Kvinde med elektrisk hår
Gode råd

Elektrisk hår: Hvad det er, og hvordan du kan tæmme det

af Kasper Lindgren Oct 13, 2022

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 20. maj 2024.

Indholdfortegnelse

Kæmper du tit med elektrisk hår? Det kan være en stor opgave at tæmme håret, specielt i vintermånederne hvor luften er mere tør. Bare rolig, vi er her for dig! Igennem dette blogindlæg tager vi dig hele vejen rundt om emnet ‘elektrisk hår’. Først og fremmest: hvad det er, hvorfor man får elektrisk hår, men specielt også hvad kan du gøre for at undgå elektrisk hår. Vi kommer med vores bedste tips og tricks, som forhåbentlig kan hjælpe dig og dine hårlokker med at undgå elektricitet.

 

Hvad er elektrisk hår?

For at forklare hvad elektrisk hår egentlig er, må vi gøre brug af lidt nørdede beskrivelser. Måske lærte du i skolen at alting i bund og grund består af atomer og at disse atomer så består af protoner, neutroner og elektroner. Hold fast, for nu bliver det lidt teknisk. Elektroner er negativt elektrisk ladet og hvis disse elektroner så slipper væk fra atomet og sætter sig på et andet atom, er der lige pludselig 2 negativt ladet elektroner i samme atom. Det vil resulterer i at de frastøder hinanden. Og det er faktisk denne reaktion der fremkalder elektrisk hår.

For at uddybe, når håret modtager en masse ekstra negativ ladede elektroner, som gør at der opstår elektrisk ladninger i håret, vil det få de enkelte hårstrå til at frastøde hinanden. Ligesom hvis du sætter to negative ender af en magnet mod hinanden. Dette vil gøre at dine hårstrå flyver rundt på hovedet af dig eller f.eks vil klæbe sig til din hud eller dit tøj.

Forskellen mellem elektrisk hår og kruset hår

Elektrisk hår opstår på grund af statisk elektricitet, som får håret til at stå ud og blive flyvsk. Dette sker ofte i tørre omgivelser eller om vinteren. Statisk elektricitet skyldes manglende fugt, hvilket får håret til at blive elektrisk ladet. For at tæmme elektrisk hår kan man bruge anti-statisk spray, fugtgivende produkter og undgå syntetiske materialer.

Kruset hår opstår, når håret mangler fugt i dets ydre lag (kutikula), hvilket får håret til at absorbere fugt fra omgivelserne og svulme op. Dette fører til en grovere tekstur og ukontrolleret volumen. Kruset hår er ofte resultatet af skader fra varme stylingværktøjer, kemiske behandlinger eller naturlig hårstruktur. For at bekæmpe krus kan man bruge fugtgivende shampoo og balsam, leave-in conditioners og anti-krus serummer eller olier.

Hvorfor får jeg elektrisk hår?

Men hvordan bliver dit hår lige pludselig elektrisk? Hvorfor og hvordan opfanger dit hår disse elektroner?

Elektrisk hår opstår når der er friktion mellem dit hår og et andet objekt. Har du prøvet tricket med at gnide en ballon mod dit hår? Det er egentlig det samme der sker når du f.eks bruger huer, halstørklæder eller lignende. Den friktion der skabes gør at elektroners negative ladning smitter af på dit hår og skaber den her elektriske ladning.

Nu spørger du måske, hvorfor du så sjældent har elektrisk hår om sommeren, men du konstant har det om vinteren?

Det er der en god forklaring på. Om sommeren er vejret og luftfugtigheden oftest høj, dette gør at de elektrisk ladninger bliver mere spredt og derfor har nemmere ved at blive afladet. Til gengæld er vinteren ofte karakteriseret ved at have en lav luftfugtighed. Det tørre klima sammen med et tørt hår skaber de bedste betingelser for elektrisk hår. Især det skiftende klima mellem den kolde luft udenfor og den varme luft indenfor er med til at skabe de optimale betingelser for elektrisk hår. Hvis håret er tørt eller beskadiget vil du kunne opleve en større grad af elektrisk hår.

Er elektrisk hår skadeligt for håret?

Ja, elektrisk hår kan være skadeligt for håret. Når håret bliver elektrisk, betyder det, at det mangler fugtighed, og det kan føre til skader og knæk. Elektrisk hår kan også være et tegn på overtørring af håret, og hvis det ikke behandles ordentligt, kan det føre til yderligere skader på hårstråene.

8 råd til at undgå elektrisk hår

Sådan! Nu har det lært lidt om hvad elektrisk hår er, hvorfor du får det, samt hvad forskellen på elektrisk og kruset hår er. Det er vigtige skridt i forhold til at vide hvordan du kan tæmme dine lokker. Jeg har her samlet vores bedste råd til elektrisk hår, så du kan få styr på dit hår.

Giv håret nok fugt - Find de rigtige hårplejeprodukter

Hvis du ønsker at komme det elektriske hår til livs er det meget vigtigt at du finder hårpleje produkter som matcher dit hårs behov. Oplever du elektrisk hår er det vigtigt at finde produkter som giver dit hår en masse fugt, men samtidig også kan være med til at bevare fugten i håret. Fugten er med til at aflade dit hårs elektriske ladninger, så du undgår flyvske hårstrå over det hele. Det kan ofte også vise sig at du skal bruge én slags produkter om sommeren og en anden slags om vinteren.

Vi kan helt klart anbefale vores Repair and Care Shampoo og Conditioner, som er en fugtgivende shampoo der giver dit hår den ultimative pleje og fugt. En stor favorit ikke kun hos mig også vores mange kunder som har tendens til tørt og kruset hår.

Brug en fugtgivende hårmaske

Hvis du stadig føler dit hår er tørt og mangler fugt kan du med fordel prøve en fugtgivende hårmaske. Hårmaskens funktion er lidt anderledes end shampoo og conditioner i og med at den har en mere dybdegående virkning på dine hårstrå. Du skal bruge en hårmaske cirka 1 gang i ugen for at få det ønskede resultat.

En hårmaske som vi kan anbefale med masser af fugt er Intensive Repair and Growth hårmasken, som blandt andet indeholder Inca Inchi olie, Mango Butter og vitamin E. Den øger dit hårs modstandsdygtighed, forebygger skader og reducerer frizz.

Note: Det er vigtigt at du bruger shampoo først (gerne 2 gange) og derefter hårmaske. Til sidst slutter du af med balsam. Det er fordi balsam er med til at forsegle håret og dermed lukke fugten inde i hårstrået.

Kvinde bruger en hårmaske

Overvej din hårplejerutine

Har du helt styr på din hårplejerutine? Det er ofte her vi ser at der er meget at indhente både i forhold til hårets generelle sundhed men også i forhold til at tæmme elektrisk hår. Hvor tit vasker du for eksempel dit hår? Vi anbefaler 2-3 gange i ugen. Grunden dertil er fordi hyppige hårvaske kan være med til at udtørre håret som vil gøre håret mere elektrisk, men samtidig også gøre håret mere porøst. Du skal også undgå at bruge varmt vand når du vasker dit hår, da det er med til at udtørre endnu mere.

Du kan også med fordel se efter en shampoo og balsam uden sulfat og silikone for at undgå at udtørre dit hår. Læs mere om shampoo uden sulfat og silikone her.

Kvinde bruger shampoo fra Yuaia

Find en hårbørste der matcher dit hår

Det er vigtigt at finde en hårbørste som matcher din hårtype. Hvis du har tendens til elektrisk hår kan det være et tegn på tørt hår. Her vil metal børster og kamme være et dårligt valg for dig. Det er vigtigt at finde en hårbørste som er god til at fordele hårets naturlige olier. Hovedbunden producerer nogle naturlige olier som håret nyder godt af. Disse naturlige olier er med til at holde håret sundt og glansfuldt. Det kan derfor være en meget god ide at vælge en hårbørste med vildsvinehår, da det er med til at fordele de naturlige olier rigtig godt i håret.

Vi elsker personligt selv Curved Paddle Brush. Den er intet mindre end fantastisk! Med sit buede børstehoved følger den hovedbunden og giver en effektiv fordeling af hårets naturlige olier. Samtidig er den skånsom mod håret og perfekt til at redde hår på børn også, da den ikke gør ondt at bruge selvom håret er filtret.

Beskyt dit hår

Det er ekstremt vigtigt at beskytte dit hår, især hvis du bruger varmestyling til håret. Her skal du anvende et varmebeskyttende produkt, det kan være en serum, hårolie eller spray som er med til at beskytte dit hår mod varmen. Du kan også vælge produkter som er med til at forsegle hårstrået så det ikke blive påvirket af skadelige radikaler.

Når dit hår er tørt

Hvis du skal komme dit elektriske hår til livs, er det vigtigt at finde et hårplejeprodukt med anti-frizz effekt. Det kan også være en god ide at finde et produkt som fugter håret med nogle gode olier. Vi kan varmt anbefale Smooth and Shine Anti-Frizz elixir som er en unik hårolie med anti frizz effekt samt olier som inca inchi olie og argan olie.

Vælg det rigtige hovedpudebetræk

Har du det rigtige hovedpudebetræk? Sover du med satin pudebetræk eller betræk med syntetiske fibre? Så har du måske oplevet at det kan give dig elektrisk hår. Derfor kan du overveje at skifte til et pudebetræk med naturlige materialer såsom bambus, silke eller bomuld. De naturlige materialer afgiver nemlig ikke så meget elektricitet som syntetiske materialer gør. Du vil derfor kunne opleve en markant forskel på dit hår.

Vi vil anbefale dig at kigge mod et bambus pudebetræk, det er meget skånsomt for både hår og hud, samtidig er det et af de mest bæredygtige materialer du kan få. Bambus pudebetræk har en glat overflade ligesom slike og slider derfor ikke på samme måde på håret som f.eks bomuld kan have tendens til at gøre.

Hold øje med udtørrende hårprodukter

Vi har tidligere i dette indlæg snakket lidt om det. Der er nogle ingredienser i hårprodukter som er med til at udtørrer håret. Det vil du for alt i verden undgå, hvis du oplever elektrisk hår som et problem. Det kan derfor være et godt første skridt at kigge nærmere på sine hårprodukter. Du skal især lægge mærke til om produktet indeholder sulfater og særlige SLS/SLES sulfater er blandt de mest udtørrende. Specielt dig med krøllet hår vil kunne opleve en stor effekt ved at skifte fra sulfat og silikone holdige produkter til hårprodukter uden sulfat og silikone.

Produkter til elektrisk hår

Nu har du været igennem alle vores bedste råd og anbefalinger. Der er som sagt en masse ting du gøre af mindre eller større karakter. Men den helt store effekt vil du opleve hvis dit hår får nok fugt og pleje. Her er der rigtig mange ting du kan gøre for at dit hår opretholder den nødvendige fugt og pleje. Det kommer selvsagt også meget an på hvilken hårtype du har, da der kan være forskellige behov om du har krøllet hår eller om du har fint og glat hår. Vi vil dog her prøve at tage dig igennem nogle af vores produktanbefalinger til elektrisk hår.

Repair and Care - Healthy Hair Kit

Hvis du ikke gider mikse og matche shampooer, balsammer og hårmasker, så har vi her den perfekte løsning til dig. Vi har igennem mange test udviklet vores egen hårplejeserie som har fokus på pleje og fugt. Repair and Care serien er unik formuleret med nogle af de bedste ingredienser du kan finde og er fri for sulfat og silikone. Blandt ingredienser er Inca Inchi Olie som har en reparerende og plejende effekt på håret. Derudover kan vi fremhæve Aloe Vera, Inca inchi olie, Macadamia Olie, Jojbaolie og Sheasmør, Sorbitol, der alle har fantastiske plejende egenskaber. Healthy Hair Kit indholder shampoo, balsam og hårmaske, så du et komplet hårplejesæt.

Style and Shine Heat Protection Spray

En af de ting som ofte kan give elektrisk hår er varmestyling. Her er det meget vigtigt at du anvender en varmebeskyttende spray, så du ikke tørrer håret ud og slider for meget på det. Her har vi den perfekte løsning til dig med vores Heat Protection Spray, som er varmebeskyttende op til 220 grader, UV beskyttende og samtidig er den silikonefri. Specielt at den er silikonefri ser man ikke særlig ofte og dette har en positiv effekt da produktrester ikke ligeså nemt hober sig op i håret. 

Bambus bonnet

En bambus bonnet er en salgs sovehætte, som beskytter hele håret. Det er lidt en opgradering fra et bambus pudebetræk som også ofte er brugt til at beskytte håret når man sover. Bambus bonnet omslutter hele håret og sørger for at mindske friktion i håret når du sover. Den er virkelig ideel til dig som gerne vil vågne elektriskt morgen hår.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰