamin er med til at hjælpe kroppen med at optage calcium, som spiller en rolle for at holde din hovedbund og dit hår. Derudover er det med til at opretholde et normalt immunsystem og spiller en rolle cellespecialiseringsprocessen. Flere forskellige studier mener at lave niveauer af d-vitamin og hårtab har en sammenhæng. Det er dog ikke fastslået, men det kan være en god ide at få den nødvendige mængde d-vitamin for at være på den sikre side.

B-vitaminer

B-vitaminer har mange forskellige funktioner. Vitamin B6 er f.eks med til opretholde en normal dannelse af røde blodlegemer. Disse røde blodlegemer er blandt andet med til at bringe ilt og næringsstoffer ud til hårfolliklerne. Du kan læse mere om b-vitaminer til håret her

Biotin

En af de mest populære ingredienser i kosttilskud til håret er biotin. Biotin er en af de ingredienser hvor man må anprise at det bidrager til et normalt hår. Det er blandt andet fordi vitaminet også medvirker til en normal omsætning af markonæringsstoffer. Det betyder at biotin er med at nedbryde de proteiner du spiser og samtidig hjælper med at opretholde en normal produktion af de proteiner som f.eks dit hår og negle består af. Læs mere om biotin til håret her.

Jern

Jern er vigtigt for at opretholde en normal blodcirkulationen i hovedbunden - da det transporterer ilt gennem blodbanen - hvilket er med til at sikre den nødvendige nærring og ilt til hårsækkene. Lave jernniveauer er blevet forbundet med hårtab eller udtynding af håret, så et tilstrækkeligt indtag af jernrige fødevarer som rødt kød, mørke bladgrøntsager, nødder, frø og bønner er nøglen til mange understøttende funktioner for kroppen.

Zink

Zink har mange fordele for at opretholde et normalt hår, herunder normal cellefornyelse i både hovedbund og hårsække. Zink har mange forskellige funktioner for kroppen, det er blandt derfor zink ofte også er en populær ingrediens i kosttilskud.

Silica

Silica er et andet meget populært mineral når det kommer til håret. Det har mange funktioner i forhold til både at reparerer håret, men også styrke det.

Hvor lang tid går der før jeg kan se en effekt med kosttilskud til håret?

Selv om der er generel enighed om, at det typisk tager 3 måneder at se en reel effekt af at bruge et hårtilskud, kan det faktisk variere afhængigt af den enkeltes alder og generelle helbred. Generelt set har yngre mennesker med en sundere hovedbund tendens til at se resultater hurtigere end ældre personer eller personer med allerede eksisterende sygdomme eller andre hårproblemer.

Der er normalt brug for mindst 8 ugers konsekvent brug, før der kan observeres virkninger. I nogle tilfælde kan det tage op til 6 måneder, før brugerne kan forvente synlige ændringer i deres hår. Det er også vigtigt at bemærke, at mens resultaterne begynder at blive synlige efter flere ugers brug af produktet, vil mange af disse fordele ikke vare ved, hvis brugen af kosttilskuddet til håret afbrydes eller udføres uregelmæssigt. Derfor er det vigtigt at have tålmodighed, når man bruger enhver form for hårtilskud, da konsistens er nøglen til at opnå optimale resultater!

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰