Kvinde med sår i hovedbunden
Gode råd

Sår i hovedbunden: Hvordan behandler man det?

af Lotte Lindgren Jun 04, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 29. januar 2024.

Indholdfortegnelse

Hvis du nogensinde har oplevet sår i hovedbunden, ved du, hvor ubehageligt det kan være. Det kan føre til kløe og irritation samt forringet hårets sundhed. Men fortvivl ikke! Der er en række enkle måder at behandle og forebygge sår på hovedbunden. Læs videre for at lære mere om årsagerne bag sår i hovedbunden og hvordan man kan slippe af med dem!

Indholdsfortegnelse

Hvad er sår i hovedbunden?

Sår i hovedbunden kan være meget irriterende og smertefuldt. Det kan føre til kløe, tørhed og skæl på hovedbunden, hvilket igen fører til en række andre problemer som f.eks. hårtab og brudt hår. Symptomerne på sår i hovedbunden inkluderer også rødme, irritation samt kløende eller klør-agtig fornemmelse.

Regelmæssig hovedbundsmassage øger blodcirkulationen og kan hjælpe med at forebygge sår i hovedbunden.

De mest almindelige årsager til sår i hovedbunden er tørhed eller fugtmangel, skader forårsaget af kæmning eller børstning af håret eller anvendelsen af kemikalier som f.eks. farvestoffer og krøllejern mv. Det kan også være små rifter i hovedbunden efter at man har kradset det fordi det klør.

For at undgå disse problemer bør man undgå overdrevet varm styling samt ansigtshygiejne produkter med aggressive ingredienser der kan irritere din hovedbund endnu mere. Endvidere anbefales det også altid at pleje sin hud med et sundt kosthold bestående primært af frugter & grøntsager ,vand m.m., så vel som ved regelmæssig massage af hovedbunde for øget blodcirkulationen dertil.

Symptomer på sår i hovedbunden

Kløe og irritation, rødme og hævelse samt smerter eller ømhed ved berøring kan alle være symptomer på sår i hovedbunden. Hvis du oplever nogen af disse symptomer, kan det være en god idé at undersøge din hovedbund for eventuelle skader eller infektioner. Nogle gange kan selv små hudafskrabninger i hovedbunden føre til større problemer som ridser, tør hud eller endda sår.

Andre mulige symptomer på sårene inkluderer klør af området, irriteret hud og tørhed. Hvis din hovedbund er fugtig eller olieret, kan dette også bidrage til udviklingen af ​​sårene. Det vigtigste er at behandle disse sår så hurtigt som muligt for at undgå større infektioner eller yderligere skade på din hovedbund.

Symptomer på sår i hovedbunden:

 • Kløe og irritation
 • Rødme og hævelse
 • Smerter eller ømhed ved berøring
 • Tørhed
 • Skæl
 • Fugtig / oliet hud

symptomer på sår i hovedbunden

Årsager til sår i hovedbunden

Hvis du oplever sår i hovedbunden, kan det skyldes skader på huden som følge af kraftig ridsning eller kløe. Dette kan resultere i en irriteret og kløende hovedbund, der er tør og skæller. Follikulitis, betændelse i hårsækken, kan også forårsage sår i hovedbunden. Det viser sig ofte som små røde knopper med pus på toppen.

Psoriasis eller eksem i hovedbunden er en anden mulig årsag til sår og kløende hud. Dette skyldes normalt overskydende tørhed og manglende fugtighed i området. Symptomerne inkluderer tørre flager af hud, der falder fra hinanden når man børster sit hår samt intensiv kløe. En fugtgivende shampoo kan hjælpe med at lindre disse symptomer og forbedre din overordnede sundhedstilstand for dit hår og din hovedbund.

kradsning af hovedbunden kan fører til sår i hovedbunden

Hvordan kan man behandle sår i hovedbunden?

Sår i hovedbunden kan være smertefuldt og ubehageligt. En effektiv hjemmebehandling inkluderer at holde området rent og tørt, undgå hårspray og stylingprodukter samt anvende en mild shampoo. Hvis såret er dybt eller ikke heler efter et par dage, anbefales det at søge læge.

Milde shampooer

Medicinsk behandling af sår i hovedbunden kan omfatte antibiotika, steroidcremer eller kirurgisk indgreb afhængigt af årsagen til såret. Det er vigtigt at følge den ordinerede behandlingsplan for at sikre fuldstændig heling og forebygge yderligere infektioner. Forhindring af sår i hovedbunden kan opnås ved regelmæssig hårvask, brug af en blød børste og undgåelse af skarpe genstande på hovedet som f.eks kamme med skarpe tænder eller spændebøjler der sidder stramt fast på håret.

Hjemmebehandlinger

Brug af tea tree oil kan være en effektiv hjemmebehandling mod sår i hovedbunden. Tea tree oil har antibakterielle egenskaber, der kan bekæmpe infektioner og reducere betændelse. Massér forsigtigt et par dråber tea tree olie ind i din hovedbund og lad det sidde natten over for bedste resultater.

Aloe vera gel er også en god hjemmebehandling til at lindre kløe og irritation forårsaget af sår i hovedbunden. Aloe vera indeholder naturlige helende egenskaber, der kan berolige huden og reducere betændelse. Påfør en lille mængde aloe vera gel direkte på de berørte områder flere gange om dagen.

Anvendelse af kokosolie til at berolige hovedbunden er endnu en effektiv hjemmebehandling til behandling af sår i hovedbunden. Kokosolie har antimikrobielle egenskaber, der kan hjælpe med at bekæmpe bakterier og svampeinfektioner samt fugtgive tør hud. Varm lidt kokosolie op mellem dine fingre og massér forsigtigt ind i din skalp før sengetid eller efter badet for bedste resultater.

Vi kan også varmt anbefale vores grow and glow serie som indeholder ingredienser, som er særligt effektiv i behandling af irriteret hovedbund, skæl. Du kan finde serien lige her

  Forebyggelse af sår i hovedbunden

  Vask håret regelmæssigt med en mild shampoo for at undgå ophobning af olie og snavs. Det kan hjælpe med at reducere risikoen for sår i hovedbunden, da overskydende olie og snavs kan tilstoppe porerne og fremme bakterievækst. Undgå også overforbrug af stylingprodukter eller kemikalier, der kan irritere hovedbunden og føre til betændelse. En ren kam eller børste er også vigtig for at undgå spredning af bakterier i hovedbunden, så sørg for at holde dem rene ved regelmæssig rengøring. Disse simple trin vil kunne hjælpe dig med forebyggelse mod sår i hovedbunden på lang sigt.

  Skal man søge læge, hvis man har sår i hovedbunden?

  Ja, det er altid en god idé at søge læge, hvis man har sår i hovedbunden. Sår i hovedbunden kan være forårsaget af forskellige årsager, såsom infektioner, allergi, hudsygdomme eller endda hovedbundsskader. Hvis såret ikke heler eller bliver værre, kan det være et tegn på, at der er noget mere alvorligt i gang. Derudover kan sår i hovedbunden også være meget smertefulde og føre til ubehag og kløe. Derfor er det bedst at få det undersøgt af en læge for at sikre, at der ikke er noget, der kræver behandling. Og husk, det er bedre at være på den sikre side og søge lægehjælp, end at ignorere problemet og risikere yderligere komplikationer.

  Få en en 10% rabatkode tilsendt

  Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰