Kvinde med hårtab
Gode råd

Vitaminer mod hårtab | Disse vitaminer spiller en rolle for dit hår

af Lotte Lindgren Sep 10, 2020

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 12. september 2023.

Vitaminer og mineraler der spiller en rolle i forhold til dit hår

Man siger jo, at ”your hair is your best accessory” og derfor har hår altid haft stor betydning for menneskers identitet, selvtillid og selvværd. Hos kvinder er håret ofte forbundet med deres femininitet og hos mænd repræsenterer det deres maskulinitet og ofte ungdommelighed. Derfor kan et hårtab, for begge køn, medføre stor usikkerhed og lavt selvværd. Hvis du har oplevet eller døjer med tyndt hår eller decideret hårtab, kan du læse med her og finde ud af hvilke vitaminer og mineraler der kan have gavnlig effekt på din hårvækst.

Er du begyndt at fælde mere end normalt eller har du opdaget en bar plet i din hovedbund (gisp), er det helt normalt du føler en smule panik! Som hos de fleste andre har ens hår nemlig utrolig stor betydning for hvordan vi har det med os selv og hvordan vi ’ser’ os selv – altså vores identitet. Derfor kan nogen ligefrem komme til at føle skam eller være flove over deres hår, hvis det ændrer sig og bliver tyndere end det hidtil har været. Afhængigt af årsagen er der heldigvis flere forskellige ting du selv kan gøre for at forebygge eller mindske hårtab. Og her er det vigtigt du starter tidligt! Jo før du begynder, jo større er chancen for et godt resultat!

Indholdsfortegnelse

Hvad er de første tegn på hårtab?

Hårtab vil vise sig forskelligt fra person til person og især blandt mænd og kvinder er der ofte stor forskel. Det skyldes at der findes forskellige typer hårtab alt efter hvilken årsag der står bag. Uanset årsagen er det dog vigtigt at starte tidligt, da det altid er nemmere at forebygge et hårtab, end at få håret tilbage når det først er væk. Læs med her og bliv klogere på nogle af de første tegn ved hårtab.

Har din hårgrænse flyttet sig?


Et af de mest synlige (og hyppige ved hårtab hos mænd) tegn på hårtab er, hvis ens hårgrænse begynder at flytte på sig. Særligt udbredt hos mænd vil hårgrænsen begynde at ændre form til et ’M’, da tindingerne bliver høje og trækker sig tilbage.

Du kan holde øje med om din hårgrænse flytter sig ved at tage et billede af dit ansigt forfra og sammenligne med gamle billeder. Du kan også begynde at tage et billede ca. en gang om måneden og så holde øje over tid. Kan du se ændringer i din hårgrænse, måske i form af førnævnte ’M’, så kan det være et tegn på begyndende hårtab. Du skal dog være opmærksom på at indstille lyset ens på begge billeder, da skarpt lys godt kan få håret til at se tyndere ud end i virkeligheden… Og det ville da være træls og gå og være nedtrykt, hvis dårligt lys har forårsaget et forvrænget billede af din hårpragt!

Er dit hår blevet tyndere?

Det er ikke alle, hvor hårtabet starter med at kunne ses ved hårgrænsen. Hos nogle kommer det gradvist og er fordelt over hele hovedbunden, så håret langsomt bliver tyndere uden at man nødvendigvis lægger mærke til det i starten(ses ofte ved hårtab hos kvinder). Her kan man igen drage fordel af at sammenligne billeder fra nu og før, eller begynde at tage regelmæssige billeder og så sammenligne dem. Har man langt hår og sætter sit hår i en hestehale kan man også holde øje med om den med tiden begynder at blive tyndere.

Sådan kan et hårtab ser ud for en mand og en kvinde

Er der store mængder hår i din hårbørste eller i dit afløb i badet?

Generelt er det helt normalt at fælde i løbet af dagen. Vi lægger især mærke til hvor hurtig vores hårbørste fyldes af hår eller hvor lang tid der går imellem at man skal rense sit afløb i badet. I gennemsnit fælder vi mellem 50-100 hår om dagen, så er du indenfor dette interval er der ingen grund til panik!

Hvis du fælder mere i en længere periode, kan det dog være en god ide at øge din opmærksomhed. Ofte er det et midlertidig stadie kroppen selv kommer igennem, men da hårtab kan have mange forskellige årsager, er det ofte en god ide at undersøge om man selv kan gøre noget for at forebygge eller mindske et eventuelt hårtab, også allerede før det er et rigtigt problem.

Længere nede i denne artikel kan du læse om vitaminer og mineraler der kan have betydning for dit hår.

Hårbørste fyldt med hår

Hvorfor taber du håret?

Som nævnt tidligere kan der være mange forskellige årsager til at du oplever et hårtab. En af de mest almindelige årsager er genetik. Størstedelen af de mænd og kvinder der oplever hårtab kan spejle deres hårs udvikling i deres forældres. Har man forældre eller bedsteforældre kan man oftest se frem til at arve den hårpragt, og dertilhørende hårtab, som de har. Så hvis du har familiemedlemmer som har døjet med hårtab, er det en god ide allerede nu at begynde at forebygge mod det! Læs senere i artiklen hvad du skal gøre for at forebygge eller mindske hårtab.

Årsager til hårtab kan være:

  • Alder: jo ældre du bliver, jo mere almindeligt er det, at håret bliver tyndere.
  • Dårlig kost: hvis du mangler vigtige næringsstoffer kan det påvirke dit hår.
  • Medicin eller sygdom: bestemte medicintyper kan have hårtab som bivirkning. Derudover sker det ofte også, hvis du gennemgår et voldsomt eller langt sygdomsforløb.
  • Hormonel ubalance: når der sker ubalancer i dine hormoner, påvirker det hele kroppen, også hårsækkene. Dette gælder f.eks. under graviditet og overgangsalder, samt ved brug af hormonelle præventionsmidler som p-piller.
  • Stress: oplever du stress eller andre psykiske udfordringer, kan det have negativ effekt på dit hår.

Vitaminer der kan have betydning for dit hår:

Som vi har slået fast nu, så kan hårtab have mange forskellige årsager, heriblandt om man spiser sundt og varieret. Det kan altså både for kvinder og mænd betale sig at sørge for at kroppen får de rigtige næringsstoffer. Derfor kan man supplere sit daglige madindtag med et kosttilskud der indeholder vitaminer og mineraler der kan opretholde af et normal hår. Vi kan anbefale vores Hårvitaminer, som bl.a. indeholder biotin og zink, der begge bidrager til at kroppen kan vedligeholde et normalt hår.

Biotin

Dette vitamin er en vigtig del af opretholdelsen af et normalt hår. Det er med til at opbygge de aminosyrer, proteiner og fedtsyrer, der er nødvendige for en normal hårvækst. Biotin er et meget populært tilskud til hår og negle. Læs mere om biotin til håret her.

Zink

Zink spiller en vigtig rolle i reguleringen af hormonbalancen i kroppen og sikrer, at immunsystemet fungerer normalt. Zink hjælper også med at opretholde et normalt hår.

A-vitamin

Dette vitamin er vigtigt for dannelsen af talg, som er et olieagtigt stof, der udskilles af kirtler nær vores rødder, og som holder vores hovedbund fugtet og vores hår hydreret. Uden tilstrækkelig talgproduktion kan det resultere i tørt hår.  

C-vitamin

Dette vitamin gør at vi kan optage f.eks jern normalt, hvilket ofte er vigtigt, da de fleste mennesker ikke får nok i deres daglige kost. Plus dets antioxidante egenskaber som opretholde et normalt niveau af røde blodceller. Det er også med til at hjælpe kroppen med at producerer kollagen, som f.eks beskytter håret med oxidativt stress.

B-vitaminer

B-vitaminer er generelt et vigtigt vitamin for mange af kroppens funktioner. Vitamin B12, B7 og B6 er nogle af b-vitaminer du skal være særligt opmærksomme på. De er med til at fremme alt fra normal blodcirkulation til at opretholde et normalt energistofskifte. Hvilket har understøttende egenskaber til dit hår.

Hårprodukter mod hårtab

Oplever du hårtab eller vil du gerne forebygge et eventuelt hårtab, så findes der er lang række produkter der kan hjælpe dig. Hos vi har udviklet en hel serie til dig der ønsker at øge din hårvækst. Serien Grow & Glow består af: shampoo, balsam, serum og en hårkur og har alle et højt indhold af den revolutionerende vækstfremmende ingrediens Capilia Longa. Et studie har påvist at man ved 150 dages brug kan få op til 89% reduktion af hårtab og op til 52% stigning i hårtæthed. Ønsker du at læse mere om ingreidensen Capilia Longa og dens resultater, så læs her. Du kan læse meget mere om hårtab og hvad du kan gøre i blogindlæget i denne guide

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰