kvinde får farvet sit hår
Gode råd

Hårfarve guide: Sort, rød, brun og meget mere

af Lotte Lindgren Jun 03, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 16. juni 2024.

Indholdfortegnelse

Har du nogensinde overvejet at ændre din hårfarve? Det kan være en fantastisk måde at give dit look et nyt liv og booste din selvtillid. Men før du beslutter dig, er det vigtigt at forstå de forskellige farver derude og hvordan de påvirker dit hår. I denne blog vil vi guide dig igennem alt hvad du behøver at vide om sort, rød, brun og andre hårfarver, så du kan træffe den bedste beslutning for et sundt og stærkt hår.

Indholdsfortegnelse

Sort hårfarve

Sort er en klassisk hårfarve, der aldrig går af mode. Det giver et sofistikeret og elegant look til enhver kvinde, der ønsker at skille sig ud. Sort hårfarve kan bruges af kvinder med alle hudtoner og hårtyper, men det kræver vedligeholdelse for at bevare sin dybe farve. For at undgå udtværing anbefales det at vaske dit hår med koldt vand og undgå overdreven sollys eller varme stylingredskaber.

Sort hårfarve er tidløs og sofistikeret og passer til alle hudtoner og hårtyper, men kræver vedligeholdelse for at bevare sin dybe farve.

Brun er en alsidig hårfarve, der passer godt til de fleste ansigtstræk og hudtoner. Det findes i mange forskellige nuancer fra lys karamelbrun til dyb mahogni brun. Brun hårfarve kræver mindre vedligeholdelse end sort eller rød da det ikke falmer så hurtigt som andre farver. Men alligevel bør du beskytte din brunfarvede manke mod solen for at opnå den perfekte glød i lang tid fremover!

Hvad er sort hårfarve?

Sort hårfarve er en af de mest populære hårfarver i verden. Det er en farve, der repræsenterer elegance og tidløshed. Sort kan også være den perfekte farve til at skabe kontrast og dybde i dit hår. Der findes forskellige nuancer af sort, såsom naturlig sort eller blåsort.

Forskellige nuancer af sort hårfarve

Der findes flere forskellige nuancer inden for sort hårfarver, hver med sin egen unikke tone og karakteristik. Nogle har et mere varmt skær (brun-sort), mens andre har et køligere udtryk (blåsort). Det gør det nemmere at finde den helt rigtige sorte farvetone til netop din hudtone og personlige stil. Vedligeholdelse er afgørende for at holde din sorte hårfarve frisk og glansfuld i lang tid fremover, uanset hvilken tone du vælger.

Hvem kan bruge sort hårfarve?

Sort hårfarve er en alsidig farve, der kan bæres af kvinder med forskellige hudtoner. Sort hårfarve fungerer bedst på kvinder med mørkere hudfarver og kan give en stærk kontrast til lyse eller blå øjne. En fordel ved at vælge sort hårfarve er dens evne til at skjule grå hår og udvoksning, men det kræver hyppige touch-ups for at opretholde den dybe farve.

Selvom sort hårfarve kan være smuk, har den også ulemper såsom behovet for hyppige touch-ups og risikoen for skader på hårstrukturen fra kemikalier i nogle sorte hårfarver. Det anbefales altid at konsultere en professionel stylist før du beslutter dig for en ny farve og sørge for korrekt vedligeholdelse af din nye look.

sort hårfarve

Hvordan vedligeholder man sort hårfarve?

Når det kommer til hårfarve, kan sort være en af de smukkeste og mest elegante nuancer. Men hvordan vedligeholder man egentlig sin sorte hårfarve? Det er vigtigt at tage sig godt af dit hår for at bevare farven i lang tid. Her er nogle tips til at hjælpe dig med dette:

 • Brug produkter specielt designet til sort hårfarve, gerne farvebeskyttende produkter. 
 • Undgå solens skadelige stråler og brug hat eller hovedtørklæde når du befinder dig udendørs
 • Skær ned på varme stylingværktøjer som føntørre og glattejern for ikke at beskadige dit hår

Nogle produkter, der kan hjælpe med vedligeholdelse af din sorte hårfarve inkluderer:

 • Farveshampoo og balsam: Disse produkttyper hjælper med både farvestyrkelse samt fugtgivning.
 • Hårolie: Olie vil holde dit hår sundt samtidig med det øger glansen i din farve.

Husk altid at vælge produkter, som passer til dine individuelle behov. Ved korrekt pleje vil du kunne nyde din smukke sorte hårfarve i længere tid!

Rød hårfarve

Har du nogensinde overvejet at gå efter en dristig og livlig hårfarve? Rød er et fantastisk valg, der kan få dig til at skille sig ud fra mængden. Rød hårfarve er både flatterende og unikt, hvilket gør det til det perfekte valg for kvinder, der ønsker at udtrykke sig selv med deres hår.

Men før du dykker ned i farvning af dit hår rødt, skal du sørge for at tage højde for den ekstra vedligeholdelse. Farvet hår kræver mere opmærksomhed og kærlighed end naturligt farvet hår. Sørg for at bruge produkter specielt designet til farvet hår og undgå overdreven varmebehandling som føntørrer eller glattejern. Med den rette pleje vil din røde hårfarve skinne i lang tid fremover!

Hvad er rød hårfarve?

Rød hårfarve er en smuk og dristig hårfarve, der kan give dig et unikt udseende. Der findes forskellige nuancer af rødt at vælge imellem, såsom jordbærblond eller dybrød. Ingredienserne i rød hårfarve varierer fra mærke til mærke, men de grundlæggende ingredienser inkluderer farvestoffer og kemikalier.

Fordele ved at vælge en rød hårfarve inkluderer muligheden for at skille sig ud fra mængden samt øget selvtillid og opmærksomhed. Ulemperne ved denne stil inkluderer behovet for hyppige touch-ups for at bevare farven samt tørre ender på grund af den høje koncentration af kemikalier i nogle produkter. Vigtigst er det vigtigt altid at huske på sundheden i dit hår; sørg for altid at pleje dit hår med kvalitetsprodukter og undgå overbehandling og overdreven styling.

  Hvem kan bruge rød hårfarve?

  Rød hårfarve kan passe til mange forskellige hudtoner, men det er vigtigt at vælge den rigtige nuance. Hvis du har en varm hudtone, vil røde nuancer med et gyldent eller kobberagtigt skær være flatterende. Hvis din hudtone er mere kølig, kan du prøve lyserødere nuancer af rød.

  Men i de fleste situationer handler det om personlige valg og stiludtryk - så følg dit hjerte og gå efter den farve, der får dig til at føle dig mest selvsikker!

  Rød hårfarve

  Hvordan vedligeholder man rød hårfarve?

  For at vedligeholde din røde hårfarve er det vigtigt at bruge skånsomme produkter, der ikke udtørrer eller falmer farven. Vælg shampoo og conditioner specielt designet til farvet hår og undgå varmt vand under hårvasken, da dette kan fjerne farvestoffet.

  Farveteknikker og tidspunkter for touch-ups spiller også en stor rolle i opretholdelse af intensiteten i din røde hårfarve. Overvej semi-permanent farvning i stedet for permanent, så du kan justere tonen efter behov uden at beskadige dit hår. Planlæg touch-up behandlinger regelmæssigt for at bevare den ønskede nuance og undgå risikoen for ujævn udvoksning.

  Endelig kan du tage nogle simple trin til dagligt pleje af dit røde hår som at dække det med en hat eller tørklæde når du er i direkte sollys, da UV-strålerne kan blege farven over tid. Undgå også overdrevent brug af stylingprodukter samt hyppig varmestyling, da disse faktorer yderligere svækker strukturen af ​​dit hår og får din smukke rød nuance til at fade hurtigere end nødvendigt.

  Brun hårfarve

  Har du nogensinde overvejet at skifte hårfarve til brun? Brun er en alsidig farve, der passer til de fleste hudtoner og hårtyper. Det kan give dit hår et varmt og naturligt udseende, mens det stadig ser poleret ud. Der er også mange forskellige toner af brun, hvor man kan opnå alt fra lysebrunt til mørke brunt hår.

  En af grundene til at brun hårfarve er så populær blandt kvinder i dag er dens lave vedligeholdelsesniveau. Du behøver ikke bekymre dig om regelmæssige salonbehandlinger eller hyppige touch-ups, da brun hårfarve ofte falmer smukt med tiden. Husk dog altid at bruge produkter specielt designet til farvet hår for at sikre den bedste pleje og holdbarhed af din nye hårfarve.

  Hvad er brun hårfarve?

  Brun hårfarve er en naturlig hårfarve, som varierer i nuancer fra mørk brun til lys kastanje. Brun hårfarve kan opstå hos personer med forskellige etniciteter og hudtoner. Typisk vil brun hårfarve have mere melanin end blonde eller røde nuancer på grund af højere pigmentproduktion.

  Typer af brune hårfarver inkluderer:

  • Mørkebrun
  • Kastanje
  • Gyldenbrun
  • Mahogni

  Naturlige kilder til brun hårfarve kan være træsorter, nødder og frugter såsom kakao og kaffe. Derudover kan visse te-blandinger også bidrage til at fremme den naturlige farvning af hår i en brune nuance uden brugen af ​​kemikalier eller farvestoffer.

  Hvem kan bruge brun hårfarve?

  Alle med forskellige hudtoner kan bruge brun hårfarve. Det handler mere om at vælge den rigtige nuance, der passer til din unikke teint. Mørkere nuancer som chokoladebrun og kastanje fungerer godt for dem med mørkere hudtoner, mens lysere toner som honning eller askebrun ser smukke ud på lysere hudtyper.

  Der er mange fordele ved at have brun hår. For det første er det en naturlig farve, der matcher de fleste øjenfarver og ansigtstræk. Brun hårfarve kan også give dit hår et sundt og skinnende look samt tage flere år af dit udseende! 

  brun hårfarve

  Hvordan vedligeholder man brun hårfarve?

  Hvordan vedligeholder man brun hårfarve? For at bevare farven i lang tid er det vigtigt at bruge produkter specielt designet til farvet hår. Det anbefales også at vaske håret med koldt vand for at undgå, at farven falmer hurtigere.

  Rutiner for pleje og behandling af farvet hår inkluderer regelmæssig anvendelse af balsam og hair masks for ekstra fugtighed og næring. Desuden skal varme styling-redskaber begrænses eller helt undgås, da de kan beskadige dit hår samt påvirke din hårfarve negativt.

  For en sundere praksis bør du undgå skadelige stoffer såsom sulfater, parabener og ammoniak i dine produkter. Disse kemikalier kan udtørre dit hår samt fjerne naturlige olier fra din hovedbund, hvilket kan resultere i en kedelig brun hårfarve.

  Andre hårfarver

  For kvinder, der ønsker at eksperimentere med hårfarver udover de traditionelle blond, brun og rød nuancer, er der et væld af muligheder. Sort hår kan give et dristigt og sofistikeret look til dem med en bleg hudtone eller mørke øjne. Lilla eller pink farver er populære valg for kvinder på udkig efter pastelfarve i lignende toner.

  Husk dog altid at tage hensyn til dit hårs sundhed før du beslutter dig for at farve det. Hvis dit hår allerede har gennemgået flere behandlinger, kan det være klogt at vente lidt længere inden næste farvning - således mindsker du risikoen for skader og opretholder et sundt og stærkt hår.

  Blond hårfarve

  Forskellige nuancer af blond kan give dig et helt nyt look. Fra honningblond til platinblond - valgmulighederne er mange. For at opnå et naturligt look med blond hårfarve, skal du overveje din egen hudtone og øjenfarve. Spørg en professionel frisør om råd, inden du går i gang.

  Når du har fået den ønskede hårfarve, er det vigtigt at vedligeholde den for at holde den smukke glød og blødhed i dit hår. Brug produkter specielt designet til blondt hår, som indeholder ingredienser såsom argan olie for at bevare farven og styrken i dit hår. Og husk altid at beskytte dit hår mod skadelige UV-stråler fra solen ved hjælp af en passende spray eller serum.

  blond hårfarve

  Grå hårfarve

  Grå hårfarve er blevet en populær trend i de senere år, og det ser ud til at fortsætte. Hvis du overvejer at prøve denne farvetrend, kan du også gøre det derhjemme med et gråt hår-kit. Men vær opmærksom på, at nogle menneskers hår kan have tendens til at blive gulagtigt i stedet for gråt efter farvning. For at undgå dette er det vigtigt at bruge en sølvshampoo og balsam regelmæssigt for at bevare den ønskede farve uden uønskede toner af gult eller messing.

  grå hårfarve

  Pastelfarver

  Populære pastelfarver lige nu inkluderer bløde toner af rose, lavendel og mintgrøn. Disse farver kan opnås med farveteknikker som balayage eller ombre for en mere naturlig overgang mellem farvenuancerne. Det er vigtigt at finde en erfaren frisør, der ved hvordan man skaber de ønskede resultater uden at beskadige håret.

  Når du har investeret i pastelfarve til dit hår, skal du huske på at pleje det regelmæssigt for at bevare den levende farve så længe som muligt. Brug specielle shampoo- og balsamprodukter designet til farvet hår og undgå hyppig eksponering for solen eller varme stylingredskaber. Med lidt ekstra kærlighed vil dit smukke pastelhår holde sig sunde og stærke længere tid!

  Regnbuefarver

  Seks farverige nuancer i regnbuen kan forvandle dit hår til et kunstværk. Det er vigtigt at vælge farver, der passer til din hudtype og hårlængde. Du kan også bruge forskellige styling teknikker for at fremhæve farven på en bedre måde. Nogle tips om regnbuefarvet hår inkluderer:

  • Rød: Ser godt ud på mørke og gyldne hudtoner med kort eller langt hår, især hvis du styler det i bølger.
  • Orange: Bedst egnet til lyse hudtoner med mellemlangt eller langt hår, da det giver et lyst og varmt look.
  • Gul: Passer godt til lysere nuancer af blondiner med alle længder af hår; perfekt som highlight.
  • Grøn: Ser flot ud på brunlige toner af hud samt korte frisurer; prøv forskellige nuancer som mintgrøn eller dyb skovgrøn.
  • Blå: Passer bedst til køligere tonede hudtyper og ser fantastisk ud på lange krøller eller bob-frisurer.
  • Lilla: Kan se godt ud både på kølige og varme undertoner af hudtone; blandet sammen med lyserød opretter man en smuk pastelfarve

  For at bevare den levende farve i dine lokker så længe som muligt, skal du genopfriske din hårfarve hver 4.-6 uge (alt efter hvor ofte du vaskes). Her er nogle tips:

  • Forkort antallet af vaske ved hjælp af tørshampoo og undgå varme stylingværktøjer så meget som muligt.
  • Beskyt dit hår mod solen ved at bruge en hat eller spray i beskyttelse af UV-stråler.

  Regnbuefarvet hår er måske ikke for alle, men det kan være sjovt at eksperimentere med forskellige farver. Hvis du vil have et levende look, der får dig til at skille sig ud fra mængden, kan regnbuefarvede lokker være lige hvad du leder efter!

  pastel farvet hår

  Frisørens råd

  Frisør Mie Iversen har med mere en 14 års erfaring op bygget en stor ekspertise indenfor hårfarvning og er det man kalder farveekspert. Hun giver her sine bedste råd. Se hendes instagram her

  Er der nogle specielle hårfarver som er bedre end andre?

  - Det korte svar: ja. Bag ethvert produkt vi ser, er der en lang liste over komponenter og ingredienser. Her er det op til den enkelte frisør hvilke komponenter og ingredienser de ønsker, at arbejde med, altså hvilke produkter de ønsker, at forhandle hjem til brugen i salonen og til dem som professionelle. Jeg selv, går rent personligt ind for, at produkterne skal være til en kemisk samt resultatorienteret tilfredsstillelse, og har valgt min farveserie i salonen ud fra dens opbygning omkring olie.

  Hvad er de mest skånsomme teknikker til hårfarvning?

  - Det mest skånsomme er jo, at lade helt være.
  Men hvem er jeg som frisør, at nægte mine dejlige klienter en vanvittig flot farve, for ikke, at tale om de utallige farver jeg selv har haft gennem tiden. Postkasserød, Hvidt med pink pandehår, tisgult (det var ik en succes, smiler), sort, blåsort, mørkebrunt, cobber, karamel, osv. det mest skånsomme for dit hår vil dog altid være, at bevæge dig i de omkring liggende tonehøjder fra dit eget hår. Dvs enten tone i tone hvor man udelukkende ændre farven, eller i et spektrum tæt på din egne farve. Det er også de selvsamme farver der er de nemmeste, at vedligeholde efterfølgende. Om der som sådan er en bestemt teknik der er mere skånsom end andre skal jeg ikke være dommeren over, det alt sammen kommer ned til den frisør og tekniker du vælger, samt hvor stor en kendskab de har til bl.a. de kemier de har valgt, samt deres evner indenfor kemierne & hvordan de selvsamme arbejder

  Hvor mange behandlinger tager at skifte hårfarve? f.eks fra brun til blondt

  - Det kommer an på udgangspunktet - altid.
  Men som hovedregel på et jomfruhår, 1 sitting/behandling. Jeg plejer ofte med mine egne klienter, når de spørg til hvor længe et bestemt look vil tage dem at opnå, at referere til tatovører. Altså, at omregne deres behandling til x-antal timer.
  X-antal timer kan gøre det mere overskueligt for den enkelte i stolen, da 1 sitting/behandling reelset kan være alt fra 3-10 og endda helt op til 12 timer. Nogle vælger en hel dag i salonen med mig, specifikt når det er de større hår transformationer hvor der ofte er farve i håret fra tidligere, mens andre vælger, at dele tiden op ud over x-antal behandlinger.

  Hvem kan bruge disse farver?

  Farverige frisurer kan være en fantastisk måde at vise din personlighed på. Hvis du har en udadvendt og kreativ personlighed, så vil farvede frisurer som regnbuefarver eller pastelfarver passe godt til dig. For mere reserverede kvinder, kan subtile farvehøjdepunkter i mørkere toner give dit hår dimension uden at skille sig for meget ud.

  Når det kommer til aldersgrupper, er der ingen rigtig regel om hvilken hårfarve der passer bedst til forskellige aldre. Men generelt set ser yngre kvinder godt ud med dristige og lyse farver, mens ældre kvinder ofte vælger mere naturlige toner for et mere sofistikeret look. Det er dog altid op til individets smag og stil.

  Hvordan vedligeholder man disse farver?

  Hvis du netop har fået farvet dit hår, er det vigtigt at tage sig af det for at bevare den flotte farve så længe som muligt. Brug produkter eller ingredienser, der kan hjælpe dig med at bevare din nye hårfarve. Nogle eksempler på dette kunne være farvebeskyttende shampoo og balsam samt olier med UV-filter.

  For at undgå hårtab eller brud er det også vigtigt at have en god hårplejerutine. Vask ikke dit hår for ofte, da dette kan udtørre håret og gøre det mere modtageligt overfor skade. Prøv også nogle naturlige metoder til pleje af dit hår såsom kokosoliebehandlinger og varmebeskyttelse før styling.

  For den maksimale glans i dit farvede hår skal du huske på disse tip: Undgå overbehandling ved hyppig styling eller kemiske behandlinger; Brug en god kvalitet shampoo og balsam beregnet til farvet hår; Lad dine lokker lufttørre efter vasken; Giv dem regelmæssige trims for sundere ender - alt sammen vil bidrage til et stærkt, smukt look!

  Kan man skifte hårfarve uden at få skade håret?

  Ja, det er muligt at skifte hårfarve uden at skade håret, men det kræver korrekt behandling og pleje. Hvis du ønsker at skifte hårfarve, er det vigtigt at vælge en farve, der passer til din hudfarve og naturlige hårfarve. Undgå at gå mere end to toner lysere eller mørkere end din naturlige hårfarve for at undgå skader.

  Det er også vigtigt at vælge en hårpleje, der er specielt designet til farvet hår, da det vil hjælpe med at bevare farven og forhindre skader på dit hår. Brug også en varmebeskyttende spray, når du styler dit hår med varmeværktøjer som en hårtørrer eller glattejern.

  Husk også at give dit hår regelmæssig pleje og næring med en god hårkur og undgå at overbehandle dit hår med kemiske behandlinger. Ved at tage disse forholdsregler kan du skifte hårfarve uden at skade dit hår og opnå et sundt og stærkt hår.

  Hvor ofte bør man farve sit hår?

  Hvor ofte du bør farve dit hår afhænger af flere faktorer, herunder den type hårfarve, du bruger, og den generelle tilstand af dit hår. Generelt anbefales det at farve dit hår hver 8-10 uger for at opretholde farven og undgå ujævn vækst. Hvis du har grå hår, kan det være nødvendigt at farve dit hår hyppigere for at dække dem.

  Det er også vigtigt at give dit hår tid til at hvile mellem farvninger for at undgå skader. Vi anbefaler minimum 4-6 ugers pause i mellem. Overfarvning kan føre til hårtab, brud og andre problemer. Hvis du ønsker at ændre farven drastisk eller eksperimentere med lysere farver, kan det være nødvendigt at farve dit hår hyppigere.

  Det er bedst at konsultere en professionel frisør, der kan vurdere dit hår og give dig råd om den bedste farvningsteknik og frekvens for dit specifikke hår. De kan også hjælpe med at vælge produkter, der er skånsomme mod håret og minimere skader.

  Få en en 10% rabatkode tilsendt

  Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰

  Tags: