farvet hår
Gode råd

Farvet hår: Hvad du skal vide om kemi og sundhed

af Lotte Lindgren Jun 07, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 13. juni 2024.

Indholdfortegnelse

Farvet hår kan være en fantastisk måde at eksperimentere med dit udseende på. Men har du nogensinde tænkt over, hvad hårfarveprodukter gør ved dit hår og din sundhed? Det er vigtigt at forstå kemiens virkning på dine lokker, så du kan træffe informerede valg. Læs videre for vores tips til sundere hårfarvning og hvordan farvet hår påvirker din sundhed.

Hvad er farvet hår?

Farvet hår er en populær ting, som mange kvinder vælger at gøre for at opnå et nyt look. Farvning af håret indebærer normalt brug af kemikalier til at ændre hårets farve fra dets naturlige nuance. Dette kan være skadeligt for håret, hvis det ikke tages ordentligt vare på med passende pleje og behandling som kur og forsigtig vaske.

Det er vigtigt at huske på, at farvning af dit hår kan have indflydelse på din hårkvalitet og sundhed. Det kræver ofte mere vedligeholdelse end naturligt hår, så sørg for at læse om de forskellige typer hårfarve og de ingredienser i produkterne, der kan have negativ effekt på dit hår samt hvordan du bedst passer godt på dit farvede hår efter en farvning.

Kort historie om farvet hår

Farvning af hår har eksisteret i tusinder af år. Allerede i oldtidens Egypten og Rom blev håret farvet med naturlige ingredienser såsom urter, honning og safran. Men det moderne farvningsmiddel, der bruger kemikalier til at ændre hårets farve, blev først opfundet midt i det 19. århundrede.

I dag er hårfarve en milliardindustri over hele verden med utallige produkter til rådighed for at give dig den ønskede farve eller nuance. Selvom det kan være sjovt og spændende at prøve forskellige ting med dit hår, er det vigtigt også at tage sig godt af sit hår. Her er nogle gode tips til dig:

 • Vask ikke dit nyfarvede hår inden for de første 48 timer efter en farvning
 • Undgå hyppig hårvask da dette kan skade både din nye hårfarve og sundhed
 • Hold øje med kemikalierne i dine produkters ingredienserliste

Kvinde får farvet sit hår

Hvor ofte skal man farve sit hår?

Hyppigheden af hårfarvning afhænger af flere faktorer, herunder hårfarven, hårets væksthastighed og personlige præferencer. Generelt set kan hårfarvning være nødvendig hver 4-6 uge for at opretholde en frisk farve, især hvis du har grå hår eller ønsker at skjule udvoksning. Nogle personer kan dog finde det nødvendigt at farve deres hår hyppigere, især hvis de har en lysere hårfarve eller hvis deres hår vokser hurtigt. Det er vigtigt at følge anbefalingerne fra din frisør eller farveproducenten for at opnå det bedste resultat og undgå skade på håret.

Forskellige typer hårfarve

Permanent hårfarve ændrer pigmentet i dit hår varigt, mens semi-permanent hårfarve trænger ind i det yderste lag og falmer gradvist. Der findes også midlertidige farver, som sidder på toppen af ​​håret og vaskes ud efter et par shampooer.

Når du overvejer en farvning af dit hår, er der flere ting at tage hensyn til. Permanent farvning kan have kraftigere kemikalier end semi-permanente eller midlertidige muligheder, så det er vigtigt at følge instruktionerne nøje og bruge en dybdevirkende kur efter farvningen for at minimere skader på håret.

Kemi i hårfarveprodukter

Ammoniak er en vigtig ingrediens i hårfarver, da det hjælper pigmenter med at trænge dybt ind i hårstråene. Men det kan have bivirkninger som tørhed og skader på håret, så det er vigtigt at bruge en god kur efter farvning.

Blegemidler bruges til at lysne eller fjerne eksisterende farvestoffer fra dit hår og kan være meget aggressive for håret. Derfor bør man altid følge anvisningerne nøje og sørge for at give sit hår ekstra pleje efter behandlingen. Forskellige kemikalier som phenylenediaminer (PPD) og resorcinol hjælper også med at føje farver til dit hår, men de kan være allergifremkaldende hos nogle personer. Sørg derfor altid for at læse ingredienslisten grundigt før farvning af dit hår for din egen sikkerheds skyld.

Ingredienser at være opmærksom på

Når du har farvet hår, er der nogle ingredienser, som du skal være særligt opmærksom på. Sulfater kan nemlig tørre dit farvede hår ud og beskadige det, mens parabener kan irritere din hud eller endda forstyrre dine hormoner. Og phthalater? De påvirker faktisk reproduktiv sundhed og livskvalitet. Det er vigtigt at læse ingredienslisterne nøje og vælge produkter med naturlige alternativer til disse skadelige ting, hvis du vil have et sundt og stærkt hår efter en farvning eller kurbehandling. Her kan det blandt andet være en fordel at bruge en shampoo uden sulfat og silikone

Hvordan påvirker farvning af håret din sundhed?

Farvning af hår kan have en indvirkning på din sundhed, især hvis du bruger produkter med skadelige kemikalier. Nogle kvinder oplever allergiske reaktioner som kløe, udslæt eller hævelse i hovedbunden efter farvning af håret.

Desuden kan hyppig farvning føre til hårtab og skader på hårets struktur. Derfor anbefales det altid at læse ingredienslisten nøje og vælge mere naturlige alternativer for at beskytte dit helbred.

Allergiske reaktioner

Ingredienser i hårfarve, der kan udløse en allergisk reaktion:

Nogle ingredienser i hårfarvestoffer kan forårsage allergiske reaktioner, især PPD (p-phenylenediamin). Andre ingredienser såsom resorcinol og ammoniak kan også forårsage irritation eller allergi. Det er vigtigt at læse etiketten grundigt og undgå farvestoffer med disse stoffer, hvis du har haft en tidligere allergisk reaktion på dem.

Risikofaktorer for at udvikle allergi overfor hårfarvestoffer og hvordan man kan teste om man er allergisk overfor hårfarve:

Hvis du allerede har en historie med hudallergier eller eksem, øger det din sandsynlighed for at have en negativ reaktion på hårfarve. For at teste om du er følsom overfor PPD inden farvning af dit hår, anbefales det at lave en patch test ved hjælp af små mængder af farvestoffet på huden 48 timer før den planlagte brug. Hvis der opstår rødme, kløe eller andre tegn på irritation i løbet af denne periode, bør du ikke anvende produktet til dit hår.

Hårtab

Farvning af hår er en populær praksis for at ændre ens udseende. Men kan det føre til hårtab? Mange kvinder bekymrer sig om, hvorvidt hyppig farvning af deres hår vil resultere i permanent hårtab eller skade på hovedbunden. Mens farvningsprodukter ikke nødvendigvis er skylden bag hårtab, kan forkert brug og overdreven brug af kemikalierne være skadelige for dit hår.

Nedenfor finder du nogle tips til at undgå eller begrænse risikoen for permanent hårtab efter farvning:

 • Sørg for at følge instruktionerne nøje på den valgte produkt
 • Vælg en kvalitetsfarve fra et anerkendt mærke
 • Prøv naturlige alternativer som Henna
 • Giv dit hår tid til genopretning mellem hver farvebehandling

Du bør også tage opmærksomhed på eventuelle reaktioner din hud har efter brugen af ​​produktet og stoppe med at bruge denne metode, hvis det skulle vise sig problematisk.

Endelig skal du sørge for regelmæssigt klippe dine spidser og give dem lidt ekstra pleje inden næste behandling. På denne måde bevarer du både længden og styrken i dine lokker!

Hårtab

Andre sundhedsrisici

Selvom ammoniak er en almindelig ingrediens i hårfarvningsprodukter, kan det have skadelige virkninger på dit helbred. Før du tager en beslutning, bør du undersøge de mulige risici og overveje alternative produkter eller behandlinger.

Undersøgelser viser også, at hyppig brug af permanente farver kan føre til bivirkninger som irritation i hovedbunden.

Hjemmelavede produkter kan være et alternativ til kommercielle brands, men det er vigtigt at gøre dit forarbejde og sikre dig, at ingredienserne ikke vil skade dit hår eller helbred. Med den rette information og omtanke kan du opnå sundt og stærkt farvet hår uden at gå på kompromis med din sundhed.

Frisørens råd

Frisør Mie Iversen har med mere en 14 års erfaring op bygget en stor ekspertise indenfor hårfarvning og er det man kalder farveekspert. Hun giver her sine bedste råd. Se hendes instagram her

Hvor lang tid tager det at få farvet hår?

- Tiden… Det er et godt spørgsmål. Efter mine +12 år i faget må jeg erkende, at tidsrammen hos mig og blandt mine piger og kvinder i stolen er meget svingende. Det kommer både an på hvilke teknikker der skal tages i brug, hvilket look man ønsker sig sidestillet med hvilket look de i forvejen har, sundheden af håret, hvor langt/kort håret er, samt hvor tykt/tyndt håret måtte være og er derfor meget individuelt.

Hvor meget skal man forvente det koster at få farvet hår?

- Prisen her kommer ned til alle de ovenstående faktorer, samt noget som nogle ser som en selvfølge, men som andre slet ikke tænker over kan spilde ind; hvor mange års erfaring ligger der bag? Dertil kommer ting som husleje, vand, varme, forsikringer, produkter til brug i salonen, skat, moms og slutteligt, tiden, kundepleje som kaffe, eller kort sagt, bare alt hvad du ser, når du træder ind i din udvalgte salon.

Er der nogle teknikker til farvning af hår der er bedre end andre?

- Det er der helt klart. Og så er der også måden hvorpå den enkelte går til sit arbejde på. Jeg selv tror på noget så simpelt som, “at lade mine kemier arbejde for mig”. Med det mener jeg, at der er ikke meget, en frisør ikke kan, hvis og såfremt de har styr på deres kemier. Der findes efterhånden et hav af farvesystemer, og her er det efter indkøb fra frisøren side, at man gerne skulle sætte sig ind i, hvordan de forskellige brands hver især arbejder.

Hvad er dine bedste råd til efter pleje af farvet hår?

- Det er din frisørs fineste opgave, at vejlede dig, som de nu syntes stemmer overens med den behandling, du nu har fået lavet. Jeg selv laver vaske anbefalinger samt før og efter styling anbefalinger. Det gør jeg for, at sikre min klient den bedste oplevelse med hendes nye hårfarve.

Tips til sundere hårfarvning

Farvet hår kan være smukt, men det er vigtigt at tage hensyn til kemi og sundhed. For at undgå farlige kemikalier i din hårfarve, kan du vælge produkter uden ammoniak eller parabener. Sørg for at læse ingredienslisten på pakken omhyggeligt.

Brug af naturlige hårfarveprodukter kan også hjælpe med at skåne dit hår og din hud mod skadelige stoffer. Du kan finde forskellige plantebaserede produkter i butikkerne eller måske endda lave dine egne hjemmelavede farver derhjemme med ingredienser som kaffe eller te. Ved brug af disse mere naturlige midler vil du sandsynligvis opleve mindre irritation og en sundere følelse i dit hår efter farvning.

Husk også på, at hyppig farvning ikke er godt for dit hår! Hvis du ønsker et sundt og stærkt resultat, så prøv kun at farve en gang hver 8-10 uger - dette giver tid nok til håret til at genopbygge sin keratinstruktur igen efter den kemiske proces ved farvningen. Sørg særligt for at din hårpleje i perioden efter giver en masse fugt og pleje til håret. Husk altid en god pleje før/under/efter behandlingerne for optimal beskyttelse af dit fine træk! 

Vi kan varmt anbefale vores Healthy Hair Kit, som er med til at fugt og pleje håret i mellem dine hårfarvninger. De er smæk fyldt med lækre aktive ingredienser som styrker dit hår og holder det i top form. Find sættet her.

 

Vælg hårfarve uden farlige kemikalier

Når du vælger hårfarve, er det vigtigt at læse ingredienslisten grundigt. Undgå farvestoffer med ammoniak og formaldehyd, da disse kemikalier kan skade dit hår og din sundhed. Vælg i stedet brands kendt for sikre og naturlige produkter, der ikke indeholder farlige kemikalier.

At bruge naturlige hårfarver kan også være en god løsning til at undgå farlige kemikalier. Disse produkter bruger ofte plantebaserede ingredienser såsom henna eller indigo til at give håret farve uden de skadelige bivirkninger af traditionelle kemiske farvestoffer.

Vær opmærksom på hyppigheden af ​​din hårfarvning, da gentagne behandlinger kan føre til beskadigelse af dit hår og endda tab af det. I stedet for at ændre din hårfarve hver måned overvej alternative metoder som toner, balayage, glossing eller highlights for et mindre aggressivt look.

Husk altid på vigtigheden ved valget mellem sundhed eller stil når du tager beslutningen om den rigtige hårfavebehandling.

Brug af naturlige hårfarveprodukter

Prøv at eksperimentere med vegetabilske farver såsom henna eller indigo i stedet for kemiske farvestoffer, der kan skade dit hår og din sundhed. Disse naturlige hårfarveprodukter er ikke kun sikre, men også nærende for dit hår på grund af de mange gavnlige ingredienser. Du kan finde en bred vifte af nuancer fra disse produkter, så du kan vælge den perfekte farve til dig.

Det er afgørende at bruge en kvalitetsfarve fra et velrenommeret brand, når du vælger et naturligt hårfarveprodukt. Dette vil give dig det bedste resultat og undgå eventuelle uheldige bivirkninger. Før du går i gang med farvning af hele dit hår, skal du altid teste produktet på en lille del først for at kontrollere eventuelle allergiske reaktioner eller uventede resultater. Ved at tage disse små trin vil du kunne opnå smukt og sundt farvet hår uden bekymringer om kemikalier!

Vær forsigtig med hyppig farvning

Overvej alternativer til permanent hårfarvning såsom toning eller semi-permanent farvning. Permanent farvning kan være skadeligt for dit hår og din hovedbund, da det indeholder kemikalier, der trænger dybere ind i håret og kan føre til tørt og beskadiget hår over tid. Tonings- eller semi-permanent farvninger er et godt alternativ, da de ikke indeholder ammoniak eller peroxid, som er kendt for at være skadelige.

Sørg for at give dit hår tid nok mellem hver behandling. Håret har brug for tid til at komme sig efter en farvningsbehandling. Gentagelse af behandlinger med kortere intervaller end anbefalet vil resultere i mere stress på håret og vil øge risikoen for beskadigede lokker. Hold mindst 6-8 ugers mellemrum mellem hver behandling afhængigt af din hårtype.

Husk altid på at pleje dit hår grundigt ved hjælp af næringsrige produkter efter hver behandling. Farvet hår behøver ekstra opmærksomhed og pleje end naturligt fyldt hår, især når det kommer til hydreringen af dine lokker; brug fugtgivende shampooer, balsam samt serum/olie baseret leave-in produkter regelmæssigt - dette hjælper dig med at holde dit lækre look sundt!

Opsummering

Glem alt om farvestoffer, der kan skade dit hår og din krop. Gå efter sundere alternativer, når det kommer til valg af hårfarve. Tjek ingredienserne omhyggeligt, da naturlighed eller certificeringer kan være vildledende. Hvis du alligevel vælger at fortsætte med hyppige farvninger, så sørg for at pleje dit hår grundigt for at holde det sundt og stærkt. Dit hår fortjener den bedste behandling!

FAQ om farvet hår

Kan du farve dit hår hjemme?

Ja, du kan farve dit hår derhjemme med hjemmefarvning, men det er vigtigt at være forsigtig og følge instruktionerne nøje. Det er også vigtigt at vælge en kvalitetsfarve og tage hensyn til din hårfarve og -type. Hvis du har nogen tvivl eller bekymringer, er det bedst at søge professionel rådgivning eller få hjælp fra en erfaren ven. Det kan også være en god idé at lave en allergitest inden du farver dit hår for at undgå eventuelle allergiske reaktioner. Husk at pleje dit hår med en god hårkur efter farvning for at bevare et sundt og stærkt hår.

Bliver dit hår skadet, når du farver det?

Det er en almindelig bekymring blandt kvinder, om farvning af hår kan forårsage skade. Sandheden er, at hvis du ikke tager de nødvendige forholdsregler og plejer dit hår ordentligt, kan det føre til skade. Men med den rette pleje og opmærksomhed kan du forhindre skade og opretholde sundt og stærkt hår.

Det er vigtigt at finde en kvalificeret frisør, der anvender kvalitetsprodukter. Dette kan hjælpe med at reducere risikoen for skade og give dig det resultat, du ønsker. Desuden kan du vælge farve, der ikke er alt for skadelig for dit hår. Det er en god idé at vælge en farve, der er tæt på din naturlige farve, da det vil kræve mindre blegning og farvestoffer for at opnå det ønskede resultat.

Efter farvning er det vigtigt at tage sig af dit hår. Brug en god shampoo og balsam, der er specielt formuleret til farvet hår eller som giver særlig fugt og pleje. Her kan vi varmt anbefale vores Repair and Care produkter, som giver håret en masse fugt og pleje.

Må jeg farve mit hår når jeg er gravid?

Det er generelt anbefalet at være forsigtig med hårfarvning under graviditet, især i de første 12 uger. Dette skyldes bekymringer for de potentielle virkninger af kemikalierne i hårfarvemidler på fosteret. Mens der ikke er nogen klare beviser for skadelige virkninger af hårfarvning under graviditet, anbefales det ofte at vente til andet trimester for at minimere risici. Brug af naturlige eller ammoniakfri hårfarver kan også være et mere sikkert alternativ under graviditet. Det er altid en god idé at konsultere en læge eller en professionel frisør, hvis du har bekymringer eller spørgsmål vedrørende hårfarvning under graviditet.

Hvordan får jeg hårfarve af huden?

Hvis du har fået hårfarve på huden, er der flere metoder, du kan prøve for at fjerne det:

 • Vaske med sæbe og vand: Prøv først at vaske det farvede område med varmt vand og mild sæbe. Gnid forsigtigt med dine fingre eller en blød klud for at fjerne farven.
 • Anvendelse af olie: Olie kan være effektiv til at opløse hårfarve på huden. Prøv at påføre en smule babyolie, olivenolie eller kokosolie på det farvede område og gnid forsigtigt. Lad olien sidde i et par minutter, inden du tørrer det væk med en klud eller vasker det af med sæbe og vand.
 • Brug af alkohol: Hvis olien ikke virker, kan du prøve at duppe en vatpind eller en klud i lidt alkohol, f.eks. gnidningsalkohol eller neglelakfjerner, og forsigtigt tørre det farvede område. Vær forsigtig med at undgå øjnene og sarte områder.
 • Citronsaft: Citronsaft er en naturlig blegemiddel og kan hjælpe med at lette farven på huden. Påfør frisk citronsaft på det farvede område og lad det sidde i et par minutter, inden du vasker det af med vand.
 • Kommercielle produkter: Der er også kommercielle produkter tilgængelige, såsom hårfarvefjerner eller makeupfjerner, som kan være effektive til at fjerne farve fra huden. Følg vejledningen på produktet omhyggeligt.

Husk altid at være forsigtig, når du forsøger at fjerne hårfarve fra huden, og undgå at gnide for hårdt, da det kan irritere huden. Hvis du oplever hudirritation eller allergiske reaktioner, skal du stoppe brugen af produktet og søge lægehjælp.

Produktanbefalinger til farvet hår

Når du farver håret er det ekstremt vigtigt at du får fat i de rigtige hårplejeprodukter, som kan være med til at hjælpe dit hår igennem en hårfarvning.

Repair and Care Shampoo og Conditioner

Først og fremmest er det vigtigt at håret får tilført en masse fugt når det er blevet farvet. Her har vi udviklet vores Repair & Care serie netop til dette, her får du maksimal fugt og pleje med en masse lækre ingredienser såsom, hydrolyseret hvedeprotein, Inca Inchi Olie, Sorbitol, Aloe Vera, Macadamia olie, Jojobaolie, Sheasmør. Produkterne er fri for sulfat og silikone, så de er skånsomme for håret, samtidig er de selvfølgelig også farvebeskyttende

Repair and Care hårmaske

Det er et MUST at give dit hår en god fugtgivende hårmaske mindst 1 gang om ugen efter du har farvet dit hår. Det er her håret virkelig får lov til at få den dybdegående næring og pleje som det har behov for. Vi kan varmt anbefale vores Repair and Care hårmaske som bidrager til at forbedre hårets elasticitet, styrke det og reducere frizz, hvilket resulterer i et silkeblødt og sundt hår. Med nøje udvalgte ingredienser, er denne hårmaske udviklet til at give intensiv pleje, næring og fugt. HUSK at hårmasken skal i efter shampoo og inden conditioner for at den har effekt. 

Bambus pudebetræk

Et godt tip til at optimerer din hårpleje er at anskaffe dig et bambus pudebetræk. De fine bambusfibre gør at håret ikke på samme måde som f.eks bomuld slides når du sover. Det kan ofte gøre en stor forskel især når dit hår er skrøbeligt efter en farvning. 

Håndklæde til håret

Når håret er vådt er det mest skrøbeligt, så det er vigtigt at sikre en effektiv og skånsom tørring af håret. Det kan du få med vores mikrofiber håndklæde til håret. Den har en unik sugeevne og sidder godt fast på håret som sikre dig en optimal tørring af håret. 

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰

Tags: