Kvinde med hårtab
Gode råd

Vitaminer mod hårtab | Disse vitaminer spiller en rolle for dit hår

af Lotte Lindgren Sep 10, 2020

Gennemlæst af Dorthe Kristensen

Frisør og tidligere medindehaver af den prisvindende frisørkæde Zoom by Zoom

Dorthe har med mange års erfaringen indenfor frisørbranchen rådgivet mange kunder omkring hår og hårpleje. Dorthe har gennemlæst dette blogindlæg for sikre dig en høj kvalitet og faglighed. Dette blogindlæg er fagligt opdateret den 20. april 2024.

Indholdfortegnelse

Vitaminer og mineraler der spiller en rolle i forhold til dit hår

Man siger jo, at ”your hair is your best accessory” og derfor har hår altid haft stor betydning for menneskers identitet, selvtillid og selvværd. Hos kvinder er håret ofte forbundet med deres femininitet og hos mænd repræsenterer det deres maskulinitet og ofte ungdommelighed. Derfor kan et hårtab, for begge køn, medføre stor usikkerhed og lavt selvværd. Hvis du har oplevet eller døjer med tyndt hår eller decideret hårtab, kan du læse med her og finde ud af hvilke vitaminer og mineraler der kan have gavnlig effekt på din hårvækst.

Er du begyndt at fælde mere end normalt eller har du opdaget en bar plet i din hovedbund (gisp), er det helt normalt du føler en smule panik! Som hos de fleste andre har ens hår nemlig utrolig stor betydning for hvordan vi har det med os selv og hvordan vi ’ser’ os selv – altså vores identitet. Derfor kan nogen ligefrem komme til at føle skam eller være flove over deres hår, hvis det ændrer sig og bliver tyndere end det hidtil har været. Afhængigt af årsagen er der heldigvis flere forskellige ting du selv kan gøre for at forebygge eller mindske hårtab. Og her er det vigtigt du starter tidligt! Jo før du begynder, jo større er chancen for et godt resultat!

Hvad er de første tegn på hårtab?

Hårtab vil vise sig forskelligt fra person til person og især blandt mænd og kvinder er der ofte stor forskel. Det skyldes at der findes forskellige typer hårtab alt efter hvilken årsag der står bag. Uanset årsagen er det dog vigtigt at starte tidligt, da det altid er nemmere at forebygge et hårtab, end at få håret tilbage når det først er væk. Læs med her og bliv klogere på nogle af de første tegn ved hårtab.

Har din hårgrænse flyttet sig?


Et af de mest synlige (og hyppige ved hårtab hos mænd) tegn på hårtab er, hvis ens hårgrænse begynder at flytte på sig. Særligt udbredt hos mænd vil hårgrænsen begynde at ændre form til et ’M’, da tindingerne bliver høje og trækker sig tilbage.

Du kan holde øje med om din hårgrænse flytter sig ved at tage et billede af dit ansigt forfra og sammenligne med gamle billeder. Du kan også begynde at tage et billede ca. en gang om måneden og så holde øje over tid. Kan du se ændringer i din hårgrænse, måske i form af førnævnte ’M’, så kan det være et tegn på begyndende hårtab. Du skal dog være opmærksom på at indstille lyset ens på begge billeder, da skarpt lys godt kan få håret til at se tyndere ud end i virkeligheden… Og det ville da være træls og gå og være nedtrykt, hvis dårligt lys har forårsaget et forvrænget billede af din hårpragt!

Er dit hår blevet tyndere?

Det er ikke alle, hvor hårtabet starter med at kunne ses ved hårgrænsen. Hos nogle kommer det gradvist og er fordelt over hele hovedbunden, så håret langsomt bliver tyndere uden at man nødvendigvis lægger mærke til det i starten(ses ofte ved hårtab hos kvinder). Her kan man igen drage fordel af at sammenligne billeder fra nu og før, eller begynde at tage regelmæssige billeder og så sammenligne dem. Har man langt hår og sætter sit hår i en hestehale kan man også holde øje med om den med tiden begynder at blive tyndere.

Sådan kan et hårtab ser ud for en mand og en kvinde

Er der store mængder hår i din hårbørste eller i dit afløb i badet?

Generelt er det helt normalt at fælde i løbet af dagen. Vi lægger især mærke til hvor hurtig vores hårbørste fyldes af hår eller hvor lang tid der går imellem at man skal rense sit afløb i badet. I gennemsnit fælder vi mellem 50-100 hår om dagen, så er du indenfor dette interval er der ingen grund til panik!

Hvis du fælder mere i en længere periode, kan det dog være en god ide at øge din opmærksomhed. Ofte er det et midlertidig stadie kroppen selv kommer igennem, men da hårtab kan have mange forskellige årsager, er det ofte en god ide at undersøge om man selv kan gøre noget for at forebygge eller mindske et eventuelt hårtab, også allerede før det er et rigtigt problem.

Længere nede i denne artikel kan du læse om vitaminer og mineraler der kan have betydning for dit hår.

Hårbørste fyldt med hår

Hvorfor taber du håret?

Som nævnt tidligere kan der være mange forskellige årsager til at du oplever et hårtab. En af de mest almindelige årsager er genetik. Størstedelen af de mænd og kvinder der oplever hårtab kan spejle deres hårs udvikling i deres forældres. Har man forældre eller bedsteforældre kan man oftest se frem til at arve den hårpragt, og dertilhørende hårtab, som de har. Så hvis du har familiemedlemmer som har døjet med hårtab, er det en god ide allerede nu at begynde at forebygge mod det! Læs senere i artiklen hvad du skal gøre for at forebygge eller mindske hårtab.

Årsager til hårtab kan være:

 • Alder: jo ældre du bliver, jo mere almindeligt er det, at håret bliver tyndere.
 • Dårlig kost: hvis du mangler vigtige næringsstoffer kan det påvirke dit hår.
 • Medicin eller sygdom: bestemte medicintyper kan have hårtab som bivirkning. Derudover sker det ofte også, hvis du gennemgår et voldsomt eller langt sygdomsforløb.
 • Hormonel ubalance: når der sker ubalancer i dine hormoner, påvirker det hele kroppen, også hårsækkene. Dette gælder f.eks. under graviditet og overgangsalder, samt ved brug af hormonelle præventionsmidler som p-piller.
 • Stress: oplever du stress eller andre psykiske udfordringer, kan det have negativ effekt på dit hår.

Vitaminer og mineraler der kan have betydning for dit hår:

Som vi har slået fast nu, så kan hårtab have mange forskellige årsager, heriblandt om man spiser sundt og varieret. Det kan altså både for kvinder og mænd betale sig at sørge for at kroppen får de rigtige næringsstoffer. Derfor kan man supplere sit daglige madindtag med et kosttilskud der indeholder vitaminer og mineraler der kan opretholde af et normal hår. Vi kan anbefale vores Hårvitaminer, som bl.a. indeholder biotin og zink, der begge bidrager til at kroppen kan vedligeholde et normalt hår.

Biotin

Dette vitamin er en vigtig del af opretholdelsen af et normalt hår. Det er med til at opbygge de aminosyrer, proteiner og fedtsyrer, der er nødvendige for en normal hårvækst. Biotin er et meget populært tilskud til hår og negle. Læs mere om biotin til håret her. Her er en beskrivelse af biotins effekt på håret, understøttet af nogle videnskabelige kilder:

Biotins rolle i keratinproduktion:

Biotin er involveret i syntesen af keratin, som er et vigtigt strukturelt protein, der udgør hår, hud og negle. Undersøgelser antyder, at biotin kan spille en rolle i at opretholde sundt hår ved at støtte keratinproduktionen.

Biotin og hårtab:

En undersøgelse fra 2017, offentliggjort i tidsskriftet "Skin Appendage Disorders," gennemgik eksisterende litteratur og konkluderede, at biotinmangel kan bidrage til hårtab.

Kilde: Patel DP, Swink SM, Castelo-Soccio L. A Review of the Use of Biotin for Hair Loss. Skin Appendage Disord. 2017;3(3):166-169.

Klinisk anvendelse af biotin ved hårtab:

En anden undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet "Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology" i 2018, evaluerede anvendelsen af biotin ved hårtab og fandt, at biotinbehandling var associeret med en forbedring af hårets sundhed og struktur.

Kilde: Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. J Clin Aesthet Dermatol. 2018;11(8):28-34.

Det er dog vigtigt at bemærke, at effekten af biotin på håret ikke er ensartet, og resultaterne kan variere mellem enkeltpersoner. Nogle mennesker oplever forbedringer, mens andre ikke har nogen mærkbar effekt

Zink

Zink spiller en vigtig rolle i reguleringen af hormonbalancen i kroppen og sikrer, at immunsystemet fungerer normalt. Zink hjælper også med at opretholde et normalt hår. Manglende zinkniveau i kroppen er blevet associeret med hårtab i nogle undersøgelser. Her er en kort beskrivelse af zinks effekt på håret, understøttet af nogle videnskabelige kilder:

Hårvækst og zink:

 • Zink er afgørende for proteinsyntese, herunder produktionen af keratin, som er det primære protein i håret.
 • En mangel på zink kan påvirke hårfolliklernes normale funktion og bidrage til hårtab.

Zinkmangel og hårtab:

 • En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet "Annals of Dermatology" i 2009 fandt, at personer med hårtab havde lavere niveauer af zink sammenlignet med en kontrolgruppe.
 • Kilde: Park H, Kim CW, Kim SS, Park CW. The therapeutic effect and the changed serum zinc level after zinc supplementation in alopecia areata patients who had a low serum zinc level. Ann Dermatol. 2009;21(2):142-146.

Zinks rolle i hårfollikelcyklussen:

 • Zink deltager i reguleringen af hårfollikelcyklussen og spiller en rolle i celledelingen i hårfolliklerne.
 • En artikel offentliggjort i tidsskriftet "Dermatologic Clinics" konkluderer, at zink er afgørende for hårets normale vækst og vedligeholdelse.
 • Kilde: Trueb RM. Serum Biotin Levels in Women Complaining of Hair Loss. Int J Trichology. 2016;8(2):73-77.

Det er dog vigtigt at bemærke, at resultaterne ikke er konsistente i alle studier, og mere forskning er nødvendig for at bekræfte den præcise rolle, zink spiller i forhold til hårtab. Hvis der mistænkes en zinkmangel, anbefales det at konsultere en sundhedsprofessionel for at få en nøjagtig vurdering og rådgivning om eventuelle kosttilskud.

D-vitaminer

D-vitamin, også kendt som solskinsvitaminet, spiller en rolle i kroppen og har potentiale til at påvirke hårets sundhed. Her er en beskrivelse af D-vitaminers effekt på håret, understøttet af nogle videnskabelige kilder:

D-vitamin og hårfollikler:

D-vitaminreceptorer findes i hårfollikler, hvilket antyder, at D-vitamin spiller en rolle i hårets vækst og vedligeholdelse.

En artikel i tidsskriftet "Dermatology and Therapy" fra 2017 diskuterer, hvordan D-vitamin kan påvirke hårsækkene og hårets cyklus.

Kilde: Wacker M, Holick MF. Vitamin D—effects on skeletal and extraskeletal health and the need for supplementation. Nutrients. 2013;5(1):111–148.

D-vitaminmangel og hårtab:

Nogle undersøgelser antyder, at D-vitaminmangel kan være forbundet med hårtab. En undersøgelse fra 2019 fandt, at personer med alopecia areata ofte havde lavere D-vitaminniveauer.

Kilde: Gerkowicz A, Chyl-Surdacka K, Krasowska D, Chodorowska G. The role of vitamin D in non-scarring alopecia. Int J Mol Sci. 2019;20(3):532.

D-vitamin og immunsystem:

D-vitamin har immunmodulerende egenskaber, og nogle former for hårtab, som alopecia areata, er relateret til immunsystemets aktivitet.

En gennemgangsartikel i tidsskriftet "Journal of Translational Autoimmunity" fra 2019 diskuterer forbindelsen mellem D-vitamin og autoimmune sygdomme, der kan påvirke håret.

Kilde: Cantorna MT, Snyder L, Lin YD, Yang L. Vitamin D and 1,25(OH)2D regulation of T cells. Nutrients. 2015;7(4):3011–3021.

Det er vigtigt at bemærke, at selvom der er nogle indikationer på en forbindelse mellem D-vitamin og håret, er forskningen stadig i udvikling, og resultaterne kan variere.

A-vitamin

Dette vitamin er vigtigt for dannelsen af talg, som er et olieagtigt stof, der udskilles af kirtler nær vores rødder, og som holder vores hovedbund fugtet og vores hår hydreret. Uden tilstrækkelig talgproduktion kan det resultere i tørt hår.  

C-vitamin

Dette vitamin gør at vi kan optage f.eks jern normalt, hvilket ofte er vigtigt, da de fleste mennesker ikke får nok i deres daglige kost. Plus dets antioxidante egenskaber som opretholde et normalt niveau af røde blodceller. Det er også med til at hjælpe kroppen med at producerer kollagen, som f.eks beskytter håret med oxidativt stress.

B-vitaminer

B-vitaminer er generelt et vigtigt vitamin for mange af kroppens funktioner. Vitamin B12, B7 og B6 er nogle af b-vitaminer du skal være særligt opmærksomme på. De er med til at fremme alt fra normal blodcirkulation til at opretholde et normalt energistofskifte. Hvilket har understøttende egenskaber til dit hår.

Forskning bag vitaminer mod hårtab

Som tidligere beskrevet er der er en del forskningsforsøg indenfor vitaminer mod hårtab, hvor blandt andet biotin og zink bliver fremhævet. Der er dog forsat et behov for yderligere forskning indenfor området for at validerer resultaterne yderligere. Der er dog et forskningsresultat lavet af organisation Dovepress, som hedder “Comparative evaluation between two nutritional supplements in the improvement of telogen effluvium” fra 2018, hvor der blevet lavet forsøg med forskellige vitamin tilskud, hvor den ene gruppe fik et tilskud med zink, biotin, jern, vitamin A, C, E og B-komplekset, folinsyre, magnesium og aminosyrer fra keratin og kollagen. Og en anden gruppe fik et tilskud bestående af calcium pantothenat cystin, thiamin nitrat, medicinsk gær, keratin og aminobenzoesyre. Her var der efter 90 dage ingen signifikante resultater blandt de 2 grupper, men efter 180 dage viste at den første gruppe med vitamin tilskuddet med biotin og zink, oplevede en signifikant effekt i forhold til gruppe nummer 2.* Hvilket kan indikerer at det har en effekt. Men som sagt vil det kræve yderligere forskning på området for at bakke resultaterne op. 

Kosttilskud til hårtab

For at opnå de vitaminer og mineraler kroppen har behov for, for at vedligeholde et normalt hår, kan det være fordelagtigt for nogle at anvenden et kosttilskud som kan give vitaminer og mineraler i en koncenteret form. Jeg kan varmt anbefale vores hårvitaminer, der har en unik formel tilpasset til håret. Hårvitaminerne er en lækker vingummi form med jordbærsmag, som gør det nemt at huske og anvende. 

Fødevarer med vitaminer og mineraler mod hårtab

Flere fødevarer indeholder vitaminer og mineraler, der er gavnlige for hårets sundhed. Her er nogle fødevarer og de næringsstoffer, de indeholder:

 • Laks:
  • Næringsstoffer: Omega-3-fedtsyrer, vitamin D, protein, B-vitaminer.
 • Æg:
  • Næringsstoffer: Protein, biotin, vitamin B12, zink.
 • Spinat:
  • Næringsstoffer: Jern, vitamin A og C, folat.
 • Avocado:
  • Næringsstoffer: Sunde fedtstoffer, vitamin E, B-vitaminer.
 • Nødder og frø:
  • Næringsstoffer: Zink, omega-3-fedtsyrer, biotin, E-vitamin.
 • Fjerkræ (kylling, kalkun):
  • Næringsstoffer: Proteiner, zink, jern, B-vitaminer.
 • Søde kartofler:
  • Næringsstoffer: Betakaroten, vitamin A, C.
 • Bønner og linser:
  • Næringsstoffer: Protein, jern, zink, biotin.
 • Græskarfrø:
  • Næringsstoffer: Zink, omega-3-fedtsyrer.
 • Gulerødder:
  • Næringsstoffer: Betakaroten, vitamin A.

En afbalanceret kost med et bredt udvalg af næringsstoffer er vigtig for hårets sundhed. Oftes kan en sund og varieret kost være nok for at opretholde normale vitamin, mineral og proteinniveauer. Der er dog tilfælde, hvor man kan have underskud af visse vitaminer og mineraler. Det vil vi prøve at tage dig igennem nedenfor. 

Vitaminmangel og hårtab

Mangler du nogle gange vitaminer i din kost? Ved du om du har fået nok biotin, zink, D-vitamin eller A-vitamin? Nej vel?
Mangel på vitaminer, mineraler og proteiner er en af de største årsager til hårtab.
Vitaminmangel kan have indflydelse på hårets sundhed og bidrage til hårtab på flere måder. Vi vil her prøve at give et indblik i hvilke vitaminmangler kan have indflydelse på håret.

Mangel på biotin er blevet forbundet med hårtab og skællende hud, og undersøgelser har diskuteret biotins rolle som et potentielt supplement ved hårtab (Patel et al., 2017). Vitamin D-receptorer findes i hårfollikler, og D-vitamin er vigtigt for hårets vækstcyklus. Forskning antyder, at mangel på vitamin D kan forstyrre denne cyklus og bidrage til hårtab, især i tilfælde af alopecia areata (Gerkowicz et al., 2019). Overdosering eller mangel på vitamin A kan føre til tørhed og skæl, hvilket igen påvirker hårets sundhed (Prie et al., 1991). Mangel på vitamin E kan resultere i øget skrøbelighed og tab af hårets elasticitet, og der er nogle undersøgelser, der har undersøgt effekten af tocotrienol (en form for vitamin E) på hårvækst (Beoy et al., 2010). Dog skal det understreges som ved alt andet forskning som er gennemgået i dette indlæg at der fortsat mangler en del forskning på området for at kunne drage nogle endegyldige konklusioner.

Det er vigtigt at forstå, at hårtab relateret til vitaminmangel normalt udvikler sig over tid og kræver ofte vedvarende mangel. Det kan være en god ide hvis du har mistanke om at dit hårtab kan være relateret til enten vitamin-, mineral- eller proteinmangel at konsulterer en læge for at få klarlagt at dette er tilfældet.

Produktanbefalinger mod hårtab

Hårtab kan være en svær størrelse at bekæmpe, da den kan have mange forskellige årsager og muligvis også en kombination af flere. Vi vil her forsøge at give dig nogle produktanbefalinger mod hårtab, som muligvis kan virke for dig.

Hårvitaminer - Virker de mod hårtab?

Hårvitaminer er et meget populært redskab til når de første tegn på hårtab opstår. Vitaminer til håret kan ikke hjælpe på alt hårtab, men kan have gavnelig effekter på at vedligholde et normalt hår i visse situationer. Her er det især når det handler om dårlig kost eller en generel vitamin mangel. Det kan derfor være en god ide at undersøge om du har vitamin mangel af nogen art eller kigge lidt på kosten for at se om du får nok vitaminer og mineraler. Grunden til at hårvitaminer er blevet populære er også at du får en lidt mere komplet løsning, som du kan supplerer kosten med. På den måde sikre du dig at din krop får de vitaminer og mineraler den har behov for i forhold til dit hår. Vi kan varmt anbefale vores hårvitaminer, som vi mener er blandt markedets bedste. Vi har brugt flere år på at udvikle på formularen, som blandt andet indeholder 5000 mcg biotin, zink, folsyre og bambusekstrakt. Alt dette er samlet en velsmagende vingummi, som gør det til en fornøjelse at indtage. De er både fri for sukker, laktose, gluten og gelatine. Hvis du overvejer det, så husk lige på at vi har 30 dages tilfredshedsgaranti også, så kan du ikke lide dem, så sender du bare retur og får pengene igen. 

Hårprodukter mod hårtab

Oplever du hårtab eller vil du gerne forebygge et eventuelt hårtab, så findes der er lang række produkter der kan hjælpe dig. Hos vi har udviklet en hel serie til dig der ønsker at øge din hårvækst eller mindske hårtab. Serien Grow & Glow består af: shampoo, balsam, serum og en hårkur og indeholder alle den vækstfremmende ingrediens Capilia Longa. Der udover indeholder den blandt andet også Amaranthus Caudatus Seed Extract, som igennem studier har påvist at øge diameteren på hårstrå med 11,3%. Det er et ekstrakt fra planten Amaranthus som er kendt for sit høje nærringsindhold. Serien er lavet med øje for at mindske hårtab, men samtidig også passe på dit hår. Særligt hårmasken indeholder en masse plejende ingredienser som er et godt supplement til shampoo og balsammen. Den mest effektive løsning er vores Grow and Glow hårserum, da den forbliver i hovedbunden og derved kan arbejde i længere tid. Produkterne er selvfølgelig fri for sulfat og silikone, så vi passer bedst muligt på dit hår. 

Ekstrakt mod hårtab

Et studie har påvist at man ved 150 dages brug kan få op til 89% reduktion af hårtab og op til 52% stigning i hårtæthed. Ønsker du at læse mere om ingreidensen Capilia Longa og dens resultater, så læs her. Capilia Longa er en ingrediens lavet af den spanske biotech virksomhed Vytrus Biotech. Ingrediensen har  vundet Hair Care Ingredient Kategorien ved the European Region of the Beauty Industry Awards i 2017. Ingrediensen består af Curcuma Longa eller på dansk gurkemeje. Rig på curcuminoider (primært curcumin) er Curcuma longa(gurkemeje) den mest undersøgte plante biomedicinsk og har et stort biomedicinsk potentiale. Mere end 400 prækliniske forsøg er beskrevet. Mere end 1.000 publikationer beskriver dens mange egenskaber (antioxidant, antiinflammatorisk, sårheling, antimikrobiel, DNA-beskyttende, osv.).

Du kan læse meget mere om hårtab og hvad du kan gøre i blogindlæget i denne guide.

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136400/pdf/ccid-11-431.pdf

Få en en 10% rabatkode tilsendt

Modtag de bedste tips og tricks til dit hår fra Lotte og Nanna 🥰