Kvinde bruger en protein hårkur til håret
Gode råd

Protein til håret - Sådan bruger du en proteinkur til håret

af Lotte Lindgren Mar 08, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 16. juni 2024.

Indholdfortegnelse

Ønsker du stærkere og sundere hår? Dit hår udsættes hver dag for masser af ting som f.eks farvning, føntørring, diverse stylingprodukter.. Det kan slide meget på håret i længden hvis du ønsker at opretholde dit stærke og sunde hår. Her kan proteinbehandlinger være en fantastisk måde at give dit hår et ekstra boost på. Fra forbedret elasticitet til mindre brud og færre spaltede spidser - proteinbehandlinger kan hjælpe dig med at opnå det look og den følelse, du ønsker.

Ikke alene styrker de håret indefra og ud, men de kan også beskytte dit hår mod miljøskader og efterlade det mere skinnende og strålende. I dette blogindlæg vil vi diskutere, hvorfor proteinbehandlinger er så gavnlige for sundt hår, hvor ofte du bør få dem udført, og hvilken type behandling der passer til dine specifikke behov. Så hvis du ønsker at tage din manke til det næste niveau, så læs videre!

Gå direkte til løsning

Hvad er en protein hårkur?

En protein hårkur er en type dybdegående hårkur, der er designet til at styrke og reparere håret. Den indeholder normalt proteiner, aminosyrer og andre plejende ingredienser, der hjælper med at genopbygge hårstrenes naturlige struktur.

Protein hårkur er ideelt til tørt, skørt eller skadet hår, da de hjælper med at genoprette elasticiteten, reducere brud og spaltede spidser og forbedre den generelle tekstur og blødhed. Disse behandlinger indeholder typisk hydrolyserede proteiner som keratin, hvedeprotein, silkeprotein og kollagen, som giver vigtige næringsstoffer til sund hårvækst.

Protein hårkur kan have mange forskellige former og størrelse. Du kan rent faktisk lave en hjemmelavet protein hårkur ret simpelt, men også få special udviklet proteinhårkur der tilpasset dit hår. Jeg gennemgår mine favorit tips til protein hårkur længere nede i denne artikel.

Hvorfor er proteiner vigtige for håret?

Proteiner er en vigtig bestanddel af håret, da de giver styrke og elasticitet. Proteiner består af lange kæder af aminosyrer, som giver håret struktur og hjælper det med at forblive stærkt og sundt. Proteinet keratin er særligt vigtigt for håret. Faktisk består vores hår hovedsagligt af protienet keratin, så dette protein er særligt vigtigt. Det er med til at give styrke og struktur til vores hår. Du kan læse mere om keratin til håret her

Uden nok protein i håret kan det blive tørt, skørt og udsat for brud og spaltede spidser. Det er derfor, at det er så vigtigt at spise en afbalanceret kost med et højt indhold af proteiner for at bevare et sundt hår.

Andre proteiner, der er særligt gavnlige for håret, omfatter hvede, kollagen og elastin, som giver fleksibilitet til hårstråene, cystein, som hjælper med at styrke hårstrået, og keratiner, som fremmer sunde kutikellag. Alle disse proteiner spiller en vigtig rolle for at holde vores hår levende, skinnende og sundt.

Hvordan virker en protein hårkur?

En proteinhårkur virker til at nære og styrke håret ved at tilføre det vigtige proteiner, som det måske mangler. Proteinerne trænger ind i hårstrået og udfylder eventuelle huller i kutikellaget, hvilket styrker hårstråets struktur. Dette er med til at reducere brud og skader, samtidig med at håret bliver blødere, glattere og mere skinnende.

Ud over at reparere eksisterende skader kan proteinbehandlinger øge elasticiteten, hvilket hjælper med at forhindre yderligere skader forårsaget af stylingredskaber eller udsættelse for varme eller kemikalier. Desuden hjælper de med at opretholde fugtbalancen i håret, så det ikke bliver for tørt eller skørt. Proteinerne beskytter også mod miljømæssige stressfaktorer som f.eks. UV-stråler. I sidste ende hjælper regelmæssig brug af en proteinbehandling med at holde dit hår sundt og flot.

Kvinde bruger en hårmaske i sit hår

Hvor ofte skal jeg bruge en protein hårkur?

En proteinhårkur bør anvendes en gang hver anden uge. Det er vigtigt at bruge en proteinhårkur som en del af din regelmæssige hårplejerutine, da proteiner er vigtige for et sundt, stærkt og næret hår. Når du bruger en proteinhårkur, er det bedst at påføre produktet fra hårspidserne og op mod hovedbunden. Lad produktet virke i ca. 15 minutter, inden du skyller grundigt med varmt vand. Hvis du har meget skadet eller svagt hår, der har brug for mere intensiv genopbyggelse, kan du øge frekvensen til en gang om ugen, men ikke mere end det, da over anvendelse af protein behandlinger kan forårsage skader i stedet for at reparere dem.

Det er også utrolig vigtigt altid at bruge protein hårkur efter shampoo og en mere vigtigt, at afslutte med en balsam. Aller bedst hvis disse produkter indeholder masser af fugt og pleje. Dette er for at sikre håret ikke skrøbeligt efterfølgende.

Sådan tester du om dit hår har brug for protein

En måde at teste, om dit hår har brug for protein, er ved at foretage en protein-fugtbalance. Dette gøres ved at gøre et hårstrå vådt og strække det ud. Hvis hårstrået strækker sig mere end normalt og let knækker, tyder det på, at dit hår har et lavt proteinindhold og har brug for ekstra næring.

For yderligere at teste for proteinmangel kan du udføre en elasticitetstest. I dette tilfælde skal du blot trække et af dine hårstrå forsigtigt mellem to fingre og slippe det igen. Hvis strengen vender tilbage til sin oprindelige tilstand stramt, er dit hårs elasticitet sund; men hvis strengen forbliver strakt efter at være blevet frigjort, tyder det på, at dit hår har brug for protein.

Derudover er et andet tegn, der kan indikere, at dit hår har brug for ekstra protein, spaltede spidser eller knuder med enkelte tråde i hele hårstrået. Alle disse tegn kan være indikatorer for, at du bør overveje at tilføje en proteinbehandling for at hjælpe med at styrke og nære dine lokker indefra.

Den bedste protein hårkur

Leder du efter den ultimative protein hårkur? Så skal du ikke lede meget længere, Grow and Glow Hårmasken indeholder både hydrolyseret hvedeprotein og keratin som genopbygger og styrker hårstrået. Udover over det er der også et prisvindende ingrediens i som hedder Capilia Longa. Det er med til at reducerer hårtab og øge hårtætheden. Så her får du virkelig et kraftfuldt produkt med nogle af de bedste ingredienser du kan få! Den er virkelig et forsøg værd at prøve, du vil helt sikkert ikke fortryde.

Sådan laver du en protein hårkur derhjemme

En proteinhårkur er en fremragende måde at give næring og styrke dit hår på og fremme sund vækst. Det er nemt og økonomisk at lave din egen proteinhårkur derhjemme, og den kan skræddersyes til dit hårs specifikke behov.

For at lave en proteinhårkur derhjemme skal du bruge: et æg, en spiseskefuld honning, to spiseskefulde olivenolie eller kokosolie, en badehætte eller en plastikpose.

Først skal du slå ægget i en lille skål og blande det godt med en gaffel eller et piskeris. Når det er blandet glat sammen, tilsættes honning og olie, og bland igen, indtil alle ingredienser er blandet sammen til en pastaagtig konsistens.

Brug derefter dine hænder til at påføre blandingen jævnt i hele dit fugtige hår - sørg for ikke at gå glip af spidserne - og massér det ind i 2-3 minutter, før du binder det op i en knold eller tager en badehætte eller en plastikpose på. Lad masken sidde på dit hoved i 20-30 minutter, mens du slapper af (eller laver andre opgaver i huset!).

Til sidst skal du vaske behandlingen ud med lunkent vand, inden du vasker shampoo og balsam som normalt. Denne enkle, men effektive proteinhårkur kan udføres hver anden uge for at opnå maksimale fordele!

Opskrifter til hjemmelavet protein hårkur

Her er tre enkle og effektive protein hårkurer, du kan lave derhjemme for at styrke og nære dit hår.

1. Æg og Yoghurt Hårkur

Æg er en fremragende kilde til protein, mens yoghurt tilfører fugt og blødhed til håret. Denne kombination hjælper med at reparere skadet hår og fremmer sund hårvækst.

Ingredienser:

 • 1 æg
 • 2 spiseskefulde yoghurt

Fremgangsmåde: Pisk ægget og bland det med yoghurten. Påfør blandingen i fugtigt hår, fra rod til spids, og lad det sidde i 20-30 minutter. Skyl grundigt med koldt vand og vask derefter håret med en mild shampoo. Brug denne kur en gang om ugen for bedste resultater.

2. Avocado og Honning Hårkur

Avocado er rig på sunde fedtstoffer og vitaminer, mens honning fungerer som en naturlig fugtgiver og blødgører. Denne hårkur er perfekt til at tilføre glans og elasticitet til tørt og skadet hår.

Ingredienser:

 • 1 moden avocado
 • 1 spiseskefuld honning

Fremgangsmåde: Mos avocadoen grundigt og bland den med honningen. Påfør blandingen i håret og massér det godt ind i hovedbunden og håret. Dæk håret med en badehætte og lad kuren virke i 30-40 minutter. Skyl håret grundigt og vask det derefter med din sædvanlige shampoo. Denne kur kan bruges en gang om ugen for at opnå blødt og skinnende hår.

3. Kokosolie og Græsk Yoghurt Hårkur

Kokosolie er kendt for sine dybt nærende og fugtgivende egenskaber, mens græsk yoghurt hjælper med at styrke håret med proteiner og næringsstoffer. Denne kombination er ideel til at genopbygge hårets styrke og glans.

Ingredienser:

 • 2 spiseskefulde kokosolie
 • 2 spiseskefulde græsk yoghurt

Fremgangsmåde: Smelt kokosolien forsigtigt og bland den med yoghurten. Påfør blandingen i håret og sørg for, at det er jævnt fordelt. Lad kuren sidde i 20-30 minutter før du skyller den ud og vasker håret med en mild shampoo. Brug denne kur en gang om ugen for at se forbedringer i hårets tekstur og sundhed.

FAQ om protein til håret

Er protein og keratin det samme?

Protein og keratin er relaterede, men de er ikke det samme.

Proteiner:
Proteiner er store, komplekse molekyler, der består af lange kæder af aminosyrer. De udfører en lang række funktioner i kroppen, herunder strukturel støtte, transport af molekyler, og katalysering af biokemiske reaktioner.

Keratin:
Keratin er en type protein, der er en vigtig bestanddel i hår, hud og negle. Det er særligt kendt for sin styrke og beskyttende egenskaber. Keratin er et fibrøst protein, som hjælper med at beskytte celler mod skade eller stress.

Sammenhæng:
Keratin er altså en specifik type protein, der spiller en central rolle i opbygningen af hårstrå og andre keratiniserede strukturer i kroppen. Proteinhårkurer indeholder ofte keratin for at styrke og reparere håret.

Hvornår mangler håret protein?

Håret kan mangle protein af flere grunde, og det er vigtigt at genkende tegnene på proteinmangel for at kunne give håret den rette pleje. Når håret mangler protein, bliver det ofte slapt og livløst, hvilket betyder, at det mangler elasticitet og falder fladt, selv efter styling. Andre tegn på proteinmangel inkluderer brud og spaltede spidser, hvor håret knækker let og har mange spaltede spidser, hvilket tyder på en svækket hårstruktur. Mangel på volumen kan også være et tegn, da håret føles tyndt og mangler fylde.

Krøllet hår, der mangler protein, mister sin naturlige form og definition, hvilket kan være et tydeligt tegn på proteinmangel. Håret kan også føles tørt og groft, hvilket indikerer, at det mangler de nødvendige proteiner til at holde det glat og blødt. Endelig kan unormalt meget hårtab være et tegn på, at håret mangler protein og er blevet skadet.

Er det godt at putte æg i håret?

Ja, det kan være godt at putte æg i håret, da æg indeholder mange næringsstoffer, der kan forbedre hårets sundhed. Æg er rige på proteiner, som kan styrke håret og forbedre dets struktur. De indeholder også fedtsyrer, der tilfører fugt og gør håret blødere og mere skinnende.

Fordele ved at bruge æg i håret:

 1. Styrker håret: Protein i æg hjælper med at reparere skadet hår og styrker hårstråene.
 2. Tilfører fugt: Fedtsyrerne i æggen kan hjælpe med at fugte og blødgøre håret.
 3. Forbedrer glans: Æg kan gøre håret mere glansfuldt og sundt at se på.

Sådan bruger du æg i håret:

 • Pisk et æg og påfør det i fugtigt hår.
 • Massér det godt ind i hovedbunden og håret.
 • Lad det sidde i 20-30 minutter.
 • Skyl grundigt med koldt vand og vask derefter med mild shampoo.

Æg kan være særligt gavnligt for tørt og skadet hår, men kan bruges af alle hårtyper for at forbedre hårets sundhed og udseende.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰

Tags: