Mand med høje tindinger
Gode råd

Høje tindinger - Sådan forebygger du det

af Lotte Lindgren Nov 29, 2022

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 3. maj 2024.

Indholdfortegnelse

Mange unge mænds værste frygt er at se begyndende høje tindinger, som gradvist udvikler sig og ofte ender ud i decideret hårtab. Høje tindinger forekommer oftest hos mænd, men kan også forekomme hos kvinder. Der kan være mange forskellige årsager til at du oplever høje tindinger. For nogle kan det være dårlig kost, mens andre årsager kan være brug af forkerte hårplejeprodukter eller hormonelle ubalancer. For mange hænger høje tindinger sammen med ens selvtillid og selvværd. Heldigvis behøver høje tindinger ikke være permanente, da der findes en række behandlinger og gode råd til at undgå eller ihvertfald minimerer risikoen for selv at få høje tindinger.  

De første tegn på høje tindinger

Høje tindinger er ofte det først tegn på begyndende hårtab hos mænd. Det starter ofte meget gradvist, hvor hårgrænsen først vil ændre sig til et form for et “V”. Herefter vil det gradvist udvikle sig til at hårgrænsen flytter sig til ligne et slags “M”.

Det kan være en svær proces at holde styr på, da hårtab ofte er en meget langvarig proces. Det vil derfor være svært dag for dag at kunne se forskellen. Et tip kan være at tage et billede af din hårgrænse og så sammenligne det med et efterfølgende billede et par måneder efter. Det kan give dig et bedre billede af om/eller hvordan din hårgrænse har flyttet sig. Vær opmærksom på at billederne skal være så sammenlignelige som muligt i forhold til afstand og lys. Hvis du opdager små ændringer så pas på med at være for hurtig, da billederne godt kan lyve lidt. Men hvis du oplever større ændringer er det en god ide at få sat ind hurtigst muligt med en effektiv behandling.

De første tegn på høje tindinger

Hvorfor får man høje tindinger?

Hvorfor får man høje tindinger og hvorfor er det specielt mænd der ofte får høje tindinger? Der kan være en del årsager der kan skabe høje tindinger, men vi tager dig igennem nogle af de mest almindelig her:

Hormoner og genetik

Dine gener spiller ofte en stor rolle i forhold til dit hår. Hvis din far f.eks har høje tindinger eller er skaldet, så kan det være at denne hårtype er i dine gener. Dette vil ofte blive mere tydeligt med årene, hvor du måske vil opleve at dit hår begynder at tage mere og mere form som din fars.

Helt præcist kaldes det Androgen Alopeci, som er permanent og arveligt hårtab eller skaldethed. Androgen Alopeci opstår hvis kroppen er overfølsom for hormonet dihydrotestosteron også kaldet DHT. Dette hormon dannes af det mandlige kønshormon testosteron som bliver dannet i leveren og hårsækkene hos både mænd og kvinder. Mænd bliver dog specielt ramt fordi testiklerne også producerer en del. Virkningen af dette hormon er at det over tid går ind skrumper dine hårsække, så der på et tidspunkt ikke kan vokse hår længere. Hos mænd viser det sig enten ved høje tindinger eller som en måneform bagerst på hovedet. For kvinder vil det være lidt mere tilfældigt placeret, men det vil oftest vise sig på toppen af hovedet i form af generel udtynding af håret.

Dårlig kost kan også føre til høje tindinger

Din kost har en kæmpe indflydelse på både din krop generelt, men især også dit hår. Kroppen er indrettet sådan at den fokuserer vitaminer og mineraler til de vigtigste organer. Her er håret desværre et af de første steder din krop sparer vitaminer og mineraler fra. Det er smart fordi kroppen fokuserer på at de vigtigste organer kørende før at de hår får noget. Derfor kan en dårlig kost gennem længere tid spille en stor rolle for at din krop kan vedligeholde et normalt hår. Det kan være en af årsagerne til at du begynder at opleve lidt høje tindinger i hårgrænsen.

Forkerte hårplejeprodukter

De forkerte hårplejeprodukter er ofte en overset faktor i forhold til høje tindinger. Specielt hos mænd er der meget at hente ved blot at opgradere dine hårprodukter lidt. Ofte køber man den billige shampoo i supermarkedet, som selvfølgelig stadig kan være god, men hvis du oplever høje tindinger kan det være en god ide at give ingredienslisten et ekstra kig før.

Din livsstil spiller en rolle i forhold til dit hår

Din livsstil kan ofte også spille en stor rolle for dit hår og dets sundhed. Motion kan faktisk være en effektiv hjælp for at undgå høje tindinger. Motion og særligt pulstræning får blodet til at pumpe rundt i kroppen, derved iltes blodet. Når blodet pumper rundt i kroppen medbringer den ilt, men også vitaminer og mineraler fra din normale kost. Det er særligt vigtigt for dit hår, da det får tilført vitaminer som er med til at vedligeholde et normalt hår. En aktiv og sund livsstil kan derfor spille en stor rolle i forhold til at undgå de høje tindinger.

Ligeledes kan en usund livsstil give problemer for dig der ønsker at undgå høje tindinger. Særligt stress, rygning og indtagelsen af alkohol kan være nogle af de ting du skal være opmærksom på. Kroppen er indrettet sådan at når den oplever et fysisk eller psykisk stress, så producerer den mere testeron, hvoraf noget af dette testeron bliver omdannet til DHT, som vi tidligere har gennemgået mindsker optagelsen af vitaminer og mineraler til din hårrødder. Derved får din hårrødder sværere ved at reproducerer hårstrå af samme kvalitet, hvilket til sidste vil føre til hårtab og høje tindinger. Det kan derfor være en god ide at tage hånd om eventuelle stresstegn hurtigt - ikke kun for dit hår, men også for dit eget velvære. Derudover kan du, hvis du begynder at opleve højere tindinger, overveje at tage pause fra at drikke alkohol eller skrue ned for /stoppe med at ryge.

Din livsstil har en stor effekt på dit hår

Sådan kan du forebygge høje tindinger

Nu har vi gennemgået nogle af de årsager du skal være opmærksomme på, hvis du en dag står og tænker “shit min hårgrænse har rykket sig”. Hvis du oplever det en dag er det ikke nødvendigvis game-over, der findes utrolig mange simple, men effektiv tips og tricks til hvordan du kan undgå eller reducere de høje tindinger.

Anskaf dig den rigtige shampoo

Et af de nemmeste steder at sætte ind er på din hårpleje rutine. Særlig hvis du er mand har du højst sandsynligt i mange år ikke taget den del alt for seriøst og ofte er det blevet til den billige shampoo nede i supermarkedet. Problemet med disse er det ofte er ret billige ingredienser som er anvendt, hvor nogle af disse kan være ret problematiske hvis du vil undgå de høje tindinger. På ingredienslisten skal du være særligt opmærksomme på SLS (Sodium Lauryl Sulfate) og SLES (Sodium Lauryl Ether Sulfate) disse er nogle særligt stærke sulfater som du bør undgå. Sulfat er et rensemiddel som gør hår og hovedbund rent, men det kan også blive for meget. Netop disse stoffer kan være med til at udtørre dit hår og hovedbund. Det er særligt problematisk for din hovedbund, da dens naturlige olier i stort omfang vil blive renset væk. Det kan være med til at skabe en hovedbund i ubalance, som gør at der ikke bliver produceret stærke hårstrå. Derfor kan du med fordel kigge efter en shampoo som er fri for sulfat og silikone næste gang du handler. Prisforskellen kan være stor, men 100 til 200 kr mere kan altså gøre en kæmpe forskel for dit hår og kampen mod de høje tindinger.

Plej din hovedbund

Dette leder os videre til det næste emne - har du tænkt over at pleje din hovedbund? En af de helt store forudsætninger for at kunne producerer et sundt og normalt hår er en hovedbund i balance.

Et godt tip vil derfor være at se på om din hovedbund ikke trænger til lidt kærlighed. Et simpelt tip er at bruge en hovedbundsbørste, det koster ikke alverden og kan vise sig ret effektiv hvis du lider af blandt andet skæl. Det kan være et godt første skridt til pleje af din hovedbund før du køber dig fattig i alverdens hovedbundsolier og andre produkter.

Ønsker du en lidt nærmere forklaring på hvordan du sikre dig den optimale hovedbundsmassage, så kan du læse en guide her. BONUS: hovedbundsmassage kan faktisk være med til at øge din hårvækst, da den er med til at øge blodcirkulationen ud til dine hårstrå.

Spis sund og varieret

Det gode gamle råd gælder også i denne sammenhæng. Din krop og dermed også dit hår har brug for de vitaminer og mineraler som du får igennem en sund og varieret kost. Hårrødderne har brug for den næring den har behov for, for at vedligeholde et sundt og normalt hår. Sørg derfor at for at spise godt med fedtfattige proteiner, sunde fedtsyrer, frugt og grønt. Samt drikke godt med vand i løbet af dagen.

Overvej et kosttilskud til håret

Har du svært ved at spise sundt og varieret hver dag? Det kan ofte være svært at få alle de vitaminer og mineraler kroppen og dermed også håret har brug for, for at opretholde en normal funktion. Hvis du har oplever høje tindinger er det selvfølgelig vigtig at spise sundt og varieret, men det kan også være en ide at supplerer din kost med et kosttilskud som indeholder vitaminer og mineraler som er med til vedligeholde et normalt hår. Her kan vores hår vitaminer være et godt skridt på vejen, da de indeholder Biotin, Folsyre og Zink som er med til at vedligeholde et normalt hår.

Frisure til dig med høje tindinger

Nogle gange kan du prøve alt for at undgå eller udsætte de høje tindinger, men du kan også forlige dig med tanken og begynde at lede efter frisure som kan passe til dit hår. Det kan derfor ofte være godt givet ud at tage til en dygtig frisør og få lavet en frisure der passer til dit hår.

Ofte vil korte frisure passe noget bedre til dig med tyndt hår end langt hår f.eks vil. De korte frisure vil ofte kunne fremstå mere fyldige end det lange, samtidig har det meget nemmere ved at style den korte frisure så det ligner håret har en masse volumen.

Her kommer lige et par ideer til frisure til dig med høje tindinger:

    • Buzz Cut - En super kort frisure som vil gøre din hårgrænse mindre markant.
    • Crew cut - Denne frisure er lidt længere på toppen af hovedet end Buzz Cut, men har stadig de samme tætklippede sider som Buzz Cut. Er ideel til at skjule de høje tindinger.
  • Clean Shave - Er du bare træt af de høje tindinger? Så kan du prøve en Clean shave som vil gøre dig helt skaldet. Ofte vil det faktisk passe overraskende godt for mange.

Får jeg høje tindinger?

Om du får høje tindinger eller ej afhænger meget af årsagen. Hvis årsagen er Androgen Alopeci så vil det vise sig løbende gennem årene og desværre er der ikke rigtig nogen decideret kur mod det. Du kan dog med den rette livsstil udskyde hårtabet en del. Androgen Alopeci er ofte genetisk bestemt, derfor arveligt. Du kan således kigge rundt i din familie og se hvordan deres hårgrænse har artet sig for at få et nys om hvordan din kan blive. Men der kan være mange forskellige årsager til hårtab, hvilket gør det svært at give et fuldkomment svar. Den eneste måde du for alvor kan finde et sikkert svar er ved at besøge din læge og få en snak om hvorfor du taber hår. Så kan du komme i gang med de rigtige tiltag for enten at undgå, udskyde eller mindske hårtabet.

Kan kvinder også få høje tindinger?

Okay, nu bliver det lidt nørdet, så hold lige på! Mænd har et X og Y kromosom, mens kvinder har 2 X kromosomer. Således arver mænd et Y kromosom fra sin far og et X kromosom fra sin mor, mens kvinder arver et X kromosom fra begge sine forældre.

Begge kromosomer indeholder gener der bestemmer noget omkring hårvæksten. Men X kromosomet bestemmer om du arver androgen alopeci. Her er det så ærgerligt for manden, da han kun arver et X kromosom, det vil altså sige hvis det kromosom har generne for hårtab vil han således få det. Hvorimod kvinderne har to X kromosomer, her skal begge have gener med androgen alopeci for at udløse hårtab, mens hvis der kun er 1, så vil det gen med normalt hårvækst være det dominerende.

Således kan vi gennem den lidt kringlede forklaring og kan sige at kvinder godt kan få høje tindinger, men har en noget mindre risiko for det end mænd.

Produktanbefalinger til høje tindinger

Hvis du er på udkig efter de bedste produkter til høje tindinger eller hårtab generelt kan du se med her. Vi har samlet vores bedste produktanbefalinger her.

Shampoo mod høje tindinger

Først og fremmest kan vi virkelig anbefale vores Grow and Glow Shampoo, den har nogle gode egenskaber i forhold til hårtab, hvor ingrediensen Capilia Longa er omdrejningspunktet, den har påvist en reduktion i hårtab på op til 89% og en stigning i hårtæthed på op til 52% ved brug i 150 dage. Ønsker du at læse mere om ingreidensen Capilia Longa og dens resultater, så læs her. Shampooen er drøj i brug indeholder en masse gode ingredienser for både hår og hovedbunden. Et ekstra godt tip kan være at lade den sidde i, i 2 minutter for at den for lov til at arbejde i hovedbunden. Derudover er den selvfølgelig fri for silikone og sulfat, så du får den bedste shampoo mod hårtab.

Hårserum mod høje tindinger

Grow and Glow serien har også en serum som er yderst effektiv mod hårtab, den indeholder også ingrediensen Capilia Longa, samt Amaranthus Candstus Seed Extract, som bidrager til at øge diameteren på hvert hårstrå. Derudover indeholder serummet en kombination af flere aktive ingredienser, der giver hovedbunden en mild exfoliering, som vedligeholder hovedbundens mikroflora. Dette mindsker tendens til fedtet hår og hovedbund. Specielt dens indhold af mentholkrystaller er med til at give kølende effekt i områderne hvor den sprayes på. Dette er blandt andet med til at øge blodgennemstrømningen ud til hovedbunden og dermed også hårsækkene. Produktet er unisex og kan derfor også bruges af mænd. Den er meget simpel at bruge, da den blot skal sprayes i håret og blive siddende i. Den kan enten sprayes i lokalt i områder med hårtab eller i hele håret. Det er ligegyldigt om det er vådt eller tørt hår. Et lille bonustip er at anvende den i kombinationen med vores Deep Scalp Brush for at dele serummet i hovedbunden. 

Vitaminer til håret

Selvom vitamin mangel måske ikke er årsagen til dine høje tindinger, kan det nogle gange være en god ide at supplerer sin kost med hårvitaminer for at være sikker på at du får den optimale næring til dit hår. Her kan vi anbefale vores hårvitaminer, som med sin unikke formular er blandt de bedste på markedet. Den har et højt indhold af biotin og zink som er med til at vedligeholde et normalt hår, derudover indeholder den også bambusekstrakt og en masse andre vitaminer. De er fri for gluten, lakstose, gelatine og sukker. 

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰