Kvinde der fælder meget hår
Gode råd

Fælder meget hår - Find ud af hvorfor og løsningen her!

af Lotte Lindgren Jan 30, 2020

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 14. juni 2024.

Indholdfortegnelse

Fælder meget hår - Derfor taber du meget hår

Mange kvinder oplever igennem deres liv at fælde mere eller mindre. Det er ligesom om hårene forfølger dig alle de steder du er. Det er overalt lige fra hovedpuden til tøj, det tilstopper afløbet og din hårbørste er fyldt med hår. Man undrer sig i virkeligheden over hvor meget hår man egentlig taber.  

Hvor mange hår fælder man normalt?

Den gennemsnitlige person har omkring 100.000 og 150.000 hår på hovedet. De seneste undersøgelser viser at man normalt taber i mellem 50-100 hår om dagen. Det kan lyde af rigtig meget, men det udgøre ikke engang 1% af dit hår. Kvinder med krøllet hår fælder oftere mere hår end kvinder med et glat, tykt, fint eller tyndt hår. Det er fordi at kvinder med krøllet hår, fra naturens side har flere hårstrå end andre og derfor er mere udsat. Kvinder med langt hår vil også have en større tendens til at opleve større hårtab en kort håret, fordi den daglig belastning på håret er større.

Hårets vækstcyklus - Sådan vokser dit hår

Håret er underlagt nogle naturlige forudsætninger som er følgende.

Håret har 4 faser:

Anagene fase - Vækstfasen

Den første cyklus er Anagen-fasen, som er vækstfasen. Vækstfasen eller den anagene fase, hvor håret vokser i 2-8 år. 90% af dit hår befinder sig i denne fase. I denne fase dannes der nye celler ved hårsækkens rod, som skubber sig op gennem hudens epidermis- og dermislag for at danne nye hårstrå.

Katagene fase - Overgangsfasen

Derefter kommer en overgangsfase eller også kaldet den katagene fase, som er på 4-6 uger. Katagenfasen opstår, når hårvæksten aftager betydeligt eller helt ophører. I denne overgangsfase mellem anagen- og telogenfasen begynder den nederste del af hårsækken at skrumpe og løsne sig fra blodforsyningen, hvilket resulterer i en afkortning af hårstråets længde. Dette varer typisk i ca. 10 dage, men kan variere fra to til fire uger.

Telogen fase - hvilefasen

Den tredje del af cyklussen kaldes Telogen, som også er kendt som hvilefasen, hvor der ikke sker yderligere vækst. I denne periode bliver dit hår siddende, indtil det er klar til at blive afstødt naturligt fra din hovedbund. Det tager normalt mellem to og fire måneder, før dette sker.

Eksogene fase - afstødelsesfasen

Endelig har vi den eksogene fase, som også er kendt som afstødelsesfasen, fordi det er den fase, hvor gamle hår falder ud på grund af normal afstødelse eller aggressive børste-/kæmnings-/stylingvaner, der trækker mere end normale mængder hår ud. Dette varer normalt et par dage, men kan vare op til 8 uger afhængigt af individuelle faktorer såsom genetik, kostvaner eller generel sundhedstilstand osv. Efter at hårfjerningen er sket, vil nye hår begynde at vokse tilbage i stedet, så du skal ikke være bekymret, hvis du bemærker en vis udtynding i denne periode! Det er helt naturligt og ikke noget at være bekymret over - sørg blot for at passe godt på din hovedbund og regelmæssig shampoo og balsam.

Hårets vækst fase består af 3 faser, hvor det specielt er vækst fasen man ønsker at forlænge. Hvis du fælder meget er mange af dine hårstrå i den telogene fase

Når håret går tidligere i hvilefase, betyder det, at vækstfasen reduceres. Håret lever derfor i kortere tid og kan derfor ikke vokse sig ligeså langt, som ellers.. Man ønsker derfor at optimerer sin vækstfase af håret, da det er afgørende for dit hårs sundhed på længere sigt.

Læs med i dette indlæg for at få mere viden om årsager og hvordan du undgår at fælde mere hår end normalt.

Undersøgelser viser man normalt taber omkring 50 til 100 hårstrå om dagen.

Hvorfor fælder du meget hår? - Årsager til hårtab

Der kan være mange forskellige årsager til at du i nogle perioder af dit liv fælder/taber mere hår end normalt. Det skyldes primært enten en fysisk eller psykisk påvirkning på kroppen. Hårtab kan også vise sig at være arveligt.

Stress

En af de helt store årsager er sygdom og stress. Det tager rigtig hårdt på kroppens ressourcer. Vores hår er utrolig følsomt overfor fysisk og psykiske påvirkninger. Hårtabet plejer dog først at vise sig efter cirka 3 måneder efter endt sygdom eller stress periode. Håret plejer at finde tilbage i en normal rytme igen og derfor ikke noget der vil varer længere tid.

Graviditet

En anden stor årsag til hårtab kan være under og efter graviditet. Her er dit hormonelle system for alvor igang og du producerer under graviditeten en større mængde mandlige hormoner. Det vil dog stabiliserer sig igen efter fødslen. Det gør at når dit hormonelle niveau falder vil dit hår ikke få samme næring, som gør at mange af dine hår vil fælde. Du kan læse mere omkring hårtab ved graviditet her.

Kost spiller en stor rolle

En anden årsag kan være din kost. Det er oftest en årsag til at dit hår fælder. Kosten er helt essentielt for at dit hår kan opnå sin normale struktur og derved forblive sundt. Det gælder om at få styr på hvilke vitaminer og mineraler, samt proteiner dit hår har brug for. Hvis du ikke kan få dette behov dækket, vil dine hårsække ikke kunne opretholde et normalt og vil gøre dit hår kan blive trist, kruset og tyndt. Du kan læse mere om vitaminer og mineraler til håret her.

Hvilke vitaminer og mineraler mangler jeg hvis jeg fælder meget hår?

Kigger vi ind i videnskabelige resultater vil en mangel på vitaminet biotin og mineralet zink have en effekt på dit hår. Disse er anerkendt for deres effekt til at vedligeholde normalt hår. Her er nogle videnskabelige resultater til at understøtte dette. 

Videnskabelige Resultater om Biotin
En undersøgelse offentliggjort i Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology i 2016 viste, at kvinder, der oplevede hårtab, havde gavn af biotintilskud. Deltagerne i undersøgelsen viste en signifikant forbedring i hårvækst efter 90 dages daglig biotintilskud. Desuden er biotin vigtig for produktionen af keratin, det protein, som hår er lavet af. En undersøgelse i Dermatology Research and Practice fremhævede biotins rolle i keratinproduktionen og dets potentielle fordele ved at fremme normal hårvækst.

Videnskabelige Resultater om Zink

En undersøgelse offentliggjort i Annals of Dermatology i 2013 undersøgte sammenhængen mellem zinkniveauer og hårtab hos mennesker med alopecia areata, en autoimmun lidelse, der forårsager pletvist hårtab. Resultaterne viste, at patienter med alopecia areata havde signifikant lavere zinkniveauer sammenlignet med kontrolgruppen . Dette antyder, at zinkmangel kan være en medvirkende faktor til hårtab hos disse patienter. En anden undersøgelse i International Journal of Trichology i 2016 viste, at zinktilskud hos patienter med telogen effluvium, en tilstand karakteriseret ved diffust hårtab, førte til forbedring i hårvækst.

Det er dog vigtigt at understrege at der kan være flere forskellige årsager til hårtab som helt eller delvist kan have indflydelse. Det er derfor altid en god ide at få kortlagt hvad årsagen er, så man kan komme igang med den optimale behandling. 

Før og efter ved brug af Hårvitaminer

 

Sundt hår - sådan ser det ud

En god måde at tjekke sit hår er ved at bruge 2 eller flere spejle. Her kan du undersøge dit hårsstruktur og hvordan de forskellige dele af dit hår har det. Du bør kigger efter hvordan dine hår er i nakken og omkring hovedbunden, sammenlign dem med hårlokkerne. Her kan du se om dit hår har et ensartet udseende. Det indikerer at de hår har det godt. Omvendt hvis der er en stor forskellighed i de forskellige strukturer, i forhold til tykkelse eller at det er skinnende, kan det indikerer at dit hår på et eller andet tidspunkt ikke har haft det for godt.

En anden måde at tjekke dit hår kan også være ved at kontrollere hvordan man fælder. Det kan de ved at se på det tabte hår og lede efter en klumpet masse ved roden af det tabte hår. Denne masse indikerer at håret har gennemgået den fulde hårcyklus. Derfor behøves du ikke at være bekymret omkring du fælder for meget. Hvis det derimod er uden en klumpet masse ved roden, bør du overveje om hvad du kan gøre for at fælde mindre hår. Vi giver dig nogle bud her.

Hvornår hårstrå er faldet af naturligt eller hvordan det falder af fordi det knækker. Det kan en klumpet mase ved enden af hårstrået fortælle dig.

Sådan fælder du mindre hår

Vitaminer og mineraler

Vitamin mangel kan være en årsag, fordi at håret ikke får de næringsstoffer den skal have for at fungere normalt. Hvis din kost ikke er optimal kan det gå ud over dit hår, da kroppen ikke får de næringsstoffer den har brug for til at vedligeholde et normalt hår.
Hvis du virkelig gerne vil have et normalt hår er du nødt til både at tænke på den ydre OG indre pleje af håret. Den indre pleje kan være lige så vigtig for dit hårs sundhed. F.eks. spiller biotin en rolle ift. at vedligeholde et normalt hår, hvilket findes i vores hårvitaminer.

Kosttilskud til håret

Styling - Undgå stramme frisurer og overdreven brug af hårprodukter.

Styling er en af de helt store årsager til at dit hår fælder meget. Det udsætter dit hår for en enorm belastning. Du kan hjælpe dit hår rigtig meget ved at skåne det for de mest slidsomme styling metoder og frisure. Vi har lavet en guide til de mest skånsomme frisurer for dit hår her. Ved at reducerer din eksponerering overfor produkter for f.eks hårspray eller et varmejern, bevarer du dit hårs struktur og ødelægger ikke dens cyklus. En af de tydelige skader af styling produkter er at håret knækker fordi strukturen bliver så skrøbelig. Du kan også overveje at skifte til mere neutrale produkter, for at sikre dig at dit hår bliver udsat for mindst mulige skadelig stoffer.

Et bonus tip kan være at undgå at bruge hårspænder eller hårelastikker som indeholder metal. Det knækker nemlig ligeså stille dine hårstrå og gør din hårstruktur mere skrøbelig.

Undgå hormonelle ubalancer og stress

Det kan lyde meget simpelt, men alligevel også svært. Men hormonelle ubalancer er en de helt store synder i forhold til dit hårs vækst. Grunden til er at stress eller hormonelle ubalancer giver forstyrrelser i dit hårsvækstcyklus og får flere hår til at gå i hvilefasen. Derfor skal du prøve så vidt muligt at undgå at blive f.eks stresset i en længere periode. Perioder med stress kan være svære at håndterer. Derfor kan det være en god ide, at rive en hel dag ud af kalenderen for at få renset tanker og hovedet. Derudover kan du også overveje at implementerer yoga eller meditation i din hverdag. Det behøves ikke være lang tid, lidt gør faktisk en stor forskel for dit stressniveau.

Vask dit hår - rigtigt

Bruger du de forkerte produkter til dit hår? Mange kvinder er ikke 100% klar over hvilken hårtype de har. Derfor bruger de måske en shampoo til normalt hår, hvor at man måske skulle have brugt en til tørt hår. Derudover vil det også være meget essentielt at få en balsam som passer til din hårtype. De 2 minutter ekstra i badet med balsam i kan gøre underværker for dig og din hovedbund. Det gør blandt andet at håret bliver nemmere at rede ud, som skåner dine hårstrå og hårsække. Det forsegler dine hårstrå som gør at det bliver mere modstandsdygtig overfor dagligdagens påvirkninger.

Det kan være afgørende i forhold til at give en optimale ydre næring til dine hårrødder. Ved at have styr på dette og dine kostvaner sikre du dig både en ydre og indre effekt, som efter nogle måneder, bør vise gode resultater på dit hår.

Et andet godt råd er når du skal tørre dit hår. Her må du ikke vride dit hår for hårdt, da det kan ødelægge skællagene i dit hår, som er med til at beskytte dit hår. Istedet bør du kramme dit hår forsigtigt, det skåner dit hår mere.

Vi kan helt klart anbefale Grow and Glow serien til dig, der ønsker at få styr på hårtabet. Serien indeholder ingredienser som igennem studie har påvist op til 89% reduktion af hårtab efter 150 dages brug. Ønsker du at læse mere om ingreidensen Capilia Longa og dens resultater, så læs her.

Shampoo til hår der fælder

 

Produktanbefalinger til dig der fælder meget hår

At lige pludselig se sit hår begynde at falde af eller se en stor mængde hår i sin hårbørste, kan være en hård oplevelse for mange. At du fælder hår kan udløses af mange ting, derfor er det heller ikke sikkert at en løsning virker for alle. Vi vil dog her give vores bud på hvilke produkter du kan starte med i dit forsøg på at fælde mindre.

Hårvitaminer

Et kosttilskud til håret vil ofte være en god løsning hvis du begynder at fælde hår. En af årsagerne kan nemlig være vitamin mangel som kan være udløst er en masse forskellige ting. Her har vi i flere år udviklet vores hårvitaminer, så vi nu mener at de er blandt de bedste på markedet. Du får en lækker vingummi med jordbærsmag, som har et højt indhold af biotin og zink, som er med til at vedligeholde et normalt hår. Derudover indeholder den også en masse andre vitaminer mineraler såsom, Vitamin C, Vitamin B6, Vitamin B12, Vitamin E, Folsyre og bambusekstrakt som er en rig kilde til silica. Produktet er fri for gluten, laktose, gelatine og sukker.

En effektiv hårserum mod hårtab

Vores Grow and Glow serum er formuleret med de kendte ingredienser Capilia Longa og Amaranthus Candstus Seed Extract som er kendt for deres effekter mod hårtab og styrkelse af både hårvækst og hårstrået. Derudover indeholder serummet en kombination af flere aktive ingredienser, der giver hovedbunden en mild exfoliering, som vedligeholder hovedbundens mikroflora. Dette mindsker tendens til fedtet hår og hovedbund. Produktet er unisex, så det kan bruges både af mænd og kvinder. En sikker vinder i kampen mod hårtab.

Kraftfuld hårmaske med pleje og fugt

En af grunden til at du fælder meget hår kan også være fordi dit hår er tørt, skadet og derfor simpelthen knækker. Det er derfor meget vigtigt at bruge en hårmaske mindst en gang i ugen for at sikre håret får tilført det pleje, fugt og næring som det har behov for. Her kan vi virkelig anbefale vores Grow and Glow hårmaske som udover at indeholde Capilia Longa og Amaranthus Caudatus Seed Extract også indeholder ingredienser som rosmarinblad ekstrakt, hydrolyseret hvedeprotein, keratin og biotin. Vi har samlet alt det bedste du kan få i den her hårmaske for at sikre dit hår de bedste betingelser. Hårmasken giver både styrke, pleje, fugt og er med til reparer skadet hår med op til 80%.

Varmebeskyttelse til håret

Udsætter du tit dit hår for varme? Så er en varmebeskyttelsesspray til håret et must i din hårrutine. Det kan være essentielt for at holde håret sundt og stærkt og minimerer skader. Vi kan anbefale vores Heat Protection spray, som er varmebeskyttende op til 220 grader, UV beskyttende og fri for silikone. 

Hårvitaminer

Hårvitaminer

249 kr

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰

Tags: