Kvinde får lavet fletninger
Gode råd

Fletninger: En guide til forskellige teknikker og stilarter

af Lotte Lindgren Jun 20, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 11. marts 2024.

Indholdfortegnelse

Fletninger er en tidløs stil, der kan tilføre et strejf af elegance og lethed til ethvert look. Men med så mange forskellige stilarter at vælge imellem, kan det være svært at vide, hvilken man skal gå efter. Vi har sammensat en guide til de bedste fletninger for at hjælpe dig med at finde din perfekte stil. Læs videre for vores topvalg af fletninger og tips til styling!

Indholdsfortegnelse

Fletninger: En guide til de bedste stilarter

Sildebensfletning er en af de mest flotte og populære fletninger, der kan styles på forskellige måder. Det kan både være nemt eller mere avanceret at lave denne type fletning, men det er bestemt værd at øve sig på for et smukt resultat. En anden stilfuld mulighed er franske fletninger, som også kan laves i forskellige varianter og længder alt efter hårets længde.

Flettet pandehår giver også en elegant touch til enhver frisure og passer godt til både hverdag og festlige lejligheder. En krans lavet af blomster eller småfletninger omkring hovedet skaber et romantisk udtryk, mens en mere afslappet stil med løse fletter giver et boheme-inspireret look. Inspirationen til dine næste flettesstyles behøver ikke begrænses - der findes mange bud på kreative sammensætninger!

Hvad er fletninger?

Historie og oprindelse

Fletninger er en af de ældste frisurer i verden, der går tilbage til den tidlige civilisation. Fletningsteknikker blev brugt i forskellige kulturer som symbol på status eller som et praktisk valg for at holde håret væk fra ansigtet og beskytte det mod miljømæssige faktorer.

Forskellige typer af fletninger

Der er flere typer af fletninger at vælge imellem, inklusiv hollandske fletninger, sildebensfletning, franske fletninger og kranser. Derudover kan du også eksperimentere med forskellige stilarter såsom op-styles eller pandehår-flettet stilarter for varierede udtryk.

Fordele ved at vælge flettet hår

 • Flettet hår kræver minimal styling og pleje.
 • Det giver mulighed for variation i din stil med mange forskelige varianter.
 • Beskyt dit naturlige hår mod skader fra sollys, vind osv.

Hvilke fletninger er mest populære?

Der er flere populære fletninger, der kan være smukke og elegante til særlige lejligheder eller bare til en dag, hvor du ønsker at se ekstra godt ud. Her er nogle af de mest populære typer af fletninger og hvordan man laver dem:

Fransk fletning

Franske fletninger er en klassisk stil, der altid er populær til særlige lejligheder. For at lave en fransk fletning, starter du med at samle en lille del hår fra toppen af hovedet og opdele den i tre sektioner. Flet derefter håret ved at krydse sektionerne over hinanden og tilføje mere hår til fletningen, mens du går ned ad hovedet. Fortsæt med at flette på denne måde, indtil du når bunden af hovedet, og sikr fletningen med en elastik.

Hollandsk fletning

Hollandske fletninger er en anden smuk stil, der kan være perfekt til en særlig lejlighed. Forskellen mellem en hollandsk fletning og en fransk fletning er, at du med en hollandsk fletning krydser sektionerne under hinanden i stedet for over hinanden. Dette skaber en fletning, der står ud fra hovedet og giver et mere voluminøst udseende.

Fiskebensfletning

Fiskebensfletninger er en mere avanceret type fletning, men de kan være utroligt smukke og imponerende. For at lave en fiskebensfletning, opdeles håret i to sektioner, og derefter tages en lille del hår fra kanten af den ene sektion og krydses over til den anden sektion. Gentag denne proces på begge sider af hovedet, og fortsæt ned ad længden af håret, mens du holder fletningen stram.

Boho-fletning

Boho-fletninger er mere løse og afslappede fletninger, der kan være perfekte til en mere boheme-inspireret stil. For at lave en boho-fletning, kan du begynde med at skabe løse bølger i håret ved hjælp af et krøllejern eller fladjern. Derefter kan du flette små sektioner af håret langs siderne af hovedet og samle dem i en løs fletning i nakken eller på siden af hovedet. Lad nogle løse hårstrå falde ud foran for et mere afslappet udseende.

Uanset hvilken type fletning du vælger, er det vigtigt at øve dig på forhånd for at sikre, at du opnår det ønskede udseende. Du kan også tilføje smykker som blomster eller perler til fletningerne for at give dem et ekstra pift.

Fletninger til kort hår

Mini-fletning på siden: En nem og afslappet måde at style kort hår på er ved at lave en mini-fletning på den ene side af pandehåret. Flettet kan enten være almindelig eller franske fletninger, alt efter hvad der passer bedst til ens stil.

Mini-fletninger på siden er en afslappet og nem måde at style kort hår på.

Top-knot med mini-fletter: For en mere elegant og flot stil kan man prøve at lave småfletter rundt omkring i håret inden man samler det i en top-knot. Dette giver et fint twist til den klassiske op-styles.

Halv-halo med småfletter: Hvis man vil pifte sit korte hår op til festlige lejligheder, så er halv-halo stilen med smukke sildebensfletninger det perfekte bud. Man kan også prøve at inkludere flettet pandehår for ekstra detaljer. Inspirationen er hermed givet!

Fletninger til mellemlangt hår

Mælkebøtteflette i nakken er en nem og smuk måde at style dit mellemlange hår på. Denne fletning kræver kun få trin og kan laves på kort tid. Det giver et afslappet look, som passer perfekt til hverdagen eller til en uformel begivenhed.

En anden stilfuld mulighed er den elegante 'Boho' stil med to store sidelister. Dette fyldige look får dit hår til at se imponerende ud, men det kræver lidt mere tålmodighed og øvelse end andre valgmuligheder. Brug franske fletninger for at opnå dette flotte resultat eller eksperimentér med sildebens-fletning for ekstra tekstur og dybde i din frisure.

Hvis du vil skabe et mere traditionelt look, kan du prøve den klassiske to-strandsflettet halv-opstilling. Dette fungerer godt med pandehår, der enten kan styles væk fra ansigtet eller indarbejdes i fletningen selv - afhængigt af hvilket look du ønsker at opnå! Uanset hvad så er denne type flettet frisurer altid populær, da det ser elegant ud både ved formelle anledninger samt på jobbet!

Franske fletninger

Fletninger til langt hår

Kroneflette rundt om toppen af hovedet er en smuk og elegant fletning, der giver et kongeligt udseende. Denne stil kræver lidt mere tålmodighed og øvelse end andre fletninger, men resultatet er det værd. Serpent fransk flette langs ryggen er også en flot og sofistikeret stil. Det kan være nemmere at få hjælp fra en ven eller hairstylist til denne fletning.

Bubble fletninger

Bubble fletninger er en sjov og trendy frisure, der tilføjer et unikt og moderne twist til traditionelle fletninger. Her er trinene til at lave bubble fletninger:

 • Start med at børste eller rede håret for at fjerne eventuelle knuder.
 • Del håret i sektioner. Du kan vælge at lave en midterskilning eller en sideskilning afhængigt af din præference.
 • Tag den øverste sektion af håret, og flet det som normalt i en almindelig fletning. Bind enden af fletningen med en elastik.
 • Træk forsigtigt i fletningen for at give den lidt volumen og fylde.
 • Placer et elastik cirka 5-7 centimeter ned ad fletningen. Dette vil skabe "bobler" i fletningen.
 • Gør det samme med de næste sektioner af håret, fortsæt ned langs hovedet, indtil du når enden af håret.
 • Når du når enden af håret, kan du binde en elastik omkring det for at sikre fletningen.

Husk at justere størrelsen på boblerne efter din smag ved at strække eller løsne elastikkerne. Du kan også tilføje ekstra flair ved at dekorere fletningen med bånd, perler eller blomster, hvis du ønsker det.

Hvis du ønsker noget mere afslappet, kan du prøve blomster i håret eller “Fishbone” eller fishtail-fleting fra midten mod spidserne. Disse stilarter kræver ikke så meget tid som de andre beskrevne stilarter, men stadig ser godt ud til daglig brug. Flettet pandehår kan også føjes til ethvert look for at give et ekstra touch af elegance og sjov. Der er mange måder at style dit lange hår med fletninger på - lad disse bud tjene som inspiration!

Krone Fletning

Fletninger til festlige lejligheder

Fletninger kan være den perfekte frisure til festlige lejligheder. Der er mange smukke og flotte flette-stilarter at vælge imellem, såsom den klassiske franske fletning eller en elegant sildebensfletning. Hvis du ønsker noget mere afslappet, kan du prøve at style dit pandehår i en flettet krans.

Der er mange nemme guides og inspiration til flettet hår online, men det bedste resultat opnås ved at få hjælp fra en professionel frisør. De kan hjælpe dig med at finde de bedste styles der passer til din ansigtsform og tøjstil - uanset om du har kort eller langt hår!

Festlige fletninger

Fletninger til hverdagen

Leder du efter nemme fletninger til hverdagen? Så er du kommet til det rette sted! Fletninger er en klassisk og flot frisure, der kan styles på mange forskellige måder. Her får du tre bud på smukke og afslappede fletteteknikker:

 • Lav en klassisk sideflette: En simpel men flot flette, der holder håret væk fra ansigtet hele dagen.
 • En simpel halv-fransk flettet rodebun: Perfekt til de dage, hvor man har brug for at samle håret op i en hurtig og stilfuld frisure.
 • Indgroede dutch pigtail braids: En moderne krans af indgroede hollandske pandehår-fletter.

Prøv disse tre stilarter for lidt inspiration til din næste hverdagsfrisure. Husk at øve dig med forskellige teknikker og styles for at finde den bedste look, der passer perfekt til dig.

Fletninger til sport og træning

Fletninger til sport og træning kan være en stor hjælp, når det kommer til at holde håret på plads under fysisk aktivitet. En af de mest populære stilarter er den klassiske fletning, men der er mange variationer, der kan styles efter ønske og behov. Franske fletninger er også et godt bud for dem med mellemlangt eller langt hår, da de holder håret væk fra ansigtet og stadig ser flotte ud.

For nemme og afslappede træningsøvelser er sildebensfletningen eller en simpel op-flettet pandehår et godt valg. De ser smukke ud samtidig med at det praktiske formål opfyldes - ikke at have forstyrende lokker i øjnene under træning. Inspiration findes overalt: både online tutorials samt i dagligdagen hvor man lader sig inspirere af venner eller kendisser i branchen.

Sports fletning

Tips og tricks til at lave de bedste fletninger

Brug en Egg brush for at undgå knuder. Når du skal flette dit hår, er det vigtigt at have et redskab, der kan hjælpe dig med at undgå knuder. En Egg brush er perfekt til dette formål og vil gøre det lettere for dig at flette dit hår uden frustration.

Fugtigt hår (ikke vådt eller tørt) er lettere at arbejde med. Når du skal i gang med dine fletninger, så sørg for ikke at starte på vådt eller tørt hår. Faktisk fungerer fugtigheden bedst til styling af frisurer som disse! Så spray lidt vand på håret inden du går i gang, og lad det tørre lidt – så vil din frisure se fantastisk ud.

Tilføj volumen ved hjælp af et teksturiserende produkt inden du begynder. Hvis du ønsker mere voluminøse resultater fra din fletning, så prøv et teksturiserende produkt! Det kan være alt fra en saltvandsspray til et stylingmousse - bare vælg den type der passer bedst til dit hårtype og stil! Dette vil give dig mere kontrol over resultatet og samtidig skabe flottere & smukkere effekter i kransen eller sildebensfletningen end hvis man lavede dem uden-produktet først

FAQ om fletninger

Hvordan skal man tage hår ud til fletninger?

Når du skal tage hår ud til fletninger, er det vigtigt at sørge for, at håret er børstet grundigt igennem for at undgå knuder og filtret hår. Hvis håret er meget krøllet eller filtret, kan det være en god idé at bruge en balsam eller en hårkur for at gøre det mere medgørligt.

Når håret er klar til at blive flettet, kan du begynde med at tage en sektion af håret fra toppen af hovedet og del det i tre lige store dele. Tag derefter den yderste del af hårsektionen og kryds den over midterdelen. Gentag dette med den anden yderste del, og fortsæt med at tage nye sektioner af hår, indtil fletningen er færdig.

Husk at holde tråden stram, så fletningen bliver pæn og jævn. Hvis du har svært ved at holde tråden stram, kan du bruge en elastik eller en hårnål til at holde fletningen på plads.

Når du er færdig med fletningen, kan du sikre den med en elastik eller hårnål.

Hvorfor er det bedre at sove med fletninger?

At sove med fletninger kan have flere fordele for dit hår og din søvnkvalitet. Fletninger kan beskytte dit hår mod at filtre og knække, da det holder håret samlet og reducerer friktionen mod puden. Derudover kan fletninger også hjælpe med at bevare krøller og bølger i håret, mens du sover.

Når du sover med fletninger, kan det også bidrage til en bedre nattesøvn. Håret er fjernet fra ansigtet, hvilket kan hjælpe med at undgå irritation af huden og minimere risikoen for akne. Desuden kan fletninger hjælpe med at mindske uro i håret og give en mere rolig og afslappet søvn.

Det er dog vigtigt at huske, at fletninger ikke er den eneste måde at beskytte dit hår mens du sover. Et bambuspudebetræk kan også reducere friktion og beskytte dit hår og hud mod skade. Det er også vigtigt at vælge den rigtige type fletninger, der passer til dit hårtype og foretrukne stil.

Er det muligt at lave fletninger med kort hår?

Ja, det er absolut muligt at lave fletninger med kort hår. Selvom det kan være lidt mere udfordrende end med længere hår, er der stadig masser af muligheder for at skabe flotte fletninger på kort hår.

Når du laver fletninger på kort hår, er det vigtigt at have det rigtige udstyr. En kam med fine tænder, hårnåle og en god hårlak er essentielt for at opnå et flot resultat. Derudover kan du også investere i nogle små hårstråler eller hair extensions, som kan hjælpe dig med at forlænge og tykke dit hår.

Når du skal flette kort hår, er det en god idé at begynde med en lille sektion af hår og derefter gradvist tilføje mere hår efterhånden som du fletter. Du kan også eksperimentere med forskellige typer fletninger, såsom en fransk fletning eller en hollandsk fletning, for at tilføje variation og interesse til dit look.

Husk, at øvelse gør mester, og det kan tage lidt tid at lære at flette kort hår på en måde, der fungerer. Men det skal helt sikkert nok blive godt.

Hvordan bevarer man fletninger længe?

Fletninger er en populær og alsidig frisure, der kan holde i dagevis, hvis de bliver passet ordentligt. Her er nogle tips til, hvordan du kan bevare dine fletninger længe:

1. Undgå at vaske håret i mindst de første to dage efter fletningerne er lavet. Dette vil hjælpe med at holde fletningerne på plads og forhindre, at håret bliver kruset.

2. Brug et bambuspudebetræk eller et tørklæde, når du sover om natten. Dette vil hjælpe med at reducere friktion og holde fletningerne på plads.

3. Brug en let olie eller balsam på fletningerne hver anden dag for at holde dem hydreret og forhindre, at de bliver for tørre og sprøde.

4. Undgå at røre ved fletningerne for meget og undgå at tage dem ud og sætte dem i igen. Dette kan beskadige hårstråene og forårsage, at fletningerne går op.

5. Hold fletningerne beskyttet mod elementerne, såsom regn og vind. Brug en hat eller et tørklæde for at beskytte håret.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰