Æblecidereddike til håret
Gode råd

Stimuler hårvækst og beskyt dit hår med æblecidereddike

af Lotte Lindgren Jun 23, 2023

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 16. juni 2024.

Indholdfortegnelse

Æblecidereddike er et naturligt og effektivt middel til at stimulere hårvækst og beskytte dit hår på forskellige måder. Denne blog vil guide dig igennem, hvad æblecidereddike er, fordelene ved at bruge det i dit hår, hvordan du anvender det korrekt samt eventuelle bivirkninger eller advarsler. Læs videre for at opdage alle de fantastiske egenskaber ved æblecidereddike til håret.

Indholdsfortegnelse

Hvad er æblecidereddike?

Æblecidereddike er en type eddike, der fremstilles ved at gære æblemost. Det er en ren og naturlig ingrediens med utallige sundhedsmæssige fordele, herunder stimulering af blodtilførelsen til hovedbunden, hvilket vil hjælpe på en normal hårvækst og bekæmpelse af skæl i hovedbunden. Æblecidereddike er ret kraftig, så derfor skal det fortyndes med vand for at opnå den ønskede styrke og påføres direkte på hår og hovedbund som en skylning efter shampooing for bedste resultater. Regelmæssig brug af æblecidereddike kan hjælpe med at beskytte dit hår mod miljømæssige faktorer såsom UV-stråler og kemisk behandling.

Fremstilling af æblecidereddike

Ved fremstilling af æblecidereddike er det vigtigt at vælge de rigtige æbler og kvælde dem grundigt for at opnå en ren saft. Gæringsprocessen kræver tilsætning af madrester, som vil hjælpe med at skabe den ønskede eddikesyre i produktet. Opbevaring og modningsproces er også afgørende for at opnå den perfekte smag og konsistens i æblecidereddiken. Det anbefales desuden, at man bruger et rent glas eller keramisk kar til hele processen.

I gæringsprocessen spiller temperaturen en stor rolle for resultatet, så sørg for optimal temperaturkontrol undervejs. Når din æblecidereddike er færdiglavet, kan du anvende den som en naturlig måde til både stimulation af hårvækst samt beskyttelse af hovedbunden mod bakterier og svamp. Bland lidt eddike med vand og påfør det på dit hår efter hårvask – dette kan have positive effekter på både sundheden i dit hår samt din hårbunds velvære over tid.

Æbleciddereddike fremstilles af æblemost

Næringsindhold i æblecidereddike

Syreindholdet i æblecidereddike kan have en positiv virkning på håret. Det hjælper med at reducere overskydende olie og skæl på hovedbunden, som kan føre til tyndere hår og hårtab. Antioxidanterne i eddiken beskytter også håret mod frie radikaler, som kan skade hårstråene over tid.

Udover antioxidanter indeholder æblecidereddike også mineraler såsom jern, calcium, kalium og magnesium. Disse næringsstoffer er vigtige for din krop og understøtter funktioner som er med til at holde et normalt hår. For optimal effekt bør man blande en skefuld ren æblecidereddike med lidt vand og massere det ind i hovedbunden før hver hårvask.

Normalvis vil man sige:

1 dl Æblecidereddike til 4 dl vand.

Fordele ved æblecidereddike til håret

Æblecidereddike indeholder syre, der hjælper med at fjerne ophobet produkt på hovedbunden og forbedrer blodcirkulationen til hårsækkene. Dette kan stimulere hårvæksten og styrke håret fra roden. Derudover kan æblecidereddike også fungere som en naturlig balsam, da den giver glans og blødhed til håret uden at tynge det ned.

Stimulerer hårvækst

Æblecidereddike hjælper med at stimulere hårvæksten ved at balancere pH-niveauet i hovedbunden. Dette fremmer også blodcirkulationen til hårrødderne, hvilket styrker håret og reducerer brud. Ved regelmæssigt at bruge æblecidereddike som en del af din hårplejerutine kan du styrke dit hår indefra og beskytte det mod skader udefra.

Et hårstrås opbygning med blodbaner

Giver glans og blødhed

Tilfører fugt og næringsstoffer til håret, reducerer frizz og statisk elektricitet samt efterlader en sundere glans. Det er nogle af fordelene ved at bruge æblecidereddike i dit hårplejerutine. Æblecidereddiken hjælper med at genoprette hårets pH-balance, hvilket resulterer i stærkere og mere modstandsdygtige lokker.

Hvis du vil have et sundt og skinnende hår, så kan æblecidereddike være det perfekte valg for dig. Udover de allerede nævnte fordele kan det også reducere skade fra stylingværktøjer samt beskytte mod miljømæssig påvirkning som fx luftforurening eller UV-stråler. Sørg dog altid for at fortynde eddiken før brug - ellers risikerer du udtørring af dit hår eller irritation af din hovedbund.

 • Tilfører fugt og næringsstoffer til håret
 • Reducerer frizz og statisk elektricitet
 • Efterlader en sundere glans

Reducerer skæl og kløe i hovedbunden

Æblecidereddike er ikke kun godt for håret, men også hovedbunden. Det kan hjælpe med at regulere produktionen af olie i hovedbunden og virker antibakterielt mod svampeinfektioner på huden. Samtidig lindrer det irritation i hovedbunden.

Her er nogle af de måder, æblecidereddike kan reducere skæl og kløe i hovedbunden:

 • Reducerer inflammation
 • Lindrer kløe
 • Fjerner død hud
 • Regulerer pH-balancen

Husk dog altid at fortynde eddiken før brug, da den ellers kan være for stærk og skade både dit hår og din hud.

Videnskabelig evidens for æblecidereddikkes virkning på håret

Æblecidereddike er blevet brugt i årevis som et naturligt middel til at pleje og forbedre håret. Men er der videnskabelig evidens for dets virkning? Lad os se nærmere på forskningen bag æblecidereddikes effekt på håret.

Forskning på området er begrænset, og der er ikke mange formelle videnskabelige studier, der specifikt har undersøgt æblecidereddikes virkning på håret. De fleste oplysninger om dets fordele er derfor baseret på anekdotisk evidens og personlige oplevelser.

Nogle af de påståede fordele ved at bruge æblecidereddike til håret er relateret til dets evne til at fjerne ophobet produkt og forbedre blodcirkulationen til hårsækkene. Dette kan potentielt stimulere hårvæksten og styrke håret fra roden. Derudover hævdes det også, at æblecidereddike kan give glans og blødhed til håret uden at tynde det ned.

Æblecidereddike siges også at kunne reducere skæl og kløe i hovedbunden ved at hjælpe med at fjerne død hud og regulere pH-balancen. Dette skyldes æblecidereddikens antibakterielle egenskaber og dens evne til at reducere inflammation i hovedbunden.

Selvom der ikke er mange formelle videnskabelige studier, der understøtter disse påstande, er der en del anekdotisk evidens og mange mennesker, der har haft positive oplevelser med at bruge æblecidereddike til håret.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at æblecidereddike kan have forskellige virkninger på forskellige hårtyper. Mens nogle mennesker oplever forbedringer i deres hårkvalitet efter brug af æblecidereddike, kan det være for tørt eller irriterende for andre. Så det er en god idé at starte med en lille prøve for at se hvordan dit hår reagerer på dette.

Sådan anvender du æblecidereddike i dit hår

Æblecidereddike kan være en effektiv løsning til at stimulere hårvækst og beskytte dit hår. For at anvende æblecidereddike i dit hår kan du skylle dit hår med en blanding af vand og æblecidereddike efter shampooing. Blandingen skal have 1 dl æblecidereddike og 4 dl vand som ingredienser, og du kan gentage dette to gange om ugen for bedste resultat.

En anden måde at bruge æblecidereddiken på er som en hårmaske. Du kan skabe din egen naturlige maske ved at blande æggehvider, honning og 2 spsk. Æblecidereddike sammen i en skål, indtil det danner en pasta-lignende konsistens. Påfør derefter masken i hele håret og lad den sidde i 15-20 minutter før skyldning med varmt vand. Gentag denne proces hver tredje uge for sundt og stærkt hår!

Skylning med æblecidereddike

Æblecidereddike kan være en effektiv måde at skylle dit hår på, da det hjælper med at fjerne overskydende produktophobning og balancere pH-niveauet i din hovedbund. For at bruge æblecidereddike som hårskylning, fortynd 1 del eddike med 4 dele vand og anvend efter shampooing. Massér forsigtigt ind i hovedbunden og lad sidde i et par minutter før skylning.

En regelmæssig hårvask med æblecidereddikeskylninger kan ikke kun rense dit hår, men også bidrage til stimulering af hårvækst ved at øge blodgennemstrømningen til hårfolliklerne. Det er imidlertid vigtigt ikke at overbruge denne behandling, da for hyppige anvendelser kan føre til tørhed eller irritation af din hovedbund. Brug derfor kun denne behandling en gang om ugen eller mindre hyppigt alt efter behov for den bedste effekt på lang sigt.

Kvinde vasker sit hår

Æblecidereddike som hårmaske

Æblecidereddike kan hjælpe med at pleje og stimulere hårvækst på grund af dets naturlige egenskaber. Ved at bruge æblecidereddike som hårmaske, kan du styrke dit hår og beskytte mod skader.

Her er nogle ting, du skal vide om æblecidereddike som hårmaske:

 • Æblecidereddike kan balancere pH-niveauet i dit hår
 • Det indeholder antioxidanter, der styrker håret og forhindrer skade
 • Acidsyre i eddiken fjerner ophobede rester fra stylingprodukter eller kemikalier.
 • Eddiken også har antibakterielle egenskaber, der beskytter din hud mod infektioner.

Brug denne opskrift på en simpel æblecideredikkehårmaske én gang om ugen:

Bland 1 del æble cider-eddike med 2 dele vand i en sprayflaske.

Påfør blandingen jævnt over hele dit våde hovedbund-hårlinjen til nakken (husk at undgå øjenområdet).

Lad masken sidde i ca. 15 minutter før skylning ud med varmt vand.

Fortsæt din sædvanelige shampoo-rutine efter behov.

Bivirkninger og advarsler

Selvom æblecidereddike kan have mange fordele for håret, så er det vigtigt at være opmærksom på eventuelle bivirkninger ved brug. Nogle personer kan opleve en reaktion på hovedbunden såsom irritation, kløe eller tørhed. Det anbefales derfor altid at teste produktet på en lille del af hovedbunden først inden man bruger det i hele håret.

Det skal også nævnes, at langvarig eksponering af æblecidereddike til håret kan føre til skade og udtørring af lokkerne. Derudover bør personer med farvet hår også udvise forsigtighed da syren i eddiken har potentiale til at falme farven over tid.

Mulige bivirkninger ved brug af æblecidereddike i håret

Æblecidereddike kan have mulige bivirkninger ved brug i håret. Det kan forårsage tør hovedbund og irritation på huden, især hvis det anvendes ufortyndet. Der er også rapporter om hårtab blandt personer, der bruger æblecidereddike regelmæssigt i deres hårplejerutine. Derfor skal du anvende det med forsigtighed og ikke bruge det i overdreven mængder. 

Advarsler ved brug af æblecidereddike i håret

Må ikke anvendes ufortyndet direkte på hovedbunden. Æblecidereddike kan være skadeligt for huden, hvis det ikke fortyndes ordentligt, og derfor bør det aldrig bruges ufortyndet i håret eller på hovedbunden.

Undgå at få æblecidereddike i øjnene eller mundhulen. Det er vigtigt at undgå kontakt med øjnene og mundhulen under brug af æblecidereddike i håret. Hvis dette alligevel sker, skal området straks skylles grundigt med rigeligt vand for at mindske risikoen for irritation eller ubehagelige bivirkninger.

Er æblecidereddike godt til alle hårtyper?

Æblecidereddike er generelt godt for håret, da det kan hjælpe med at balancere pH-niveauet i hovedbunden og give en glansfuld finish. Det er imidlertid ikke nødvendigvis egnet til alle hårtyper.

Hvis du har tørt hår eller en tør hovedbund, kan æblecidereddike muligvis forværre problemet, da den har en tendens til at fjerne naturlige olier fra håret og hovedbunden. Det kan også føre til irritation og kløe på en allerede tør hovedbund. Anvend det derfor med forsigtighed og eventuelt i nogle korte perioder for at sikre dig at dit ikke tager skade. 

På den anden side kan æblecidereddike være en fordel for personer med fedtet hår, da den kan regulere produktionen af ​​olier i hovedbunden og efterlade håret mere rent og friskt.

Det er vigtigt at bemærke, at æblecidereddike ikke bør bruges ufortyndet, da den kan være for stærk og forårsage skade på håret og hovedbunden. Det anbefales at fortynde det med vand og bruge det som en skylning efter shampoo for at undgå eventuelle negative bivirkninger.

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰

Tags: