Hår porøsitet
Gode råd

Hår porøsitet: Sådan påvirker det dine hårprodukter

af Lotte Lindgren Oct 09, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 2. februar 2024.

Indholdfortegnelse

Hvordan påvirker din hårporøsitet valget af de rigtige produkter? Hvis du nogensinde har undret dig over, hvorfor visse hårprodukter virker bedre end andre, kan svaret ligge i din hårs porøsitet. I denne artikel vil vi udforske begrebet "hårporøsitet" og se nærmere på, hvordan forskellige typer af porøst hår reagerer på forskellige produkter. Vi vil også give dig tips til at bestemme din egen hårs porøsitet og anbefalinger til de bedste produkter til netop dit hår.

Indholdsfortegnelse

Hvad er hår porøsitet?

En spændende fakt om hårporøsitet er, at det kan påvirkes af genetik, miljø og hårfarvning.

Hår porøsitet refererer til hårets evne til at absorbere og holde på fugtighed og næringsstoffer. Det kan variere mellem lav, medium og høj porøsitet. Håret med lav porøsitet har et beskyttende lag omkring sig, der gør det svært for produkter at trænge ind i håret. Produkter til lavporøst hår bør være lette og fugtgivende for bedre absorption.

Definition af hår porøsitet

Hårporøsitet refererer til hårets evne til at absorbere og holde på fugtighed. Det kan have en betydelig indvirkning på, hvordan hårprodukter virker og hvilke produkter der er bedst egnet. Der er tre typer af hårskader relateret til porøsitet: lav porøsitet, medium porøsitet og høj porøsitet. Lav porøsitethed indebærer et tæt yderste lag, der gør det svært for fugtigheden at trænge ind i håret, mens høj porøsitethed indebærer et beskadiget yderste lag, der får håret til nemt at miste sin fugtbalance. Forståelse af dit hårs porøsitetsniveau hjælper dig med at vælge de rigtige produkter for optimal pleje af dit hår.

Hvordan måles hår porøsitet?

Metoder til at bestemme hårets porøsitet inkluderer flydetest, vandtest og fingertrækketest. Tegn og symptomer på lav porøsitet kan omfatte svær absorption af produkter, mens medium porøsitet kan være karakteriseret ved optimal produktabsorption. Høj porøsitet kan føre til hurtig fugttab og beskadigede hårstrå. Faktorer som hyppigt farvning eller kemisk behandling, overskydende varme styling og solskader kan påvirke hårets porøsitetsniveau negativt.

Typer af hår porøsitet

Lav porøsitet - Hår med lav porøsitet har en tæt og flad skalastruktur, hvilket gør det svært for fugt at trænge ind. Det kræver produkter med lette og vandbaserede ingredienser for at undgå opbygning af produktrester og give tilstrækkelig hydrering.

Medium porøsitet - Hår med medium porøsitet har en balanceret skalastruktur, der tillader fugt at trænge ind uden problemer. Det kan drage fordel af et bredt udvalg af hårprodukter, men skal stadig være opmærksom på den korrekte balance mellem protein- og fugtgivende behandlinger.

Høj porøsitet - Hår med høj porøsitet har en åben skalastruktur, der hurtigt absorberer fugt. Dette kan føre til overskydende frizz og hårdhed i håret. Produkter med intens hydrering samt proteinbehandlinger er nødvendige for at reparere beskadiget hårstrukturen og bevare fugten i længere tid.

Lav porøsitet

Karakteristika for lav porøsitet:

 • Håret har en tæt og kompakt struktur
 • Svært at absorbere og holde på fugtighed
 • Olier og hårprodukter kan ophobe sig hurtigt

Fordelene ved at kende din hårporøsitet:

 • Mulighed for at vælge de rigtige produkter til dit hår
 • Bedre absorption af plejeingredienser
 • Mere kontrol over frizz og flyvsk hår

Anbefalede hårprodukter til lav porøsitet:

 • Lette, vandbaserede produkter, der ikke tynger håret ned
 • Fugtgivende leave-in conditioners med humektanter som aloe vera eller glycerin

Medium porøsitet

Egenskaber ved medium porøsitet: Medium porøst hår har en moderat evne til at absorbere og holde på fugtighed. Det kan være modstandsdygtigt over for stylingprodukter og har en balance mellem elasticitet og holdbarhed.

Hvordan påvirker medium porøst hår dine stylingmuligheder? Medium porøst hår giver dig mulighed for at eksperimentere med forskellige frisurer, da det er mere fleksibelt end lavt porøst hår. Det absorberer også produkter bedre og holder krøller eller bølger i længere tid.

Produkttips til medium hår porøsitet: For at maksimere resultaterne med dit mediumporose hår skal du bruge lette, vandbaserede produkter, der ikke vil veje det ned. Undgå tunge olier eller voks-baserede formuleringer, da de kan gøre håret fedtet eller klæbrigt. Brug også regelmæssigt dybderensende shampoo for at fjerne opbyggning af produktet uden at tørre håret ud.

Høj porøsitet

Tegn og kendetegn ved høj porøsitet: Hår med høj porøsitet har tendens til at absorbere fugt hurtigt, men det mister også hurtigt den samme fugt. Dette resulterer ofte i tørre og kruset hårstrå samt svækket elasticitet.

"Problemer" forbundet med hårlukning og hvordan man løser dem: Hår med høj porøsitet kan have problemer som overabsorption af produkter, hvilket gør det svært for nærende ingredienser at trænge ind i håret. For at løse dette kan det være godt at anvende letvægtsprodukter og undgå tunge olier eller cremer.

Bedste produkter til at pleje et høj-poroseshår: Nogle af de bedste produkter til pleje af et høj-poroseshår inkluderer fugtgivende shampoo, balsam og leave-in conditioner. Det er også vigtigt at bruge en dybdegående behandling regelmæssigt for at genopbygge hårets struktur og reducere porøsiteten.

Effekter af hår porøsitet

Hår porøsitet kan have en betydelig indvirkning på hårets evne til at absorbere fugt. Jo mere porøst håret er, desto hurtigere absorberer det fugt fra omgivelserne og produkter, hvilket kan føre til tørhed og frizz. Det er vigtigt at vælge hårprodukter, der er specielt formuleret til at forbedre og bevare fugtniveauet i porøst hår.

Porøst hår har også svært ved at holde på fugten. Fordi skalaerne på det porøse hår ikke ligger helt fladt ned, kan de ikke forhindre vandmolekyler i at slippe ud af håret igen. Dette resulterer i tørhed og manglende glans. Ved hjælp af produkter med intensiv fugtgivende egenskaber samt forsegling af cuticula-laget efterfølgende vil bidrage til et mere hydreret resultat i porøst hår

Hvordan påvirker porøsitet hårets evne til at absorbere fugt?

Porøsiteten i håret spiller en afgørende rolle i dets evne til at absorbere fugt. Jo mere porøst håret er, desto lettere kan det optage og holde på fugten. Porøse hårstrå har flere små huller og revner langs skællaget, hvilket tillader vandmolekyler at trænge ind i håret og opretholde dets hydrering.

På den anden side kan lav porøsitet begrænse hårets evne til at absorbere fugt. Hvis skællaget er tæt sammenpakket, vil det være sværere for vandmolekyler at trænge ind i hårstråene. Dette kan resultere i et tørre udseende og manglende hydrering af håret. Det er derfor vigtigt at vælge de rigtige produkter og plejerutiner baseret på din hårporositet for optimal fugtabsorption.

Hvordan påvirker porøsitet hårets evne til at holde på fugt?

Porøsitet spiller en afgørende rolle i hårets evne til at holde på fugt. Håret med høj porøsitet har tendens til at absorbere fugt hurtigt, men også miste det lige så hurtigt. På den anden side kan håret med lav porøsitet have svært ved at absorbere fugt effektivt. For at opretholde optimal fugtbalance er det vigtigt at anvende plejeteknikker, der passer til hårets porøsitetsniveau.

 • Fugtabsorption og -retention
 • Plejeteknikker til lav, medium og høj porøsitet

Hvordan påvirker porøsitet hårets evne til at modtage og bevare farve?

Farveteknologi og porositet spiller en afgørende rolle i hårets evne til at modtage og bevare farve. Porøst hår absorberer farvestoffet hurtigere, hvilket kan resultere i en dybere og mere intens farve. Men det kan også føre til ujævn farvning og kortere holdbarhed af farven på grund af øget pigmentudvaskning. For at opnå bedre resultater anbefales det at bruge produkter specielt designet til porøst hår, der indeholder fugtgivende ingredienser for at hjælpe med at bevare farven længere. Læs mere om hårfarve her

Tips til farvning af forskellige typer af porøst hår:

 • For lav-porøst hår: Brug varme under behandlingen forbedrer absorptionen af ​​farvestoffet.
 • For medium-porøst hår: Anvendelse af en pre-color treatment kan hjælpe med at balancere hårets struktur før farvningen.
 • For høj-porøst hår: Trinvis påføring er nøglen til start med de mest beskadigede områder og arbejd dig gradvis frem for jævn ford

Anbefalede hårprodukter til forskellige porøsiteter

Hår porøsitet spiller en vigtig rolle i valget af dine hårprodukter. Ved lav porøsitet anbefales lette produkter som olier og leave-in conditioners. For medium porøsitets hår er det bedst at bruge fugtgivende shampoo og balsam samt proteinkur en gang om ugen. Høj porøsitet kræver produkter med intens fugt og næring, såsom dybdevirkende masker og oliebehandlinger for at reparere skadet hår. Det er vigtigt at vælge de rigtige produkter til din hårs type for at opnå den ønskede effekt på dit hår.

Lav porøsitet

Tegn på lav porøsitet:

 • Håret tager lang tid om at tørre efter vask
 • Produkter ligger som en film på håret i stedet for at blive absorberet
 • Farvebehandlinger har svært ved at trænge ind i håret

Hvordan håret med lav porøsitet reagerer på produkter:

 • Kræver lette og fugtgivende produkter, da tunge produkter kan få håret til at se fedtet ud
 • Har brug for varme eller damp under behandling for bedre produktabsorption
 • Olier og andre oliebaserede produkter kan sidde udenpå håret uden effekt

Anbefalede hårprodukter til lav porøsitet:

 • Lette conditioner med fugttilførende egenskaber
 • Leave-in conditioners der hjælper med balance af fugtniveauet i håret
 • Kokosolie eller balsam til pre-poobehandling

Medium porøsitet

Kendetegn ved medium porøst hår: Medium porøst hår har en moderat evne til at absorbere og holde på fugt. Det har en glat overflade, men kan stadig være udsat for skader som følge af kemiske behandlinger eller varmestyling.

Behandling af medium porøst hår med de rigtige produkter: For at opretholde den rette balance i medium porøst hår er det vigtigt at bruge produkter, der fugter håret uden at veje det ned. Undgå tunge olier og cremer, og vælg i stedet lette balsamer og serum.

Anbefalede hårprodukter til medium porøsitet: Nogle anbefalede produkter til medium porøsitet omfatter proteinbaserede shampooer og conditioners for at styrke håret samt leave-in conditioner for ekstra fugtighed. Brug også termisk beskyttelse inden varmestyling for at minimere skader på håret.

Høj porøsitet

Tegn på høj hårbundet porositetsbetruget kan omfatte hurtig produktabsorption, svært ved at holde på fugtigheden og let brud på hårfibrene. For at forhindre skader og tørhed hos højporøst hår er det vigtigt at vælge passende produkter, der tilfører tilstrækkelig næring og beskyttelse. Anbefalede hårplejeprodukter til mere modtagelige hårspidser for bedre absorption af produkter inkluderer leave-in conditionere, olier med lav molekylvægt og proteinbehandlinger.

Sådan bestemmer du din hår porøsitet

Hår porøsitet er en vigtig faktor at overveje, når du vælger dine hårprodukter. For at bestemme din hårporøsitet kan du udføre tre enkle tests: Float testen, Slide testen og Sprøjt testen. Disse tests hjælper med at afgøre om dit hår har lav, medium eller høj porøsitet, hvilket vil påvirke hvilke produkter der passer bedst til dit hår.

Float testen

Float testen er en simpel, men effektiv måde at bestemme porøsiteten af dit hår. For at udføre float testen, skal du placere et rent hårstrå i en skål med vand og observere hvad der sker. Her er nogle indikationer, du kan få fra float testen:

 • Hvis håret flyder på overfladen, har det lav porøsitet.
 • Hvis håret synker langsomt til bunden af skålen, har det normal porøsitet.
 • Hvis håret synker hurtigt til bunden af skålen eller straks rammer bunden uden at svæve først, har det høj porøsitet.

Afhængig af resultatet af din float test kan du justere dine hårprodukter for optimal pleje. Her er nogle retningslinjer baseret på porøsitetsniveauet:

 • Lav Porøsitet:
 • Brug lette og fugtgivende produkter for at undgå ophobning og tyngde.
 • Undgå tung olie og produkter med proteiner.
 • Normal Porøsitet:
 • Vælg produkter efter dine specifikke behov som fokus på volumegivende eller fugtgivende.
 • Brug regelmæssigt balsam og dybdegående behandlinger.
 • Høj Porøsitet:
 • Fokuser på reparation og styrkelse ved hjælp af proteinrige produkter.
 • Undgå varmestyling og andre faktorer der kan øge slidaget.

Husk altid at tilpasse din rutine baseret på dit eget hår og eksperimentér med forskellige produkter for at finde den perfekte balance. Float testen kan være et nyttigt værktøj til at forstå dit hårs porøsitet og tage mere informerede beslutninger om pleje.

Slide testen

Hår porøsitet kan bestemmes ved hjælp af slide testen. Formålet med denne test er at vurdere hårets evne til at absorbere og holde på fugt. Ved korrekt udførelse af slide testen kan man få en trin-for-trin guide, der sikrer nøjagtige resultater. Resultaterne af slide testen angiver graden af porøsitet i håret og kræver tilpasninger i hårrutinen for at opnå optimal pleje og styling.

(Slide-testens formål er, at vi kan finde ud af hvor porøst dit hår er. Guide som fortæller hvordan du udfører denne korrekt vil sørge for præcise resultater herudfra)

Resultaterne fra slidetestene viser os mængden reve hovedbunden absorberer oliernede eller balsammerede produkter hvilket betyder jo mere absorbering det sket jo mere åben dine neglebånd har (og naturligvis omvendt). Med disse resultater skal din nuvarende hårplejerutine justeres for optimale renseproudkter- , nærings - og stylingsprodukter.

Sprøjt testen

 • Tag en lille sektion af dit hår og giv det et let sprøjt med vand.
 • Observér, hvordan håret reagerer på vandet.

Hår porøsitet kan bestemmes ved hjælp af sprøjt testen. Når du sprøjter lidt vand på en sektion af dit hår, vil du kunne observere, hvordan håret reagerer. Et porøst hår vil absorbere vand hurtigt og blive tungt og svært at tørre. Et ikke-porøst hår vil derimod perle vandet af sig og forblive let og hurtigtørrende. Ved at kende din hårs porøsitet kan du vælge de rigtige produkter til at pleje det effektivt.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰