toner af hår
Gode råd

Guide til toning af hår - Alt, du behøver at vide

af Lotte Lindgren Jun 26, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 9. marts 2024.

Indholdfortegnelse

At tone sit hår kan være en fantastisk måde at give det et nyt look og tilføre friskhed og glans. Men hvordan vælger man den rette nuance, og hvornår er det bedst at tone sit hår? I denne guide vil vi se på forskellige typer af toning samt give tips til, hvordan du opnår naturlige, varme eller kolde nuancer alt efter din ønskede stil. Læs med her for vores eksperttips om toning af hår.

Hvad er toning af hår?

Toning af hår er en midlertidig farvebehandling, der kan give håret et nyt udseende. Forskellen mellem farvning og toning ligger i holdbarheden og intensiteten af farven. Toning holder typisk kun i 6-8 uger, mens farvning kan vare flere måneder eller endda år. Tonede nuancer vil også være mere subtile end farvet hår.

Der er flere grunde til at vælge at tone sit hår. Det kan være for at friske sit naturlige udseende op eller for at tilføje varmere eller koldere nuancer til håret uden den permanente effekt af en fuldfarvebehandling. Der findes forskellige typer af hårfarver specielt designet til toning, herunder semi-permanente og demi-permanente produkter, som giver mulighed for blide ændringer i skyggen på dit hår uden store konsekvenser for dit naturlige look.

toning hår

Hvornår bør man tone sit hår?

Toning af håret kan anvendes, når du ønsker at ændre din nuværende hårfarve til en varmere eller koldere nuance. Hvis du har lyst hår og ønsker at give det lidt mere dybde og dimension, kan toning også hjælpe med dette. Det anbefales normalt at vente et par uger efter farvning eller permanentbehandling før toning af dit hår for ikke at beskadige det.

Toning af håret kan give dybde og dimension til lyst hår og anbefales normalt et par uger efter farvning eller permanentbehandling for at undgå skade.

Når du vælger en toningsfarve, skal du tage i betragtning din naturlige hårfarve samt den ønskede farvenuance. Toningsfarver holder normalt i omkring 4-6 uger og falmer gradvist over tid. For vedligeholdelse af farven er det vigtigt ikke kun at vaske dit hår ofte men også bruge en farvesikker shampoo og balsam for at bevare glans og liv i dit nyfarvede hår.

Hårfarve vedligeholdelse

For at opretholde din hårfarve er det vigtigt at bruge farvebeskyttende shampoo og balsam. Disse hjælper med at bevare farvens intensitet og glans, samtidig med at de beskytter mod udtørring. Det anbefales også at undgå overdreven varme styling, da dette kan skade både dit hår og den ønskede farvetone.

Hvis du vil have en mere naturlig tone i dit hår, kan hyppige klipninger være nødvendige for at fjerne spaltede spidser. Hvis du derimod toner ned en uønsket nuance eller holder fast i en varmere eller koldere nuance, er det bedst at følge produktets instruktioner omkring tid mellem hver gang du toner dit hår igen. På denne måde undgår du skuffende resultater og bevarer den ønskede farve længere tid.

Klipning kan være med til at undgå spaltede spidser

For at tilføje glans og liv til håret

For at tilføje glans og liv til håret kan det anbefales at anvende en hårmaske eller hårkur ugentligt. Dette vil hjælpe med at holde på fugten i håret, hvilket er vigtigt for et sundt og glansfuldt look. Brug af oliebaserede produkter såsom arganolie eller kokosolie kan også give ekstra fugtighed og pleje til håret.

Udover dette kan inkludering af vitaminrige fødevarer som grøntsager, nødder og fisk være gavnligt for både hårets sundhed og farve. Disse fødevarer indeholder næringsstoffer som B-vitaminer, omega-3-fedtsyrer og antioxidanter, som hjælper med at opretholde et normalt hår. Du kan se alle de vitaminer og mineraler som har en betydning for dit hår her

Med regelmæssig brug af disse tip vil dit hår have den perfekte balance mellem glansfuld farveholdbarhed samt beskyttelse mod skadelige miljøpåvirkninger.

Gode produkter til efterplejning af håret

 

For at tone ned en uønsket farve

Anvendelse af en modfarve for at neutralisere den uønskede farvetone er en effektiv måde at tone ned en uønsket farve på. Hvis du ønsker en koldere eller varmere nuance, kan du vælge toning med modsat nuance. For mindre drastisk ændring kan der være brug for en mild affarvning før toning.

Her er nogle yderligere tips til at tone ned en uønsket hårfarve:

 • Vælg den rigtige farvenuance baseret på din naturlige hårfarve og hudtone.
 • Få det gjort i flere omgange i stedet for én gang, hvis resultatet skal være mere naturligt.
 • Brug produkter, der beskytter og holder på farven efter toningen.

Toning af hår kræver ekspertise og erfaring. Derfor anbefaler vi altid at søge professionel hjælp fra frisører med erfaring inden for dette område.

Typer af toning

Toning af hår kan opnås på tre forskellige måder: semi-permanent, midlertidig og permanent toning. Semi-permanent toning er ideel til at give håret en forfriskende glans og tone, mens midlertidig toning giver mulighed for eksperimenter med mere dristige farver uden at tage den store risiko. Permanent toning er mest velegnet til dem, der ønsker en mere radikal ændring af deres hårfarve og ønsker en varig effekt. Uanset hvilken type toning man vælger, er det vigtigt at overveje ens naturlige hårfarve samt de ønskede nuancer før behandlingen udføres.

Kvinde får farvet sit hår med toner

Semi-permanent toning

Semi-permanent toning er en hårfarvningsmetode, der anvender farvestoffer til midlertidigt at ændre hårets farve. Dette giver mulighed for at opnå varmere eller koldere nuancer, uden at det ændrer den naturlige hårfarve permanent. Semi-permanent toning har den fordel, at det er mildt mod håret og kan give et mere naturligt resultat end permanent farvning. Ulempen ved denne metode er dog, at farven falmer gradvist over tid og kræver hyppig vedligeholdelse.

Når du vælger en hårfarve til semi-permanent toning, skal du tage hensyn til din naturlige hårfarve og hudtone. Hvis du har lyse lokker, kan du prøve varme nuancer som gylden blond eller kobber for ekstra glød. Mørkt hår kan tones med kolde nuancer som ask eller platinblondt for et mere dramatisk look. Det vigtigste er dog altid at få professionel rådgivning omkring valg af farver samt korrekt behandling af dit hår før og efter toningen således optimal holdbarhed sikres!

Midlertidig toning

Midlertidig vs. Semi-Permanent Toning: Hvad er forskellen?

Midlertidig toning af håret er en midlertidig farve, der kun varer i op til 10 hårvaske og falmer gradvist over tid. Mens semi-permanent toning holder længere og kan vare op til 6 uger eller mere.

Typer af midlertidige farver

Nogle typer midlertidige farver inkluderer skyllefarve, toningshampoo og farvespray. Disse produkter har forskellige niveauer af intensitet og holdbarhed.

Tips til at opretholde midlertidige nuancer

 • Vask dit hår med koldt vand for at bevare farven.
 • Brug et mildt shampoo beregnet til farvet hår.
 • Undgå varmestyling som føntørring eller glattejern så meget som muligt.
 • Brug beskyttende stylingprodukter for at undgå slitage på håret.
 • Genopfrisk din midleritdige tone regelmæssigt ved brug af produkter specielt designet til dette formål.

Permanent toning

Fordelene ved permanent farvning af dit hår er mange. Det kan give dig den ønskede hårfarve, som varer længere end semi-permanente eller midlertidige farver. Permanent toning kan også hjælpe med at dække gråt hår og skabe mere dybde i dit naturlige hårfarve.

Hvornår skal du vælge permanent frem for semi-permanent eller midlertidig? Her er nogle faktorer, du bør overveje:

 • Hvor længe vil du have din nye hårfarve?
 • Vil du dække gråt hår?
 • Er din naturlige hårfarve meget lys, og ønsker du en mørkere nuance?

For at opretholde det bedste resultat efter permanent farvning af dit hår, er det vigtigt at pleje det ordentligt. Brug et mildt shampoo specielt designet til farvet hår og undgå hyppig styling med varmeapparater. Derudover kan regelmæssig brug af en fugtgivende maske hjælpe med at bevare glansen i dit nyfarvede hår.

Fra naturlige til varmere og koldere nuancer

Når det kommer til at tone dit hår, er der mange muligheder for at bevæge sig væk fra den naturlige farve. Hvis du har brunt hår og vil tilføje varme nuancer, kan du prøve en gylden eller kobberfarvet toning. Til blondt hår kan en koldere toning give et mere askeblondt udseende. Nogle rødhårede ønsker måske også at gå efter en koldere nuance i stedet for den varmere orange-rød farve. Selv sort hår kan tones koldere med blåagtige undertoner for et mere dristigt look. Det vigtigste er altid at vælge den rigtige farvetoning baseret på din naturlige hårfarve og hudtone for det bedste resultat.

At tilføje varme nuancer til brunt hår

Brunt hår kan gives et varmere look ved at tilføje kobber- eller rødtonede toninger. Disse farver kan anvendes som et alternativ til en mere drastisk farveændring og give håret en subtil, men effektiv opdatering. Det er også muligt at skabe en varmere effekt ved at tilføje guldnuancer i forskellige styrker.

Ved valg af den rette nuance for det brune hår bør man overveje hårets naturlige basefarve, da dette vil påvirke resultatet af toningen. En dygtig frisør vil kunne hjælpe med at vælge den rette nuance og tage hensyn til både hårets basefarve og ønsket resultat.

At tone blondt hår koldere

For at tone blondt hår koldere anbefales det at bruge aske-, sølv- eller platinatoner. Dette vil hjælpe med at undgå gul-orange farver, der kan give et uønsket 'brassy' udseende. Det er vigtigt at justere mængden og tidspunktet for påføringen af toneren for at opnå den ønskede kulør.

Når du anvender toner til dit blonde hår, skal du være forsigtig med ikke at overtoning det og ende op med en grålig nuance. En professionel frisør vil kunne vejlede dig i valget af toner og den korrekte påføringsteknik, så resultatet bliver smukt og naturligt. Husk også altid at pleje dit hår efter behandlingen for sundt og glansfuldt lokker!

At tone rødt hår koldere

Valg af blålige toner såsom aubergine eller kirsebær kan hjælpe med at reducere orange og gyldne undertoner i rødt hår. Det er dog vigtigt at tage hensyn til, om håret har tendens til hurtigt at falme, da det kan betyde øget vedligeholdelsesbehov. Derudover bør man også overveje sin hudtone og øjenfarve for at finde den mest flatterende kolde rødtoneskala.

Nogle kolde rødtoner kan være mere flatterende end andre på forskellige typer af ansigter og teints. Det handler derfor om at have en grundig vurdering af hårets nuance samt personens individuelle træk for optimal resultat. Ved korrekt valg og tilpasning vil et koldere toned rødt hår give en friskhed i udtrykket, som ofte er ønsket blandt mange kvinder.

At tone sort hår koldere

Blandingen af en blå-sort farvetone vil fremhæve de kølige undertoner i sort hår. Inden du går videre med toning, er det vigtigt at evaluere ammoniak-frie muligheder for at undgå skader på dit sorte hår. Nogle tjekker ofte detaljeret før de fortsætter med dette trin, da sort hår er mørkt og kan være vanskeligt at tone korrekt.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰